Φόρμα αναζήτησης

Με… προεκλογικά ερωτήματα στον Ερντογάν

Σειρά ερωτημάτων στον Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τη δήλωσή του Τούρκου Προέδρου για «ακατανόητη» στάση των Ελληνοκυπρίων, έθεσε ο ΠτΔ. [...]

Read More...

Με έμφαση στην επιμονή της Τουρκίας να συμμετέχει στον μηχανισμό επιτήρησης της λύσης θέλησε να απαντήσει ρητορικά στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Αναφερόμενος στη δήλωση Ερντογάν στη ΓΣ την Τρίτη πως η αποτυχία της διαδικασίας οφείλεται στην «ακατανόητη» στάση των Ε/Κ, ο κ. Αναστασιάδης παρέθεσε μια σειρά ρητορικών ερωτημάτων, τα οποία και αξιοποίησε ως επιχειρήματα υπέρ των μέχρι σήμερα χειρισμών του, προβάλλοντας την ανάγκη το κράτος μετά τη λύση να είναι ανεξάρτητο και λειτουργικό.
«Δεν είναι βάσιμο να αναμένουμε τον τερματισμό της αναχρονιστικής Συνθήκης Εγγυήσεως και την εγκαθίδρυση ενός υγιούς συστήματος ασφάλειας, βασισμένου στη Χάρτα των ΗΕ και τις συνθήκες της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης;» διερωτήθηκε ο ΠτΔ, προσθέτοντας:

«Είναι ενάντια στις καθιερωμένες αρχές των Ηνωμένων Εθνών και των σχετικών θεσμών της ΕΕ να διασφαλίζεται και να διαφυλάσσεται η ομαλή και με ασφάλεια εφαρμογή των προνοιών της λύσης; Ταυτοχρόνως, είναι παράδοξο να απορρίπτουμε την επιμονή της Τουρκίας πως πρέπει να αναλάβει τον εν λόγω ρόλο;» (σ.σ. της διαφύλαξης της εφαρμογής).

Κράτος χωρίς εξαρτήσεις

Κατά τα άλλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διερωτήθηκε αν είναι παράλογο να επιδιώκεται η δημιουργία «ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους» χωρίς εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα, όπου οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τους πολίτες του χωρίς εξαρτήσεις από ξένες δυνάμεις. Δεν είναι λογικό, διερωτήθηκε, ένα κράτος μέλος της ΕΕ να θέλει να συμμετέχει αποτελεσματικά στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της Ένωσης;

«Προνοεί κανένα Σύνταγμα ομοσπονδιακού κράτους πως για κάθε απόφαση σε ομοσπονδιακό επίπεδο θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον μία θετική ψήφος από τα μέλη της κάθε πολιτείας; Ειδικά όταν ένα από τα μέλη της ομοσπονδίας ελέγχεται από μια τρίτη χώρα;» πρόσθεσε, υιοθετώντας ένα από τα συνηθισμένα επιχειρήματα της αντιομοσπονδιακής αντιπολίτευσης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε επίσης εκτενή αναφορά στο εισαγωγικό μέρος της ομιλίας του στα παγκόσμια και περιφερειακά προβλήματα, την τρομοκρατία και το περιβάλλον. Ο μόνος τρόπος να επιτευχθούν αυτές οι λύσεις είναι η πολυμερής συνεργασία και οι κοινές δράσεις, σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης, τονίζοντας πως η διεθνής συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας και για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα της τρομοκρατίας. Παράλληλα με την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, σημείωσε ωστόσο, είναι σημαντικό να αποτραπεί και να ανατραπεί η ριζοσπαστικοποίηση και ο εξτρεμισμός μέσω της παιδείας, του διαλόγου, της ανάπτυξης και της κοινωνικής ένταξης.

«Αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας»

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέδειξε τις ευθύνες ιστορικά της Τουρκίας, αναφερόμενος στο πραξικόπημα της ελληνικής χούντας και στην εισβολή, αλλά και στο γεγονός πως η Τουρκία, αντί να υπερασπιστεί τη συνταγματική τάξη όπως υποστήριζε, προκάλεσε τον εκτοπισμό του ενός τρίτου των Ε/Κ, τον θάνατο χιλιάδων και την εξαφάνιση πάνω από χίλιων αγνοουμένων, αλλά και την εξαναγκαστικό εκτοπισμό των Τ/Κ. Μάλιστα, ο κ. Αναστασιάδης ενέταξε την κατάσταση στην Κύπρο στην ευρύτερη συζήτηση για ανάγκη ανάπτυξης μέσω της ασφάλειας και για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα παγκόσμιας διακυβέρνησης με βάση το διεθνές δίκαιο.

Αναφορικά με τα όσα έγιναν στο Κραν Μοντανά, ο ΠτΔ ανέφερε πως δεν θα ήθελε να μπει σε παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, επιρρίπτοντας ταυτόχρονα την ευθύνη για το σημερινό αδιέξοδο στην «αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας», η οποία, όπως είπε, «αντί να δείξει θετική προδιάθεση για τη δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου, κυρίαρχου και φυσιολογικού κράτους, είχε στόχο μέσω των προτάσεών της να καταστήσει την Κύπρο τουρκικό προτεκτοράτο».

Όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης, στο Κραν Μοντανά ο γ.γ. του ΟΗΕ παρουσίασε ένα περίγραμμα στο πλαίσιο του οποίου, αν υπήρχαν συγκλίσεις, θα είχαμε φτάσει σε στρατηγική συμφωνία. Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, κατέθεσε προτάσεις που σέβονταν τις ευαισθησίες και των δύο πλευρών, ενώ αντίθετα η Τουρκία επέμενε στη διατήρηση της Συνθήκης Εγγυήσεως και στη μόνιμη παραμονή τουρκικών στρατευμάτων.

Ο ΠτΔ δήλωσε εκ νέου έτοιμος για επανέναρξη διαπραγματεύσεων αμέσως, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, σημειώνοντας όμως πως για να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος θα πρέπει να γίνει καλή προετοιμασία και να υπάρξει καλή θέληση από όλες τις πλευρές.

Ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε ακόμα πως αντί για «μονομερείς πράξεις οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά τον στόχο της προόδου της διαδικασίας», θα ήταν πιο χρήσιμα κοινά συμφωνημένα ΜΟΕ όπως η επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους. Κάλεσε ακόμα την Τουρκία να συνεργαστεί πλήρως στο θέμα των αγνοουμένων, καθώς και άλλα κράτη που μπορεί να κατέχουν πληροφορίες να ανοίξουν τα αρχεία τους.

Send this to a friend