Φόρμα αναζήτησης

Πρώτες συναντήσεις και διεργασίες για τους ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες βρίσκονται αυτές τις μέρες για πρώτη φορά οι νέοι ευρωβουλευτές της Κύπρου. Οι Γεωργίου, Κιζίλγιουρεκ και Φουρλάς παίρνουν το βάπτισμα του πυρός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ οι Μαυρίδης, Χριστοφόρου και Παπαδάκης επιστρέφουν σε γνώριμα λημέρια, μιας και αρχίζει η δεύτερή τους θητεία. Οι πολιτικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο έχουν τις πρώτες τους συναντήσεις, έτσι ώστε να συντονιστούν, να ψηφίσουν τους προέδρους και αντιπροέδρους τους, αλλά να γίνει και ο αναγκαίος διαμοιρασμός των επιτροπών στους ευρωβουλευτές της κάθε πολιτικής ομάδας. Ο αριθμός των θέσεων που θα έχει η κάθε πολιτική ομάδα στην κάθε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διαμοιράζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανάλογα με τη δύναμη της κάθε ομάδας και τις ανάγκες που υπάρχουν, με τη χρήση συγκεκριμένης φόρμουλας. Εκτός από τις επιτροπές, οι ευρωβουλευτές συμμετέχουν και σε αντιπροσωπείες, οι οποίες έχουν συγκεκριμένο ρόλο και στόχευση. Οι ευρωβουλευτές δηλώνουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή σε συγκεκριμένες επιτροπές, ωστόσο την τελική απόφαση λαμβάνει η πολιτική ομάδα, αφού δει τους συσχετισμούς εντός της ομάδας, με διάφορα κριτήρια, μεταξύ των οποίων και η χώρα που προέρχεται ο κάθε υποψήφιος και τι δικαιούται σε αναλογικό, κυρίως, επίπεδο.

Τι ζητούν

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ο Λουκάς Φουρλάς επιδιώκει να συμμετάσχει στην Επιτροπή για το Περιβάλλον, τη Δημόσια Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, στην επιτροπή απασχόλησης και κοινωνικών θεμάτων ενώ ενδεχομένως να επιδιώξει συμμετοχή στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.  Ο Λευτέρης Χριστοφόρου παραμένει στην Επιτροπή Προϋπολογισμού και θα συμμετάσχει σε άλλες επιτροπές που θα του ανατεθούν. Ο Γιώργος Γεωργίου θα συμμετάσχει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, στην Αντιπροσωπεία στη Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ – Τουρκίας και ενδεχομένως σε μια δεύτερη επιτροπή, αν και εφόσον υπάρξει η δυνατότητα. Ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ θα πάει στην Επιτροπή για τον Πολιτισμό και την Παιδεία και ενδεχομένως σε μια δεύτερη επιτροπή που θα του ανατεθεί. Ο Κώστας Μαυρίδης συνεχίζει στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματική,ς Πολιτικής, όπως, επίσης, και στην Αντιπροσωπεία στη Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ – Τουρκίας, ενώ δεν αποκλείεται να επιδιώξει να ενταχθεί και σε επιτροπή που να σχετίζεται με το εμπόριο ή θέματα ενέργειας. Ο Δημήτρης Παπαδάκης θέλει να διαφυλάξει τη θέση του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και θα διαφανεί αν θα μπορέσει να αναλάβει τη συμμετοχή και σε άλλη επιτροπή.

Ο πρόεδρος

Η πρώτη ολομέλεια με τη νέα σύσταση θα διεξαχθεί μεταξύ 1-4 Ιουλίου στο Στρασβούργο. Στην ολομέλεια αυτή αναμένεται να γίνει η ψηφοφορία για τις θέσεις προέδρου και αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ θα οριστικοποιηθεί η σύσταση των επιτροπών. Το σκηνικό γύρω από το ποιος θα είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει, καθώς αποτελεί μία από τις πέντε θέσεις «κλειδιά» για τις οποίες διεξάγεται συζήτηση εντός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.