POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Βουλευτικές εκλογές/Έρευνα για Λεμεσό: Η δύναμη των κομμάτων, πρόθεση ψήφου 

Το http://politis.com.cy δημοσιεύει τα αποτελέσματα της 4ης δημοσκόπησης τής εταιρείας Limegrove για τις βουλευτικές εκλογές του 2021 στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού. Ο πληθυσμός της έρευνας είναι άτομα ηλικίας 18 χρόνων και άνω, με δικαίωμα ψήφου, σε ένα δείγμα 880 ολοκληρωμένων συνεντεύξεων, με τη χρήση της τυχαίας πολυσταδιακής στρωματοποιημένης δειγματοληψίας. Η έρευνα διεξήχθη την περίοδο 5 Απριλίου μέχρι 23 Απριλίου. Το δείγμα αφορά πληθυσμό 72% των αστικών περιοχών της Λεμεσού και 28% των αγροτικών περιοχών της ίδιας επαρχίας. Όσον αφορά το φύλο, η ποσοστιαία αναλογία είναι στο 50-50, ενώ αντιστοίχως υπάρχει το ηλικιακό προφίλ των ψηφοφόρων. Καταγράφεται αναλυτικά η δειγματοληψία τόσο στις αστικές όσο και στις αγροτικές περιοχές.

Όσον αφορά στην πρόθεση προσέλευσης στην κάλπη η θετική πρόθεση συνοψίζει ένα ποσοστό του 88% που είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με την πρώτη έρευνα του Δεκεμβρίου του 2020, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό καταγράφει άρνηση στην προσέλευση στην κάλπη. Το ποσοστό αυτό είναι αντίστοιχα υψηλό όπως του Μαρτίου του 2021.

Ποσοστά κομμάτων

Στην ερώτηση «Εάν την ερχόμενη Κυριακή είχαμε εκλογές εσείς ποιο κόμμα θα ψηφίζατε», στην περιφέρεια Λεμεσού με στάθμιση επί τις διευκρινισμένες ψήφους τα αποτελέσματα έχουν ως εξής : Δημοκρατικός Συναγερμός και ΑΚΕΛ καταγράφουν σχεδόν ίδιο ποσοστό 21,8 και 21,6 αντίστοιχα. Στην 3η θέση το Δημοκρατικό Κόμμα με 14%. Για την 4η θέση φαίνεται να δίνεται μάχη μεταξύ ΕΛΑΜ και Κινήματος Ανεξάρτητων – Κόμμα Ενωμένων Κυνηγών με 4,4%, ωστόσο οι Ανεξάρτητοι της Άννα Θεολόγου και οι Κυνηγοί έχουν πάρει διαζύγιο, γι αυτό και δεν μπορεί να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα αυτή την ώρα (τα δύο κόμματα κατέρχονται πλέον ξεχωριστά στις εκλογές). Στην 5η θέση οι Οικολόγοι – Συνεργασία Πολιτών με 3,6%, ενώ η ΕΔΕΚ (μαζί με τη Συμμαχία Πολιτών του Γ. Λιλλήκα) έρχεται 6η με 3,3%. Δεν συγκεντρώνουν ποσοστό πέραν του 2,5% ούτε η Αλληλεγγύη της Ελένης Θεοχάρους ούτε η ΔΗΠΑ του Μάριου Καρογιάν. Επιπρόσθετα, υπάρχει ένα ποσοστό 4,6% που καταγράφει η επιλογή άλλης ανεξάρτητης υποψηφιότητας, ενώ ένα 15% αφορά στην αδιευκρίνιστη ψήφο (δεν έχω αποφασίσει ακόμα/δεν θέλω να απαντήσω/αποχή).

Σε ότι αφορά στους αναποφάσιστους, το 15% προέρχεται από τον ΔΗΣΥ, ενώ πολύ μικρό ποσοστό από ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ. Το 50% των αναποφάσιστων δεν καταγράφουν καμία ένδειξη από πού προέρχονται. Από τη σύγκριση των αποτελεσμάτων αυτής της δημοσκόπησης με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2016, διαφαίνεται ότι μέχρι στιγμής ο ΔΗΣΥ καταγράφει μείωση 4,3%, το ΑΚΕΛ άνοδο 1,1%, η ΕΔΕΚ – Συμμαχία Πολιτών μείωση 7,5%, η Αλληλεγγύη μείωση 4,5%, οι Οικολόγοι – Συνεργασία Πολιτών άνοδο 0,6%, το ΕΛΑΜ άνοδο 2%. Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ευάγγελος Πουργουρίδης καταγράφει 3%.

Η εκτίμηση για την κατανομή των εδρών στην περιφέρεια Λεμεσού, με βάση τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας είναι: Ο ΔΗΣΥ τρεις έδρες, το ΑΚΕΛ τρεις, το ΔΗΚΟ δύο έδρες. Για τις υπόλοιπες τέσσερις έδρες, όλα τα ενδεχόμενα φαντάζουν σήμερα ανοικτά.

ΔΗΣΥ

Αναφορικα΄με τις συσπειρώσεις και τις διαρροές των κομμάτων, ο ΔΗΣΥ καταγράφει συσπείρωση της τάξης του 75,3% ενώ καταγράφει μία διαρροή προς την ΔΗΠΑ της τάξης του 6,2%, καθώς επίσης και προς το ΕΛΑΜ 4,5%. Ένα ποσοστό 5,3% δεν έχει αποφασίσει, ενώ 2.6% στρέφεται προς την ανεξάρτητη υποψηφιότητά Πουργουρίδη. Ο ΔΗΣΥ έχει εισροές από την Αλληλεγγύη, αλλά και από άτομα που είχαν επιλέξει την αποχή το 2016. Σε σχέση με τους σταυρούς προτίμησης, ο Ευθύμιος Δίπλαρος προηγείται σταθερά και με διαφορά και στη 2η θέση με σημαντική απόσταση από τους υπόλοιπους βρίσκεται η Μαρίνα Χατζημανώλη Γλυκή. Στην 3η θέση βρίσκεται η Φωτεινή Τσιρίδου, η οποία δίνει μάχη με τον Ανδρέα Κυπριανού και την Ελένη Σταύρου.

 

ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ καταγράφει συσπείρωση 95% με μικρές διαρροές προς το ΔΗΚΟ και τους Ανεξάρτητους, ενώ φαίνεται ότι έχει εισροές από Συμμαχία Πολιτών και ΕΔΕΚ. Σε σχέση με την πρόθεση ψήφου, Άνδρος Καυκαλιάς και Κώστας Κώστα φαίνεται να έχουν κλειδώσει την επανεκλογή τους με τα ποσοστά που καταγράφουν αυτή τη στιγμή, ενώ στην 3η θέση βρίσκεται ο Αυξέντης Ζεμενίδης. Δίνεται μάχη είτε για την 3η είτε για την 4η έδρα ανάμεσα στους Γιώργο Γεωργίου, Νεοκλή Συλικιώτη και Αργεντούλα Ιωάννου.

ΔΗΚΟ

Το Δημοκρατικό Κόμμα καταγράφει συσπείρωση 86% με διαρροές 3,4% προς ΕΛΑΜ και εισροές από ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών. Μικρές εισροές και από ΑΚΕΛ – ΔΗΣΥ. Σε ότι αφορά την πρόθεση ψήφου, στην 1η θέση ο Πανίκκος Λεωνίδου, στη 2η θέση βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο Μάριος Ορφανός (μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ΔΗΚΟ), ενώ το παλεύουν για τη 2η θέση οι Παύλος Μυλωνάς και Νεόφυτος Χαραλαμπίδης.

 

ΔΕΙΤΕ τη δημοσκόπηση ΕΔΩ.

 

Μεγάλη Δημοσκόπηση της Noverna  για λογαριασμό του Πολιτη

 

Πόσα και ποια κόμματα μπαίνουν στη νέα Βουλή; – Δημοσκόπηση ΝΟΒΕΡΝΑ για τον «Πολίτη»

 

Δημοσκόπηση ΡΙΚ για βουλευτικές: Κακή εικόνα ο Πρόεδρος, ο Θεοπέμπτου ο πιο δημοφιλής – Πρώτος στην πρόθεση ψήφου ο ΔΗΣΥ

 

Δημοσκόπηση OMEGA/Βουλευτικές: Δυσαρεστημένο με Πρ. Αναστασιάδη το 53%, προς λάθος κατεύθυνση τα πράγματα δηλώνει το 62%

 

Δημοσκόπηση Alpha Κύπρου για βουλευτικές: Πρώτο κόμμα οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι

 

Δημοσκόπηση ΣΙΓΜΑ/Βουλευτικές: Πρώτος ο ΔΗΣΥ – Χαμηλές προσδοκίες από Πενταμερή

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.