Φόρμα αναζήτησης

Έπεσαν μέσα με απόκλιση +/-2% τα exit polls

Το ποσοστό διακύμανσης της τάξης του 4% και 5%, που έδωσαν χθες στα exit polls οι εταιρείες δημοσκοπήσεων για λογαριασμό των παγκύπριων τηλεοπτικών καναλιών –πλην του Alpha που έδωσε εκτίμηση αποτελέσματος βασισμένος σε δημοσκοπήσεις που έτρεχαν μέχρι το βράδυ του Σαββάτου– έσωσε για όλους την παρτίδα. Σε αντίθεση με την προηγούμενη Κυριακή όπου υπήρξαν αρκετές αστοχίες.

Όλες οι δημοσκοπήσεις εξόδου έπεσαν μέσα στα τελικά αποτελέσματα με απόκλιση +/-2% (του ΡΙΚ είχε απόκλιση +/-2,5%, όπως και η εκτίμηση του Alpha). Αν ωστόσο ανατρέξει κανείς στον μέσο όρο (μ.ό.) των προβλέψεων των δημοσκοπήσεων κάλπης μπορεί να εντοπίσει ποιες ήταν πιο κοντά στο τελικό αποτέλεσμα.
Παρόλο που όπως έχει υποδειχθεί από πολλούς τα τελευταία χρόνια, λόγω της επίσπευσης της ανακοίνωσης των τελικών αποτελεσμάτων, το ενδιαφέρον στις δημοσκοπήσεις εξόδων φθίνει. Αρκεί μόνο να αναφέρουμε πως χθες, μια ώρα και 20 λεπτά αφότου έκλεισαν οι κάλπες και μεταδόθηκαν οι δημοσκοπήσεις εξόδου γνωρίζαμε το επίσημο τελικό αποτέλεσμα.

Οι πιο κοντά

Ο Νίκος Αναστασιάδης έκοψε χθες πρώτος το νήμα με ποσοστό 55,99% και με διαφορά 11,98% από τον Σταύρο Μαλά που έλαβε 44,01%. Το ποσοστό που έλαβε ο κ. Αναστασιάδης βρέθηκε πιο κοντά στον μ.ό. της διακύμανσης +/-4% που έδωσε το TVOne και ο Alpha (55,5%), αλλά και το Sigma (56,05%) με τα τρία κανάλια να πέφτουν έξω (πάντα όσον αφορά τον μ.ό. τους) 0,5%. Ο μ.ό. του ποσοστού του ΡΙΚ για τον κ. Αναστασιάδη ήταν 57% και του ΑΝΤ1 55%.

Τα πιο πάνω ισχύουν και όσον αφορά το ποσοστό του κ. Μαλά. Ο μ.ό. που έδωσε το ΡΙΚ ήταν 43% (-1,01%), o ANT1 45% (+0,99%) και τέλος αυτοί που προσέγγισαν περισσότερο το τελικό ποσοστό του κ. Μαλά ήταν το TVOne και ο Alpha με 44,5% (+0,51%) και το Sigma 43,5% (-0,51%).

Για ψαλίδα

 

Ενδιαφέρον έχει και το πόσο οι δημοσκοπήσεις εξόδου πλησίασαν την ψαλίδα μεταξύ των δύο υποψηφίων που ανήλθε στο 11,98%. Λαμβάνοντας υπόψη πάντα τους μέσους όρους, το ΡΙΚ εκτίμησε τη διαφορά των δύο στο 14%, το Sigma στο 13%, ο ANT1 στο 10%, ενώ TVOne και Alpha, που ήταν πιο κοντά, εκτίμησαν ότι η διαφορά των δύο θα είναι στο 11% (-0,98%).
Των πιο πάνω λεχθέντων δέον να υπενθυμιστεί ότι στον 2ο γύρο του 2013 όλες οι δημοσκοπήσεις πέτυχαν να προσεγγίσουν το χαμηλότερο ποσοστό που προέβλεψαν για τον κ. Αναστασιάδη και το υψηλότερο για τον κ. Μαλά.

«Μα ποιος ο λόγος που κάνετε exit polls;» ήταν η αντίδραση ενός πολίτη, «αφού, μάνα μου, ώσπου να κλείσουν οι κάλπες θα ξέρουμε και ποιος βγήκε επίσημα» είπε ένας άλλος χθες σε εκλογικό επιτελείο όταν τους ζητήθηκε να συμμετάσχουν σε exit poll. Το έπραξαν όμως!