Η διάσωση υπό όρους της Αννίτας και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα - Η επόμενη μέρα στον ΔΗΣΥ

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 16.6.2024
Η διάσωση υπό όρους της Αννίτας και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα - Η επόμενη μέρα στον ΔΗΣΥ
Η Αννίτα Δημητρίου ανέλαβε τον Συναγερμό μετά τη βαριά ήττα των προεδρικών εκλογών του 2023, με χίλια δυο προβλήματα. Περπατούσε στην όχθη με τους αλιγάτορες για έναν χρόνο και κατάφερε τελικά να επιζήσει πολιτικά.

Της Κατερίνας Ηλιάδη

kateliadi@politis-news.com

Τη νύχτα των διπλών εκλογών (ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές) της περασμένης Κυριακής (9/6/2024), η πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (και πρόεδρος της Βουλής), Αννίτα Δημητρίου, εμφανώς ανακουφισμένη έκανε την πρώτη της τοποθέτηση σχετικά νωρίς, γύρω στις 21:45, πατώντας πάνω σε δύο πυλώνες: το παρόν και τα άμεσο μέλλον. Ευχαρίστησε από καρδιάς τους πολίτες που τίμησαν τον Συναγερμό με την εμπιστοσύνη τους, «παρόλες τις δυσκολίες ή αρνητικές προβλέψεις». «Ο Δημοκρατικός Συναγερμός βγαίνει από αυτή την αναμέτρηση νικητής, ενωμένος και δυνατός και παραμένει πρωταγωνιστής στα πολιτικά δρώμενα του τόπου» είπε, προσθέτοντας με νόημα: «Προσωπικά λαμβάνω το σαφές μήνυμα που μας έδωσαν οι πολίτες. Να προχωρήσουμε στην ανανέωση του κόμματος και του πολιτικού συστήματος. Και δεν θα επιτρέψω να υπάρξει κανένα πισωγύρισμα από αυτή την αποστολή. Έχουμε ευθύνη, έχουμε χρέος, να δώσουμε ξανά ελπίδα και προοπτική στους πολίτες και στον τόπο μας». Ήταν ξεκάθαρα τα μηνύματα που έστειλε εκείνο το βράδυ, η τραυματισμένη στις αυτοδιοικητικές αλλά διασωθείσα στις ευρωεκλογές, πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Στις ευρωεκλογές του 2024 ψήφισαν 402.276 (58,86%), η αποχή ήταν 281.156 (41,14%), τα άκυρα 8.450 (2,1%), τα λευκά 25.371 (6,31%) και έλαβαν ο ΔΗΣΥ 91.316 (24,8%), το ΑΚΕΛ 79.163 (21,5%) και τα κόμματα της συγκυβέρνησης: ΔΗΚΟ 35.815 (9,7%), ΕΔΕΚ 18.681 (5,1%), ΔΗΠΑ 7.988 (2,2%). Στις ευρωεκλογές του 2018 ψήφισαν 288.483 (44,99%), η αποχή ήταν 352.698 (55,01%), τα άκυρα 5.510 (1,91%), τα λευκά 2.038 (0,71%) και έλαβαν: ΔΗΣΥ 81.539 (29,02%), ΑΚΕΛ 77.241 (27,49%), ΔΗΚΟ 38.756 (13,80%), ΕΔΕΚ 29.715 (10,58%), ΔΗΠΑ 10.773 (3,80%).

Κέρδη - Ζημίες

Από τις διπλές εκλογές της περασμένης Κυριακής, η Αννίτα Δημητρίου διασώθηκε έστω και με λαβωμένο τον Συναγερμό. Στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο Συναγερμός έπαθε περίπου πανωλεθρία. Έχασε τη δημαρχία Λευκωσίας με υποψήφιο τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο, έχασε τη δημαρχία και τον περιφερειάρχη Λεμεσού (δεν εξέλεξε κανένα δήμαρχο στη Λεμεσό), κέρδισε ο Φαίδωνος την Πάφο (μάλλον προσωπική νίκη παρά του Συναγερμού) και έχασε τον περιφερειάρχη. Στη Λάρνακα, ο υποψήφιος δήμαρχος του Συναγερμού ήρθε τρίτος, πίσω από τον υποψήφιο του ΕΛΑΜ, και έχασε και την προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης. Στις ευρωεκλογές, όμως, διατήρησε τις δύο έδρες στην Ευρωβουλή όταν οι κυλιόμενες μετρήσεις της τελευταίας εβδομάδας έδειχναν τον ΔΗΣΥ μάλλον να χάνει τη μία έδρα και την πρωτιά. Τελικά την έχασε το ΑΚΕΛ, που ήταν σίγουρα σε πολύ καλύτερη θέση μάχης από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, ο οποίος δυσκολεύεται στον ρόλο της αντιπολίτευσης έχοντας μέλη του στην κυβέρνηση, και με τον εμφύλιο στην Πινδάρου να μαίνεται σε διάφορα μέτωπα. Η μεγάλη αυτή απώλεια του ΑΚΕΛ, εκεί που η περιρρέουσα το ήθελε να περνά ακόμα και στην πρώτη θέση, καθώς και οι μεγάλες απώλειες που κατέγραψαν τα συγκυβερνώντα κόμματα, έδωσαν στην Αννίτα Δημητρίου το δικαίωμα να μιλά για νίκη και πρωταγωνιστικό ρόλο του κόμματός της.

Ανάμεσα σε «αλιγάτορες»

Η Αννίτα Δημητρίου ανέλαβε τον Συναγερμό μετά τη βαριά ήττα των προεδρικών εκλογών του 2023, με χίλια δυο προβλήματα: με οικονομική τρύπα, προσωπικές ατζέντες, καπετανάτα, εστίες διαφθοράς, αρπαχτές και πλιάτσικο, χωρίς μπούσουλα, με άνευρο πολιτικό λόγο, νοθευμένες πολιτικές θέσεις, με περίπου «τελειωμένο» Κυπριακό, με δύο τέως και την αυλή τους να εργάζονται για τη δικαίωση και τη υστεροφημία τους, ρίχνοντας βαριά τη σκιά τους στην Πινδάρου. Και με ένα ΕΛΑΜ να λεηλατεί συνεχώς τον Συναγερμό - του πήρε ακόμα και τον αντιπρόεδρό του και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023, κυβερνητικό εκπρόσωπο του Αναστασιάδη! Η νέα πρόεδρος του ΔΗΣΥ περπατούσε στην όχθη με τους αλιγάτορες για έναν χρόνο και κατάφερε να επιζήσει πολιτικά - από την πρώτη στιγμή δίπλα της βρέθηκαν δελφίνοι που δουλεύουν νυχθημερόν για να αποτύχει και να πάρουν αυτοί τη θέση της.

Και τώρα τι;

Το ερώτημα σήμερα, μία εβδομάδα μετά τις εκλογές, είναι «Ποια είναι η επόμενη μέρα του Δημοκρατικού Συναγερμού και της Αννίτας στον Δημοκρατικό Συναγερμό». Η κ. Δημητρίου εξέλαβε το αποτέλεσμα των εκλογών ως στήριξη -υπό όρους- του κόσμου του Συναγερμού. Στήριξη μεν, με έργα δε, όπως προώθηση αλλαγών που θα επαναφέρουν το κόμμα στη βάση του, στις διαχρονικές του θέσεις και αξίες - με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα όμως: έχει δύο χρόνια περιθώριο να πετύχει αυτά που ζητά ο κόσμος του ΔΗΣΥ, δηλαδή μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του 2026. Το πολιτικό κλίμα τη βοηθά και το γνωρίζει: Η πολιτική σφαίρα στην οποία ανήκει η χώρα μας και μέσα της αισθάνονται καλά οι Κύπριοι, είναι ευρωπαϊκή και δεξιόστροφη, της ελεύθερης οικονομίας, της συντηρητικής γραμμής στα κοινωνικά θέματα.

Αννίτα εν δράσει

Το πλάνο της Αννίτας Δημητρίου για το αμέσως επόμενο διάστημα έχει τις εξής προτεραιότητες:

1. Να συνεχιστεί και να εντατικοποιηθεί η οργανωτική δουλειά που έφερε τα καλά αποτελέσματα στις τελευταίες ευρωεκλογές. Δηλαδή, η συχνή και η συνεχής επαφή με τη βάση του κόμματος και ο διάλογος με τον απλό/καθημερινό Συναγερμικό. Θεωρείται ότι τα ποσοστά του κόμματος μέσα στις αντίξοες συνθήκες του τελευταίου χρόνου, τα συγκράτησε η επιστροφή στη βάση του κόμματος κατά την προεκλογική περίοδο - δεν άφησε χωριό που δεν επισκέφθηκε και τοπική επιτροπή που δεν συνάντησε η νέα πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

2. Ενίσχυση δομών, όπως εξειδικευμένες επιτροπές, καλύτερη τοπική οργάνωση, βελτίωση της επικοινωνίας βάσης-Πινδάρου αναφορικά με τις ανάγκες, τα θέλω, τις απόψεις των μελών αλλά και των φίλων του κόμματος.

3. Εξεύρεση σωστού τρόπου εξωτερίκευσης παραγόμενου έργου και επικοινωνίας των πολιτικών του κόμματος. Διαπιστώθηκε ότι ο κόσμος του Συναγερμού δεν ήταν ενήμερος όσο θα έπρεπε για τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες του κόμματος.

4. Έντονη αντιπολίτευση. Τα focus groups του Συναγερμού έχουν δείξει ότι το 70% των Χριστοδουλιδικών του κόμματος απογοητεύθηκαν από την κυβέρνηση και τη διακυβέρνηση, και επέστρεψαν πίσω στον ΔΗΣΥ.

5. Εμπλουτισμός της Πινδάρου με νέα πρόσωπα και πετυχημένους επαγγελματίες στον τομέα τους (όχι ηλικιακά, αλλά με φρέσκα μυαλά και όρεξη για δουλειά), με στόχο την ανανέωση ιδεών/θέσεων σε σχέση και με τα νέα ευρωπαϊκά ρεύματα και την παραγωγή πολιτικής στα μεγάλα ζητήματα, όπως Κυπριακό και εξωτερική πολιτική, ενεργειακά, οικονομία (τράπεζες, στεγαστικό, εργασιακά), κοινωνικά θέματα και καθημερινότητα των πολιτών (κυκλοφοριακό) κ.λπ.

6. Δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις αναφορικά με αποφάσεις για πειθαρχικές και αυτόματες διαγραφές (λόγω επιλογών άλλων πολιτικών χώρων), που έχουν ήδη ληφθεί σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος. Θα επιδειχθεί αυστηρότητα ώστε να είναι πλέον ξεκάθαρη η γραμμή που αφορά τα πρόσωπα που εκμεταλλεύονται το κόμμα, ώστε να τελειώσει μια για πάντα το μπαινοβγαίνω ελεύθερα στον Συναγερμό για προσωπικό όφελος.

7. Προβληματισμός και κατάληξη σε σχέση με τη διαχείριση μελών του Συναγερμού που είναι και μέλη της κυβέρνησης (ή στήριξαν ανοικτά υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη) και θα ήθελαν να συνεχίσουν να ανήκουν στον ΔΗΣΥ. Θα μπορούσε να βρεθεί μία φόρμουλα για όσους αποστασιοποιηθούν ή θέλουν να αποστασιοποιηθούν από την κυβέρνηση γλυκοθωρώντας ίσως και το 2026 (βουλευτικές). Π.χ. αφαίρεση δικαιωμάτων μέλους - δεν υπάρχει πρόθεση να ξανανοίξει η συζήτηση περί διαγραφών. Το 2026 κενώνονται τρεις βουλευτικές θέσεις στη Λευκωσία, αυτές των Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκου Τορναρίτη και Χάρη Γεωργιάδη.

8. Απογαλακτισμός από την κηδεμονία των δεινοσαύρων του κόμματος και ξεκαθάρισμα λογαριασμών με Νίκο Αναστασιάδη και Αβέρωφ Νεοφύτου, οι οποίοι φέρονται να επέβαλαν ή να στήριξαν (υποσκάπτοντας υποψήφιους που στήριξε το κόμμα) δικούς τους υποψήφιους στις εκλογές. Παραμονές των εκλογών, ο κ. Νεοφύτου περιφερόταν από podcast σε podcast και έκανε «αποκαλύψεις» για χειρισμούς του Νίκου Αναστασιάδη στο Κυπριακό ενώ δεν είχε μιλήσει όταν έπρεπε, έβαλε στο κάδρο τις προεδρικές του 2028 κ.λπ. Παρά τις πολλές αφορμές που έχουν δώσει και οι δύο μέχρι τώρα, απομένει πια μόνον μία σταγόνα για να ξεχειλίσει το ποτήρι. Με την επόμενη αφορμή, θα μπουν τα πράγματα στη θέση τους, θα επιχειρηθεί απαλλαγή από τα δύο αυτά βαρίδια που κουβαλά η Πινδάρου.

9. Η εκλογή αντιπροέδρου (μετά την αποχώρηση Πελεκάνου και την ένταξή του στο ΕΛΑΜ) πάει Σεπτέμβριο, ώστε να δοθεί χρόνος στο κόμμα να κάνει την ενδοσκόπηση και την αυτοκριτική του.

10. Το επόμενο διάστημα, η ηγεσία του ΔΗΣΥ ενδεχομένως να χρειαστεί να χειριστεί και ένα θέμα που συζητείται πολύ σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία. Το ενδεχόμενο να θελήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να διορίσει επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη. Από τη στιγμή που ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) με τις ευλογίες του ΔΗΣΥ, θα είναι δύσκολο για τον Συναγερμό να κόψει μέλος του ΕΛΚ από αυτή τη θέση. Όμως, μπορεί να πει ο ΔΗΣΥ ότι αυτό το πρόσωπο δεν θα πρέπει να είναι της πρώτης γραμμής. Και τότε θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα, κατά πόσον ο κ. Γεωργιάδης, βουλευτής και πρόεδρος του Ινστιτούτου «Γλαύκος Κληρίδης», είναι ή όχι στέλεχος της πρώτης γραμμής.

ΠΓ στις 29 Ιουνίου

Ο απολογισμός και η ανάλυση των αποτελεσμάτων των διπλών εκλογών της περασμένης Κυριακής έχει ήδη αρχίσει στον Συναγερμό. Έχουν ήδη συνέλθει οι επαρχιακές γραμματείες σε ελεύθερη Αμμόχωστο, Λάρνακα και Λευκωσία, και απομένουν σε Πάφο και Λεμεσό. Η τελική συζήτηση και η κατάληξη στην αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων θα γίνει στο πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ, που είναι προγραμματισμένο για το Σάββατο, 29 Ιουνίου.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Αθήνα για τουρκικά πλοία στα ανοικτά της Κάσου: Δεν συζητάμε ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων
ΕΛΛΑΔΑ

Αθήνα για τουρκικά πλοία στα ανοικτά της Κάσου: Δεν συζητάμε ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων

Αθήνα για τουρκικά πλοία στα ανοικτά της Κάσου: Δεν συζητάμε ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων

Παραιτήθηκε η επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ για τα λάθη στην επίθεση εναντίον του Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτήθηκε η επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ για τα λάθη στην επίθεση εναντίον του Τραμπ

Παραιτήθηκε η επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ για τα λάθη στην επίθεση εναντίον του Τραμπ

ΑΚΕΛ για Βασιλικό: Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη να παρουσιάσει το «Σχέδιο Β»
ΚΥΠΡΟΣ

ΑΚΕΛ για Βασιλικό: Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη να παρουσιάσει το «Σχέδιο Β»

ΑΚΕΛ για Βασιλικό: Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη να παρουσιάσει το «Σχέδιο Β»

Γενί Ντουζέν: Σταμάτησαν τα βελτιωτικά έργα στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου
ΚΥΠΡΟΣ

Γενί Ντουζέν: Σταμάτησαν τα βελτιωτικά έργα στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου

Γενί Ντουζέν: Σταμάτησαν τα βελτιωτικά έργα στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου

Μήνυμα Τραΐκοβιτς: «Σχολεία στην Κύπρο, παντρεμένος με Κύπρια και η σημαία που θα κρατώ με περηφάνεια»

Μήνυμα Τραΐκοβιτς: «Σχολεία στην Κύπρο, παντρεμένος με Κύπρια και η σημαία που θα κρατώ με περηφάνεια»

Μήνυμα Τραΐκοβιτς: «Σχολεία στην Κύπρο, παντρεμένος με Κύπρια και η σημαία που θα κρατώ με περηφάνεια»