Φόρμα αναζήτησης

Συμβούλιο της Ευρώπης: γιορτάζει 70 χρόνια από την ίδρυσή του

Την 70χρονη επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης του Λονδίνου από 10 ιδρυτικές χώρες, στις 5 Μαΐου 1949, που οδήγησε στην ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης γιορτάζει ο διεθνής οργανισμός.

Με κοινή ανακοίνωσή τους ο ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ Maury Pasquier και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών Timo Soini αναφέρονται στα επιτεύγματα του οργανισμού, αλλά και στις μελλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Όπως αναφέρεται, 70 χρόνια μετά την ίδρυσή του, το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ο κορυφαίος οργανισμός προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ηπείρου μας. «Τα 47 κράτη μέλη έχουν συμφωνήσει σε κοινά πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοκρατίας και κράτους δικαίου. Το σύνολο των 830 εκ. ανθρώπων που διαβιούν σε αυτή τον ενιαίο νομικό χώρο έχουν το υπέρτατο δικαίωμα της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτό είναι κάτι χωρίς προηγούμενο στην ευρωπαϊκή ιστορία και ένα επίτευγμα που πρέπει να γιορτάσουμε», προστίθεται.

Αναφέρεται εξάλλου ότι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης αποτελούν τις ζωντανές ρίζες του οργανισμού. Θέτοντας σε εφαρμογή αυτά τα δικαιώματα, το Συμβούλιο της Ευρώπης προσφέρει με τα χρόνια επιπρόσθετη προστασία σε μεμονωμένα άτομα, συμπληρώνεται.

Προστίθεται ότι μέσα από νέα νομικά εργαλεία στη βάση κοινά συμφωνημένων προτύπων, προστατεύονται οι μειονότητες και οι περιφερειακές και μειονοτικές γλώσσες και καταπολεμάται η σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών, αλλά και η βία κατά γυναικών.

Επίσης, αναφέρεται ότι έχουν ληφθεί μέτρα για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας, την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων και ανθρώπινων οργάνων και του τερματισμού της κατάχρησης προσωπικών δεδομένων και των εγκληματικών πράξεων στον κυβερνοχώρο.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης δραστηριοποιείται επίσης σε θέματα ασφάλειας στον αθλητισμό και πρόσβασης στον ευρωπαϊκό πολιτισμό και την εκπαίδευση που προάγουν την ισότητα, την ένταξη και τη δημοκρατική ιδιότητα του πολίτη, σημειώνεται.

Ως προς τις μελλοντικές προκλήσεις, αναφορά γίνεται στη διαχείριση της τεχνητής νοημοσύνης, της σύγχρονης δουλείας και των αυξανόμενων ανισοτήτων σε πολλές κοινωνίες.

Ένα ισχυρό Συμβούλιο της Ευρώπης, με την Επιτροπή Υπουργών και την Κοινοβουλευτική του Συνέλευση θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες του συστήματος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης και τη βούληση των κρατών μελών, για να προσφέρει λύσεις που θα επωφεληθούν τους πολίτες της Ευρωπαϊκής ηπείρου, αναφέρουν οι επικεφαλής των τριών θεσμικών οργάνων.

Λένε καταληκτικά ότι τα θεσμικά όργανα και τα 47 κράτη μέλη του οργανισμού θα παραμείνουν στο πλευρό των εταίρων τους στην Ευρώπη και στον κόσμο, την ΕΕ, τον ΟΑΣΕ, τον ΟΗΕ και άλλους, διαδραματίζοντας τον ρόλο τους στη διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος.

ΚΥΠΕ