POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Ξημερώνει Κυριακή με νέο γενικό lockdown – 3 βδομάδες για αρχή και από Φεβρουάριο βλέπουμε…Την επιβολή ολικού lockdown από αύριο Κυριακή στις 05.00 το πρωί μέχρι και την 31η Ιανουαρίου αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη χθεσινή του συνεδρία, μετά τη μειωμένη αποτελεσματικότητα των μέτρων που είχαν εφαρμοσθεί το προηγούμενο διάστημα στην προσπάθεια ανακοπής του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας.

Επανέρχεται η αποστολή sms στο 8998 για τις μετακινήσεις μας, δύο μηνύματα ημερησίως για το κάθε άτομο εκτός των ωρών 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας, με εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.

Η μετακίνηση προσώπων κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας επιτρέπεται για σκοπούς εργασίας με την παρουσίαση του Εντύπου Α, υπογεγραμμένου από τον εργοδότη. Επίσης, για μετάβαση σε ιατρικό κέντρο ή νοσηλευτήριο ή φαρμακείο ή κτηνίατρο για επείγοντα ιατρικά περιστατικά και για παροχή βοήθειας σε άτομα που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν. Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών μπορούν να χρησιμοποιούν το Έντυπο Β για τις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις τους.

Επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση

Εξαίρεση για μετακίνηση με την αποστολή sms επιτρέπεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

– Απόλυτα αναγκαίες επισκέψεις σε κρατικές υπηρεσίες, υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης, όταν η εργασία δεν μπορεί να διεκπεραιωθεί ηλεκτρονικά.

– Αγορά ή προμήθεια αγαθών/υπηρεσιών πρώτης ανάγκης από και προς επιχειρήσεις/υπηρεσίες, των οποίων η λειτουργία δεν έχει ανασταλεί, περιλαμβανομένου και του take away και του drive-through από τους χώρους εστίασης.

– Επίσκεψη σε γιατρό ή για αιμοδοσία ή για διενέργεια εργαστηριακής εξέτασης για Covid-19 ή μετάβαση σε φαρμακείο ή για εμβολιασμό στα Κέντρα Εμβολιασμού.

– Μετάβαση σε τράπεζα, αν δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

– Παροχή βοήθειας σε συγγενικά πρόσωπα ή/και συμπολίτες που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν.

– Μετάβαση σε χώρο θρησκευτικής λατρείας για ατομική προσευχή ή για τελετές, όπως κηδείες, γάμους, βαφτίσεις (μέγιστος αριθμός ατόμων σε τελετές τα 10 πρόσωπα). Η θεία λειτουργία στους ιερούς ναούς τελείται χωρίς την παρουσία πιστών.

– Φυσική άσκηση, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα δύο ενήλικα άτομα εξαιρουμένων των ανήλικων τέκνων και περιορίζονται στους χώρους όπου επιτρέπεται η πρόσβαση. Επιτρέπεται επίσης η μετάβαση προσώπων σε άλλη επαρχία για ατομική άθληση στη θάλασσα, νοουμένου ότι δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα. Η μετάβαση δεν θα υπερβαίνει τις τρεις ώρες και τα πρόσωπα πρέπει να επιστρέψουν την ίδια μέρα στη μόνιμη κατοικία τους. Οι μόνιμα διαμένοντες σε επαρχίες στις οποίες έχουν πρόσβαση στη θάλασσα, δεν μπορούν να μεταβούν σε άλλη επαρχία για τον εν λόγω σκοπό.

– Μετακίνηση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση, η οποία είναι αναγκαία για την απρόσκοπτη επικοινωνία γονέων και τέκνων. Τα πρόσωπα θα πρέπει να προσκομίζουν το δικαστικό διάταγμα που να αποδεικνύει ότι έχουν την ευθύνη για τη φύλαξη των παιδιών τους τις συγκεκριμένες μέρες/ώρες της μετακίνησης.

– Εξειδικευμένες θεραπείες για άτομα με αναπηρίες ή πρόσωπα με χρόνιες παθήσεις, μαζί με τον συνοδό τους.

– Μετακίνηση για μεταφορά στρατιώτη από και προς το στρατόπεδο.

– Μετάβαση από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου για μεταφορά προσώπων, με την παρουσίαση του εισιτηρίου.

– Μετάβαση γεωργών και κτηνοτρόφων, νοουμένου ότι προσκομίζουν το έντυπο εκταρικής και κεφαλικής επιδότησης από τον ΚΟΑΠ ή βεβαίωση από το Επαρχιακό Γραφείο Γεωργίας.

– Μετακίνηση προσώπων σε καταφύγια ζώων για φροντίδα των ζώων, νοουμένου ότι προσκομίζουν βεβαίωση από αναγνωρισμένη φιλοζωική οργάνωση, καθώς και σχετική απόδειξη γνωστοποίησης της κάθε μετακίνησής τους στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

Μετακίνηση χωρίς sms

Η μετακίνηση χωρίς αποστολή sms επιτρέπεται για διακίνηση ατόμων με αναπηρία και ατόμων που εμπίπτουν στο φάσμα του αυτισμού, μαζί με τον συνοδό τους. Επίσης, για βόλτα για τις ανάγκες κατοικίδιου, νοουμένου ότι θα περιορίζεται στην περιοχή που γειτνιάζει με την οικία και εφόσον δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα. Επίσης για μεταφορά ανήλικων παιδιών από και προς τους βρεφικούς, βρεφονηπιοκομικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, προδημοτική και ειδική εκπαίδευση.

Εργοτάξια και τρόφιμα

Στις επιχειρήσεις που δεν αναστέλλουν τη λειτουργία τους περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, εργοτάξια και συναφείς με τον κατασκευαστικό τομέα επιχειρήσεις/κλάδοι, τομέας μεταποίησης, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων και άλλες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που θα καθοριστούν από το Υπουργείο Εργασίας.

Στις επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων: κουρεία και κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής, κέντρα δερματοστιξίας, θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες θεαμάτων, υπαίθρια και ανοικτά αμφιθέατρα, χώροι εστίασης και κέντρα διασκέδασης, εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα, παιδότοποι, γυμναστήρια, σχολές χορού, άλλες σχετικές σχολές.

Στις ιδιωτικές επιχειρήσεις/υπηρεσίες που παραμένουν σε λειτουργία προωθείται η τηλεργασία, με ρύθμιση για ταυτόχρονη φυσική παρουσία του 15% του προσωπικού τους, με μέγιστο αριθμό των εργαζομένων που μπορούν να βρίσκονται με φυσική παρουσία τα 20 άτομα ανά επαγγελματικό υποστατικό.

Εκπαίδευση εξ αποστάσεως

Η εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες θα γίνεται εξ αποστάσεως. Σε λειτουργία παραμένουν οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί και προδημοτική και ειδική εκπαίδευση. Τα φροντιστήρια και τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά κέντρα παραμένουν κλειστά και η εκπαίδευση γίνεται διαδικτυακά μέσω τηλεκπαίδευσης/εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Απαγορεύονται οι συναθροίσεις

Οι κοινωνικές συναθροίσεις σε οικίες απαγορεύονται, πλην των μόνιμα διαμενόντων σε αυτές. Παράλληλα, επιτρέπεται η παρουσία σε οικίες για σκοπούς: φύλαξης ανηλίκων και ατόμων με αναπηρία για τη χρονική περίοδο κατά την οποία η φυσική παρουσία των γονέων/κηδεμόνων είναι απαραίτητη στον χώρο εργασίας τους (π.χ. βρεφονηπιοκόμοι, παιδοκόμοι, φροντιστές, κ.λπ.). Όπως και η βοήθεια σε πρόσωπα που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν καθώς και εργασίες από επαγγελματίες, όπως ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, κηπουρούς, και επαγγελματίες υγείας για εύλογο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, απαγορεύονται οι συναθροίσεις σε πλατείες, εκδρομικούς χώρους, μαρίνες, κ.λπ. Η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο σε πάρκα, γραμμικά πάρκα και παραλίες για σκοπούς άσκησης.

Αυτά είναι τα έντυπα μετακίνησης εργαζομένων και πολιτών (φώτο)

Κύπρος/Covid19: Ένας θάνατος και 466 νέα κρούσματα από 12,831 τεστ

527 πολίτες άνω των 80 ετών έλαβαν την 1η δόση του εμβολίου κατά της COVID-19

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.