POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

«Κυπριακόν Γεροντικόν» του συγγραφέα – ερευνητή Κώστα ΠαπαγεωργίουΤου ΘεολόγοΥ κ. Μιχάλη Σιδερά

Πρόσφατα, παραδόθηκε στο φιλαναγνωστικό κοινό, το τελευταίο βιβλίο του συγγραφέα – ερευνητή Κώστα Παπαγεωργίου, «ΚΥΠΡΙΑΚΟΝ ΓΕΡΟΝΤΙΚΟΝ».  Καθώς ανέφερε ο συγγραφέας του έργου, επιλέγηκε αυτός ο τίτλος, ώστε να ταιριάζει με το περιεχόμενό του. Με τη λέξη Γέροντας, οι Βυζαντινοί ονόμαζαν τους Πατέρες της Ερήμου, τους Μοναχούς, Κοινοβιάτες και Αναχωρητές – όχι μόνο τους ηλικιωμένους – αλλά κι εκείνους που είχαν ώριμη σκέψη, λόγον «άλατι ηρτυμένον» και βίον άγιο. Και επειδή στο βιβλίο συμπεριλήφθηκαν αποφθέγματα που ανήκουν μόνο σε Οσίους και Πατέρες που κατάγονταν από την Κύπρο, ή ήρθαν από αλλού και έζησαν ασκητική ζωή στο νησί, του δόθηκε η ονομασία «ΚΥΠΡΙΑΚΟΝ ΓΕΡΟΝΤΙΚΟΝ». 

Στο άγιο τούτο νησί, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, με χριστιανική παράδοση, γεννήθηκαν, έζησαν, ασκήθηκαν και αγίασαν με το αίμα, τα δάκρυα και τις προσευχές τους, τα χώματα της Κύπρου μας, σπουδαίες οσιοπατερικές μορφές. Από τον Επιφάνιο επίσκοπο Κύπρου, τον Σπυρίδωνα Τριμυθούντος, τον Γεώργιο τον Χοζεβίτη, τον Νεόφυτο τον Έγκλειστο, στον Ιωάννη τον Ελεήμονα, τον Νείλο τον Μαχαιριώτη, τον Πανάρετο επίσκοπο Πάφου, ως τον Φιλούμενο, τον Γερμανό Σταυροβουνιώτη, την Γερόντισσα Μητροδώρα, Συγκλητική, Χαριθέα, τον Παππού Παναή τον Λυσιώτη, αλλά και τόσοι άλλοι, γνωστοί και άγνωστοι που τίμησαν με την αγιοσύνη τους, τον τόπο τους.

Σε τούτο το άγιο νησί, με τέτοια πνευματική παράδοση, απουσίαζε ένα βιβλίο με τα ιερά επιτεύγματά και τις νουθεσίες τους, με αποκαλύψεις, με θαυμαστά γεγονότα, που θα βοηθούσε στην πνευματική προκοπή των τέκνων της Εκκλησίας του Χριστού. Αυτό το κενό ήρθε να συμπληρώσει το «Κυπριακόν Γεροντικόν», με την υπογραφή του κυρίου Κώστα Παπαγεωργίου. Βέβαια για τη θεματολογία του βιβλίου, προϊδεάζει καταλλήλως και η γλυκύτατη μορφή του Γέροντα στο εξώφυλλο του βιβλίου. Πρόκειται για τον κύπριο μοναχό Ιώβ Δοχειαρίτη, τον κατά κόσμο Σωκράτη Χρυσάνθου Κουρτελίδη, που γεννήθηκε στο χωριό Πολύστυπος το 1919 και εκοιμήθη όρθιος στο στασίδι του, στις 15.1.1989 στην μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους όπου και αφιέρωσε την ζωή του.

Σημειώνουμε, πως τα «Γεροντικά», είναι βιβλία που διηγούνται ασκητικά παλαίσματα, θαύματα, παραινέσεις, αποφθέγματα και περιστατικά από τον βίο και την πολιτεία αγίων και ενάρετων ανδρών και γυναικών, κυρίως του μοναχών και ασκητών, προς ωφέλεια και παραδειγματισμό των χριστιανών. Το παρόν βιβλίο αριθμεί διακόσιες δέκα σελίδες και σε αυτό, σταχυολογήθηκαν χίλια περίπου αποφθέγματα, που ανήκουν σε εξήντα τέσσερις οσιοπατερικές μορφές της Κύπρου, που έζησαν από την πρώτη χριστιανική περίοδο ως και την σύγχρονη εποχή. Τα αποφθέγματα αυτά ταξινομήθηκαν υπό μορφή Αρετών, Παθών, Χαρισμάτων.

Ενδεικτικά αλλά όχι επιλεκτικά, αναφέρουμε ορισμένα, καθώς το καθένα από αυτά διαδραματίζει κάποιο ρόλο στην ζωή μας: Εν αρχή γίνεται λόγος για την χιλιοειπωμένη Αγάπη, καθώς «ο Θεός Αγάπη εστί και ο μένων εν τη αγάπη, εν τω θεώ μένει και ο Θεός εν αυτώ», όπως σημειώνει ο Ιωάννης στο Ευαγγέλιό του. Για την πολυπόθητη Αγιότητα, καθώς ο ίδιος ο Κύριος τόνισε, « Άγιοι γίνεσθε, ότι εγώ άγιος ειμί». Για την αμετανόητη αμαρτία που κρατά τον άνθρωπο μακριά από τον Θεό και τον οδηγεί στην απώλεια, καθώς η αμαρτία μας στερεί την κοινωνία με τον Χριστό. Για την θεοδόξαστη ταπείνωση, καθώς με τις ταπεινώσεις ο Κύριος και προ πάντων με το Πάθος και τον μαρτυρικό Του Σταυρό, μας πήρε από την κατάρα της αμαρτίας και της φθοράς. Για τον φοβερό εγωισμό, καθώς εξαιτίας του εγωισμού, το πιο φωτεινό τάγμα των αγγέλων έχασε την θέση του κοντά στον Θεό και οι άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τον Παράδεισο. Για την θεόσδοτη ειρήνη, αφού ο Χριστός ονόμασε τον Εαυτό Του, Ειρήνη του κόσμου. Για την Θεάρεστη ελεημοσύνη, καθώς ο Κύριος είπε, «Μακάριοι οι ελεήμονες, ότι αυτοί ελεηθήσονται». Για την ζωοποιό ελπίδα, καθώς ενδυναμώνει τον άνθρωπο μπρος στις δοκιμασίες και τις θλίψεις της ζωής, καθώς ο Κύριος είπε «Δεύτε προς με, πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι καγώ αναπαύσω υμάς». Για την βαθιά πίστη που όπως ο Κύριος σημειώνει με τα αδιάψευστα λόγια Του, όποιος πιστεύει ακόμα και βουνά μπορεί να μετακινήσει και ακόμα, «ὁ πιστεύων εἰς ἐμέ, κἂν ἀποθάνῃ, ζήσεται». Για την θερμή προσευχή, που ενεργοποιεί την φιλανθρωπία και την αγάπη του Θεού, αφού με αυτήν ζητάμε το έλεος και την βοήθειά Του. Για την θαυματουργή μετάνοια, καθώς διά της μετάνοιας εισήλθε στον παράδεισο, πρώτος ο ληστής, αφού η μετάνοια αποτελεί μονόδρομο για την σωτηρία της ψυχής μας. Για την καρτερική υπομονή, καθώς διά της υπομονής σώζεται ο άνθρωπος και την οποία έχουμε χάσει οι άνθρωποι, ενώ την έχουμε τόση ανάγκη. Η υπομονή τα νικά όλα, όπως έλεγε ο μακαριστός παππούς Παναής και συνεχίζει… έρχεται το κύμα πάνω στο βράχο και φεύγει αφρισμένο. Αλλά τον βράχο δεν τον αγγίζει. Ό,τι υπομένεις είναι στεφάνι. Τι ψάχνεις να κάμεις καλοσύνες παιδί μου; Το να υπομένεις τις δοκιμασίες έχει παραπάνω μισθό. Διά της υπομονής θα σώσουμε τις ψυχές μας. «Υπομένων υπέμεινα τον Κύριον και προσέσχαι μοι», αλλά και «ο υπομείνας εις τέλος ούτος σωθήσεται».

 

Τα Χαρίσματα αποτελούν προσφορά του Δημιουργού προς τα κτίσματά Του ως δωρεά, κατά το μέγα Του έλεος, που στόχο έχουν να βοηθήσουν τον άνθρωπο να σώσει την ψυχή του. «Το Πνεύμα όπου θέλει Πνεί…», τονίζει ο ευαγγελιστής Ιωάννης. Τα χαρίσματα και οι δωρεές του Θεού, κατευθύνονται όπου ο θεός θέλει και μόνο όταν ο άνθρωπος δεν τα δέχεται, αυτά επιστρέφουν σε Αυτόν που τα έστειλε. Αυτό είναι που φαίνεται καθαρά μέσα από την ζωή και την δράση των οσιακών μορφών που αναφέρθηκαν. Τις αρετές που χαρίζει ο Θεός, μπορεί να τις δεχτεί οποιοσδήποτε άνθρωπος, φτάνει μόνο να καθαρίσει την ψυχή του από πάθη και αμαρτίες που τον απομακρύνουν από τον Θεό.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα κείμενα στην παρούσα συγγραφική μελέτη, δεν αλλοιώθηκαν ούτε ορθογραφικά, ούτε συντακτικά, παρά μόνο αφέθηκαν αυτούσια ως εντοπίστηκαν στην βιβλιογραφία, στις γραπτές και προφορικές πηγές του συγγραφέα. Αυτούσια παρέμειναν και όσα κείμενα είναι γραμμένα σε γλώσσα καθαρεύουσα χάρη της αρχαιοπρέπειας και της χαριτωμένης διατύπωσής τους. Ελάχιστες παρεμβολές έγιναν, όπου κρινόταν αναγκαίο και αυτό προς απλοποίηση κάποιων νοημάτων.

Εκτός από τα αποφθέγματα οσιακών μορφών της Κύπρου που παρατίθενται, το βιβλίο εμπλουτίστηκε με ένα κεφάλαιο, όπου αναφέρονται θαυμαστές διηγήσεις  περί Κυπρίων Αγίων και Οσίων Γερόντων. Η παρουσία αγγέλων σε Λειτουργίες του Αγίου Σπυρίδωνα, το μαρτύριο του Μητροπολίτη Νικομηδείας, Κύπριου Αθανάσιου Καρύδη, η θαυματουργός θεραπεία του Γέροντος Χρυσόστομου Κατουνακιώτη από την Παναγία Πορταΐτισσα, η εμφάνιση της Παναγίας στον Γέροντα Σάββα Σταυροβουνιώτη, η οπτασία των Αρχαγγέλων σε Κύπριο Γέροντα, είναι μόνο ένα δείγμα από τα πολλά θαυμαστά γεγονότα που καταγράφονται στο βιβλίο. Στις επόμενες και τελευταίες σελίδες γίνεται ειδική αναφορά στις εξήντα τέσσερις αυτές ιερές μορφές, παραθέτοντας ο συγγραφέας, ελάχιστο βιογραφικό σημείωμα για τον καθένα. Τέλος καταγράφεται η ποικίλη βιβλιογραφία καθώς και άλλα έργα του συγγραφέα. 

 Είναι κατανοητό πως, όσα συμπεριλήφθηκαν στην «εν λόγω» μελέτη, αποτελούν καρπό μαραθώνιας έρευνας, μελέτης και επίπονης εργασίας του συγγραφέα. Επιβάλλεται να επαινέσουμε την προσπάθεια αυτή, καθώς είναι πρόδηλο ότι η μελέτη της Κυπριακής αγιολογίας εμφανίζει εξαιρετικές δυσκολίες αφού οι γραπτές ή προφορικές μαρτυρίες όπως και τα αρχαιολογικά στοιχεία και ευρήματα, που έχουν εντοπιστεί, είναι ελλιπή εξαιτίας της πολυκύμαντης ιστορίας της Κύπρου με τις πολλές καταστροφές μνημείων από τους διάφορους κατακτητές. Είναι σαφές πως όλα αυτά αποτελούν το απόσταγμα του πνευματικού κάλλους και των μαρτυρικών αγώνων, των σπουδαιότερων εκκλησιαστικών μορφών της αγιότεκνης Κύπρου. Μορφών που βυθίστηκαν στο χριστιανικό σθένος και στην αγάπη τους για τον Θεό και τον συνάνθρωπο και αφιέρωσαν την αγία τους ζωή στο άπειρο έλεος και την καλοσύνη του Θεού. Όσοι τα μελετούν με πίστη και καλή πρόθεση, ωφελούν την ψυχή τους και την ενδυναμώνουν ώστε να προκόψουν στην εν Χριστώ ζωή. Αυτό τονίζει και ο Κύπριος Αγιορείτης μοναχός Βλάσιος, στον πρόλογό του στο υπό παρουσίαση βιβλίο και ο οποίος εισηγήθηκε την καταγραφή των αναφερθέντων αποφθεγμάτων, επισημαίνοντας στη συνέχεια, πως σήμερα η κυπριακή βιβλιογραφία καθίσταται πλουσιότερη, καθώς εντάσσεται στον μακρύ κατάλογό της και το «Κυπριακόν Γεροντικόν», που ομολογουμένως αποτελούσε κενό στις τάξεις των χριστιανικών βιβλίων. Είναι αποδεδειγμένο πως ανέκαθεν οι διδαχές και τα πνευματικά κατορθώματα των οσιακών μορφών καθώς και εξεχουσών προσωπικοτήτων της Εκκλησίας, αποτελούν προσφιλή αναγνώσματα των πιστών. Ο Αββάς Μακάριος ο Αιγύπτιος λέει πως « ο λόγος ο κακός και τους καλούς ποιεί κακούς και ο λόγος ο καλός και τους κακούς ποιεί καλούς». Η καρδιά του ανθρώπου είναι πλασμένη για να λέει και να ακούει μόνο καλά και ωφέλιμα πράγματα. «Ειπέ μοι λόγον ίνα σωθώ…», ζητούν οι ασκητές από τους γέροντές τους. Ο γεροντικός λόγος, είναι λόγος ζυμωμένος με δάκρυα μετάνοιας και προσευχής, λόγος ζυμωμένος με τον θερμό πόθο για ένωση με τον Θεό και την Αγάπη Του, γι’ αυτό και είναι ωφέλιμος για την ψυχή του ανθρώπου, γιατί αυτό ζητά κάθε ανθρώπινη ψυχή, έστω και αν ο εγωισμός δεν μας αφήνει να δούμε τι πραγματικά ποθεί η ψυχή μας. 

Ο παππούς Χατζηφλουρέντζος

Ο παπα- Κυπριανός Σταυροβουνιώτης

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.