Φόρμα αναζήτησης

Πρόωρη πληρωμή απο την κυβέρνηση: Νέο ομόλογο για ρωσικό δάνειο

Η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κυπριακών ομολόγων, η οποία δεν ανακόπηκε μετά την έκδοση των δικαστικών αποφάσεων που ανατρέπουν τα δημοσιονομικά μέτρα στο κρατικό μισθολόγιο που ψηφίστηκαν στα τέλη του 2012, βάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στον πειρασμό να προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγου. Το πρακτορείο Bloomberg επιβεβαίωσε χθες ότι μελετάται το ενδεχόμενο νέας εξόδου στις αγορές, χωρίς να έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η ρευστότητα που θα προκύψει θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μέρους του δανείου που έλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία από τη Ρωσία το 2011.

«Έχει πλέον νόημα μια τέτοια κίνηση λόγω της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, το εξετάζουμε σοβαρά», τόνισε στον «Π» πηγή με γνώση των διεργασιών.

Το δάνειο των 2,5 δισ. ευρώ αναδιαρθρώθηκε το 2013, με την πλήρη εξόφλησή του να μετατίθεται στο 2021 από το 2016 και το επιτόκιο να υποχωρεί στο 2,5%, από 4,5% που προέβλεπε η αρχική συμφωνία. Με τις δόσεις που έχουν καταβληθεί το υπόλοιπο του δανείου, σήμερα, ανέρχεται σε 1,57 δισ. ευρώ.

Οι σημερινές συνθήκες της αγοράς ώθησαν την κυβέρνηση να σταθμίσει την πώληση νέου χρέους νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, δήλωσε στο Bloomberg Κύπριος αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στο αμερικανικό δίκτυο υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Οι αποδόσεις στα κυπριακά 10ετή ομόλογα υποχώρησαν στο 1,37% την Παρασκευή, το χαμηλότερο από το 2015, οπότε και το Bloomberg ξεκίνησε τη συγκέντρωση στοιχείων για την Κύπρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δημοκρατία προχώρησε τον Ιούλιο του 2017 στην πρόωρη αποπληρωμή του 1/3 του δανείου που είχε ληφθεί από το ΔΝΤ.

Τα επιτόκια
Οι δικαστικές αποφάσεις που ανατρέπουν τις περικοπές στον δημόσιο τομέα δεν επηρέασαν τις αποδόσεις του κυπριακού χρέους, εξέλιξη την οποία κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μιλώντας στον «Π» την αποδίδουν στην αποφασιστικότητα που έχει δείξει συνολικά η κυπριακή πολιτεία να μην επιτρέψει οι δικαστικές αποφάσεις να επηρεάσουν τα δημόσια οικονομικά.

«Υπάρχει Plan B», τονίζεται, ενώ σχετική πληροφόρηση, για το πώς η Κύπρος σχεδιάζει να διαχειριστεί την κατάσταση έχει δοθεί σε οίκους αξιολόγησης και επενδυτές.

Την περασμένη Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης Fitch προχώρησε στην εκτίμηση ότι η πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για τους μισθούς στο Δημόσιο δεν θα θέσει σε κίνδυνο την πτωτική πορεία του δημοσίου χρέους. Ταυτόχρονα ο οίκος επιβεβαίωσε τη μακροχρόνια πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο «ΒΒΒ-», διατηρώντας σταθερή προοπτική.

Παράλληλα η χώρα διατηρεί τη δημοσιονομική της πειθαρχία, γεγονός που επίσης μετράται στα θετικά από οίκους αξιολόγησης και επενδυτές. Οι τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ αναφέρουν ότι η Κύπρος το 2019 θα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 4,1%.

Ιστορικά χαμηλές οι αποδόσεις των ομολόγων
Σε νέα ιστορικά χαμηλά υποχώρησαν οι αποδόσεις των κυπριακών κρατικών ομολόγων το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απρίλη.

Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε το ΚΥΠΕ, το 10ετές ομόλογο αναφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας με κουπόνι 2,38% το οποίο εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018, διαπραγματεύεται στις διεθνείς αγορές χαμηλότερα κατά 100 μονάδες βάσης, στο 1,37%. Από τις αρχές Απριλίου η απόδοση του ομολόγου έχει υποχωρήσει κατά 20 μονάδες βάσης.

Επιπλέον, σημαντική μείωση κατά 32 μονάδες βάσης έχει παρουσιάσει εντός Απριλίου η διαφορά απόδοσης του 10ετούς κυπριακού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου, υποχωρώντας στις 132 μονάδες βάσης. Σημειώνεται ότι στο τέλος Δεκεμβρίου του 2018, η διαφορά απόδοσης των δύο ομολόγων ανερχόταν στις 205 μονάδες βάσης.

Για σκοπούς σύγκρισης, το 10ετές ομόλογο της Ελλάδας τύγχανε διαπραγμάτευσης στο κλείσιμο των διεθνών αγορών την περασμένη Παρασκευή στο 3,27%, της Ιταλίας στο 2,54%, της Πορτογαλίας 1,16%, της Ισπανίας 1,04%, της Ιρλανδίας 0,59%, της Γαλλίας 0,40% και της Γερμανίας 0,05%.

Εξάλλου, η απόδοση του 15ετούς ομολόγου που εξέδωσε η Δημοκρατία μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, με επιτόκιο 2,75%, υποχωρεί κατά 67 μονάδες βάσης, στο 2,08%. Μόνο εντός Απριλίου η απόδοση του ομολόγου έχει υποχωρήσει κατά 19 μονάδες βάσης.

Επίσης, η απόδοση του κυπριακού ομολόγου λήξης Ιουνίου του 2024 (5ετές) και με κουπόνι 2,75%, ανέρχεται στο μόλις 0,57%, ενώ το ομόλογο λήξης Νοεμβρίου του 2025 και με κουπόνι 4,25% τυγχάνει διαπραγμάτευσης στο 0,86%.