Επιλεκτική ήταν η απόδοση ευθυνών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από το μοίρασμα των ευθυνών ο Νίκος Χριστοδουλίδης παρέλειψε την ανάληψη των ευθυνών που αναλογούν πρώτα και κύρια στον ίδιο και μετά τον υπουργό Δικαιοσύνης.
Εδώ και περίπου έναν χρόνο, μετά δηλαδή τα επεισόδια στη Χλώρακα και στη Λεμεσό, ο Αρχηγός Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, ήταν τελειωμένος από την ηγεσία της Αστυνομίας. Ακόμη και από το Προεδρικό διεμήνυαν, υπό μορφή ελεγχόμενων διαρροών, ότι η απόφαση του Προέδρου Χριστοδουλίδη ήταν ειλημμένη και ότι βρισκόταν στην αναζήτηση του αντικαταστάτη του. Έθεσαν μάλιστα και τις προδιαγραφές του επόμενου Αρχηγού, με πιο βασική προϋπόθεση να μην προέρχεται από τις τάξεις της Αστυνομίας.
Επιβεβαιώθηκε μάλιστα ότι έκανε κρούση σε συγκεκριμένα πρόσωπα για να καθήσουν στην καυτή καρέκλα του Αρχηγού, αλλά οι πόρτες που κτύπησε ήταν ερμητικά κλειστές και αναγκάστηκε να αναθεωρήσει απόψεις και σχεδιασμούς. Μετά από μια φαρσοκωμωδία αρκετών βδομάδων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο να δηλώνει ότι το θέμα για παύση του Αρχηγού Αστυνομίας θεωρείται λήξαν, στην παρούσα φάση. Ανέφερε με έμφαση την υποσημείωση«στην παρούσα φάση θέλοντας -προφανώς- να τονίσει ότι, εάν και όταν βρει Αρχηγό, ίσως προβεί σε αλλαγές, θέλοντας μάλιστα να διατηρεί ανοικτό ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.
Στον έναν χρόνο που μεσολάβησε, δηλαδή από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι την απόφασή του για καρατόμηση της ηγεσίας, συνέβησαν και άλλα σοβαρά περιστατικά, όπως η υπόθεση της δολοφονίας της γυναίκας στην Πάφο και τα επεισόδια στον ποδοσφαιρικό αγώνα ΑΠΟΛΛΩΝ – ΑΕΛ, με αποκορύφωμα την απόδραση του «κομμωτή». Πώς λειτουργούσε όμως η Αστυνομία για έναν χρόνο λόγω της αναβλητικότητας, της αναποφασιστικότητας και της αστοχίας του Προέδρου να βρει νέο Αρχηγό;
Γιατί εκτός ο Χαρτσιώτης;
Άξιον απορίας, το οποίο χρήζει πειστικής απάντησης από το Προεδρικό, χωρίς υπεκφυγές, παραμένει το ερώτημα γιατί ουπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, παρέμεινε στη θέση του. Ο κ. Χαρτσιώτης διορίστηκε στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης στις 8 Ιανουαρίου 2024. Πώς γίνεται λοιπόν ο ίδιος να μην φέρει ευθύνη για τα όσα συνέβησαν από την ανάληψη των καθηκόντων του και εντεύθεν και να φέρει ευθύνη για παράδειγμα ο αναπληρωτής διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών, ο οποίος τοποθετήθηκε στη θέση στις 20 Φεβρουαρίου 2024; Ο εκάστοτε υπουργός Δικαιοσύνης είναι ο πολιτικός προϊστάμενος του σωφρονιστικού ιδρύματος. Επομένως με τον ίδιο τρόπο οι ευθύνες που αγγίζουν τον προϊστάμενο των Φυλακών αγγίζουν και τον υπουργό. Εκτός, βέβαια, εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι τόσο ευχαριστημένος με τον υπουργό Δικαιοσύνης και τα όσα συνέβησαν από τον Ιανουάριο του 2024 που επέλεξε να τον κρατήσει στο τιμόνι του υπουργείου.
Η απάντηση, πάντως, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, δεν ξεκαθαρίζει τις σκιές που δημιουργήθηκαν. «Οι ευθύνες που ήταν να αποδοθούν αποδόθηκαν», ερωτηθείς στην κρατική τηλεόραση σχετικά με το εάν οι ευθύνες αγγίζουν και τον υπουργό Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να αποσαφηνίζονται οι αρμοδιότητες του εκάστοτε υπουργού, τονίζοντας ότι ο κ. Χαρτσιώτης δεν εμπλέκεται στον τρόπο με τον οποίο εκτυλίσσονται οι επιχειρησιακές δράσεις της Αστυνομίας και ότι η κυβέρνηση θεωρεί τον κ. Χαρτσιώτη ως το καταλληλότερο άτομο για να συνδράμει στην υλοποίηση των στόχων και του εκσυγχρονισμού της Αστυνομίας.
Αναπόφευκτα ωστόσο οι εξελίξεις στην Αστυνομία συγκρίνονται με άλλα παρόμοια περιστατικά στο παρελθόν, που έφεραν την απομάκρυνση υπουργών Δικαιοσύνης με πιο πρόσφατο την τέως υπουργό. Στην Άννα Προκοπίου Κουκκίδη επιρρίφθηκαν ευθύνες για τα επεισόδια σε Χλώρακα-Λεμεσό, ενώ σε άλλους υπουργούς χρεώθηκαν αποδράσεις ή αστυνομικές αποτυχίες. Στην προκειμένη περίπτωση, η κυβέρνηση επέλεξε άλλη οδό, θεωρώντας ότι οι ευθύνες δεν φτάνουν μέχρι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ότι έχουν αποδοθεί με τις αποφάσεις του ΠτΔ.
Περιμένουν εξηγήσεις
Χωρίς να τους δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για τις αποφάσεις του Προέδρου, οι τρεις επηρεαζόμενοι ενημερώθηκαν τηλεφωνικώς από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Από τις αποφάσεις αυτό που προκάλεσε μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι κανείς δεν έτυχε ενημέρωσης για τις ευθύνες που του αποδίδονται. Προκαλεί μάλιστα αρνητική εντύπωση το γεγονός ότι ο υπαρχηγός της Αστυνομίας, Δημήτρης Δημητρίου, την ημέρα της απόδρασης απουσίαζε σε υπηρεσιακό ταξίδι στη Χάγη σε συνάντηση με τη Europol, ενώ ο αναπληρωτής διευθυντής των Φυλακών, Χάρης Φιλιππίδης, απουσίαζε σε προγραμματισμένη ετήσια άδεια. Σε ό,τι αφορά τον κ. Φιλιππίδη, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», όταν επίσης συνήλθε η Επιτροπή Κατάταξης και εγκρίθηκε το αίτημα του «κομμωτή», βρισκόταν σε υπηρεσιακό ταξίδι στη Σιγκαπούρη.
Για τον κ. Δημητρίου υπάρχει έντονη φημολογία ότι πλήρωσε και αυτός το μάρμαρο για το γεγονός ότι δεν είχε εμπλοκή με την υπόθεση της απόδρασης του 42χρονου ισοβίτη και ότι παύθηκε για δύο λόγους: Πρώτο, για να τοποθετηθούν και στις τρεις θέσεις άτομα προσωπικής επιλογής του Προέδρου και, δεύτερο, για να μην αναλάβει τα ηνία της Αστυνομίας ως Υπαρχηγός, παρότι δεν είναι δεσμευτικό ο Υπαρχηγός να διορίζεται στη θέση του Αρχηγού.
Μουρμούρα
Εκτός από την παύση του Αρχηγού και του Υπαρχηγού της Αστυνομίας, εντός του Σώματος έχει ξεσπάσει από το βράδυ της Κυριακής και μετά τις σχετικές ανακοινώσεις έντονη συζήτηση αναφορικά με τις επιλογές του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η μουρμούρα δεν σχετίζεται με τις ικανότητες και τα προσόντα του νέου Αρχηγού και του νέου Υπαρχηγού, αλλά αυτό που συζητείται είναι το ζήτημα της αρχαιότητας σε σχέση με τις θέσεις της ιεραρχίας. Στην Αστυνομία υπάρχουν στις θέσεις των βοηθών αρχηγών και σε θέσεις ανώτερων αστυνόμων μέλη της Δύναμης που είναι αρχαιότεροι από τους Θεμιστό Αρναούτη και Πανίκο Σταύρο. Για τους διορισμούς στις θέσεις του Αρχηγού και Υπαρχηγού Αστυνομίας, δεν είναι πάντως δεσμευτικό για τις επιλογές του Προέδρου να ληφθεί υπόψη η αρχαιότητα.
Διαμαρτυρία δεσμοφυλάκων
Δυσαρέσκεια υπάρχει και στις Κεντρικές Φυλακές με τους δεσμοφύλακες του σωφρονιστικού ιδρύματος να πραγματοποιούν, χθες το πρωί, αυθόρμητη εκδήλωση διαμαρτυρίας, για την απόφαση του Προέδρου να απομακρύνει τον αναπληρωτή διευθυντή των Φυλακών. Οι δεσμοφύλακες των συντεχνιών ΠΑΣΥΔΥ και ΙΣΟΤΗΤΑ θα πραγματοποιήσουν και σήμερα νέα εκδήλωση στις 8 το πρωί. Ενδεικτική η ανακοίνωση των δεσμοφυλάκων της Συντεχνίας Ισότητα, που αναφέρουν ότι «καρατομείται ένας αναπληρωτής διευθυντής ο οποίος έδωσε όραμα, στόχους και μαθήματα εντιμότητας και ευσυνειδησίας». Ο Χάρης Φιλιππίδης, συνεχίζουν, «κατάφερε να ενώσει και να κινητοποιήσει το προσωπικό με απτά και ορατά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να έχει καμία ουσιαστική ευθύνη για την πρόσφατη απόδραση. Καρατομήθηκε για σκοπούς εντυπώσεων, χωρίς ουσιαστικά να διερευνηθεί η όποια εμπλοκή του στην υπό διερεύνηση απόδραση». Η σημερινή διαμαρτυρία θα πραγματοποιηθεί έξω από την πύλη των Κεντρικών Φυλακών.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.