Φόρμα αναζήτησης

Οι μισοί ενδιαφερόμενοι από το ’13

Η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων και ο βαθμός ενδιαφέροντος που επέδειξαν τα κομματικά στελέχη για να εμπλακούν στη διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών της 10ης Ιουνίου, λέει πολλά για τη σημερινή κατάσταση στο ΔΗΚΟ.

Διαβάζοντας κανείς τους αριθμούς σε ό,τι αφορά τις υποψηφιότητες που έχουν υποβληθεί, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είτε στο ΔΗΚΟ έχουν επικρατήσει απολύτως συναινετικές διαδικασίες μετά τη διαγραφή αριθμού στελεχών μετά τις προεδρικές, είτε τα κομματικά στελέχη επέλεξαν να γυρίσουν την πλάτη στις εσωκομματικές διαδικασίες. Κάποιοι γιατί θεωρούν ότι δεν έχουν πιθανότητες εκλογής στις σημερινές συνθήκες και άλλοι γιατί πιστεύουν ότι δεν έχουν λόγο ύπαρξης στο σημερινό ΔΗΚΟ.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στο εκλογικό συνέδριο του 2013-2014 έγινε εκλογική διαδικασία για όλες τις θέσεις των κομματικών αξιωματούχων, υποβλήθηκαν συνολικά 53 υποψηφιότητες για το Εκτελεστικό Γραφείο και 300 υποψηφιότητες για την Κεντρική Επιτροπή.

Στο εκλογικό συνέδριο της 10ης Ιουνίου θα στηθούν κάλπες μόνο για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου και τις τρεις θέσεις αντιπροέδρου σε ό,τι αφορά τους αξιωματούχους, η συντριπτική πλειοψηφία των προέδρων των επαρχιακών επιτροπών εξελέγη χωρίς ανθυποψήφιο, ενώ με λίγη προσπάθεια είναι δυνατόν να εκλεγούν χωρίς αντίπαλο και τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής. Για το ΕΓ υποβλήθηκαν μόνο 23 υποψηφιότητες για 15 θέσεις, ενώ για την Κεντρική Επιτροπή υποβλήθηκαν κοντά στις 140 υποψηφιότητες, ελαφρώς δηλαδή περισσότερες από τις εκλόγιμες θέσεις. Είναι δε ενδιαφέρον το γεγονός ότι ελάχιστα από τα μέλη του απερχόμενου Εκτελεστικού Γραφείου επαναδιεκδικούν θέση στο σώμα. Την ίδια στιγμή, αρκετά ήταν τα στελέχη που επέλεξαν να μην διεκδικήσουν καμία θέση, με κάποια ηχηρά ονόματα ανάμεσά τους, όπως ο Χρίστος Τσίγκης, ο Νεόφυτος Χαραλαμπίδης ή ακόμη και η Εύη Τσολάκη, την οποία οι πληροφορίες θέλουν να πήρε την απόφαση αυτή μετά που της υποδείχθηκε ότι δεν έπρεπε να έχει αντίπαλο ο Πανίκος Λεωνίδου στην προεδρία της επαρχιακής επιτροπής Λεμεσού.

Δεν ήθελαν κάλπες

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη και για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου και τις τρεις αντιπροεδρίες η ηγεσία του ΔΗΚΟ ήθελε να αποφύγει το στήσιμο καλπών. Για αυτό άλλωστε και έγιναν τρεις οι θέσεις του αντιπροέδρου στο καταστατικό συνέδριο, για να καλύψουν κάθε πιθανό ενδιαφερόμενο. Ωστόσο λογάριαζαν χωρίς τους δελφίνους, ενώ και ο Μαρίνος Μουσιούττας πρόλαβε την ηγεσία του ΔΗΚΟ, που ίσως προτιμούσε τη Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, εξαγγέλλοντας πρώτος από όλους υποψηφιότητα για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου. Κάποιοι προσπάθησαν να βάλουν μπροστά ως δέλεαρ τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, την οποία κατέχει σήμερα η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ωστόσο ο κ. Μουσιούττας έκλεισε τα αφτιά και επέμεινε στην υποψηφιότητά του. Μάλιστα, μεταξύ των των υποστηριζόντων την υποψηφιότητά του είναι και μερικά ηχηρά ονόματα από όλο το ΔΗΚΟ και το παραδοσιακό και την πιο σκληρή σχολή, όπως ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο πρώην υπουργός Εμπορίου Κυριάκος Χριστοφή, ο Παύλος Θεοδότου, πρώην οργανωτικός γραμματέας του ΔΗΚΟ,  ο βουλευτής Λεμεσού Άγγελος Βότσης και άλλοι.

Επηρέασαν οι διαγραφές;

Φαίνεται ότι είναι δύο οι βασικοί παράγοντες που συνέβαλαν στην απουσία ενδιαφέροντος ενόψει εσωκομματικών εκλογών. Αφενός το κλίμα που δημιούργησε στο κόμμα η διαγραφή πλειάδας διαφωνούντων αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές και αφετέρου η  προσπάθεια της ηγεσίας του ΔΗΚΟ να μεθοδεύσει την πλήρη επικράτησή της σε όλα τα επίπεδα. Από την ηγετική πυραμίδα, μέχρι το Εκτελεστικό Γραφείο, την Κεντρική Επιτροπή και τις επαρχιακές επιτροπές. Μία ματιά και μόνο στα ονόματα των διεκδικητών θέσης στο Εκτελεστικό Γραφείο καθιστά ξεκάθαρο ότι όποιοι και να εκλεγούν, δεν θα ακούγονται φωνές αμφισβήτησης του Νικόλα Παπαδόπουλου στο σώμα. Το ΔΗΚΟ θα είναι πια ένα κόμμα… μονολιθικό. Αυτό σημαίνει ασφαλώς λίγότερα άγχη και πονοκεφάλους για την ηγεσία, ωστόσο στην πορεία των πραγμάτων ίσως στοιχίσει.

Πολύ δε περισσότερο τώρα που η άλλη πλευρά, τα πρώην κομματικά στελέχη, οργανώνονται μέσω της Δημοκρατικής Παράταξης και ετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους στην πολιτική σκηνή του τόπου, ρίχνοντας παραγάδι στην ομάδα των μετριοπαθών ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ. Βεβαίως, το αν τα κομματικά στελέχη και μέλη γύρισαν την πλάτη όχι απλώς στις εσωκομματικές διαδικασίες, με την απουσία ενδιαφέροντος για μια θέση στα όργανα, αλλά και στο ίδιο το κόμμα, δεν μπορεί παρά να το απαντήσει ο ίδιος ο χρόνος. Το σίγουρο είναι ότι στο σημερινό ΔΗΚΟ ο Νικόλας Παπαδόπουλος παίζει με μοναδικό αντίπαλο τον εαυτό του.

Πάντως, δεν έλειψαν τα σχόλια με ειρωνική διάθεση από την πλευρά των διαγραφέντων για τα ονόματα των διεκδικητών θέσεων στην ηγετική πυραμίδα και στα όργανα του ΔΗΚΟ. Όπως του Τάκη Γαβριηλίδη: «Ποιοι είναι οι Ρονάλτο και Μέσι του ΔΗΚΟ; Οι πιο ακριβοπληρωμένοι παίκτες χωρίς αντίπαλο».

Το νέο μητρώο του ΔΗΚΟ

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινωθεί και ο νέος αριθμός των μελών που έχουν δικαίωμα ψήφου στις εσωκομματικές εκλογές. Η διαδικασία εκκαθάρισης του μητρώου μελών φαίνεται ότι κατέστησε τις εσωκομματικές εκλογές ακόμη πιο ελεγχόμενες από την ηγεσία του ΔΗΚΟ, αφού οι 4 – 5 χιλιάδες που αφαιρέθηκαν από το μητρώο είναι μέλη που είχε εγγράψει κυρίως η πλευρά του Μάριου Καρογιάν στις εσωκομματικές εκλογές του 2013, ή μέλη τα οποία αυτοβούλως δήλωσαν ότι δεν ενδιαφέρονται να είναι πια μέλη του ΔΗΚΟ. Ενόψει εσωκομματικών εκλογών, τα εναπομείναντα κομματικά μέλη χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες. Μία ομάδα 22 χιλιάδων είναι τα αναγνωρισμένα καθαρόαιμα κομματικά μέλη που θα κληθούν να καταβάλουν μόλις 10 ευρώ για να ψηφίσουν, αν και μόλις οι δύο χιλιάδες εξ αυτών έχουν τακτοποιημένες τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κόμμα. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν εφτά χιλιάδες κομματικά μέλη για τα οποία δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την προέλευσή τους. Αυτά τα μέλη θα κληθούν να καταβάλουν 20 ευρώ για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις 10 Ιουνίου.

 

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.