Φόρμα αναζήτησης

Ευπρόσδεκτη η αναφορά της ευρωβουλής, λέει ο εκπρόσωπος των Μαρωνιτών

«Απολύτως ευπρόσδεκτη» χαρακτηρίζει την αναφορά σε Μαρωνίτες και εγκλωβισμένους ο εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Μούσας, την αναφορά στην πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, στην ανάγκη διασφάλισης της ευημερίας των εγκλωβισμένων, όπως αυτοί καθορίζονται από την Συμφωνία της Γ’ Βιέννης.

Σε δήλωσή του στο politis.com.cy ο κ. Μούσας, κληθείς να σχολιάσει την αναφορά της ευρωβουλής, η οποία προκάλεσε τις αντιδράσεις ευρωβουλευτών, επεσήμανε πως η αναφορά που έγινε «σε καμία περίπτωση δεν διαχωρίζει» τους Μαρωνίτες. Η Συμφωνία της Γ’ Βιέννης, σημείωσε, αφορά όλα τα μέλη της ε/κ κοινότητας που ζουν στα κατεχόμενα, στα οποία περιλαμβάνονται και οι Μαρωνίτες.

Πρόσθεσε ακόμα πως ως εκπρόσωπος των Μαρωνιτών ήταν ενήμερος από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών για την πρόθεση του Γερμανού ευρωβουλευτή Ράιμερ Μπέγκε να καταθέσει σχετική τροπολογία. Κανένας από τους ευρωβουλευτές δεν επικοινώνησε μαζί του για το θέμα, απάντησε όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Η τροπολογία αφορούσε την συμπερίληψη στο αιτιολογικό για την πρόταση της ευρωβουλής για προσθήκη δύο εκατ. ευρώ στο κονδύλι για την ανάπτυξη της Τ/Κ κοινότητας (το οποίο στην πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέρχεται στα 32,5 εκατ. ευρώ) «και στην εξασφάλιση καλών συνθηκών διαβίωσης για τους Μαρωνίτες που επιθυμούν να επανεγκατασταθούν και για όλους τους εγκλωβισμένους ανθρώπους, όπως συμφωνήθηκε στην 3η Συμφωνία της Βιέννης». Παραδοσιακά η ευρωβουλή προσθέτει κάθε χρόνο δύο εκατ. στην πρόταση του Συμβουλίου, επικαλούμενη την ανάγκη στήριξης της ΔΕΑ και της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά.