Αύριο στον «Πολίτη» το β' μέρος της δημοσκοπησης
Πλήρως απογοητευμένοι είναι οι πολίτες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ τα ποσοστά του διολισθαίνουν ακόμη περισσότερο σε σχέση με τη διαδικτυακή έρευνα που έγινε από τη RetailZoom για τον «Πολίτη» τον Αύγουστο. Από το 60% των απογοητευμένων πολιτών πλέον έχουμε ένα σχεδόν 70% που δεν είναι ικανοποιημένο από τον τρόπο που διακυβερνά τη χώρα. Οι πολίτες δεν θεωρούν πως ο Πρόεδρος έχει ικανούς συμβούλους δίπλα του, καθώς το 84% των ερωτηθέντων απαντά αρνητικά στο κατά πόσον έχει δίπλα του τους ικανούς. Οι Κύπριοι θεωρούν πως ορθώς παύθηκαν αρχηγός και υπαρχηγός μετά την απόδραση του ισοβίτη, θεωρούν ωστόσο πως θα έπρεπε να παραιτηθεί και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης. Σε σχέση με την αντιπολίτευση, δίνουν υψηλή βαθμολογία στην Αννίτα ως πρόεδρου της Βουλής και του ΔΗΣΥ, θεωρούν ωστόσο πως ο ΔΗΣΥ πατάει σε δύο βάρκες, αφού είναι και συμπολίτευση και αντιπολίτευση μαζί, ενώ κρίνουν υποτονική την αντιπολίτευση του ΑΚΕΛ.
Απογοητευτική εξακολουθεί να είναι η εικόνα που έχουν οι πολίτες για τον τρόπο που εκτελεί τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Στο σχετικό ερώτημα πώς αξιολογούν τα καθήκοντά του, το 68% των ερωτηθέντων δίνει αρνητικό πρόσημο στον Πρόεδρο. Μέτρια τον κρίνει ένα 18% ενώ από ικανοποιητικά έως εξαιρετικά τον κρίνει ένα 14%. Τη μεγαλύτερη απογοήτευση από τον Πρόεδρο νιώθουν οι 18-34 που το ποσοστό αρνητικότητας αγγίζει το 76%.
Σε σχέση με την προηγούμενη διαδικτυακή δημοσκόπηση που έγινε τον περασμένο Αύγουστο, τα πράγματα δεν έγιναν καλύτερα για τον Πρόεδρο αλλά χειρότερα κατά 8 μονάδες. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο του 2024, στο σχετικό ερώτημα πώς αξιολογούν τα καθήκοντά του, το 61% των ερωτηθέντων έδωσε αρνητικό πρόσημο. Και πάλι, η μεγαλύτερη απογοήτευση και τον Αύγουστο ένιωθαν τα άτομα ηλικίας 18-34 ετών που το ποσοστό αρνητικότητας άγγιξε το 65%. Οι θετικές γνώμες τον Αύγουστο για τον Χριστοδουλίδη ήταν στο 18%. Φαίνεται πως ο Πρόεδρος δεν έπεισε τους πολίτες, αλλά τους απογοήτευσε ακόμη περισσότερο.
Ανίκανο να κυβερνήσει αποτελεσματικά την Κύπρο θεωρεί τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη το 78% των πολιτών. Στο σχετικό ερώτημα, ο Χριστοδουλίδης έχει ποσοστά που ξεπερνούν το 80% στις περισσότερες ηλικιακές ομάδες. Ένα 18% τον θεωρεί ικανό να κυβερνήσει αποτελεσματικά την Κύπρο, ενώ ένα 4% απάντησε πως δεν έχει άποψη ή δεν απάντησε στο ερώτημα.
Δεν είναι ούτε ο ίδιος ικανός να κυβερνήσει, αλλά δεν έχει ούτε και τους ικανούς συμβούλους οι οποίοι μπορούν να τον βοηθήσουν στη διακυβέρνηση. Το 84% των ερωτηθέντων απαντά αρνητικά στο κατά πόσον έχει δίπλα του τους ικανούς στην ερώτηση της διαδικτυακής έρευνας, ενώ φτάνει το 87% στις ηλικίες 25-34. Μόλις ένα 11% θεωρεί πως ο Πρόεδρος έχει δίπλα του πρόσωπα που είναι άξια για να τον συμβουλεύσουν στη διακυβέρνηση της χώρας.
Θετικό πρόσημο δίνουν οι πολίτες, δηλαδή μέτρια προς ικανοποιητικά αξιολογούν τον τρόπο που εκτελεί τα καθήκοντά της η πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου. Η πλάστιγγα γέρνει προς το θετικό για την Αννίτα, αφού το 23% θεωρεί πως εκτελεί τα καθήκοντά της ικανοποιητικά, το 8% θετικά και το 35% μέτρια. Έχει όμως και 33% αρνητικές γνώμες με το 14% να την κρίνει καθόλου ικανοποιητικά και μη ικανοποιητικά το 19%. Εκείνους που πρέπει να πείσει περισσότερο η Αννίτα είναι άτομα ηλικίας 18-34 αφού της δίνουν περισσότερες αρνητικές ψήφους παρά θετικές. Σε σχέση με τον Αύγουστο του 2024, το κοινό έχει πλέον καλύτερη γνώμη για την Αννίτα, μειώνοντας τις αρνητικές γνώμες και αυξάνοντας τις μέτριες και θετικές.
Πού κινείται τελικά ο ΔΗΣΥ μετά το 2023; Μπορεί το κόμμα να διατείνεται πως είναι αντιπολίτευση, το 61% των πολιτών ωστόσο θεωρεί πως πατάει και στις δύο βάρκες. Και είναι εντυπωσιακό πως έχουν το ίδιο μερίδιο και οι δύο πολιτικές θέσεις, αφού το 17% θεωρεί πως ο Συναγερμός είναι αντιπολίτευση και ένα άλλο 17% πως είναι συμπολίτευση. Ένα 5% δεν απάντησε στο σχετικό ερώτημα.
Πρόβλημα στον τρόπο που ασκεί την αντιπολίτευση το ΑΚΕΛ εντοπίζει το κοινό. Το 58% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η αντιπολίτευσή του είναι υποτονική, ενώ υπάρχει και ένα σημαντικό μερίδιο 16% που θεωρεί πως δεν ασκεί αντιπολίτευση το κόμμα της Αριστεράς. Υπάρχει αντίθετα ένα 22% που έχει θετική γνώμη για την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση το ΑΚΕΛ με το 14% να τη θεωρεί εποικοδομητική και το 8% να τη χαρακτηρίζει δυναμική.
Δεν άρεσε η επιλογή του Προέδρου να τοποθετήσει τον Κώστα Καδή νέο επίτροπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κομισιόν. Το 70% των ερωτηθέντων απάντησε πως δεν είναι ικανοποιημένο από την επιλογή του Προέδρου. Μόλις ένα 14% απάντησε θετικά στο ερώτημα, ενώ είναι εντυπωσιακό πως το μερίδιο είναι μικρότερο από αυτούς που απάντησαν πως δεν έχουν άποψη ή δεν ήθελαν να απαντήσουν (16%).
Πίστωση χρόνου φαίνεται να δίνουν οι πολίτες στον νέο Γενικό Ελεγκτή Ανδρέα Παπακωνσταντίνου. Ένα 41% απαντάει μεν αρνητικά στο ερώτημα αν είναι ικανοποιημένοι από τον διορισμό που έκανε ο Πρόεδρος, ωστόσο υπάρχει ένα 34% που απαντάει δεν έχω άποψη/δεν απαντώ, αφού θέλει να δει πρώτα το έργο του και μετά να τον κρίνει. Ένα 25% θεωρεί σωστή την επιλογή διορισμού του Προέδρου.
Ορθή ήταν η απόφαση του Προέδρου να παύσει τον αρχηγό και τον υπαρχηγό της Αστυνομίας μετά το περιστατικό της απόδρασης του ισοβίτη. Το 75% απαντάει πως συμφωνεί με την απόφαση του Προέδρου να τους θέσει εκτός σώματος. Μόλις το 19% απαντάει πως δεν συμφωνεί με την απόφαση του Προέδρου, μερίδιο που το αντλεί περισσότερο από άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω. Υπάρχει και ένα 6% των πολιτών που δεν είχε άποψη για το θέμα.
Καθολική ήταν η απάντηση των πολιτών κατά πόσον έπρεπε να παραιτηθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης. Το 75% θεωρεί πως έπρεπε να υποβάλει την παραίτησή του μετά την απόδραση του ισοβίτη. Ένα 21% θεωρεί πως ορθώς έμεινε στη θέση του ο υπουργός. Από τα ευρήματα της δημοσκόπησης στις ηλικιακές ομάδες, το ερώτημα δίχασε τις ηλικίες 18-24, αφού μόλις το 55% θεωρεί πως έπρεπε να παραιτηθεί ενώ ένα 32% απάντησε αρνητικά.
Ζορίζονται οικονομικά οι πολίτες και μάλιστα η κατάστασή τους χειροτερεύει. Στο ερώτημα πώς θα χαρακτήριζαν την οικονομική τους κατάσταση σήμερα, ένας στους δύο πολίτες θεωρεί πως είναι χειρότερη από προηγουμένως, ενώ το 36% θεωρεί πως δεν άλλαξε. Το 13% πάει καλά οικονομικά και θεωρεί πως είναι σε καλύτερη μοίρα.
Η στασιμότητα στο Κυπριακό και η σωρεία συνομιλιών που δεν έφεραν ποτέ τη λύση δεν δίνουν ελπίδες στους πολίτες πως θα ξεκλειδώσει η διαδικασία. Γι’ αυτό και το 83% των πολιτών θεωρεί πως η συνάντηση στη Νέα Υόρκη δεν θα ανοίξει τον δρόμο για ουσιαστικές συνομιλίες για επίλυση. Ένα 12% απαντάει θετικά. Περισσότερο απογοητευμένοι είναι τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.
Ποια θα είναι η κατάληξη του Κυπριακού; Στους ερωτηθέντες δόθηκαν συγκεκριμένες επιλογές. Τι απάντησαν; Το μεγαλύτερο ποσοστό (43%) πιστεύει ότι θα διατηρηθεί το status quo, ενώ το 28% θεωρεί πως θα πάμε σε λύση δύο κρατών. Ένα 13% απαντά πως η κατάληξη θα είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, τη συνομοσπονδία προκρίνει το 6% και τη διπλή ένωση το 2%. Στη λύση δύο κρατών δίνουν περισσότερες ψήφους άτομα ηλικίας 25-44, στη διατήρηση του status quo άτομα ηλικίας 55 και άνω, ενώ τη ΔΔΟ θα ήθελαν περισσότερο οι 18-24.
Καθολικά όχι στον πόλεμο λένε οι Κύπριοι πολίτες. Στο ερώτημα αν πιστεύουν πως μια πολεμική σύγκρουση θα οδηγήσει σε απελευθέρωση της Κύπρου, το 88% των ερωτηθέντων απαντάει αρνητικά. Μόλις το 8% απαντά θετικά, ενώ υπάρχει και ένα 4% που δεν απάντησε στο ερώτημα. Μόνο οι ηλικίες 25-34 έδωσαν θετική γνώμη στο σχετικό ερώτημα, ενώ στους 18-24 η αρνητική απάντηση ξεπέρασε το 90%.
Μέγεθος δείγματος:
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.