Στόχος η επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας, επανέλαβε ο Τατάρ - Η αναφορά στον Δένδια

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Header Image

Ο Τ/κ μίλησε επίσης για ένταση στην οποία συμβάλλουν τα «προκλητικά βήματα της ε/κ πλευράς, οι στρατιωτικές συμφωνίες με τρίτες χώρες και οι κοινές ασκήσεις».

«Η προσδοκία μας είναι ότι η θέση του τουρκοκυπριακού λαού θα επιβεβαιωθεί στη βάση της κυριαρχικής ισότητας του ίσου διεθνούς καθεστώτος» ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ λέγοντας ότι μετά την άτυπη διάσκεψη στην Γενεύη το 2021, ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε πει ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών για να ξεκινήσει μια διαδικασία και θα έπρεπε να τεθούν διαφορετικές ιδέες. «Αυτή η δήλωση του κ. Γκουτέρες είναι συμβατή με την πραγματικότητα της Κύπρου», υποστήριξε.

Κατά την ομιλία του στην παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία για την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε επίσης ότι στόχος τους είναι να καταλήξουμε σε μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία που θα ωφελήσει την Κύπρο και την περιοχή. Ωστόσο, πρόσθεσε, η αμετάβλητη ε/κ νοοτροπία με την κυριαρχική και επιβλητική στάση της προκάλεσε την αποτυχία όλων των διαπραγματευτικών διαδικασιών.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να επιμένει σε μια λύση στην οποία οι Τουρκοκύπριοι θα βρίσκονται σε μειοψηφική θέση στ’ όνομα  πιο ομοσπονδιακής λύσης και θα τη μετατρέπει σε ενιαία δομή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με αυτή τη λύση, δεν είναι ποτέ δυνατό να αποδεχτούμε τον στόχο τους να καταστρέψουν το κράτος και την κυριαρχία μας απαιτώντας την απομάκρυνση των εγγυήσεων και του δικαιώματος επέμβασης της Τουρκίας και την απομάκρυνση των Τούρκων στρατιωτών από την Κύπρο», ισχυρίστηκε.

Είπε επίσης ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να ανέχεται τα άδικα «εμπάργκο» που εφαρμόζονται εναντίον των Τ/κ εδώ και 60 – κατά την έκφρασή του – χρόνια.

Ο κ. Τατάρ επανέλαβε τις γνωστές τους θέσεις ότι οι Ε/κ εκδίωξαν με όπλα τους Τ/κ από την ΚΔ, για τα όσα έγιναν το χρονικό διάστημα 1963 – 1974 και την μονομερή ένταξη ων Ε/κ – όπως ανέφερε – στην ΕΕ παρά το όχι στο σχέδιο Ανάν.

Ο Τ/κ ηγέτης υποστήριξηε ότι με κάποιες συμφωνίες με ξένα κράτη, η ε/κ ηγεσία μετατρέπει τον «νότο» σε «στρατιωτικό κέντρο επιχειρήσεων, θέτοντας το νησί σε κίνδυνο. Τα ιστορικά λάθη της ε/κ διοίκησης έχουν καταστήσει τη νότια Κύπρο στόχο ορισμένων μεγάλων οργανώσεων».

Ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε σε δήλωση Δένδια στις 16 – όπως είπε – Ιουλίου όταν επισκέφθηκε την ΚΔ για συμφωνία με την ΚΔ για την κατασκευή ναυτικής βάσης στο Μαρί και παραπέμποντας σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΑΜ για τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΑΜ, τις οποίες χαρακτήρισε «συκοφαντικές, ψεύτικες και περιφρονητικές» λέγοντας ότι και ο ίδιος τις καταδικάζει.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα με τέτοια ιστορικά λάθη, να μετατρέψει την ειρήνη που διατηρείται στο νησί τα τελευταία 50 χρόνια με την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο της 20ης Ιουλίου 1974, σε σύγκρουση ή στόχο», υποστήριξε. Μίλησε επίσης για ένταση στην οποία συμβάλλουν τα δήθεν «προκλητικά βήματα της ε/κ πλευράς, οι στρατιωτικές συμφωνίες με τρίτες χώρες και οι κοινές ασκήσεις».

Να σημειωθεί ότι την παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία παρακολούθησε πλήθος επισήμων κυρίως από την Τουρκία, όλων σχεδόν των κοινοβουλευτικών κομμάτων στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ενώ την ώρα της παρέλασης πάνω από το χώρο πέταξαν τα «Τουρκικά αστέρια», η ακροβατική ομάδα της τουρκικής αεροπορίας.

Στις 6 το απόγευμα πραγματοποιείται η παρέλαση νηοπομπής με πολεμικά πλοία υπό το μικρό αεροπλανοφόρο Αναντολού στη θάλασσα της Κερύνειας.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play