Φόρμα αναζήτησης

Σχέδιο αναδιοργάνωσης για την Τράπεζα Κύπρου

Παρά την αρχική ανησυχία, το τέταρτο Σχέδιο Εθελούσιας Αποχώρησης της Τράπεζας Κύπρου έπιασε τους στόχους του και πέραν των 400 ατόμων αποχωρούν, εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για να υλοποιηθεί το φιλόδοξο σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας. Τους στόχους αυτού του σχεδίου περιέγραψε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Νικολάου μιλώντας στο 10ο Limassol Economic Forum. Το σχέδιο προβλέπει αποζημίωση που μπορεί να φτάσεις μέχρι τις 200.000 ευρώ, ενώ υπήρξε συνεργασία με την ΕΤΥΚ για την εκπόνησή του. Η συντεχνία στήριξε και στην πράξη την επιτυχία του σχεδίου.

Μείωση 10%

Σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή της τράπεζας, επιτεύχθηκαν οι στόχοι του σχεδίου για αποχώρηση 400 έως 500 εργαζομένων. Επίσημα δεν δόθηκε ο αριθμός των εργαζομένων που ζήτησαν να ενταχθούν στο σχέδιο, αλλά ένα ποσοστό, περίπου το 10% αποχωρεί, το οποίο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πέραν των 400 εργαζομένων έχουν επιλέξει την εθελούσια αποχώρηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πλέον θα προχωρήσει και το σχέδιο αναδιάρθρωσης, με τη διοίκηση να υποβάλει τη Δευτέρα πρόταση στο διοικητικό συμβούλιο για τα επόμενα βήματα. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, δεν αποκλείεται να γίνουν αποδεκτές κάποιες επιπλέον αιτήσεις αποχώρησης που να σχετίζονται με το πλάνο αναδιάρθρωσης της τράπεζας.

Ο «Π» έγραψε το περασμένο Σάββατο ότι έχει ετοιμαστεί νέο οργανόγραμμα (το οποίο και ετέθη υπόψη του Υπουργείου Εργασίας καθώς δεν είχε αποκλειστεί το ενδεχόμενο ακόμη και απολύσεων αν το σχέδιο δεν έπιανε τους στόχους του), το οποίο συνάδει με το επιχειρηματικό μοντέλο της τράπεζας.

Ο κ. Νικολάου μιλώντας στο 10ο Limassol Economic Forum χαρακτήρισε την τεχνολογική αναταραχή πρόβλημα αλλά και ευκαιρία και περιέγραψε τη φιλοσοφία των νέων καταστημάτων του συγκροτήματος. Δύο καταστήματα θα λειτουργήσουν στις αρχές του 2020 σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Τα καταστήματα, εξήγησε, θα είναι σημεία επαγγελματικών συμβουλών και πληροφόρησης, σημειώνοντας πως στα νέα καταστήματα δεν θα υπάρχουν οι παραδοσιακοί ταμειακοί λειτουργοί πίσω από έναν πάγκο, αφού γι’ αυτό θα υπάρχουν αυτόματες ταμειακές μηχανές, ενώ ταυτόχρονα υψηλά εκπαιδευμένο προσωπικό θα παρέχει χρηματοοικονομική πληροφόρηση.

Νέο μοντέλο αμοιβών

Στο ίδιο συνέδριο ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου χαρακτήρισε αναπόφευκτη την αλλαγή του συστήματος αμοιβών των τραπεζικών υπαλλήλων και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

«Οι τράπεζες πρέπει να κινηθούν γρήγορα και να συζητήσουν με τις συντεχνίες για να προωθήσουν ένα πιο δίκαιο» σύστημα αμοιβών. Θα πρέπει να υπάρξει ένα σύστημα αμοιβών στη βάση της απόδοσης και της θέσης. Αυτό δεν θα γίνει φέτος, ίσως συμβεί τον επόμενο χρόνο αλλά θα γίνει, και αυτό είναι κάτι που είναι αναπόφευκτο, είπε, απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο συζήτησης στο Limassol Economic Forum.

Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου είναι κοντά σε συμφωνία με την ΕΤΥΚ για την εφαρμογή ενός συστήματος αμοιβών ανάλογου με αυτό που ζητά και η Ελληνική Τράπεζα.

Στην ομιλία του, ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε στο κοκτέιλ προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες στην ευρωζώνη και οδηγεί σε πιέσεις για μείωση του κόστους.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στα χαμηλά επιτοκιακά περιθώρια που συμπιέζονται και λόγω της νομισματικής πολιτικής και του ανταγωνισμού στον μη ευνοϊκό δείκτη κόστους προς έσοδα, την κληρονομιά που άφησε πίσω της η κρίση, το βάρος της εποπτείας, καθώς και την αναταραχή που προκαλείται από την τεχνολογία.

Τέλος, αναφερόμενος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο κ. Νικολάου είπε πως τα κόκκινα δάνεια απορροφούν μεγάλο μέρος των εργασιών, δεσμεύουν κεφάλαια και απαιτούν υψηλό λειτουργικό κόστος, προσθέτοντας ταυτόχρονα πως η εποπτεία μεταφράζεται σε υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις, αυξημένη προσήλωση στα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία που άφησε η κρίση (legacy assets), τα οποία πρέπει να επιλυθούν με ταχύτερα χρονοδιαγράμματα.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.