Φόρμα αναζήτησης

Πρύτανης Κωνσταντίνος Χριστοφίδης: Το θέμα ήταν οικονομικό!

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κώστας Χριστοφίδης επιβεβαίωσε τις προβλέψεις του κυβερνητικού στρατοπέδου -για τις οποίες είχαμε γράψει προ ημερών- και ανακοίνωσε επίσημα χθες ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, μολονότι οι δημοσκοπήσεις του έδιναν ενθαρρυντικά ποσοστά χωρίς μάλιστα να έχει διανύσει χιλιόμετρα στον προεκλογικό στίβο όπως οι άλλοι υποψήφιοι.

Παρά το ότι ο πρύτανης στην ανακοίνωση που εξέδωσε επικαλείται άλλους λόγους, ο βασικός παράγοντας που τον οδήγησε στην απόφαση να μην είναι υποψήφιος είναι το οικονομικό.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο πρύτανης όλο αυτό το διάστημα έτρεχε σε δύο επίπεδα. Από τη μια επιχείρησε μέσω δημοσκοπήσεων να μετρήσει τις δυνάμεις του για να δει ποιες πιθανότητες θα είχε η υποψηφιότητά του. Από την άλλη προσπαθούσε να συγκεντρώσει ποσό ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ για να «αντέξει» το βάρος της προεκλογικής καμπάνιας.

Δημοσκοπικά ήταν μέσα στους στόχους του. Θυμίζουμε τη δημοσκόπηση της Cymar για τη Stockwatch στην οποία άγγιζε το 9%, ενώ στη δημοσκόπηση της Noverna, που έγινε για λογαριασμό της ομάδας στήριξης της υποψηφιότητάς του, εξασφάλιζε 8%. Όπως γράφαμε και την περασμένη Κυριακή, η υποψηφιότητα του πρύτανη αλλά και η πιθανή κάθοδος του ΕΛΑΜ στις προεδρικές εκλογές θα τις μετέτρεπαν σε ντέρμπι. Ειδικά ο πρύτανης εμφανιζόταν να επηρεάζει περισσότερο τις υποψηφιότητες Αναστασιάδη και Παπαδόπουλου και προφανώς η απόφασή του να μην τρέξει τελικά δεν θα χαροποίησε το επιτελείο του Σταύρου Μαλά.

Ενώ οι δημοσκοπήσεις έδιναν στον πρύτανη το πράσινο φως, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση. Μάλιστα, αριθμός επιχειρηματιών που του είχαν υποσχεθεί οικονομική στήριξη μετά από πιέσεις έκαναν πίσω. Έτσι έκλεισε, τουλάχιστον για τις προεδρικές εκλογές του 2018, η προοπτική υποψηφιότητας του κ. Χριστοφίδη.

Η δήλωση

Στη γραπτή δήλωση που εξέδωσε, ο πρύτανης απέφυγε πάντως να αναφερθεί στους οικονομικούς λόγους που τον οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση και εστίασε στο γεγονός ότι η κοινωνία δεν είναι ακόμη έτοιμη για τη μεγάλη αλλαγή. Ο πρύτανης εξήγησε ότι προ μερικών μηνών διάφοροι παράγοντες τον είχαν ενθαρρύνει να τρέξει στις προεδρικές εκλογές, προτροπή που συνέπεσε με δικές του έντονες ανησυχίες για το μέλλον της χώρας. «Σκέφτηκα διεξοδικά την πρόσκληση των συμπολιτών μου, μίλησα με πολύ κόσμο, με πολλούς νέους ανθρώπους, στάθμισα τα δεδομένα και κατέληξα στην απόφαση ότι δεν θα είμαι υποψήφιος στις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Ξέρω ότι πιθανόν να απογοητεύσω κάποιους συμπολίτες μου, ιδιαίτερα τους πλέον συνειδητοποιημένους πολίτες που νιώθουν απέχθεια γι’ αυτό που εδώ και χρόνια αντιπροσωπεύει η πολιτική στην Κύπρο και οραματίζονται τη χώρα τους ως μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, και λυπάμαι πολύ γι’ αυτό. Αυτοί οι πολίτες χωρίς κομματικά δεσμά, οι νεότερες γενιές, θα ήθελαν πολύ μια σοβαρή ανεξάρτητη υποψηφιότητα να θέσει τις βάσεις για μια διαφορετική δημόσια ζωή», παρατήρησε. Όπως εξήγησε, διαπίστωσε ότι η επιθυμία δεν μεταφράζεται ακόμη σε απτή πολιτική αναζήτηση, αφού οι κομματικές δεσμεύσεις του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας παραμένουν ενεργές. «Πίστευα και πιστεύω πως μια εναλλακτική υποψηφιότητα θα πρέπει όχι μόνο να ανταγωνισθεί τους κομματικούς υποψήφιους, αλλά κυρίως να πείσει τους πολίτες ότι μια άλλη Κύπρος είναι εφικτή, ότι αξίζουμε ένα καλύτερο μέλλον και ότι είναι στο χέρι μας να το δημιουργήσουμε», ανέδειξε. Ο πρύτανης δεν έκλεισε εντελώς το παράθυρο να ενδιαφερθεί ξανά για τα κοινά στο μέλλον. «Δεν με ενδιαφέρει η προβολή, ούτε να παζαρέψω με πολιτικά ανταλλάγματα. Αυτά τα κάνουν οι πολιτικάντηδες – αυτοί για τους οποίους η μικροπολιτική είναι ο κύριος λόγος ύπαρξης, οικονομικής επιφάνειας, αντιπαροχής κομματικής υπηρεσίας ή διαιώνισης της οικογενειακής δυναστείας. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, δεν αντλώ προσωπική επιβεβαίωση μέσα από την πολιτική […]

Στους επόμενους 14 μήνες που απομένουν για να ολοκληρωθεί και αυτή η θητεία μου στην πρυτανεία, σκοπεύω να ολοκληρώσω το έργο μου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχουμε πετύχει πολλά στο πανεπιστήμιο, αλλά μένουν και πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν για τον εκσυγχρονισμό του», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χριστοφίδης.