Άλμα στην προσέλκυση επενδύσεων: Ο απερχόμενος γ.δ. του Invest Cyprus Γιώργος Καμπανέλλας στον «Π»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΙΤΑΝΙΔΗΣ Δημοσιεύθηκε 22.1.2023
Άλμα στην προσέλκυση επενδύσεων: Ο απερχόμενος γ.δ. του Invest Cyprus Γιώργος Καμπανέλλας στον «Π»
«Η Κύπρος είναι σε θέση να προσελκύσει επενδυτές, επιτρέψτε μου την έκφραση, 'από το πάνω ράφι'»

Το Σάββατο, χθες, ήταν η τελευταία ημέρα για τον Γιώργο Καμπανέλλα ως γενικός διευθυντής του Invest Cyprus, του κυπριακού οργανισμού προσέλκυσης επενδύσεων. Θα συνεχίσει την καριέρα του στον ιδιωτικό τομέα. Ο κ. Καμπανέλλας μιλώντας στον «Π» προβαίνει σε έναν απολογισμό της πενταετούς θητείας του και σημειώνει τη σημαντική βελτίωση της ικανότητας της χώρας στην προσέλκυση επενδύσεων με αιχμή τον τομέα της τεχνολογίας.

«Σύμφωνα με το Greenfield FDI Performance Index, η Κύπρος συγκαταλέγεται στις 3 κορυφαίες χώρες για την ανάκαμψη των επενδύσεων μετά την πανδημία με αύξηση 150% το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο καταγράφηκε σημαντική αύξηση 600% των επενδύσεων στον τομέα τεχνολογίας σε σύγκριση με το 2019», τονίζει ο κ. Καμπανέλλας.

Συμπληρώσατε σχεδόν πέντε χρόνια στον Invest Cyprus. Τι αφήνετε στον διάδοχό σας;

Ήταν μια γεμάτη πενταετία, δύσκολη οφείλω να ομολογήσω, η οποία κλείνει με θετικό πρόσημο για την Κύπρο καθώς έχουμε πετύχει πάρα πολλά στο σκέλος της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και της προβολής της χώρας μας στο εξωτερικό. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς με ποιες και πόσες πολλές και διαφορετικές προκλήσεις βρίσκεται αντιμέτωπη η ανθρωπότητα την τελευταία τριετία. Από την πανδημική κρίση, φτάσαμε στον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό και όλα αυτά τα τεράστια και σημαντικά προβλήματα, που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας. Έχουν επισυμβεί ραγδαίες αλλαγές σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η πανδημική περίοδος, για παράδειγμα, εισήγαγε νέους τρόπους και πρακτικές στην επικοινωνία μας με την επενδυτική κοινότητα, η οποία λόγω των lockdowns και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στις διακινήσεις καθιστούσε τη διά ζώσης επαφή ανέφικτη.

Εκ του αποτελέσματος, θεωρώ πως κατορθώσαμε να διαχειριστούμε σωστά και να αντεπεξέλθουμε των δυσκολιών. Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι η Κύπρος βελτίωσε τη θέση της κάνοντας άλμα 50 θέσεων το 2021 στον Greenfield FDI Performance Index ανεβαίνοντας στη 18η θέση διεθνώς.

Πού βρισκόμαστε σήμερα σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων;

Αυτό το οποίο θέλω να τονίσω είναι τη σημασία και την αξία της συλλογικής δράσης, η οποία αποδεδειγμένα φέρνει αποτελέσματα και αυτό είναι κάτι το οποίο βλέπουμε να συμβαίνει στην περίπτωση της Κύπρου. Σήμερα θα τολμούσα να πω ότι βρισκόμαστε σ’ ένα πολύ σημαντικό ορόσημο καθώς χτίζεται μέσω και της προσέλκυσης επενδύσεων η κυπριακή οικονομία του αύριο, όπως περιγράφεται και στο «Όραμα 2035».

Με ρωτήσατε όμως, πού βρισκόμαστε στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Σύμφωνα με το Greenfield FDI Performance Index, η Κύπρος συγκαταλέγεται στις 3 κορυφαίες χώρες για την ανάκαμψη των επενδύσεων μετά την πανδημία με αύξηση 150% το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο καταγράφηκε σημαντική αύξηση 600% των επενδύσεων στον τομέα τεχνολογίας σε σύγκριση με το 2019.

Το 2022 έχουν επιδείξει, εγγράφως στον Invest Cyprus, ενδιαφέρον για να δημιουργήσουν ή να μεταφέρουν την έδρα τους στην Κύπρο πέραν των 35 μεγάλων ξένων εταιρειών και επενδυτικών οργανισμών. Σημαντικός αριθμός επιστολών πρόθεσης (Letters of Intent) για επενδύσεις στην Κύπρο προέρχονταν από πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας, καθώς και από επενδυτικούς οργανισμούς με εξειδίκευση τους τομείς της εκπαίδευσης, της ενέργειας και της φιλοξενίας. Οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες έχουν ήδη προχωρήσει και έχουν επενδύσει στην Κύπρο, ενώ πολλές άλλες βρίσκονται στα σκαριά. Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι το 2021 η συνεισφορά του τομέα ICT στην οικονομία ήταν γύρω στα €1.9 δισ. και το 2022 εκτιμάται ότι προσέγγισε τα €3 δισ.

Αυτές οι επιδόσεις είναι αποτέλεσμα συλλογικής δράσης. Το σχέδιο για προσέλκυση εταιρειών υψηλής εξειδίκευσης και ταλέντου, συνδυάζει κίνητρα που προτάθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών και ψηφίστηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ταυτόχρονα υλοποιούνται μέσα από συνεργασία του Invest Cyprus, με το Υπουργείο Ενέργειας, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Όλες οι χώρες αναζητούν ξένες επενδύσεις. Η Κύπρος, ρεαλιστικά, σε ποιους τομείς και σε ποιες αγορές πρέπει να στοχεύσει;

Το κέντρο βάρους της στρατηγικής προσέλκυσης ξένων επενδύσεων βρίσκεται, το τελευταίο χρονικό διάστημα, στις διεθνείς εταιρείες που αξιοποιούν την τεχνολογία για να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και στη δημιουργία ενός ισχυρού οικοσυστήματος στην Κύπρο. Βλέπουμε, όμως, ταυτόχρονα μεγάλες επενδύσεις να προχωρούν στους τομείς του τουρισμού, της υγείας, της παιδείας, των ακινήτων, των επενδυτικών ταμείων, της έρευνας και της καινοτομίας. Όλα αυτά θα οδηγήσουν στη δημιουργία μιας ανθεκτικής, βιώσιμης οικονομίας, που είναι άλλωστε και το μεγάλο ζητούμενο. Κατά την τελευταία διετία, οι προσπάθειές μας επικεντρώθηκαν στις αγορές του Ισραήλ, της Μέσης Ανατολής και ειδικά των χωρών του Κόλπου. Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές αγορές βλέπουμε ανταπόκριση στις προωθητικές μας προσπάθειες κυρίως από χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα τελευταία χρόνια σημαδεύτηκαν από το σκάνδαλο των διαβατηρίων σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων. Οι πληγές που έχει αφήσει στην εικόνα της χώρας επουλώνονται;

Αυτό το οποίο θέλω να πω είναι ότι από την κατάργηση αυτού του Επενδυτικού Προγράμματος κι έπειτα έγινε μεγάλη προσπάθεια και θεωρώ ότι πέτυχε να επουλώσει, τις όποιες πληγές στην εικόνα της χώρας. Προφανώς και δεν ήταν μια εύκολη αποστολή, όμως θεωρώ ότι η αντίδραση ήταν θετική και έφερε αποτελέσματα εξ ου και βλέπουμε σήμερα ότι η Κύπρος είναι σε θέση να προσελκύσει επενδυτές, επιτρέψτε μου την έκφραση, «από το πάνω ράφι». Ναι ήταν μια δύσκολη περίοδος και για εμάς στον Invest Cyprus, πλην όμως και με τη δική μας συμβολή θεωρώ ότι η Κύπρος έχει καταφέρει να αποκαταστήσει τη φήμη της σε μεγάλο βαθμό. Και δεν είναι κάτι που λέμε εμείς, αλλά που δείχνουν τα ίδια τα αποτελέσματα για προσέλκυση νέων επενδύσεων. Το σημαντικότερο δε, είναι πως καταφέραμε ως χώρα να προσελκύσουμε σημαντικές διεθνείς εταιρείες και επενδυτικούς οργανισμούς, ονόματα με μεγάλη αναγνωσιμότητα διεθνώς, που αποτελούν ταυτόχρονα τους καλύτερους «πρεσβευτές» της χώρας μας στο εξωτερικό. Είναι γι' αυτό που στον Invest Cyprus θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο τη διατήρηση του βαθμού ικανοποίησης των υφιστάμενων επενδυτών σε υψηλά επίπεδα.

Κλείνετε έναν μεγάλο κύκλο επαγγελματικής δραστηριότητας στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Τι κρατάτε ως εμπειρία-δίδαγμα και τι σας ώθησε στην αλλαγή καριέρας, στον ιδιωτικό τομέα;

Στη εποχή που ζούμε η επαγγελματική και προσωπική εξέλιξη πρέπει να είναι συνεχής. Δεν πρέπει να λέμε όχι στις προκλήσεις εφόσον νιώθουμε βέβαιοι ότι είναι κάτι που μπορούμε να φέρουμε εις πέρας με επιτυχία ανεξαρτήτως κόπων και προσπαθειών που θα χρειαστούν. Βέβαια, τίποτα δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την άψογη συνεργασία με τους τρεις προέδρους και τα νυν και πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου και φυσικά με όλο το προσωπικό του οργανισμού το οποίο δίδει καθημερινά το άπαν των δυνάμεών του για επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

Πάντως έρευνες δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου αρέσκονται να αλλάζουν καριέρα. Στην πράξη πόσο εύκολη είναι αυτή η μετάβαση;

Θεωρώ πως δεν είναι άσπρο μαύρο, καθώς είναι πολλοί οι παράγοντες που οδηγούν κάποιον σε μια επαγγελματική στροφή. Δεν είναι θέμα ευκολίας ή δυσκολίας στη μετάβαση αφού το σημαντικότερο είναι ο καθένας να κάνει αυτό που αγαπά, ακολουθώντας τους προσωπικούς του στόχους.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Στα pushbacks προσφύγων από την ΚΔ αναφέρεται η έκθεση των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα το 2023
ΚΥΠΡΟΣ

Στα pushbacks προσφύγων από την ΚΔ αναφέρεται η έκθεση των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα το 2023

Στα pushbacks προσφύγων από την ΚΔ αναφέρεται η έκθεση των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα το 2023

Εθνικό Συμβούλιο συγκαλεί ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης την Παρασκευή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εθνικό Συμβούλιο συγκαλεί ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης την Παρασκευή

Εθνικό Συμβούλιο συγκαλεί ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης την Παρασκευή

Εντοπίστηκε ανθρώπινο πτώμα σε βραχώδη περιοχή στη Σωτήρα - Τι δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις
ΚΥΠΡΟΣ

Εντοπίστηκε ανθρώπινο πτώμα σε βραχώδη περιοχή στη Σωτήρα - Τι δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις

Εντοπίστηκε ανθρώπινο πτώμα σε βραχώδη περιοχή στη Σωτήρα - Τι δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις

Κατατίθεται η αίτηση της Νομικής Υπηρεσίας για παύση του Γενικού Ελεγκτή
ΚΥΠΡΟΣ

Κατατίθεται η αίτηση της Νομικής Υπηρεσίας για παύση του Γενικού Ελεγκτή

Κατατίθεται η αίτηση της Νομικής Υπηρεσίας για παύση του Γενικού Ελεγκτή

O Χριστόφορος Χριστοφή για την κόντρα Γενικής Εισαγγελίας - Γενικού Ελεγκτή (ηχητικό)
ΚΥΠΡΟΣ

O Χριστόφορος Χριστοφή για την κόντρα Γενικής Εισαγγελίας - Γενικού Ελεγκτή (ηχητικό)

O Χριστόφορος Χριστοφή για την κόντρα Γενικής Εισαγγελίας - Γενικού Ελεγκτή (ηχητικό)