Φόρμα αναζήτησης

Τ.Τσιελεπής: Η λύση των προβλημάτων των προσφύγων είναι η λύση του  Κυπριακού

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε το στάτους κβο να διαιωνίζεται και τους πρόσφυγες να ζουν κάτω από αυτές τις συνθήκες, η λύση των προβλημάτων τους είναι η λύση του Κυπριακού» δήλωσε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού του ΑΚΕΛ, Τουμάζος Τσιελεπής, μιλώντας στον ΠΟΛΙΤΗ 107.6 και την εκπομπή Control Panel.

Ο κ. Τσιελεπής κλήθηκε να σχολιάσει τις έντονες αντιδράσεις που καταγράφηκαν κατά τη διάσκεψη Τύπου που παραχώρησε ο Δήμος Αμμοχώστου, σε συνεργασία και με άλλους κατεχόμενους δήμους.

«Είναι μια κραυγή απόγνωσης και απογοήτευσης, δεν τους αδικούμε γιατί δεν διαφαίνονται προοπτικές επανέναρξης της διαδικασίας» είπε ο κ. Τσελεπής, συμφωνώντας ότι οι πρόσφυγες έχουν χάσει και την παραμικρή ελπίδα για λύση του κυπριακού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γαλανός: Αμνοερίφια οι πρόσφυγες – Το βαθύ κράτος δεν θέλει λύση

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει ακόμα ελπίδα επανέναρξης του διαλόγου, ο κ. Τσιελεπής δήλωσε ότι «οι  αντικειμενικές προϋποθέσεις  για να επαναρχίσει ο διάλογος με πιθανότητες θετικής κατάληξης είναι εκεί, γιατί είναι προς το συμφέρον όλων η λύση του Κυπριακού, όχι μόνο για εμάς αλλά και για την Ελλάδα, την Τουρκία και την ΕΕ.

Είχαμε φτάσει κοντά στον στόχο στο Κραν Μοντανά, αλλά τώρα βλέπουμε βήματα προς τα πίσω. Χωρίς βούληση από όλους δεν μπορούν  να επαναρχίσουν οι συνομιλίες»

Αδιαλλαξία Τουρκίας

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η  αδιαλλαξία της Τουρκίας είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας ο κ. Τσιελεπής  συμφώνησε  ότι όντως η αδιαλλαξία της Τουρκίας μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα αλλά πρέπει να δούμε τι κάνουμε και εμείς. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν είναι  βέβαιος αν το ορόσημο του Ιουνίου το έθεσε η Τουρκία τονίζοντας ότι  συνέχεια μπαίνουν προσκόμματα και από τις 2 πλευρές.

Καταλήγοντας τόνισε ότι η ετοιμότητα κρίνεται από έργα όχι λόγια. Διερωτήθηκε επίσης πώς γίνεται να είμαστε έτοιμοι αφού ψαχνόμαστε ακόμη με τους όρους αναφοράς.