


Ηχθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών των κοινοτήτων στην ουσία είχε τα χαρακτηριστικά εκείνα τα οποία καθόρισαν και το περιεχόμενο της πενταμερούς συνάντησης στη Γενεύη: Να αποτυπωθούν τα ζητήματα χαμηλής πολιτικής στα οποία υπάρχει ακτίνα συμφωνίας, με τη λογική αποφυγής ενός γρήγορου αδιεξόδου για τα πιο δύσκολα ζητήματα, τα οποία θα βρίσκονται υπό τη φροντίδα της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, ο διορισμός της οποίας αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των ημερών και την οποία ο Νίκος Χριστοδουλίδης μετά τη διαρροή των προθέσεών του δηλώνει και δημοσίως ότι τη θέλει να βρίσκεται μονίμως για ένα διάστημα στην Κύπρο, ενώ αποφεύγει, σε αντίθεση με τον Ερσίν Τατάρ, να αναφερθεί στο όνομά της ακόμη.
Αυτή η λογική της αποτύπωσης ορισμένων ζητημάτων εύκολα διαχειρίσιμων, τα οποία δεν προκαλούν αντιδράσεις από τις δύο πλευρές, τέθηκαν ως προμετωπίδα της χθεσινής συνάντησης υπό τον Κόλιν Στιούαρτ. Θα ήταν εντελώς αντιπαραγωγικό ακόμη και με τη λογική Τατάρ, ο οποίος ψάχνει συνεχώς τρόπους αυτοεπιβεβαίωσης την ώρα κατά την οποία βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο και, εν μέσω της επιδίωξής του για επανεκλογή στη λεγόμενη προεδρία, να αποφύγει τη συμφωνία σε θέματα τεχνικής υφής όπως είναι η σύσταση τεχνικής επιτροπής για τη νεολαία. Ακόμη θα εμφανιζόταν εντελώς αναξιόπιστος απέναντι στα Ηνωμένα Έθνη αν δεν παρουσίαζε θετικό πρόσημο στον προβληματισμό για την ενεργοποίηση της τεχνικής επιτροπής για το περιβάλλον αλλά και σε σχέση με την πρόθεση αποκατάστασης των κοιμητηρίων και μνημείων.
Στο μηδέν τα οδοφράγματα
Από τη χθεσινή συνάντηση βεβαίως, όπως και αναμενόταν, δεν καταγράφηκε καμία πρόοδος στα σημαντικότερα εκ των ΜΟΕ, όπως αυτά καταγράφηκαν στη διάρκεια της πενταμερούς στη Γενεύη και αφορούν τη διάνοιξη τεσσάρων νέων οδοφραγμάτων αλλά και τις προτάσεις που αφορούν τα ζητήματα Ενέργειας. Είναι ξεκάθαρο πως και οι δύο πλευρές επιμένουν στις θέσεις τους μετατρέποντας τα ζητήματα αυτά σε μια λογική μικροπολιτικής δράσης προς το εσωτερικό τους ακροατήριο. Οι πλευρές δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται ότι κάθε νέο οδόφραγμα είναι μια πράξη βελτίωσης του κλίματος, ταυτίζεται με τις επιδιώξεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αλλά και διευκολύνει και φέρνει πιο κοντά τις δύο κοινότητες. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιμένει στις προτάσεις του για τα Κόκκινα και το Πυρόι-Αθηένου, ενώ εντάσσει στις συζητήσεις και άλλα ζητήματα όπως είναι τα μαρωνίτικα χωριά. Ο Τατάρ συνεχίζει το τροπάρι για «τράνζιτ από το Πυρόϊ στην Αγλαντζιά, δηλαδή από «τον νότο στον νότο», ενώ σαφώς δεν διαφαίνεται ακόμη στον ορίζοντα άλλη προσέγγιση, του μόνου παράγοντα που είναι δυνατόν να αποφασίσει για τα δύο οδοφράγματα και που είναι ο στρατός κατοχής.
Εγγενής αδυναμία
Η χθεσινή συνάντηση προφανώς κινήθηκε σε ένα πιο εύκρατο κλίμα και σε μια πιο ευρείας κλίμακας συζήτηση. Αυτό το αποτύπωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτιμώντας ότι η συζήτηση ήταν πιο επισταμένη. Η εγγενής αδυναμία ωστόσο και της χθεσινής συνάντησης είναι ότι οι πλευρές, ενώ εμφανίστηκαν από τη μια πρόθυμες και ανεκτικές προς τις ένθεν και κείθεν απόψεις σε σχέση με τη θεματολογία που είχε τεθεί στη Γενεύη, από την άλλη είχαν ως στόχο και φροντίδα να μην εκτεθούν ως ασυνεπείς απέναντι στα θέματα που είχαν τεθεί στην πρόσφατη πενταμερή από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
Σημείο αναφοράς η Ενέργεια
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι κάποιες πτυχές των συζητήσεων φαίνεται να εμφανίζουν μια δυναμική, προφανώς ως αποτέλεσμα ορισμένων ζητημάτων που έχουν τεθεί και από τη Γενεύη σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις. Κυρίως έχουν να κάνουν με την Ενέργεια και τις συζητήσεις τόσο για την ηλεκτρική διασύνδεση, για την οποία δεν έγινε δημόσια αναφορά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και για το φωτοβολταϊκό πάρκο, ένα από τα ΜΟΕ τα οποία έθεσε στη Γενεύη ο Γενικός Γραμματέας.
Είναι σαφές πως δεν φαίνεται εκ των πραγμάτων να υπάρχουν επί τούτου συγκεκριμένα βήματα, κυρίως εξαιτίας της επιμονής του Ερσίν Τατάρ να θεωρεί ότι τα ζητήματα Ενέργειας μπορούν να καθορίσουν και να αναβαθμίσουν το στάτους των κατεχομένων. Είναι μια δύσκολη διαδικασία με την οποία, με την αντιληπτική ικανότητα των δύο πλευρών, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία χωρίς μια συνολική αντιμετώπιση των θεμάτων που έχουν να κάνουν με την Ενέργεια, κυρίως με την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Τουρκίας. Αυτό διαφαίνεται ξεκάθαρα από την αντίδραση τόσο του Νίκου Χριστοδουλίδη όσο και του Ερσίν Τατάρ.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.