Φόρμα αναζήτησης

Ο άλλος νικητής των εκλογών

Από το βράδυ της επανεκλογής του, ο Νίκος Αναστασιάδης φρόντισε, σε δύο μάλιστα περιπτώσεις, να… ανανεώσει την εντολή στον Αβέρωφ Νεοφύτου για την προεδρία του ΔΗΣΥ

Με τη διαδικασία σχηματισμού της νέας κυβέρνησης έκλεισε το κεφάλαιο των προεδρικών εκλογών. Και αυτό το κεφάλαιο είχε έναν ακόμη ξεκάθαρο νικητή, πέρα από τον προφανή, δηλαδή τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη: Τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο Νίκος Αναστασιάδης συνεχίζει να προεδρεύει, αλλά ο Αβέρωφ Νεοφύτου συνεχίζει να αποτελεί τον στενότερό του συνεργάτη. Πράγμα που ήταν κάτι περισσότερο από ευδιάκριτο στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου. 

Τα σύννεφα

Και όμως, οι σχέσεις των δύο αντρών είχαν δοκιμαστεί τους προηγούμενους μήνες. Ήταν ευδιάκριτα τα πρώτα σύννεφα που άρχισαν να μαζεύονται από το Μον Πελεράν, με την καταιγίδα να ξεσπά αμέσως μετά το Κραν Μοντανά. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είχε τις δικές του απόψεις για το πώς έπρεπε να εξελιχθούν τα πράγματα στο Κυπριακό.

Μια συνάντηση των δύο αντρών τον περασμένο Αύγουστο στο Προεδρικό ήταν αυτή που διέλυσε τα σύννεφα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ τον κυρίαρχο ρόλο σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της προεκλογικής του εκστρατείας, αν και στην πραγματικότητα το Προεδρικό ήταν που χάραζε τη γραμμή και ο ΔΗΣΥ ακολουθούσε.

Τρεις… εντολές

Ο στόχος της επανεκλογής Αναστασιάδη επετεύχθη. Και μάλιστα κατά τρόπο ηχηρό. Από το βράδυ της επανεκλογής του, ο Νίκος Αναστασιάδης φρόντισε, σε δύο μάλιστα περιπτώσεις, να… ανανεώσει την εντολή στον Αβέρωφ Νεοφύτου για την προεδρία του ΔΗΣΥ. Αναγνώρισε τη συμβολή του Αβέρωφ Νεοφύτου στην επανεκλογή του μιλώντας, τόσο στο επιτελείο του ΔΗΣΥ, όσο και στο «Ελευθερία» μετά την ανακήρυξή του. Ο Νίκος Αναστασιάδης έδωσε νέα εντολή στον Αβέρωφ Νεοφύτου για τρεις βασικούς λόγους.

  • Πρώτον, αναγνώρισε τον καθοριστικό του ρόλο στο να βγει χωρίς σοβαρά προβλήματα η πρώτη πενταετία, παρόλο που στο μεγαλύτερο μέρος της ήταν μονοκομματική η κυβέρνηση και άρα δεν ήλεγχε τη Βουλή.
  • Δεύτερον, αναγνώρισε την καθοριστική συμβολή του Αβέρωφ Νεοφύτου στην επανεκλογή του και,
  • Τρίτον, αντιλήφθηκε εγκαίρως ότι ως μονοκομματική κυβέρνηση θα χρειαστεί να κάνει συμμαχίες στη Βουλή και στην πενταετία που ξεκινά και ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, του είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητος.

Ο Νίκος Αναστασιάδης έδωσε και τρίτη φορά όμως εντολή στον Αβέρωφ Νεοφύτου μέσα από τη διαχείριση της κρίσης με τον Χάρη Γεωργιάδη και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Η κίνηση του Χάρη

Το ενδιαφέρον του Χάρη Γεωργιάδη για την προεδρία του ΔΗΣΥ φημολογούνταν εδώ και καιρό. Πριν από δύο χρόνια, με την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο, ο ΥΠΟΙΚ είχε εκφράσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την πρόθεσή του να αποχωρήσει από το Υπουργείο Οικονομικών και να τρέξει ως υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όμως, τον απέτρεψε, ζητώντας του να παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα μέχρι την εκπνοή της θητείας της κυβέρνησης, όπως και έγινε. Ο Χάρης Γεωργιάδης θεωρούσε ότι είχε γίνει κατανοητή, τότε, η επιθυμία του να μην παραμείνει στο Υπουργείο Οικονομικών. Ήταν σε αυτήν τη βάση που έθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη συνάντησή τους αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές, τη θέση ότι έκλεισε ο κύκλος του στο Υπουργείο Οικονομικών, δείχνοντας διατεθειμένος να παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα μόνο εάν τον μετακινούσε στο Υπουργείο Εξωτερικών. Όμως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε ήδη υποσχεθεί το Υπουργείο Εξωτερικών την προηγούμενη μέρα στον Νίκο Χριστοδουλίδη, με τη σύμφωνη γνώμη και του Ιωάννη Κασουλίδη. Η κίνηση Γεωργιάδη έφερε σε δύσκολη θέση τον Πρόεδρο, που βρέθηκε ξαφνικά μπροστά σε μεγάλα διλήμματα. Από τη μια είχε υποσχεθεί το ΥΠΕΞ στον Νίκο Χριστοδουλίδη (του είχε αναφέρει μάλιστα την πρόθεσή του να τον μετακινήσει στο ΥΠΕΞ πολύ πριν τις προεδρικές σε περίπτωση επανεκλογής), από την άλλη ο κ. Γεωργιάδης είχε όντως στείλει από νωρίς μηνύματα ότι δεν επιθυμούσε παραμονή στο ΥΠΟΙΚ. Ο Πρόεδρος αντιλαμβανόταν ότι αν δεν ικανοποιούσε το αίτημα Γεωργιάδη και έμεινε εκτός κυβέρνησης ένας από τους πιο επιτυχημένους υπουργούς του, πέρα από το σοβαρό πλήγμα που θα επέφερε η εξέλιξη στην εικόνα της κυβέρνησης, με δεδομένες και άλλες σημαντικές αποχωρήσεις, όπως των Κασουλίδη και Παμπορίδη, πολύ πιθανόν να άνοιγε και το κεφάλαιο της πιθανής αμφισβήτησης του Αβέρωφ Νεοφύτου στις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές.

Η κίνηση τακτικής του Γεωργιάδη, και κυρίως το γεγονός ότι τα όσα διαμείφθηκαν στη συνάντηση του ΥΠΟΙΚ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διέρρευσαν αμέσως σε διάφορα site, προκάλεσαν αρχικά την οργή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ένα ρεπορτάζ όμως στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σίγμα το βράδυ της 7ης Φεβρουαρίου ανέτρεψε το σκηνικό της διαφαινόμενης σύγκρουσης Αναστασιάδη – Γεωργιάδη. Το ρεπορτάζ θεωρήθηκε πολύ εχθρικό και ισοπεδωτικό για τον ΥΠΟΙΚ. Σε βαθμό που με παρεμβάσεις τους στο twitter, τόσο ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, όσο και ο υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης κατήγγειλαν προσπάθεια αποδόμησης του κ. Γεωργιάδη και κτυπήματα κάτω από τη μέση από πολιτικούς αντιπάλους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε τότε, με παραινέσεις και συνεργατών του, να πάρει το πράγμα πάνω του προς εκτόνωση της κρίσης. Και τελικά κατάφερε να πείσει τον Χάρη Γεωργιάδη, όχι μόνο να παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα, κλείνοντας έτσι το κεφάλαιο της σύγκρουσης κορυφής στον συνέδριο του ΔΗΣΥ, αλλά να παραμείνει και στο Υπουργείο Οικονομικών.

Έτσι… καθάρισε

Η παραμονή του Χάρη Γεωργιάδη στο ΥΠΟΙΚ δεν ήταν η μοναδική νίκη για τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Γενικότερα η σύνθεση της κυβέρνησης έχει το δικό του στίγμα. Πέρασε το δικό του και στο κεφάλαιο της μη υπουργοποίησης βουλευτών του ΔΗΣΥ, αφού ήθελε να διατηρήσει την παρούσα σύνθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας, ενόψει και του εκλογικού συνεδρίου. Ακόμη και ο διορισμός του προέδρου της ΝΕΔΗΣΥ Πέτρου Δημητρίου ως διευθυντή του γραφείου του Προέδρου χρεώνεται στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ. Βέβαια, δεν ευθύνεται ο κ. Νεοφύτου για την αποχώρηση Μιχάλη Σοφοκλέους από το Προεδρικό. Ήταν μία απόφαση του Προέδρου, που εξέπληξε και σχολιάστηκε πολύ στους συναγερμικούς κύκλους. Θεωρείται πάντως βέβαιη η αξιοποίηση του κ. Σοφοκλέους στον ΔΗΣΥ.

Εν ολίγοις, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ μέσα από τους χειρισμούς που έκανε «σκότωσε» το σενάριο της αμφισβήτησής του στις εσωκομματικές εκλογές, διασφάλισε ακόμη και την παραμονή του Λευτέρη Χριστοφόρου στη θέση του αναπληρωτή προέδρου, και έτσι το όποιο ενδιαφέρον για το συνέδριο του ΔΗΣΥ τελείωσε νωρίς.

Το 2023

Πολλοί συνέδεσαν τη σύγκρουση που ξέσπασε ανάμεσα στα διάφορα στρατόπεδα εντός της κυβέρνησης μετά τις προεδρικές εκλογές με τη μάχη για το χρίσμα του υποψηφίου της παράταξης για το 2023, με δεδομένη την αποχώρηση του Προέδρου. Ίσως έπαιξαν τον ρόλο τους για να γίνουν τέτοιοι συνειρμοί και τα συνθήματα που ακούστηκαν στο «Ελευθερία» το βράδυ των προεδρικών εκλογών, με αποδέκτη τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ότι είναι ο… επόμενος. Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε ότι η σύγκρουση του προέδρου του ΔΗΣΥ δεν ήταν μόνο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τους χειρισμούς στο Κυπριακό τους προηγούμενους μήνες.  Ήταν και με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ωστόσο, η μετακίνηση του κ. Χριστοδουλίδη στο ΥΠΕΞ σε αυτό το χρονικό σημείο εξυπηρετούσε τους σχεδιασμούς του προέδρου του ΔΗΣΥ. Όσο για το χρίσμα του υποψηφίου της παράταξης για το 2023, έχουμε ακόμη δρόμο. Και το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να μένει αδιάφορος για αυτήν την προοπτική ο ίδιος ο πρόεδρος μιας παράταξης.