Φόρμα αναζήτησης

Στο Προεδρικό το χαλούμι: Καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ευρείας σύσκεψης με θέμα την κατοχύρωση του Χαλουμιού, στην παρουσία των Υπουργών Γεωργίας, Εξωτερικών, Εμπορίου και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Μετά τη σύσκεψη, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «κατά τη σύσκεψη συζητήσαμε όλες τις πτυχές του θέματος Χαλούμι. Αρχικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να ενημερώσει γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις, για την επανεγγραφή εμπορικού σήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο για το χαλούμι και για τις προσπάθειες για κατοχύρωση του ως ΠΟΠ.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος άκουσε τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων, και βρίσκονταν εκεί όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Σε αρκετά ζητήματα είχαν διαφορετικές, αλλά και έντονες απόψεις.

Μέσα από ένα εποικοδομητικό κλίμα και μια προσπάθεια να βρεθούν συναινετικές λύσεις καταλήξαμε στην πορεία που θα ακολουθηθεί και τα βήματα που θα γίνουν για το θέμα, και συγκεκριμένα ως προς το θέμα της κατοχύρωσης παραμένουμε προσηλωμένοι στην έγκριση του φακέλου που έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την επόμενη περίοδο θα επιδιωχθεί συνάντηση μου με τον Επίτροπο Γεωργίας και Επίτροπο Υγείας της ΕΕ για να εξεταστούν όλες οι πτυχές του φακέλου και για το πώς θα μπορούσε να προχωρήσουμε για να καταλήξει αυτή η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν.

Συζητήθηκε και το ενδεχόμενο αύξησης του ποσοστού αιγοπρόβειου γάλακτος στη σύνθεση του χαλουμιού, και εκεί υποβλήθηκαν διάφορες εισηγήσεις. Καταλήξαμε στο να παραμείνει η σημερινή ποσόστωση, αλλά να υπάρξει εγγύηση από πλευράς των τυροκόμων ότι θα παραλαμβάνουν όλο το αιγοπρόβειο γάλα και μάλιστα θα υπάρξει μια αύξηση στην τιμή του μέσα στην επόμενη περίοδο. Οι λεπτομέρειες αυτής της ρύθμισης θα συζητηθούν σε συνάντηση στο Γραφείο μου με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η όλη συζήτηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα πολιτισμένο και εποικοδομητικό κλίμα και εκφράζω την ευαρέσκεια μου για το γεγονός αυτό».

Ερωτηθείς για το θέμα της κατοχύρωσης του χαλουμιού, είπε ότι «το θέμα της κατάληξης του θέματος της κατοχύρωσης δεν εξαρτάται από την κυπριακή πλευρά, αλλά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις προτάσεις που είχαν υποβληθεί για να φτάσουμε σε μια διευθέτηση. Αυτές οι προτάσεις σε ορισμένες πτυχές τους δεν μας ικανοποιούσαν. Ως εκ τούτου, με τη νέα Επιτροπή πάμε να κάνουμε μια νέα προσπάθεια επειδή υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις από δύο διαφορετικές Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτό το θέμα.

Θα επιδιωχθεί να έχουμε συνάντηση με τους δύο Επιτρόπους για να μπουν όλα στο τραπέζι και να ξεκαθαρίσουν όλες οι πτυχές που είναι σε εκκρεμότητα σήμερα και με αυτό τον τρόπο ευελπιστούμε ότι σύντομα θα φτάσουμε σε κατάληξη. Σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθούμε, και δεσμευτήκαμε για αυτό, τις εξελίξεις και το πώς προσεγγίζει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή το θέμα και θα ενημερώνουμε σε τακτική βάση όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για σκοπούς διαφάνειας και για να γνωρίζουμε όλοι προς τα πού βαδίζουμε σε αυτό το πάρα πολύ σημαντικό θέμα για τον ευρύτερο αγροτικό τομέα, αλλά και την οικονομία γενικότερα».

Ερωτηθείς για την πολιτική πτυχή του θέματος, ο κ. Καδής είπε ότι «οι διαφορετικές προσεγγίσεις που είχαν παρατεθεί και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις διάφορες διευθύνσεις της συνδέονται με την πολιτική διάσταση και για αυτό είπαμε ότι θα πρέπει να τεθούν όλα στο τραπέζι, να δούμε ολοκληρωμένα το ζήτημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να καθοριστούν τα επόμενα βήματα και να προχωρήσουμε σε μια κατάληξη. Σε αυτό θεωρώ πως όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει το σκηνικό και να διερευνηθούν οι τρόποι με τους οποίους θα ολοκληρωθεί η διαδικασία κατοχύρωσης».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «δεν τίθεται θέμα τροποποίησης του φακέλου πριν την κατοχύρωση του. Οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση θα πρέπει να γίνει μετά και με πάρα πολύ προσεκτικά βήματα».

Ερωτηθείς αν η κυπριακή πλευρά μεταβαίνει μονιασμένη στις Βρυξέλλες για να δώσει τη μάχη, ο κ. Καδής είπε ότι «θεωρώ ότι αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα. Και αυτό πρέπει να βγει. Ακούστηκαν βέβαια οι γνωστές απόψεις από κάποιους φορείς για απόσυρση του φακέλου, θεωρώ όμως ότι η συντριπτική πλειονότητα των παρευρισκόμενων ενστερνίστηκε αυτή την προσέγγιση που διατύπωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην καταληκτική του τοποθέτηση.

Άρα, ναι, το μήνυμα που βγαίνει είναι ότι πάμε με όλες μας τις δυνάμεις για να επιχειρήσουμε μια τελική προσπάθεια κατοχύρωσης του φακέλου, σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.