Φόρμα αναζήτησης

Συνενώσεις με δημοψηφίσματα

Την πραγματοποίηση τοπικών δημοψηφισμάτων για την έγκριση των συνενώσεων που θα προταθούν από την κυβέρνηση και τη Βουλή στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση στηρίζει το Κίνημα Οικολόγων, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του προέδρου του κινήματος Γιώργου Περδίκη, μετά από συνάντησή του με τους κοινοτάρχες Αγίας Νάπας Γιάννη Καρούσο, Σωτήρας Γιώργο Τάκκα και τον κοινοτάρχη Λιοπετρίου Κυριάκο Τρισόκκα. Υπέρ των δημοψηφισμάτων έχει προ καιρού ταχθεί το ΑΚΕΛ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κεντρικής Επιτροπής, ωστόσο δύσκολα θα μπορούσε να εξασφαλιστεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία προς αυτή την κατεύθυνση. ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, όπως βεβαίως και η κυβέρνηση, δεν συμφωνούν στην πραγματοποίηση τοπικών δημοψηφισμάτων, καθώς προβλέπουν ότι με αυτό τον τρόπο η προσπάθεια για μεταρρύθμιση θα ανατραπεί αν σε κάποιους δήμους ή κοινότητες απορριφθούν οι προτάσεις για συνενώσεις και καταστεί ανέφικτη η δημιουργία μεγάλων και βιώσιμων οντοτήτων, ικανών να αναλάβουν τις αυξημένες αρμοδιότητες που προβλέπει το νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάστηκε.
Η θέση για πραγματοποίηση τοπικών δημοψηφισμάτων δεν επικράτησε ούτε στη γενική συνέλευση της Ένωσης Δήμων, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 2 Νοεμβρίου. Με πλειοψηφία 50-25 οι συμμετέχοντες στη συνέλευση τάχθηκαν εναντίον της υποβολής πρότασης στο Υπουργείο Εσωτερικών για πραγματοποίηση δημοψηφισμάτων. Υπέρ των δημοψηφισμάτων τάχθηκαν κυρίως στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης που πρόσκεινται στο ΑΚΕΛ ή εξελέγησαν με τη βοήθειά του, ενώ εναντίον τάχθηκαν κυρίως στελέχη που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα και το ΔΗΚΟ. Το νομοσχέδιο το οποίο περνά από νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία δεν προβλέπει δημοψηφίσματα γι’ αυτή τη φάση των συνενώσεων, προβλέπει όμως δημοψηφίσματα για διενέργεια, στο μέλλον, νέων δήμων από κοινότητες ή συμπλέγματα κοινοτήτων που θα πληρούν τα πληθυσμιακά κριτήρια που προβλέπονται.

Ο Γ. Περδίκης

Ο πρόεδρος των Οικολόγων ανέφερε στον «Πολίτη» ότι είναι πάγια θέση του Κινήματος ότι όλες οι σημαντικές αποφάσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να λαμβάνονται μέσω δημοψηφισμάτων, για να διασφαλίζεται ο σεβασμός στην άμεση δημοκρατία. Υπενθύμισε ότι σχετική πρόταση νόμου των Οικολόγων, για διενέργεια δημοψηφισμάτων σε δήμους όταν επίκειται κάποια σημαντική απόφαση, εκκρεμεί στη Βουλή. «Αυτή η πρόταση θα ζητήσουμε να ενσωματωθεί ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση», είπε ο κ. Περδίκης. Εξήγησε πως δημοψηφίσματα δεν χρειάζεται να γίνουν σε δήμους ή κοινότητες στις οποίες δεν υπάρχει τέτοιο αίτημα, προφανώς γιατί δεν υπάρχουν διαφωνίες στις συνενώσεις που προωθούνται. Σε περιπτώσεις, όμως, που το τοπικό δημοτικό συμβούλιο διαφωνεί ή μια σημαντική μερίδα δημοτών εκδηλώσει τη διαφωνία της, τότε πρέπει να γίνει δημοψήφισμα και αν η προτεινόμενη συνένωση απορριφθεί, σημειώνει ο κ. Περδίκης, τότε ο συγκεκριμένος δήμος να εξαιρεθεί από το ευρύτερο σχήμα, να διατηρηθεί αυτόνομος αλλά επίσης να μην αναλάβει τις αυξημένες αρμοδιότητες που προβλέπει το νομοσχέδιο, ούτε να επωφεληθεί από τους αυξημένους πόρους για υλοποίηση αυτών των αρμοδιοτήτων. Σε τελική ανάλυση, να δημιουργηθούν δήμοι δύο ταχυτήτων.

Επιχειρήματα

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τους δημάρχους Αγίας Νάπας και Σωτήρας και τον κοινοτάρχη Λιοπετρίου, ο κ. Περδίκης είπε ότι «μας παρουσίασαν την πρότασή τους για συνένωση αυτών των τριών μονάδων τοπικής αυτοδιοίκησης σε μια νέα μονάδα τοπικής αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πρέπει να πω», συνέχισε, «ότι έχουν πάρα πολλά επιχειρήματα για να υποστηρίξουν την πρότασή τους οι δύο δήμαρχοι και ο κοινοτάρχης και για μένα προσωπικά το πιο σημαντικό τους επιχείρημα είναι ότι αυτή η πρόταση χαίρει της λαϊκής αποδοχής στο επίπεδο των κοινοτήτων και των δήμων τους».

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.