Φόρμα αναζήτησης

Τσαβούσογλου: Τίποτα δεν μπορεί να γίνει στη Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία

“Τίποτα δεν μπορεί να γίνει στην Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία, δεν θα το επιτρέψουμε”, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Άιντιν της Τουρκίας.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ μιλώντας σε συνάντηση επιχειρηματιών είπε ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης υπάρχουν αυτοί που στηρίζουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις (εννοεί ΡΚΚ), προσθέτοντας ότι υπάρχει ανησυχία ότι οι εκλογές στο Ευρωκοινοβούλιο θα δημιουργήσουν μια πιο αρνητική εικόνα.

Η Κύπρος για μας είναι τόσο ένας στρατηγικός στόχος, όσο και μια εθνική υπόθεση, είπε. “Με τον ίδιο τρόπο και το Αιγαίο, η ανατολική Μεσόγειος, ο πλούτος των υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο για μας είναι στρατηγικοί στόχοι, εθνικά ζητήματα. Ποτέ δεν αφήσαμε να παραβιαστούν τα δικαιώματα του ‘τ/κ λαού’ και του τουρκικού λαού, και δεν θα το επιτρέψουμε ούτε και από δω και μπρος”, δήλωσε.

Τις επόμενες μέρες, όπως ανέφερε, “ξεκινούμε γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο με δύο γεωτρύπανα”. Στο παρελθόν, “κάναμε σεισμικές έρευνες με το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά. Τώρα έχουμε ένα γεωτρύπανο. Μέχρι τον Μάρτιο θα κάνει γεώτρηση στην περιοχή της Αλάνιας. Μόλις τελειώσει εκεί θα πάει στην Κύπρο. Και το νέο μας γεωτρύπανο όπου να ναι έρχεται. Θα πήγαινε στην Μαύρη Θάλασσα αλλά το στέλνουμε κι εκείνο εκεί. Σε εκείνη την περιοχή χωρίς εμάς δεν μπορεί να γίνει τίποτα, ας το δουν αυτό και εκείνοι που έρχονται από μακριά σε εκείνη την περιοχή και οι εταιρείες τους. Στη Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί να γίνει τίποτα, δεν θα το επιτρέψουμε αυτό”, ανέφερε.