Φόρμα αναζήτησης

Game of Thrones αλά κυπριακά…

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα παιγνίδια εξουσίας σε Προεδρικό και ΔΗΣΥ μια εβδομάδα μετά τη νίκη Αναστασιάδη στις προεδρικές εκλογές [...]

Read More...

Την πρώτη εβδομάδα μετά τη νίκη του Νίκου Αναστασιάδη στις προεδρικές εκλογές (Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018) και την ανανέωση της θητείας του για άλλα πέντε χρόνια, μόνο βαρετή δεν τη λες – καμία σχέση με την ανούσια και πληκτική προεκλογική περίοδο που ζήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Έχει από την περασμένη Δευτέρα, 5 του μηνός, που στο Δημοκρατικό Κόμμα γίνονται μαζικές εκκαθαρίσεις στελεχών -και ιστορικών στελεχών- με fast food διαγραφές, ενώ παράλληλα σημειώνονται αποχωρήσεις μελών από το κόμμα (θα βρείτε σχετικό ρεπορτάζ σε άλλη σελίδα της εφημερίδας μας). Στο δε κυβερνητικό στρατόπεδο, πολλαπλά και πολυεπίπεδα σενάρια για νέα κυβέρνηση, εσωκομματικά του Δημοκρατικού Συναγερμού και σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, έφεραν στο προσκήνιο ενδιαφέροντα παιγνίδια εξουσίας: διαμοιρασμός των υπουργείων της νέας κυβέρνησης Αναστασιάδη στο πλαίσιο της διατήρησης των εσωκομματικών ισορροπιών, επικείμενο εκλογικό συνέδριο του ΔΗΣΥ για την ανάδειξη του νέου ηγέτη του κόμματος και στο βάθος οι προεδρικές του 2023. Όμως, όπως σε όλα τα θέματα -ακόμα και στα σοβαρότερα- οι Κύπριοι έχουμε μια ιδιαίτερη ικανότητα να τα προσαρμόζουμε στα μέτρα μας, έτσι και όλο αυτό το παρασκήνιο θυμίζει μεν κάτι από Game of Thrones, ωστόσο παίζεται… αλά κυπριακά.

Έκλεισε ο κύκλος

Ο νυν υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης έχει μήνες που λέει σε πολιτικές, κοινωνικές και δημοσιογραφικές συνάξεις/συναναστροφές ότι ο κύκλος του στο ΥΠΟΙΚ έχει κλείσει, ό,τι ήταν να δώσει το έδωσε, ότι χειρίστηκε πάρα πολύ δύσκολες καταστάσεις για τη χώρα μας την τελευταία πενταετία – τα χρόνια του μνημονίου (τα του Συνεργατισμού και των ΜΕΔ είναι σίγουρα ευκολότερα προβλήματα σε σύγκριση με το τι περάσαμε τους πρώτους μήνες του 2013), και ότι θέλει να αποχωρήσει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επιθυμούσε να μείνει εκτός της νέας κυβέρνησης Αναστασιάδη (2018-2023). Αυτό ήταν καθαρό, το έλεγε, δεν το έκρυβε. Όπως ξεκάθαρο είναι επίσης ότι όταν αποχωρεί κάποιος από ένα ισχυρό υπουργείο, όπως είναι το Οικονομικών, και μάλιστα έπειτα από μια επιτυχημένη θητεία εν καιρώ πρωτοφανούς κρίσης για τον τόπο, δεν θα μετακινηθεί σε υπουργείο λιγότερου βαθμού δυσκολίας αλλά και πρεστίζ (κύρους / γοήτρου). Και τα υπουργεία που μπορούν να συγκριθούν με το Οικονομικών δεν είναι πολλά: Εξωτερικών, Εσωτερικών, Ενέργειας. Και ως γνωστόν, ο Χάρης Γεωργιάδης έβλεπε με καλό μάτι τη μετακίνησή του στο Υπουργείο Εξωτερικών.

 Αυτοαναίρεση

Την περασμένη Τρίτη το πρωί, δύο μέρες μετά την επανεκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος αισθάνθηκε την ανάγκη να διασαφηνίσει με γραπτή ανακοίνωση ότι «ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» τα όσα γράφονταν στις εφημερίδες / ιστοσελίδες και μεταδίδονταν από ραδιόφωνα / τηλεοράσεις για τη νέα σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου. Και μπορεί «κύριο μέλημα μετά την επανεκλογή του» να ήταν «ο καθορισμός και η ιεράρχηση σειράς δράσεων με βάση το προεκλογικό του πρόγραμμα» και «ως εκ τούτου, η ενασχόληση με τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος θα τον απασχολήσει όταν θα ολοκληρωθούν οι όλοι σχεδιασμοί για την ακολουθητέα πολιτική στα προβλήματα και τις προκλήσεις που η νέα κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει», σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση, ωστόσο το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Πρόεδρος αναίρεσε τον εαυτό του. Τον είχε επισκεφθεί ο Ιωάννης Κασουλίδης για να τον ενημερώσει και επίσημα ότι αποχωρεί από την ενεργό πολιτική.

Διαρροή που ενόχλησε

Σε εκείνη τη συνάντηση, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη την άποψη (και εξήγησε και τους λόγους) ότι καταλληλότερος για νέος υπουργός Εξωτερικών είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης – βούιζε ο τόπος εδώ και εβδομάδες (κάποια ΜΜΕ έδιναν την εντύπωση ότι ήθελαν να το επιβάλουν) ότι αντικαταστάτης του Ιωάννη Κασουλίδη θα έπρεπε να ήταν ο νυν κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Πρόεδρος συμφώνησε με τον κ. Κασουλίδη, έχοντας στο μυαλό του ότι ο κ. Χριστοδουλίδης -από τον οποίο είναι πολύ ικανοποιημένος σε σχέση με τον τρόπο που υπηρέτησε στο πόστο του κυβερνητικού εκπροσώπου- είναι ο φυσικός διάδοχος τού νυν υπουργού Εξωτερικών, δεδομένου ότι προέρχεται και από το ΥΠΕΞ (είναι μέλος της διπλωματικής υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας). Λίγες ώρες αργότερα, το βράδυ συγκεκριμένα, διέρρευσε η είδηση στην ιστοσελίδα της «Καθημερινής» Κύπρου: «Από το Προεδρικό στο Υπουργείο Εξωτερικών μετακινείται ο μέχρι τώρα κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της ‘Κ’, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και, όπως όλα δείχνουν, οι δύο συναίνεσαν ώστε ο τελευταίος να αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών. Θα πρέπει να σημειωθεί πως προηγουμένως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον Ιωάννη Κασουλίδη […]. Σημειώνεται πως και ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποτελούσε εισήγηση του Ιωάννη Κασουλίδη για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, καθώς συνεργάστηκαν μαζί στο διπλωματικό σώμα». Το βράδυ της Τρίτης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τηλεφώνησε στον Χάρη Γεωργιάδη και έκλεισαν ραντεβού για την επομένη το πρωί.

Δύσκολο τετ α τετ

Η εξέλιξη αυτή ενόχλησε σφόδρα τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, τον υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη και άλλους στενούς συνεργάτες του Προέδρου, οι οποίοι ανέμεναν ότι μετά από όλο αυτό το βάρος που κουβάλησαν τα πέτρινα χρόνια της κρίσης, ο κ. Αναστασιάδης θα έκανε μαζί τους τουλάχιστον μια κουβέντα πριν αρχίσει να μοιράζει υπουργεία. Την Τετάρτη το πρωί, 8 Φεβρουαρίου, η συνάντηση Αναστασιάδη – Γεωργιάδη πραγματοποιήθηκε σε δύσκολο κλίμα, αλλά ειπώθηκαν όλα όσα έπρεπε να ειπωθούν: Ο Χάρης Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να παραμείνει στο Οικονομικών και ότι εάν επέμενε ο Πρόεδρος θα αποχωρούσε από το κυβερνητικό σχήμα και θα ιδιώτευε. Ήταν φανερό ότι ο κ. Αναστασιάδης αισθανόταν άσχημα για την τροπή που πήραν τα πράγματα, δεν είχε συνειδητοποιήσει μέχρι εκείνη τη στιγμή ότι ο Χάρης Γεωργιάδης εννοούσε όταν έλεγε ότι δεν ήθελε να συνεχίσει στο Υπουργείο Οικονομικών και θα τον ενδιέφερε το Εξωτερικών. Ο Πρόεδρος θεωρούσε ότι ήταν επιβράβευση για τον κ. Γεωργιάδη η ανανέωση της θητείας του στο ΥΠΟΙΚ, δείχνοντάς του με αυτόν τον τρόπο ότι του έχει απόλυτη εμπιστοσύνη να χειριστεί τα δύσκολα θέματα της οικονομίας που αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα. Στο μεταξύ, σε ΜΜΕ, μίντια και μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδιναν και έπαιρναν διάφορα σενάρια που αφορούσαν τις σχέσεις Αναστασιάδη – Γεωργιάδη, Αναστασιάδη – Αβέρωφ Νεοφύτου, Χάρη Γεωργιάδη – Αβέρωφ Νεοφύτου κ.ο.κ.

Λάδι στη φωτιά

Την Τετάρτη το βράδυ, το Sigma έριξε και άλλο λάδι στη φωτιά με ρεπορτάζ στο κύριο δελτίο ειδήσεών του, που μιλούσε για «Μεγάλη δυσφορία στο Προεδρικό από την απόφαση Χάρη», ο οποίος «με την απόφασή του να αρνηθεί το βαρύ χαρτοφυλάκιο, άναψε φωτιές σε διάφορα επίπεδα, του Προεδρικού και της Πινδάρου συμπεριλαμβανομένων, χωρίς επαρκείς δικαιολογίες». Δείχνοντας ως πηγή της διαρροής των πληροφοριών το Προεδρικό («συγκεκριμένα, κύκλοι κοντά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν κρύβουν την απογοήτευση που έχει αναπτυχθεί στο Προεδρικό Γραφείο»), το Sigma άδειασε κυριολεκτικώς τον κ. Γεωργιάδη με εκφράσεις (πανομοιότυπες εντοπίστηκαν σε ρεπορτάζ και άλλων μίντια / ιστοσελίδων), όπως: «Ο Χάρης Γεωργιάδης έβαλε στο τραπέζι τα θέλω του», «Μάλιστα οι ίδιοι κύκλοι μετέφρασαν αυτήν την κίνηση ως ασέβεια προς το πρόσωπο του Νίκου Αναστασιάδη», «Με την αποχώρησή του από το πλέον κρίσιμο υπουργείο προκαλεί αναστάτωση, ενώ όλη η προεκλογική εκστρατεία στηρίχθηκε στην ανάγκη για ηρεμία, σταθερότητα και σύνεση», «Από την αναταραχή είναι προφανές ότι δεν γλυτώνει, επί του παρόντος τουλάχιστον, ούτε ο ΔΗΣΥ», «Στην Πινδάρου έχει ήδη κτυπήσει συναγερμός και άπαντες προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν την κίνηση Γεωργιάδη, υπό το πρίσμα των εδώ και καιρό φημών ότι κτίζει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος στις εσωκομματικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν πριν από το καλοκαίρι», «Τα απόνερα της απόφασης Χάρη Γεωργιάδη έχουν συνέπειες και στην οικονομική κοινότητα. Ήδη τραπεζικοί κύκλοι με τους οποίους συνομίλησε το Sigma σημείωναν ότι προβληματίζουν έντονα οι εξελίξεις γιατί υπάρχουν ζητήματα που δεν μπορεί να περιμένουν την προσαρμογή ενός νέου υπουργού, αλλά χρήζουν άμεσης υλοποίησης»… Μετά τη μετάδοση του πιο πάνω ρεπορτάζ, οι υπουργοί Υγείας Γιώργος Παμπορίδης και Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης υπερασπίστηκαν σθεναρά τον Χάρη Γεωργιάδη και την προσφορά του στον τόπο, μέσω του Υπουργείου Οικονομικών, με αναρτήσεις τους στο twitter. Ο μεν πρώτος έκανε λόγο για «παπαγαλάκια» που «πριν καν πληροφορηθούν τα γεγονότα σπεύδουν να αποδομήσουν τον Χάρη Γεωργιάδη», ο δε δεύτερος μίλησε για κτυπήματα κάτω από τη μέση. Από την άλλη, κάποιοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τη διαρροή για να επιφέρουν το τελειωτικό κτύπημα στον κ. Γεωργιάδη – ρήξη με τον Πρόεδρο και εκτός κυβέρνησης, τον οποίο θα τον καθιστούσε εντελώς ακίνδυνο πολιτικά.

Μεσολαβητής ο Πετρίδης

Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη ένα παιγνίδι αποδόμησης του Χάρη Γεωργιάδη, το οποίο δημιούργησε πικρία στον ίδιο -όχι για το ΥΠΕΞ, αλλά ετίθετο θέμα αξιοπρέπειας, εάν οι τοξικές διαρροές είχαν γίνει από τον Πρόεδρο / Προεδρικό-, ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέλαβε πρωτοβουλία να ξεδιαλύνει την όλη κατάσταση πριν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου έκανε διαμεσολαβητική προσπάθεια ο κ. Πετρίδης – στενός φίλος και συνεργάτης του κ. Γεωργιάδη, αλλά και έμπιστος του Προέδρου Αναστασιάδη. Είχε συναντήσεις-συζητήσεις με όλες τις πλευρές, με αποκορύφωμα τη συνάντηση Προέδρου – Γεωργιάδη – Πετρίδη, σε μια προσπάθεια να σβήσουν οι φωτιές που είχαν αρχίσει να σιγοκαίνε το νέο κυβερνητικό σχήμα που βρισκόταν στα σκαριά και την εικόνα της κυβέρνησης, μετά μάλιστα από μια μεγάλη επιτυχία, όπως ήταν η νίκη στις προεδρικές εκλογές, τέσσερις μόλις ημέρες προηγουμένως. Και τα κατάφερε, έσωσε την παρτίδα. Ο Πρόεδρος εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους υπουργούς του και τη μεγάλη του επιθυμία να τους έχει μαζί του στη νέα κυβέρνηση για να ξεπεραστούν τα δύσκολα της οικονομίας, για να σταθεροποιηθεί η ανάπτυξη της χώρας, καθώς και για την ολοκλήρωση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. Φαίνεται ότι βρέθηκε η φόρμουλα ώστε και ο Χάρης Γεωργιάδης να είναι μέλος και στη νέα κυβέρνηση (όχι στο ΥΠΕΞ, είναι οριστικό ότι στο Εξωτερικών πάει ο Νίκος Χριστοδουλίδης), και να είναι όλοι περίπου ευχαριστημένοι. Για την ώρα, φαίνεται να μην συνεχίζουν στο νέο Υπουργικό -είτε γιατί αποχωρούν οικειοθελώς, είτε γιατί θα αντικατασταθούν από τον Πρόεδρο- οι Νίκος Κουγιάλης, Χριστόφορος Φωκαΐδης, Μάριος Δημητριάδης, Γιώργος Παμπορίδης και Ιωάννης Κασουλίδης. Οι υπόλοιποι υπουργοί παραμένουν στις θέσεις τους ή θα μετακινηθούν σε άλλα υπουργεία – μάλλον στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου πάει ο Πρόδρομος Προδρόμου (ή ο βουλευτής Νίκος Νουρής και να εισέλθει στη Βουλή ο κ. Προδρόμου – κακές γλώσσες λένε ότι κάποιοι θέλουν να αφήσουν εκτός Βουλής τη Σάβια Ορφανίδου, 2η επιλαχούσα, γιατί θεωρείται σύμμαχος του Χάρη Γεωργιάδη). Σημειώνεται ότι κενή είναι και η θέση του υφυπουργού Ναυτιλίας, που θα πληρωθεί για πρώτη φορά.

Ανασφάλειες Αβέρωφ

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά του Δημοκρατικού Συναγερμού και την προεδρία του κόμματος, ναι, ενδιαφέρεται για την προεδρία του ΔΗΣΥ ο Χάρης Γεωργιάδης, κυρίως ενδιαφέρεται για την προεδρία του κράτους, αλλά είναι αρκετά έξυπνος να ξέρει ότι δεν είναι τώρα η ώρα να τη διεκδικήσει. Εξάλλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, την περασμένη Κυριακή, στις δύο ομιλίες του αμέσως μετά την επανεκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας -στο επιτελείο του και στο «Ελευθερία» όπου έγινε η ανακήρυξή του- έστειλε ηχηρό μήνυμα επί τούτου με ονομαστική αναφορά για την προσφορά του στην προεκλογική περίοδο και συνεισφορά του στη νίκη μόνον στον Αβέρωφ Νεοφύτου, τον νυν πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού: «Αγαπημένοι μου. Θέλω να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα εσάς από καρδιάς […]. Ιδιαίτερα τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ και επικεφαλής της προεκλογικής μου εκστρατείας Αβέρωφ Νεοφύτου, τους βουλευτές του ΔΗΣΥ και όλα τα στελέχη του κόμματος, τους υπουργούς και τους συνεργάτες μου στο Προεδρικό […] που πίστεψαν στο όραμά μας, για μια Κύπρο που θα συνεχίσει στον δρόμο της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού».

Τον Αβέρωφ Νεοφύτου τον έχει ανάγκη ο Πρόεδρος, γιατί είναι ο μόνος που μπορεί -και το έχει αποδείξει- να βρίσκει τους τρόπους για να γεφυρώνονται οι αγεφύρωτες διαφορές εντός της Βουλής, ώστε να μπορεί να υπερψηφίζονται κυβερνητικά νομοσχέδια και να κυβερνάται η χώρα (είναι μειοψηφία ο ΔΗΣΥ στη Βουλή). Έχει ανασφάλειες ο κ. Νεοφύτου για την προεδρία του Συναγερμού; Έχει, και είναι γνωστό τοις πάσι ότι έχει. Γι’ αυτό και του χρεώθηκαν και κάποιες από τις σκοτεινές διαρροές των ημερών, μάλλον αδίκως – γίνεται λόγος για άλλους κύκλους που περικυκλώνουν στην εξουσία, και θα ήθελαν να αποτελειώσουν τον νυν υπουργό Οικονομικών. Όμως, με τη μετακίνηση του Χάρη Γεωργιάδη σε ένα άλλο ισχυρό υπουργείο, επανέρχεται, για την ώρα τουλάχιστον, η ηρεμία στο Προεδρικό και τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

[email protected]

 

 

 

Send this to a friend