POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Το colpo grosso των χρυσών διαβατηρίων 

Της Κατερίνας Ηλιάδη

kateliadi@politis-news.com

 

Αντηχούν ακόμη στ’ αφτιά των πολιτών οι αυστηρές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και στελεχών της κυβέρνησής του, οι οποίοι -κουνώντας τον δείκτη του χεριού τους μπροστά στο πρόσωπο ολόκληρης της κοινωνίας- προσπαθούσαν να πείσουν ότι η χώρα μας έχει το αυστηρότερο πρόγραμμα κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων για ξένους επενδυτές και επιχειρηματίες. Η ερευνητική επιτροπή, με πρόεδρο τον τέως πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτο, -την οποία αναγκάστηκε ο γενικός εισαγγελέας να διορίσει μετά το ντοκιμαντέρ του Al Jazeera που εξέθεσε την Κύπρο σε ολόκληρη την υφήλιο αναφορικά με τον τρόπο που πωλούνταν τα κυπριακά/ευρωπαϊκά διαβατήρια- ολοκλήρωσε την ενδιάμεσή της έκθεση μέσα στην οποία υπάρχουν όλα τα μεγάλα κόλπα εκμετάλλευσης του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Η εν λόγω έκθεση παραδόθηκε την Παρασκευή στον γενικό εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη.

Χιλιάδες οι παράνομες

Όπως είναι ήδη γνωστόν, η επιτροπή Νικολάτου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 51,8% του συνόλου των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων (6.770) έγιναν καθ’ υπέρβαση του εξουσιοδοτικού νόμου, δηλαδή χιλιάδες πολιτογραφήσεις έγιναν εκτός νομικού πλαισίου (περίπου 3.500) και είναι παράνομες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το υπόλοιπο 48,2% είναι χωρίς προβλήματα. Στην ενδιάμεση έκθεση της επιτροπής Νικολάτου υπάρχει ενότητα για τους παρόχους και τα μεγάλα κόλπα που έκαναν κάποιοι εξ αυτών για να παρεκκλίνουν των κριτηρίων, κάτι που ενδεχομένως να ενέχει και ποινικά αδικήματα, όπως μας έχει λεχθεί από μέλος της επιτροπής, υπό καθεστώς ανωνυμίας. Επίσης, στην έκθεση υπάρχουν διαφορετικές ενότητες για τον ρόλο του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργικού Συμβουλίου, της Βουλής, των εποπτικών αρχών. Με βάση τη μεθοδολογία αναλύσεων που ακολουθήθηκε, η έρευνα ξεκίνησε από τους υψηλού κινδύνου επενδυτές (μέσα στους φακέλους τους υπάρχουν όλες οι συνδεόμενες μαζί τους πολιτογραφήσεις) για τους οποίους έγινε αναφορά σε δημοσιεύματα του OCCRP, του Al Jazeera, του «Πολίτη» και άλλων οργανισμών ή/και ΜΜΕ. Σημειώνεται ότι έχουν αναλυθεί και οι χαμηλού κινδύνου επενδυτές, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν θέματα οι ίδιοι, αλλά στερείτο ορθών διαδικασιών η πολιτογράφησή τους (ακολουθήθηκαν προβληματικές διαδικασίες, δεν πληρούνταν τα κριτήρια της συγκεκριμένης περιόδου που εξετάστηκε η αίτηση).

Ήξερε ο Πρόεδρος;

 

Σύμφωνα με πληροφόρηση που έχει ο «Π», στα πρώτα 15 γραφεία σε αριθμό πολιτογραφήσεων εντοπίζονται και προβληματικές περιπτώσεις. Έχουν εντοπιστεί και γραφεία συνδεόμενα με πολιτικά πρόσωπα με προβληματικές πολιτογραφήσεις – όπως το γραφείο που φέρει το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας, με μετόχους σήμερα τις δύο θυγατέρες του και άλλα πρόσωπα. Το συγκεκριμένο γραφείο χρεώνεται με προβληματικές πολιτογραφήσεις και πριν το 2013 (επί διακυβέρνησης Χριστόφια) και μετά το 2013 (χρονιά εκλογής του Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία της Δημοκρατίας). Διευκρινίζεται ότι δεν σημαίνει ότι τις πιο πολλές προβληματικές περιπτώσεις χρεώνονται τα γραφεία με τις περισσότερες πολιτογραφήσεις – υπάρχουν γραφεία εκτός της πρώτης 15άδας που έχουν διεκπεραιώσει αρκετές προβληματικές αιτήσεις.

Αποφάσιζε το Υπουργικό

Παράνομη πολιτογράφηση σημαίνει καθ’ υπέρβαση εξουσίας, δηλαδή ο νόμος δεν επέτρεπε την πολιτογράφηση συζύγων, ενήλικων τέκνων, πεθερικών κ.λπ., αλλά το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε από μια ημερομηνία και μετά ότι θα πολιτογραφούνται και τα μέλη των οικογενειών των επενδυτών. Σε μεταγενέστερο στάδιο, άλλο Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση -επίσης καθ’ υπέρβαση του εξουσιοδοτικού νόμου- ότι θα πολιτογραφούνται και τα διευθυντικά στελέχη εταιρειών που πληρούσαν τα κριτήρια του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Αναφορικά με τη διχογνωμία που προέκυψε στην επιτροπή Νικολάτου για το τι είναι διοικητική πράξη σε σχέση με τις πολιτογραφήσεις, ζητήθηκαν νομικές συμβουλές. Η επιτροπή θεωρεί ότι τιμητική πολιτογράφηση γίνεται με βάση το άρθρο 11/Α(1). Για παράδειγμα, πολιτογράφηση κάποιας σπουδαίας προσωπικότητας (π.χ. καλλιτέχνη) που έχει προσφέρει στην Κύπρο, και αυτή έχει στοιχεία πράξεως κυβερνήσεως που δεν ελέγχεται. Η άλλη όμως, η κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση επενδυτών και επιχειρηματιών, ενέχει πολλά στοιχεία εκτελεστής διοικητικής πράξης. «Εκτελεστή διοικητική πράξη σημαίνει ότι ελέγχεται βάσει του περί Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου. Και ξέρετε, εκτός από το να είναι εντός του νομικού πλαισίου, εκτός που το να πληροί τους νόμους και τις προϋποθέσεις, μια διοικητική πράξη πρέπει να πληροί και τις αρχές της χρηστής διοίκησης, δηλαδή επαρκής έρευνα, επαρκής αιτιολογία, σωστή σύνθεση του οργάνου κ.λπ. Άρα υπάρχουν επιπρόσθετα στοιχεία για τα οποία μια εκτελεστή διοικητική πράξη μπορεί να είναι ακυρώσιμη», εξήγησε πηγή από την ερευνητική επιτροπή που μίλησε στον «Π». Ερωτηθείσα εάν διευθυντές εταιρειών μεγάλων έργων έλαβαν τιμητική πολιτογράφηση, η ίδια πηγή απάντησε πως «πολιτογραφήθηκαν σαν επιχειρηματίες επενδυτές, και εμείς λέμε ότι δεν μπορούν να ενταχθούν κάτω από αυτόν τον όρο, και γι’ αυτό είναι προβληματικές αυτές οι περιπτώσεις». «Ναι, εξετάσαμε και την περίπτωση του κύριου επενδυτή της μαρίνας της Αγίας Νάπας και τριών διευθυντών του έργου – όχι των πέντε περιπτώσεων που ασχολήθηκε ο γενικός ελεγκτής», συμπλήρωσε. Κληθείσα να πει εάν θα πρέπει να ακυρωθούν οι προβληματικές πολιτογραφήσεις, απάντησε ότι αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο διότι: «Δημιουργούνται κεκτημένα δικαιώματα. Και υπάρχει και το ευρωπαϊκό ενωσιακό δίκαιο, το οποίο δίδει δικαιώματα σε έναν Ευρωπαίο πολίτη. Το να πάρεις πίσω μια πολιτογράφηση είναι περίπλοκο θέμα».

Τα μεγάλα κόλπα

Στην ενδιάμεση έκθεση της επιτροπής Νικολάτου αναφέρονται υποθέσεις κατάχρησης του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Για παράδειγμα, περιπτώσεις στις οποίες ο άντρας φερόμενος ως επενδυτής είχε ποινικό μητρώο και γι’ αυτόν τον λόγο έκανε την αίτηση η σύζυγός του, πολιτογραφήθηκε, και στη συνέχεια πολιτογραφήθηκε και ο προβληματικός «επενδυτής» ως θέμα ρουτίνας, επειδή ήταν σύζυγος Κύπριας πολίτιδος. Άλλο παράδειγμα, κάποιοι κατέθεταν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνταν από τα κριτήρια για πολιτογράφηση, έβρισκαν τρόπο και έπαιρναν δάνειο του ίδιου ύψους, και μετά που έληγε ο σχετικός όρος, με την κατάθεση αποπληρωνόταν το δάνειο, και το «χρυσό» διαβατήριο κόστιζε αντί 2,5 εκατομμύρια κάτω από ένα (σε κάποιες περιπτώσεις 900.000 ευρώ), δηλαδή το κόστος της διαφοράς του επιτοκίου και τα έξοδα των μεσαζόντων, δικηγόρων και λοιπών.

Μετά τις βουλευτικές

Σημειώνεται ότι με βάση τους όρους εντολής της ερευνητικής επιτροπής θα πρέπει το τελικό πόρισμά της να παραδοθεί στον γενικό εισαγγελέα το αργότερο μέχρι την 6η Ιουνίου 2021 (είναι Κυριακή, γι’ αυτό τελική ημερομηνία θεωρείται η 7η Ιουνίου 2021 – οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονται 30 Μαΐου 2021). Η ερευνητική επιτροπή για τα «χρυσά» διαβατήρια αποτελείται από τον πρόεδρό της Μύρωνα Νικολάτο, τέως πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, και ακόμα τρεις επιτρόπους: Κυριάκος Κυριάκου, βοηθός γενικός ελεγκτής, Παύλος Ιωάννου, Χρηματοοικονομικός επίτροπος, και Δήμητρα Καλογήρου, πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

 

1+1 δωρεάν… τα μισά χρυσά διαβατήρια

 

Παράνομες το 51.8% των πολιτογραφήσεων – Παραδόθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα το ενδιάμεσο Πόρισμα Νικολάτου για τα χρυσά διαβατήρια

 

Επιτροπή Νικολάτου/Χρυσά Διαβατήρια: Λάστιχο τα κριτήρια για να βολεύουν

 

Επιτροπή Νικολάτου/Χρυσά διαβατήρια: Χιλιάδες οι παράνομες πολιτογραφήσεις

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.