Φόρμα αναζήτησης

Σωτήριο το rescEU, τονίζουν Μητσατάκης – Μακρόν

Στην υλοποίηση των όσων είχε πρόσφατα συμφωνήσει στην Αθήνα με τον επίτροπο της Ε.Ε. αρμόδιο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη, αναφορικά με την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας μέσω του rescEU, προχωρούν η Ελλάδα και η Γαλλία.

Μιλώντας σήμερα, μετά από τη συνάντησή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανούελ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη όπως οι λαοί της Ε.Ε. μιλήσουν για μια Ευρώπη που θα προστατεύει τους πολίτες της έτσι που να δοθεί σάρκα και οστά σε έναν μόνιμο Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ο οποίος όπως, σημείωσε, βρίσκεται ήδη στο πρώτο του στάδιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στις πυρκαγιές την Ελλάδα για να μνημονεύσει την βοήθεια που η Κομισιόν έδωσε από την πρώτη στιγμή – χάριν στο rescΕU – κάτι που είχε επισημάνει και στην συνάντησή του με τον Επίτροπο Στυλιανίδη εξαίροντας τη σημασία της βοήθειας αυτής αλλά και την καθοριστικά συμβολή του Επιτρόπου στην ενίσχυσή του.

«Η Ευρώπη μας στήριξε στις μεγάλες φωτιές που είχαμε στην Εύβοια», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός για να σημειώσει πως τώρα ο Μηχανισμός «πρέπει να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γάλλος Πρόεδρος, εστιάζοντας και εκείνος στην επιτυχία στην παροχή άμεση βοήθειας για έλεγχο των πυρκαγιών στην Εύβοια, υπογραμμίζοντας με νόημα: «Πρέπει να επιταχύνουμε τις πρωτοβουλίες αυτές καθότι πρόκειται για μια απτή υλοποίηση της Ευρώπης και του τι μπορεί να προσφέρει στις χώρες μας».

Υπενθυμίζεται πως, το rescEU, η πρωτοβουλία του Ευρωπαίου Επιτρόπου Χρήστου Στυλιανίδη για αναβάθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, είναι ο μηχανισμός μέσω του οποίου τα κράτη μέλη μπορούν πλέον και λαμβάνουν άμεσα βοήθεια από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση μιας καταστροφής όταν δεν μπορούν να την αντιμετωπίσουν μόνα τους και τη χρειάζονται πολύ γρήγορα. Περιλαμβάνεται δε, στα 20 επιτεύγματα της ΕΕ για την περίοδο 2014-2019, όπως τα ανακοίνωσε πρόσφατα η Κομισιόν.