Φόρμα αναζήτησης

Βία στα γήπεδα: Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε!

Οι οργανωμένοι οπαδοί το τελευταίο διάστημα απουσιάζουν από τα γήπεδα ποδοσφαίρου. Όπως οι ίδιοι λένε, οι σκέψεις που γίνονται για το μέτρο ταυτοποίησης είναι ο κύριος λόγος που τους οδήγησε να διαμαρτύρονται. Χωρίς καμία διάθεση να δημιουργήσουμε  αυταπάτες, τα άδεια μας γήπεδα και η απουσία της πανηγυρικής ατμόσφαιρας των παλιών καλών καιρών είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εισαγωγή της κάρτας οπαδού. Το ποδόσφαιρο, που με τόση αγάπη αγκάλιασε ο κυπριακός λαός, φαίνεται ότι χάνεται ανεπιστρεπτί. 

Τα πιο πάνω, δίνουν μια πολύ δυσάρεστη νότα στην εξέλιξη του αθλήματος και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε πολιτεία και σωματεία πως αυτό που αγαπούμε χάνει το δρόμο του. Δεν είναι αυτό το ποδόσφαιρο που αγαπήσαμε και δεν έχουμε μάθει ούτε εμείς οι ίδιοι σαν φίλαθλο κοινό να αντικρίζουμε άδεια γήπεδα σε κάθε παιχνίδι. Μετά την απόφαση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου για την υπόδειξη ταυτότητας και αγοράς εισιτηρίου από τη ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα της Ομοσπονδίας, ο κόσμος που πλέον παρακολουθεί τους αγώνες των πλέι οφς είναι ελάχιστος έως ανύπαρκτος. Βλέπουμε παιχνίδια που παραδοσιακά μάζευαν έως και 20 χιλιάδες κόσμο πλέον να λαμβάνουν χώρα υπό τα βλέμματα 5 χιλιάδων θεατών και από τις δύο ομάδες. Αριθμοί και στοιχεία τραγελαφικά που δείχνουν πως το μέτρο της ταυτοποίησης βυθίζεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο και δυστυχώς παρασέρνει στο πάτο μαζί του και το κυπριακό ποδόσφαιρο. Ακούει όμως κανείς; Προβληματίζεται κάποιος παράγοντας της ΚΟΠ ή των σωματείων για τα αποτελέσματα που έφεραν με το μέτρο τους; Ακούμε καθημερινά τους παράγοντες των ομάδων να εκστομίζουν παράπονα προς την ΚΟΠ και καλούν τους πάντες να καθίσουν σε ένα τραπέζι για να βρεθούν οι λύσεις. Γιατί όμως δεν κάθονται σε ένα τραπέζι και να το λύσουν; Αφού στο κάτω-κάτω της γραφής η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου απαρτίζεται και στελεχώνεται από άτομα του ποδοσφαίρου και πρώην παράγοντες ομάδων. Γιατί λοιπόν είναι τόσο δύσκολο να πορευθούν όλοι μαζί προς το κοινό στόχο, να βρουν πραγματικές λύσεις για τη βία και να συμφωνήσουν για το κοινό καλό; 

Κανείς δεν αντιλέγει ούτε και αμφισβητεί το γεγονός πως πρέπει να κατασταλεί και να παταχθεί η βία στα γήπεδα. Ωστόσο το συγκεκριμένο μέτρο δε φαίνεται να βοηθά το παραμικρό. Αντιθέτως, το μόνο που βλέπουμε να έχει καταφέρει είναι να απομακρύνει όλο και περισσότερο κόσμο μακριά από τους αγωνιστικούς χώρους. Έτσι όπως καταντήσαμε, οι ομάδες αγωνίζονται χωρίς καμία υπερβολή μπροστά από άδειες εξέδρες, σε γήπεδα «νεκρά». Σε κάνει πραγματικά να αναρωτιέσαι αν όντως η θέσπιση αυτού του μέτρου έχει ως στόχο την εξάλειψη και αντιμετώπιση της βίας ή τη κατάχρηση εξουσίας για προσωπικές φιλοδοξίες και αλλότρια συμφέροντα. Το ποδόσφαιρο μας παραπαίει καθημερινά και όλοι μας σφυρίζουμε αδιάφορα. Είναι πολύ εύκολο όταν στρέφεις τη προσοχή σου σε κάτι πολύ συγκεκριμένο να μην αντιλαμβάνεσαι ουσιώδη πράγματα που εξελίσσονται γύρω σου και μπροστά στα μάτια σου. Έτσι χάσαμε την ουσία. Έτσι χάσαμε το κόσμο από τα γήπεδα. 

Μπορεί να ακουστεί ειρωνικό, αλλά με την ολοκληρωτική απουσία του κόσμου το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα θα λυθεί. Με την ίδια λογική λοιπόν διώξτε όλους τους βουλευτές αν κάποιος από αυτούς παρανομήσει, απολύστε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους αν ένας από αυτούς χρηματιστεί και κλείστε όλες τις ομάδες αν πιάσετε μία να εμπλέκετε σε στημένα. Έτσι λοιπόν, καταφέρατε να διώξετε όλο τον κόσμο από τα γήπεδα για τις φασαρίες που κάνουν ελάχιστοι. Συγχαρητήρια!

* Ομάδα φιλάθλων ποδοσφαίρου.

Posted in Uncategorized