LIVE/ΔΙΠΛΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2024: Έκλεισαν οι κάλπες η ώρα 6 - Στο 50,5% το τελικό ποσοστό προσέλευσης

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 9.6.2024
LIVE/ΔΙΠΛΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2024: Έκλεισαν οι κάλπες η ώρα 6 - Στο 50,5% το τελικό ποσοστό προσέλευσης
Συνολικά, 7.280 υποψήφιοι διεκδικούν 3.227 θέσεις.

20:24: Κλίμα αισιοδοξίας στα επιτελεία Κωνσταντίνου και Φαίδωνος στην Πάφο

Μετά το κλείσιμο των καλπών και τη δημοσιοποίηση των exit polls υποστηρικτές της υποψηφιότητας του ΕΟΑ Πάφου Κωστάκη Κωνσταντίνου και του υποψήφιου Δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος συγκεντρώθηκαν στα δυο εκλογικά επιτελεία που βρίσκονται επί της λεωφόρου Γρίβα Διγενή στο κέντρου της Πάφου εν αναμονή των επίσημων αποτελεσμάτων.

Οι υποστηρικτές των δύο υποψηφίων εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα επιβεβαιώσουν τις δημοσκοπήσεις εξόδου.

18:54: Στο 50,5% το τελικό ποσοστό προσέλευσης στις εκλογές

Το τελικό ποσοστό προσέλευσης στις εκλογές της 9ης Ιουνίου ανήλθε στο 50,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων εκλογέων σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογών Ελίκκος Ηλία.

Όπως ανέφερε, 353.149 πολίτες από σύνολο 698.896 εγγεγραμμένων εκλογέων προσήλθαν στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Κατά τις Εκλογές Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2019 το τελικό ποσοστό προσέλευσης ψηφοφόρων ανήλθε στο 45%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις Εκλογές Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης του 2016 ανήλθε στο 60,6%. Το αντίστοιχο ποσοστό στις Προεδρικές Εκλογές του 2023 ανήλθε στο 72%.

Ο κ. Ηλία διευκρίνισε ότι αν εξαιρεθούν τα ειδικά εκλογικά κέντρα για τους Τουρκοκύπριους εκλογείς, η συμμετοχή ανέρχεται σε 58,3% σε σχέση με το 50,7% που ήταν στις Εκλογές Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2019.

Σε σχέση με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, ανέφερε ότι έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα 5.676 εκλογείς επί συνόλου 103.281, που είναι εγγεγραμμένοι στον ειδικό εκλογικό κατάλογο.

Στα 17 εκλογικά κέντρα του εξωτερικού ψήφισαν συνολικά 2.855 άτομα από σύνολο 4.643 δηλώσεων που υποβλήθηκαν.

Στις εκλογές του 2024, τα ποσοστά προσέλευσης διαμορφώθηκαν ως εξής: Λευκωσία 38,7%, Λεμεσός 67,5%, Αμμόχωστος 75,7%, Λάρνακα 69,5%, Πάφος 75,7%, Εξωτερικό 61,5%, και Ειδικά Εκλογικά Κέντρα Τ/Κ 5,5%.

18:41: Ήσυχο κλίμα στο ΕΛΑΜ, χωρίς αντίδραση για τα exit poll

Ήσυχο κλίμα επικρατεί στα κεντρικά γραφεία του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (ΕΛΑΜ), στη Λευκωσία, μετά και την ανακοίνωση των exit poll στις 6.00 το απόγευμα, χωρίς να υπάρχει, προς το παρόν, κάποια αντίδραση από το ΕΛΑΜ.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου βρίσκεται στο γραφείο του από το απόγευμα μαζί με τους συνεργάτες του και, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, δεν θα προβεί προς τα παρόν σε οποιοδήποτε σχολιασμό για τα exit poll ή για τις εκλογές γενικά.

Αναμένεται ότι ίσως αργότερα να υπάρξει κάποιο σχολιασμός.

____________________________

18:37: Τα εύσημα στην Αστυνομία για ομαλή εκλογική διαδικασία έδωσε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Αστυνομία έχει ανταπεξέλθει σε ό,τι αφορά τα θέματα της ομαλής και αποτελεσματικής αστυνόμευσης κατά την εκλογική διαδικασία η οποία κύλησε ομαλά, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης.

Σε δηλώσεις του στο Κέντρο Χειρισμού Καταστάσεων Κρίσεως της Αστυνομίας που λειτουργεί στο κτήριο της Μηχανοκίνητης Μονάδας Άμεσης Δράσεως, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι του δόθηκε η ευκαιρία να ενημερωθεί «για τη μέχρι τώρα εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας και ειδικότερα για το όλο καθεστώς της αστυνόμευσης.»

Πρόσθεσε ότι «πράγματι μέχρι τώρα οφείλω να ομολογήσω ότι η Αστυνομία έχει ανταπεξέλθει και θέλω να πιστεύω ότι το ίδιο θα ισχύσει και μέχρι το πέρας της όλης εκλογικής αναμέτρησης».

Ο κ. Χαρτσιώτης εξέφρασε την ευαρέσκεια, την ικανοποίηση αλλά και τις ευχαριστίες του «στην ηγεσία της Αστυνομίας, αλλά και στον τελευταίο αστυνομικό για την υπευθυνότητα που έχουν επιδείξει σήμερα».

Είπε ότι «μέχρι τώρα όλα έχουν κυλήσει ομαλά, εκτός από πολύ μικρές εξαιρετικές περιπτώσεις, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα».

____________________________

18:26: Στάση αναμονής και συγκρατημένη αισιοδοξία στο επιτελείο Α. Ασσιώτη

Στάση αναμονής και συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατούν στο επιτελείο του υποψηφίου για την προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λευκωσίας, Ανδρέα Ασσιώτη.

Φίλοι και υποστηρικτές της υποψηφιότητας του κ. Ασσιώτη έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στο επιτελείο του υποψηφίου στο κέντρο της Λευκωσίας, με τον ίδιο να καταφθάνει στον χώρο λίγο πριν τις 6 μ.μ.

Όπως σημειώνουν, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά, με επιτελείς και υποστηρικτές να δηλώνουν προετοιμασμένοι για μια μεγάλη σε διάρκεια βραδιά.

____________________________

18:24: Στο γραφείο της η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ με συνεργάτες, μέλη της οικογένειάς της

Στο γραφείο της με μέλη της οικογένειάς της, την ηγεσία του κόμματος, πρώην Υπουργούς και συνεργάτες βρίσκεται η Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αννίτα Δημητρίου, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των εκλογών για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Όπως ανέφεραν συνεργάτες της κ. Δημητρίου σε δημοσιογράφους, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία στα γραφεία του κόμματος.

Η κ. Δημητρίου κατέφθασε στα γραφεία του κόμματος μετά που εξάσκησε το δικαίωμα ψήφου της στο Δημοτικό Σχολείο Τρούλλων.

Προς τα παρόν βρίσκεται στο γραφείο της στον πέμπτο όροφο με μέλη της οικογένειάς της, μέλη της ηγεσίας του κόμματος, πρώην Υπουργούς, και συνεργάτες.

Αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια σύσκεψη κατά τις 20.30 στο κόμμα, ενώ, αργότερα, όταν θα κλειδώσουν τα αποτελέσματα, η κ. Δημήτριου θα απευθυνθεί στα μέλη και υποστηρικτές του ΔΗΣΥ, στην είσοδο των γραφείων του κόμματος στην οδό Πινδάρου.

____________________________

18:22: Συγκρατημένη αισιοδοξία από τα exit polls, λέει το επιτελείο Προύντζου

Με συγκρατημένη αισιοδοξία υποδέχθηκαν τα αποτελέσματα των exit polls στο εκλογικό επιτελείο του ανεξάρτητου υποψηφίου για τη δημαρχία της Λευκωσίας, Χαράλαμπου Προύντζου.

Επίσημες δηλώσεις από πλευράς του υποψηφίου αναμένονται μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων.

Στο εκλογικό επιτελείο του κ. Προύντζου είναι μαζεμένοι από το απόγευμα φίλοι και υποστηρικτές του υποψηφίου οι οποίοι εκφράζουν την αισιοδοξία τους για το τελικό αποτέλεσμα.

____________________________

18:22: Ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία για τους Κύπριους της Βρετανίας

Χωρίς αξιοσημείωτα προβλήματα ολοκληρώθηκε στις 4 το απόγευμα τοπική ώρα η εκλογική διαδικασία για τους Κύπριους ομογενείς στη Βρετανία.

Έπειτα από το διάλειμμα μισής ώρας στις 12 το μεσημέρι, υπήρξε σημαντικά αυξημένη κίνηση, όπως αναμενόταν.

Τα τελικά ποσοστά συμμετοχής και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν κεντρικά από τη Λευκωσία, και μετά την καταμέτρηση που αρχίζει σε κάθε ένα εκλογικό κέντρο τα στοιχεία θα καταχωριστούν διαδικτυακά.

Συνολικά 1.368 ψηφοφόροι είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν σε Λονδίνο, Μπέρμιγχαμ, Μάντσεστερ και Γλασκώβη.

____________________________

18:21: Κανονικά ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για τους Κύπριους στην Ελλάδα

Έκλεισαν οι κάλπες στα δέκα εκλογικά κέντρα στην Ελλάδα, για τους Κύπριους εκλογείς.

Η ψηφοφορία για τις ευρωεκλογές κύλησε απολύτως ομαλά και από τους 2923 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους προσήλθαν στην κάλπη οι 1826.

____________________________

18:17: Το κλείσιμο των καλπών στις 6 μ.μ. ανακοίνωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογών

Η ψηφοφορία έληξε κανονικά σε όλα τα εκλογικά κέντρα, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογών Ελίκκος Ηλίας.

Έδωσε έτσι το σύνθημα για δημοσίευση δημοσκοπήσεων εξόδου (ΕΧΙΤ POLL), οι οποίες έχουν διενεργηθεί έξω από τα εκλογικά κέντρα για σκοπούς πρόβλεψης του τελικού εκλογικού αποτελέσματος.

Όπως είπε, μετά το κλείσιμο των καλπών έχει αρχίσει το τελικό στάδιο της εκλογικής διαδικασίας, με τη διαλογή και την καταμέτρηση των ψήφων στα ίδια τα εκλογικά κέντρα υπό την εποπτεία των προεδρευόντων υπαλλήλων. Εξαίρεση αποτελούν η ειδική κάλπη των Κεντρικών Φυλακών, το περιεχόμενο της οποίας μεταφέρθηκε, για να συμψηφιστεί με άλλες κάλπες στις διάφορες Επαρχίες, καθώς και μικρός αριθμός καλπών κατεχόμενων Κοινοτήτων, με μικρό αριθμό ψήφων, οι οποίες θα μεταφερθούν στο ενιαίο κέντρο διαλογής που θα λειτουργήσει στο κτήριο του Υπουργείου Οικονομικών, στην Λευκωσία.

Σε λίγο, ανέφερε, αναμένεται να υπάρξουν και τα πρώτα αποτελέσματα από τα μικρότερα εκλογικά κέντρα Κοινοτήτων.

Διευκρίνισε ότι σύμφωνα με την Πράξη περί της Εκλογής των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «τα κράτη μέλη δεν μπορούν να ανακοινώσουν επισήμως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας τους, παρά μόνο μετά τη λήξη της ψηφοφορίας σε όλα τα κράτη μέλη». Ως εκ τούτου, είπε, και με δεδομένο ότι στην Ιταλία η ψηφοφορία διεξάγεται μέχρι τις 12 τα μεσάνυκτα ώρα Κύπρου, αποτελέσματα για τις Ευρωεκλογές θα ξεκινήσουν να ανακοινώνονται μετά την πιο πάνω ώρα.

Για τις υπόλοιπες εκλογικές αναμετρήσεις θα υπάρχει ζωντανή ροή των αποτελεσμάτων στην τηλεόραση και το διαδίκτυο.

Ο κ. Ηλία είπε ότι πριν από τα μεσάνυχτα θα είναι σίγουρα γνωστοί οι Πρόεδροι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι κοινοτάρχες ίσως, οι δήμαρχοι και οι αντιδήμαρχοι.

Διευκρίνισε ότι θα ξεκινήσει πρώτα η καταμέτρηση των ψήφων των Ευρωεκλογών, μετά των προέδρων των Επαρχιακή Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, μετά των Δημάρχων, Αντιδημάρχων και μελών των Δημοτικών Συμβουλίων και μελών των Σχολικών Εφορειών και για τις κοινότητες των προέδρων των ΕΟΑ, των κοινοταρχών και των μελών των κοινοτικών συμβουλίων.

____________________________

18:13: Στάση αναμονής στην ΕΔΕΚ

Συγκρατημένη αισιοδοξία και στάση αναμονής ως προς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, επικρατεί στην ΕΔΕΚ, που έχει ως στόχο να διατηρήσει τα ποσοστά της στα ίδια επίπεδα τις Ευρωεκλογές του 2019.

Στα κεντρικά γραφεία της ΕΔΕΚ, στη Λευκωσία, βρίσκεται από το πρωί ο Πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος και οι συνεργάτες του. Ο κ. Σιζόπουλος για λίγο κατέβηκε και συνομίλησε με τους δημοσιογράφους και όπως είπε θα κάνει δηλώσεις όταν θα υπάρχει επίσημο αποτέλεσμα.

18:07: Συγκρατημένη αισιοδοξία στο ΔΗΚΟ για διατήρηση της έδρας στην Ευρωβουλή

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στο Δημοκρατικό Κόμμα με το επιτελείο να αναμένει την έναρξη της ροής των αποτελεσμάτων.

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι το κόμμα θα πετύχει περίπου τα ποσοστά που είχαμε στις βουλευτικές εκλογές και θα εξασφαλίσουμε μια έδρα στην Ευρωβουλή», δήλωσε στο ΚΥΠΕ αξιωματούχος του κόμματος.

Ο Πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος βρίσκεται στα γραφεία του κόμματος και αναμένει τα αποτελέσματα των exit polls.

Όσον αφορά επίσημες δηλώσεις, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει ικανοποιητική ροή αποτελεσμάτων προτού γίνουν οι όποιες επίσημες δηλώσεις.

____________________________

17:59: Συγκρατημένη αισιοδοξία στο επιτελείο Νίκου Τορναρίτη

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στο επιτελείο του υποψηφίου Δημάρχου Λευκωσίας, Νίκου Τορναρίτη.

Συνεργάτες του κ. Τορναρίτη ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι αναμένουν τα αποτελέσματα των exit polls που θα ανακοινωθούν μετά το κλείσιμο των καλπών, καθώς και τα πρώτα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων.

Επιπλέον, ανέφεραν ότι ο κ. Τορναρίτης θα έρθει στο επιτελείο αργότερα το βράδυ, όταν θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα των αποτελεσμάτων.

____________________________

17:35: Αναμονή για τα exit polls στο επιτελείο Προύντζου

Σε αναμονή των exit polls που θα δοθούν στη δημοσιότητα με το κλείσιμο των καλπών στις 18:00 βρίσκονται στο επιτελείο του ανεξάρτητου υποψήφιου Δημάρχου Λευκωσίας, Χαράλαμπου Προύντζου.

O κ. Προύντζος κατέφθασε λίγο μετά τις 17:00 στο εκλογικό του επιτελείο όπου και αναμένεται να παρακολουθήσει τη διαδικασία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.

Νωρίς το απόγευμα άρχισαν να καταφθάνουν στο εκλογικό επιτελείο φίλοι και συνεργάτες του.

____________________________

17:26: Γενικός Έφορος Εκλογών Ελίκκος Ηλία: Προσήλθε στις κάλπες το 45,6%

Μέχρι τις 5 μ.μ. ψήφισαν 319,007 πρόσωπα, αριθμός που αναλογεί σε 45,6% του συνόλου των εγγεγραμμένων εκλογέων, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογών Ελίκκος Ηλία.

Πρόσθεσε ότι την ίδια ώρα κατά τις Εκλογές Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2019 είχε ψηφίσει ποσοστό 38,5% και κατά τις Εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης του 2016 ποσοστό 54,2%. Το ποσοστό στις προεδρικές εκλογές του 2023 κατά την ίδια ώρα ήταν σαφώς μεγαλύτερο στο 67,7%.

Τα ποσοστά προσέλευσης ανά επαρχία μέχρι τις 5 μ.μ. διαμορφώθηκαν ως εξής:

Λευκωσία: 34,2%

Λεμεσός: 59,6%

Αμμόχωστος; 70,0%

Λάρνακα: 63,2%

Πάφος: 72,9%

Εξωτερικό: 54,4%

Ειδικά Εκλογικά Κέντρα Τ/κ: 5,1%

Ο αριθμός των Τουρκοκύπριων που ψήφισαν στα ειδικά εκλογικά κέντρα ανέρχεται στις 5,254 και ο αριθμός όσων ψήφισαν στα υπόλοιπα εκλογικά κέντρα ανέρχεται στις 313,753.

Ο κ. Ηλία είπε ότι η ψηφοφορία αναμένεται να λήξει κανονικά στις 6 μ.μ., ώρα Κύπρου, σε όλα τα εκλογικά κέντρα που λειτουργούν τόσο στη Δημοκρατία όσο και στο εξωτερικό.

Πρόσθεσε ότι η ψηφοφορία διεξάγεται ομαλά και συνεχίζεται η προσέλευση των εκλογέων στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα.

Ερωτηθείς πότε εκτιμά ότι θα έχουν τα αποτελέσματα και για τις δύο εκλογικές διαδικασίες, είπε ότι για τις Ευρωεκλογές δεν μπορούν να ανακοινώσουν τα ποσοστά και τα αποτελέσματα πριν από τις 12 τα μεσάνυχτα. Εκείνη την ώρα ανέφερε θα ανακοινωθούν μάλλον ποσοστά των κομμάτων και αν και πόσοι ευρωβουλευτές θα εκλεγούν ή αν θα εκλεγεί μεμονωμένος υποψήφιος.

Όσον αφορά τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης είπε ότι θα ξεκινήσει ροή αποτελεσμάτων κατά τις 7:30 μ.μ. Για τις θέσεις των μελών δημοτικών συμβούλων, των σχολικών Εφορειών και των κοινοτικών συμβουλίων είπε ότι θα αναμένουν τη Δευτέρα το πρωί. Οι υπόλοιποι όπως είπε, που δεν χρειάζονται σταυρό προτίμησης, θα ανακοινωθούν τα μεσάνυχτα.

Ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους για την άψογη συμπεριφορά τους, τους προεδρεύοντες και βοηθούς υπαλλήλους των εκλογικών κέντρων, καθώς και τα επιτελεία των πολιτικών κομμάτων και των ανεξάρτητων υποψηφίων για τη συνεργασία που επιδεικνύουν. Ευχαρίστησε, επίσης, και τις γραμματείες των Εφόρων Εκλογής και τα μέλη της Αστυνομίας Κύπρου για τον επαγγελματισμό τους στην εκπλήρωση των καθηκόντων τους, καθώς και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τη συνεργασία και την προσφορά τους στην ορθή και αντικειμενική ενημέρωση του κοινού για τα θέματα των εκλογών.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε στους συνεργάτες του στο Υπουργείο Εσωτερικών, που εργάστηκαν ασταμάτητα όλο αυτό το διάστημα, στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και στους Εφόρους Εκλογής.

Κάλεσε και τα τηλεοπτικά κανάλια να αναμένουν τη δική του ανακοίνωση ότι έχει ολοκληρωθεί η ψηφοφορία και μετά να προχωρήσουν στη δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων εξόδου.

____________________________

17:15: Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε ο υποψήφιος Δήμαρχος Ανατ. Πάφου Νίκος Παλιός

Σήμερα ψηφίζουμε για τη νέα αρχή, στον Δήμο μας, στον τόπο μας και στη ζωή μας ανέφερε ο υποψήφιος Δήμαρχος Ανατολικής Πάφου Νίκος Παλιός που άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Α' Δημοτικό Σχολείο Γεροσκήπου.

Ο κ. Παλιός συνοδεύονταν από την σύζυγό του και άλλα μέλη της οικογένειάς του, καθώς και από υποστηρικτές. Ευχήθηκε τέλος σε όλους και όλες «καλή ψήφο».

____________________________

17:01 Σήμερα ψηφίζουμε αυτό που μας υπαγορεύει η συνείδησή μας είπε ο Φαίδωνας Φαίδωνος

Σήμερα ψηφίζουμε αυτό που μας υπαγορεύει η συνείδησή μας για την Πάφο που ονειρευόμαστε, ανέφερε ο υποψήφιος για την Δημαρχία της Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος.

Ο κ. Φαίδωνος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Κουπάτειο Δημοτικό Σχολείο της Πάφου συνοδευόμενος από την οικογένεια του, φίλους και υποστηρικτές. Τέλος ευχήθηκε καλή ψήφο σε όλους.

____________________________

16:33 - Έκκληση προς ψηφοφόρους Πάφου να προσέλθουν στις κάλπες από Κωστάκη Κωνσταντίνου

Τους δημότες Πάφου όπως προσέλθουν στις κάλπες και ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα κάλεσε ο υποψήφιος Πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Πάφου, Κωστάκης Κωνσταντίνου.

Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο κ. Κωνσταντίνου δήλωσε ότι «η θέση του περιφερειάρχη του ΕΟΑ Πάφου είναι μια θέση που δημιουργείται τώρα και η οποία έχει σοβαρότατες ευθύνες που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής των Παφιτών, την αναβάθμιση των υπηρεσιών και την οικονομική ανάπτυξη, είτε αυτή είναι στην αστική, είτε στην περιαστική ή στην αγροτική περιοχή».

Ο κ. Κωνσταντίνου κάλεσε «όλους όσοι από τους συμπολίτες και συνεπαρχιότες μας δεν έχουν προσέλθει στις κάλπες μέχρι τώρα, όπως προσέλθουν, για να εκφράσουν την δική τους βούληση η οποία θα είναι και καθοριστική και θα έχει σχέση με το παρόν και το μέλλον της επαρχίας μας».

Καταλήγοντας είπε ότι «οι πολίτες σήμερα εκφράζονται και η σημερινή μέρα είναι μέρα γιορτής και δημοκρατίας καθώς και μέρα έκφρασης της βούλησης και θέλησης των πολιτών σε σχέση με το παρόν και το μέλλον αυτής της επαρχίας».

____________________________

16:30 - Σήμερα μιλούν οι πολίτες είπε ο υποψήφιος πρόεδρος ΕΟΑ Πάφου Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης

Tο εκλογικό του δικαίωμα άσκησε το απόγευμα της Κυριακής ο υποψήφιος πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Πάφου, Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, στο Δημοτικό Σχολείο Χλώρακας, Κέντρο Β, Χλώρακας στέλνοντας το μήνυμα ότι σήμερα μιλούν οι πολίτες και η Δημοκρατία.

Ο κ. Πιττοκοπίτης στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στην Πάφο της νέας εποχής, με ανάπτυξη, πρόοδο και ευημερία.

____________________________

16:09 - Έκκληση κυβερνητικών αξιωματούχων στους πολίτες και στη νέα γενιά να ψηφίσουν

Τη βαρύτητα των σημερινών εκλογών υπογράμμισαν αξιωματούχοι της Κυβέρνησης σε δηλώσεις τους. Τόσο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, όσο και ο Υπουργός Υγείας, αλλά και η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων, ανέφεραν ότι οι εκλογές αυτές δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να επιλέξουν δημοκρατικά εκείνους οι οποίοι θα διαχειριστούν ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Oι δέκα ώρες που θα διαρκέσει η εκλογική διαδικασία θα καθορίσουν το μέλλον την πορεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ένα νέο ορόσημο για την χώρα μας, αλλά και της πορείας της χώρας μας στην Ευρώπη, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις 11.15 πμ, στο Δ' Δημοτικό Σχολείο, Κέντρο Π' στην Πάφο, συνοδευόμενος από την οικογένειά του.

Ο κ. Λετυμπιώτης σε δηλώσεις του, χαρακτήρισε θετικό γεγονός την αυξημένη προσέλευση, σημειώνοντας πως ο νικητής της σημερινής ημέρας δεν μπορεί να είναι άλλος παρά η ίδια η κοινωνία. «Ζητούμε υψηλή προσέλευση των πολιτών, να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα και ιδιαίτερα προς την νέα γενιά», είπε, καλώντας τη νέα γενιά «να αφήσει το δικό της αποτύπωμα».

Είπε ακόμα πως είναι η ώρα της κοινωνίας και των πολιτών και τα μηνύματα τους πρέπει να είναι και «σαφή και ξεκάθαρα». Ακολούθως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για την σημερινή ημέρα και εργάζονται και σήμερα ακατάπαυστα για να κυλήσει ομαλά η εκλογική διαδικασία.

Καλή ψήφο σε όλους ευχήθηκε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, λίγο πριν ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. «Σήμερα επιλέγουμε τα πρόσωπα που θα μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωκοινοβούλιο, σήμερα επίσης ψηφίζουμε για την καθημερινότητά μας, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τη νοεσύστατη σύνθεση της», ανέφερε στις δηλώσεις του.

«Στηρίζουμε τις δημοκρατικές αξίες, επιλέγοντας πρόσωπα τα οποία θα βοηθήσουν να επιλυθούν προβλήματα, που ταλανίζουν την κυπριακή κοινωνία, το κυπριακό, την οικονομία, η υγεία, το μεταναστευτικό και όλα τα άλλα της δικής μας καθημερινότητας, να ευχηθώ σε όλο τον κόσμο καλή ψήφο», κατέληξε.

Η ΕΕ είναι «χώρος ασφάλειας, αλληλεγγύης, ευημερίας και δημοκρατίας, η οποία πηγάζει από τους Ευρωπαίους πολίτες», αναφέρει σε δήλωσή της για τις εκλογές η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Μαριλένα Ραουνά, υπογραμμίζοντας την αξία που έχει η ψήφος των πολιτών.

«Ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει και ισχυρότερη Κύπρος», αναφέρει η κ. Ραουνά, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος εκλέγει έξι ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «στο μόνο θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκλέγεται απευθείας από τους Ευρωπαίους πολίτες, από όλους εμάς».

Σημειώνει, τέλος ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθετεί νομοθεσίες που επηρεάζουν όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας», καταλήγοντας ότι «σήμερα ψηφίζουμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση που θέλουμε, για την Κύπρο που θέλουμε, για το μέλλον που μας αξίζει».

____________________________

15:41 - Κατά τη συνεχιζόμενη ψηφοφορία, μέχρι τις 3 μ.μ. ψήφισαν συνολικά 269.727 άτομα

Ο συγκεκριμένος αριθμός αναλογεί στο 38,6% του συνόλου των εγγεγραμμένων εκλογέων. Συγκριτικά με την αντίστοιχη ώρα κατά τις Εκλογές Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2019, παρατηρείται αυξημένη συμμετοχή κατά 9,6 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ σε σχέση με τις Εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης του 2016 η συμμετοχή είναι μειωμένη κατά 5,4 ποσοστιαίες μονάδες.

____________________________

15:41 - Η κάθε ψήφος μετράει, ανέφερε ο Άντρος Κτωρίδης

Η κάθε ψήφος μετρά, ανέφερε σήμερα ο Άντρος Κτωρίδης, υποψήφιος για την προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Αμμοχώστου, καλώντας τους πολίτες να προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα και να ψηφίσουν.

Σε δηλώσεις ύστερα από την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Νάπας, ο κ. Κτωρίδης κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες τις ώρες που απομένουν, να μην μείνουν στο σπίτι γιατί «η κάθε ψήφος μετρά».

Αναφέρθηκε στην ανάγκη για την μια επαρχία «μακριά από προστριβές και τοπικισμούς», η οποία, όπως είπε, θα έχει επίκεντρο τα συμφέροντα των δημοτών «και όχι αυτών που θέλουν να την διοικήσουν».

____________________________

15:37 - "Η αποχή δεν είναι λύση" λέει ο υποψήφιος Πρόεδρος ΕΟΑ Λάρνακας Α.Χατζηχαραλάμπους

Καλούμε όλο τον κόσμο να προσέλθει στις κάλπες γιατί πρέπει να υπάρχει συμμετοχή, δήλωσε ο υποψήφιος Πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λάρνακας, Άγγελος Χατζηχαραλάμπους λέγοντας ότι «η αποχή δεν είναι λύση».

Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο κ. Χατζηχαραλάμπους είπε ότι η εκλογική διαδικασία «είναι δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών και είναι η ευκαιρία τους για να αλλάξουν το αύριο ασκώντας το δικαίωμα αυτό».

Πρόσθεσε ότι «ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης Λάρνακας του οποίου ο Πρόεδρος θα εκλεγεί, είναι ένας οργανισμός που θα έχει ρυθμιστικό ρόλο στην καθημερινότητα του πολίτη και στην ποιότητα ζωής του, έχοντας κάτω από την εποπτεία του σοβαρές αρμοδιότητες».

Ως εκ τούτου, είπε ο κ. Χατζηχαραλάμπους, «είμαστε έτοιμοι από την πρώτη μέρα να υλοποιήσουμε και να δώσουμε λύσεις σε όλα αυτά τα οποία διαχρονικά παρουσίαζαν προβλήματα».

Χαρακτήρισε την σημερινή μέρα σημαντική «γιατί είναι η γιορτή της δημοκρατίας» και ευχήθηκε «να κυλήσουν όλα ομαλά μέχρι το πέρας της διαδικασίας».

Ο κ. Χατζηχαραλάμπους, ευχήθηκε, επίσης, «καλή ψήφο και καλή συνέχεια σε όλους».

____________________________

15:28 - Ανακηρύχθηκαν άνευ εκλογής 4 Αντιδήμαρχοι στην Εκλογική Περιφέρεια Πάφου

Στην Εκλογική Περιφέρεια Πάφου έχουν ήδη ανακηρυχτεί τέσσεροι Αντιδημάρχοι, σύμφωνα με τον Έφορο Εκλογικής Περιφέρειας Πάφου Γιώργο Χρυσαφίνη.

Συγκεκριμένα, είπε στο ΚΥΠΕ, έχουν εκλεγεί χωρίς ανθυποψήφιο ο Στεφάνου Ματθαίος, Αντιδήμαρχος Πάνω Αρόδων του Δήμου Ακάμα, ο Πανάρης Κωνσταντίνος, Αντιδήμαρχος του διαμερίσματος Ακουρσού του Δήμου Ακάμα, ο Ανδρέου Πρόδρομος, Αντιδήμαρχος του διαμερίσματος Μακούντα στον Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς και ο Χριστάκης Γερασίμου, Αντιδήμαρχος του διαμερίσματος Νέων Δημμάτων, επίσης, του Δήμου Πόλεως Χρυσοχούς.

____________________________

14.58 - Πολύ σημαντική η σημερινή μέρα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είπε ο Εαύγγελος Ευαγγελίδης

Πολύ σημαντική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ο υποψήφιος Πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λάρνακας Ευάγγελος Ευαγγελίδης, προσθέτοντας ότι θα υπερπηδηθούν τα όποια προβλήματα υπάρξουν για το καλό των πολιτών.

Σε δηλώσεις ύστερα από την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο Δ' Δημοτικό Σχολείο Αραδίππου, ο κ. Ευαγγελίδης χαρακτήρισε «πολύ σημαντική τη σημερινή μέρα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εμείς οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που τη ζήσαμε, που την κτίσαμε έχουμε μεγάλη αγωνία και εύχομαι και ευελπιστώ να εκλεγούν άνθρωποι που να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, να μπορέσουν να λύσουν τα προβλήματα και να προχωρήσουν στην επόμενη μέρα».

Πρόσθεσε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα περάσει δύσκολες μέρες τον Ιούλιο όμως εάν τα άτομα είναι τα σωστά θα μπορέσουν να πάρουν την Αυτοδιοίκηση πάρα πέρα για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τους πολίτες και θα έχει χαμηλό τιμολόγιο. Είναι αυτό που περιμένει ο κόσμος να εξυπηρετηθεί και να μην πληρώσει περισσότερα».

Όπως είπε ο κ. Ευαγγελίδης «αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, οπότε έχει σχέση με τους ανθρώπους που θα εκλεγούν».

____________________________

14:46 - Τους ψηφοφόρους στην κάλπη καλεί ο υποψήφιος Δήμαρχος Αν.Πάφου Κυριάκος Χατζηβασίλης

Ο Δημαρχεύων Γεροσκήπου και υποψήφιος Δήμαρχος Ανατολικής Πάφου Κυριάκος Χατζηβασίλη που ψήφισε στις 11:30πμ, στο Α' Δημοτικό Γεροσκήπου, Κέντρο Ε, συνοδευομενος από τη σύζυγο και τα εγγονάκια του κάλεσε τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στην κάλπη.

Σε δηλώσεις του κάλεσε όλους τους ψηφοφόρους της Ανατολικής Πάφου να προσέλθουν στις κάλπες για να ασκήσουν το Δημοκρατικό τους δικαίωμα, καθαρίζοντας έτσι οι ίδιοι το μέλλον του νεοσύστατου Δήμου αλλά και της εκπροσώπησης της Κύπρου στο Ευρωκοινοβούλιο.

____________________________

14:44 - Αποφασίζει ο κόσμος της Αμμοχώστου για εκπροσώπους του λέει ο Θεόδωρος Πυρίλλης

«Ο λαός θα αποφασίσει ποιοι θα είναι οι εκπρόσωποι του, τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», ανέφερε ο Θεόδωρος Πυρίλλης, απερχόμενος Δήμαρχος Παραλιμνίου και υποψήφιος Πρόεδρος ΕΟΑ Αμμοχώστου, κατά την έξοδό του από το εκλογικό κέντρο στο οποίο άσκησε τα εκλογικά του δικαιώματα λίγο μετά τις 14:00.

«Εύχομαι ο κόσμος της Αμμοχώστου να επιλέξει όπως ο ίδιος νομίζει και στο τέλος της ημέρας θα δούμε αν επιθυμεί ενωμένη ή διχασμένη την επαρχία», σημείωσε ο κ. Πυρίλλης.

____________________________

14:27 - Έκκληση Aρχιεπισκόπου για «υπεύθυνη ψήφο» για το καλό του τόπου

Έκκληση προς όλους να ψηφίσουν υπεύθυνα για το καλό του τόπου, απηύθυνε κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Γεώργιος.

Μιλώντας πριν από την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, στη Λευκωσία, πρόσθεσε ότι «για να μπορούμε να έχουμε απαιτήσεις και να κρίνουμε και να ζητούμε βελτίωση είτε σε νομικό είτε σε ευρύτερο επίπεδο πρέπει υπεύθυνα με την ψήφο μας να στέλνουμε τους καταλληλότερους ανθρώπους στις συγκεκριμένες θέσεις».

Όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος «αν αφήσουμε άλλους να αποφασίσουν για μας, δεν θα έχουμε αυτό το δικαίωμα».

Αναφέρθηκε και στους αγώνες του κυπριακού λαού για να αποκτήσει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

«Ακόμα να θυμηθώ πόσους αγώνες έχουμε κάνει ως λαός, πόσοι ποταμοί αίματος χύθηκαν για να αποκτήσουμε το δικαίωμα να εκλέγουμε εμείς οι ίδιοι τους αντιπροσώπους μας», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, τέλος, ότι «πρέπει να στείλουμε τους καταλληλότερους ανθρώπους σε κάθε θέση και καλώ όλους υπεύθυνα όλους να ψηφίσουν για το καλό του τόπου σε κάθε θέση για την οποία σήμερα ερχόμαστε να ψηφίσουμε».

____________________________

14:25 - Σήμερα είναι γιορτή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είπε ο Γιάννης Καρούσος

Σήμερα είναι γιορτή της Δημοκρατίας, γιορτή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είπε ο υποψήφιος Πρόεδρος Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Αμμοχώστου Γιάννης Καρούσος, ευχαριστώντας όλους όσους έχουν δουλέψει και δουλεύουν για να δημιουργήσουν αυτή την εκλογική διαδικασία.

Σε δηλώσεις μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ψηφοφόροι θα του δώσουν μια δυνατή εντολή, «για να διεκδικήσουμε μαζί».

«Εύχομαι να πάνε όλα καλά και συγχαρητήρια σε όλους όσους έχουν προσφέρει για να ετοιμάσουν αυτή την διαδικασία», σημείωσε.

____________________________

14:05 - Ο Στρόβολος είναι το σπίτι μας και σήμερα αποφασίζουμε, είπε ο Χρίστος Τσίγκης

Ο Στρόβολος είναι το σπίτι μας και σήμερα αποφασίζουμε πως θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά, είπε ο υποψήφιος Δήμαρχος Στροβόλου Χρίστος Τσίγκης μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο Γυμνάσιο Σταυρού, στο Κέντρο Λ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι «όλοι οι Στροβολιώτες θέλουν να δουν την πόλη τους να προοδεύει και να πρωτοπορεί, θέλουν ένα Στρόβολο που θα μας κάνει περήφανους».

____________________________

13:22 - Επανήρχισε η ψηφοφορία, καλεί τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες ο Έφορος

Μετά τη διακοπή μιας ώρας, η ψηφοφορία για την εκλογή μελών του Ευρωκοινοβουλίου και των αρχών τοπικής αυτοδιοίησης επανήρχισε κανονικά στη 1μμ ακριβώς.

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Ελίκκος Ηλία, που ανακοίνωσε την επανέναρξη της διαδικασίας, κάλεσε εκ νέου όλες και όλους τους εκλογείς να «προσέλθουν υπεύθυνα στις κάλπες, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, για να εκλέξουν τα άτομα που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επόμενη πενταετία, καθώς και τα άτομα που θα ηγηθούν της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών εν όψει της μεγάλης μεταρρύθμισής της».

Ερωτηθείς για το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές που θα θεωρείται ικανοποιητικό, είπε ότι θεωρεί ότι αν η συμμετοχή ξεπεράσει το 60% θα ήταν ικανοποιητική.

Επανέλαβε ότι τυχόν περιστατικά είναι μεμονωμένα και δεν επισκιάζουν το ομαλό κλίμα που επικρατεί σε αυτή την εκλογική διαδικασία.

Απαντώντας σε ερώτηση, διευκρίνισε ότι εάν ένας πολίτης έχει δύο ευρωπαϊκές υπηκοότητες, τότε θα μπορούσε να ψηφίσει και με επιστολική ψήφο για τη χώρα του και να ψηφίσει και στην Κύπρο. Αν όμως έχει μόνο μία υπηκοότητα, τότε μπορεί να ψηφίσει για τους Ευρωβουλευτές μόνο μίας χώρας.

____________________________

12:44 Με τη συμμετοχή και τις επιλογές μας οχυρώνουμε την Δημοκρατία λέει ο Περδίκης

Την ελπίδα να μην υπάρξει «μεγάλη αποχή γιατί σήμερα είναι η ημέρα της Δημοκρατίας και με τη συμμετοχή μας και τις επιλογές μας οχυρώνουμε την Δημοκρατία και προχωρά αυτή η χώρα μπροστά», εξέφρασε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο Δημοτικό Σχολείο Δασούπολης, συνοδευόμενος από την σύζυγο του και ομάδα στελεχών του Κινήματος.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι η χώρα «πρέπει να προχωρήσει μπροστά, πρέπει να αφήσει πίσω το παλιό, το κατεστημένο, την διαφθορά, την διαπλοκή, να προχωρήσει προς το μέλλον που να εξασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των πολιτών μέσα σε συνθήκες ασφάλειας και Δημοκρατίας».

«Είναι η ημέρα της Δημοκρατίας γιατί σήμερα οι πολίτες με τη συμμετοχή και με την ψήφο τους υπερασπίζονται την Δημοκρατία, κάνοντας τη σωστή επιλογή που είναι μια επιλογή δημοκρατική και ενισχύει την Δημοκρατία, τη συμμετοχή των πολιτών στις δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες», ανέφερε και πρόσθεσε «αρκεί να θυμηθούμε την λαϊκή παροιμία που λέει ‘από λείπει, λείπει η μοίρα’».

Ας μην αφήσουμε άλλους, σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, «να αποφασίζουν για τη μοίρα, για την τύχη μας. Είναι ευθύνη και υποχρέωση του καθενός, της καθεμιάς από εμάς», όπως είπε, «να τοποθετηθούμε κατά τρόπο που θα είναι χρήσιμος και για την πατρίδα μας και για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά».

Ερωτηθείς κατά πόσον ήταν εύκολη η διαδικασία της ψηφοφορίας λόγω των έξι ξεχωριστών ψηφοδελτίων, ο Πρόεδρος του Κινήματος είπε ότι δεν την βρήκε δύσκολη και πρόσθεσε πως «ήταν πάρα πολύ βοηθητικό το προσωπικό στο εκλογικό κέντρο».

«Νομίζω με λίγη προσπάθεια και με λίγη βοήθεια από το προσωπικό όλα θα πάνε καλά», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση ότι καθυστέρησε να βγει από το εκλογικό κέντρο, ο κ. Περδίκης είπε ότι καθυστέρησε γιατί το Κίνημα δουλεύει ομαδικά, προσθέτοντας ότι «ήρθαμε ως οικογένεια και θα φύγουμε ως οικογένεια».

«Ήρθαμε ως μια ευχάριστη και δυναμική ομάδα πρασίνων και θα φύγουμε από εδώ πάλι ως δυναμική, ευχάριστη και αποφασισμένη ομάδα πρασίνων», ανέφερε και πρόσθεσε πως «στην ομάδα κυριαρχεί πάντα το ομαδικό πνεύμα, το εγώ πάει μετά το εμείς, και άρα έπρεπε να περιμένω την ομάδα» να ψηφίσει.

____________________________

12:38 Σημαντικό το ποσοστό συμμετοχής για κατεχόμενους Δήμους να είναι αυξημένο, είπε ο ΠτΔ

Είναι πάρα πολύ σημαντικό το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στους κατεχόμενους Δήμους να είναι αυξημένο τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, υποδεικνύοντας ότι η αυξημένη προσέλευση ψηφοφόρων για τους κατεχόμενους μας Δήμους θα στείλει μήνυμα για την επιθυμία μας για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της Κύπρου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Τσίρειο Γυμνάσιο, στη Λεμεσό, όπου μετέβη συνοδεύοντας τη σύζυγο του Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, η οποία άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα για τον κατεχόμενο Δήμο Αμμοχώστου και αναφερόμενος στους κατεχόμενους Δήμους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό το ποσοστό συμμετοχής να είναι αυξημένο», εξηγώντας πως «ανάμεσα σε πολλά άλλα στέλνει και ένα μήνυμα για την επιθυμία μας στην πράξη για τερματισμό της κατοχής, για επανένωση της πατρίδας μας».

Εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητα ότι «ο προσφυγικός κόσμος θα ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα».

Ερωτηθείς αν θα επισκεφθεί και άλλη επαρχία σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θα επιστρέψει πίσω στη Λευκωσία, να παρακολουθήσει τη διαδικασία και τα αποτελέσματα με κάποιους συνεργάτες του και πως κάποια στιγμή απόψε θα προβεί σε δημόσια δήλωση για τις εκλογές.

Εξάλλου, με αφορμή την παρουσία του κατά την ψηφοφορία της συζύγου του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε τα εκλογικά κέντρα του Τσιρείου Γυμνασίου καθώς και του γειτονικού Κ' Δημοτικού Σχολείου Άγιος Παντελεήμων.

Μήνυμα προς τους πρόσφυγες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες έστειλε και η κ. Καρσερά Χριστοδουλίδη.

Σε δηλώσεις της αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος της για τον κατεχόμενο Δήμο Αμμοχώστου είπε ότι το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει ειδικά στους πρόσφυγες είναι «να προσέλθουν μαζικά για να ψηφίσουν σήμερα, είναι πολύ σημαντικό γιατί εμπεριέχει και ένα συμβολισμό».

«Είναι μέρα της Δημοκρατίας, να επιλέξουν δημοκρατικά αυτόν που θεωρούν πιο άξιο, πιο κατάλληλο για να εκπροσωπήσει από τη μια τα συμφέροντα του προσφυγικού κόσμου, αλλά πρωτίστως για μένα αυτό που έχει σημασία είναι οι νέοι εκπρόσωποι μας να μεταλαμπαδεύσουν, να περάσουν στα παιδιά μας, τις νέες γενιές προσφύγων, την αγάπη για τον τόπο μας, να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη με τρόπο σύγχρονο, συνενωτικό» ανέφερε η Πρώτη Κυρία, υποδεικνύοντας ότι «αυτό είναι το πιο σημαντικό, για αυτό ελπίζω ότι και σήμερα οι πρόσφυγες θα προέλθουν μαζικά».

____________________________

12:35 Θα πρέπει οι ψηφοφόροι να προσέλθουν στις κάλπες, είπε ο Μαρίνος Σιζόπουλος

Θα πρέπει οι ψηφοφόροι να προσέλθουν στις κάλπες, και θα πρέπει με ψυχραιμία και υπευθυνότητα να κάνουν τις επιλογές τους, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της άσκησης του εκλογικού του δικαιώματος, στο Γυμνάσιο Νεάπολης, στη Λεμεσό.

Αναφορικά με το μήνυμα του για τις εκλογές, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι σήμερα είναι η μέρα των πολιτών. «Η συμμετοχή σε αυτές τις εκλογικές διαδικασίες δεν αποτελεί μόνο έκφραση συμμετοχή στη Δημοκρατία, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να αποτυπώνει και την υπευθυνότητα, την οποία οι ψηφοφόροι πρέπει να επιδεικνύουμε αυτές τις δύσκολες στιγμές για την πατρίδα μας. Θα πρέπει οι ψηφοφόροι να προσέλθουν στις κάλπες. Και θα πρέπει με ψυχραιμία και υπευθυνότητα να κάνουν τις επιλογές τους», ανέφερε.

«Να επιλέξουν και να ψηφίσουν αυτούς τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στον μεγαλύτερο δυνατόν βαθμό και αξιοπιστία στα προβλήματα και στις δυσκολίες οι οποίες θα προκύψουν, λόγω της καινούργιας νομοθεσίας που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε μια καλή αρχή», συμπλήρωσε. Το δεύτερο, συνέχισε ο κ. Σιζόπουλος, «είναι ακριβώς η επιλογή των εκπροσώπων της πατρίδας μας στο Ευρωκοινοβούλιο».

«Ένα θεσμό ο οποίος διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην καθημερινότητα μας και όχι μόνο, αλλά και εμάς ως Κυπριακή Δημοκρατία που απειλείται η κρατική μας υπόσταση και κυρίως η οντότητα μας από την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας , θα πρέπει οι εκπρόσωποι μας εκεί να μπορούν μέσα από τη συνεργασία που θα έχουν μεταξύ τους, αλλά και η συμμετοχή σε καθοριστικές πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου να στηρίξουν τα δικαιώματα, τα δίκαια αιτήματα , αλλά και τους πολίτες και την πατρίδα μας», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν θα κερδηθεί το στοίχημα για μειωμένη αποχή, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι αυτό θα το δουν στο τέλος της διαδρομής.«Ελπίζουμε ότι θα υπάρχει μείωση της αποχής και μαζικότερη συμμετοχή. Αυτό όμως θα το δούμε στο τέλος αυτής της διαδρομής», συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, «Θα ήθελα πραγματικά να ευχαριστήσω όσους στελεχώνουν τα εκλογικά κέντρα και πρέπει δυστυχώς με λύπη να πω ότι στα περισσότερα από τα εκλογικά κέντρα οι συνθήκες είναι επιεικώς απαράδεχτες. Και για αυτό πραγματικά θα ήθελα ακόμα μια φορά να συγχαρώ αυτά τα άτομα, τα οποία κάτω από αυτές τις συνθήκες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για να ολοκληρωθεί μια δημοκρατική διαδικασία».

Σε παρατήρηση ότι είναι οι ίδιες οι αίθουσες που κάνουν μάθημα παιδιά και εκπαιδευτικοί, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι είναι απαράδεκτες (συνθήκες) διότι οι θερμοκρασίες είναι πάρα πολλές ψηλές, η υγρασία είναι πάρα πολύ ψηλή «και αντιλαμβάνεστε ότι αυτά τα άτομα θα βρίσκονται για ώρες ολόκληρες σε αυτό το χώρο».

«Με αφορμή τώρα, από τον μεγάλο αριθμό εκλογικών κέντρων που μέχρι στιγμής έχω επισκεφτεί μόνο 2 εκλογικά κέντρα ήταν κλιματιζόμενα. Όλα τα υπόλοιπα αντιλαμβάνεστε ότι δεν ήταν και είναι αδιανόητο γιατί αυτό στην ουσία εκπροσωπεί και τι; Κάτω από ποιες συνθήκες οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές μας βιώνουν τις συνθήκες μάθησης τους και εκπαίδευσης τους. Παρά το γεγονός ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια ζητούμε ακριβώς την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για να μπορεί να προσφέρεται κλιματισμός, ψύξη το καλοκαίρι, θέρμανση το χειμώνα δυστυχώς μέχρι στιγμής αυτό το πρόγραμμα καθυστερεί και δεν ολοκληρώνεται», κατέληξε.

____________________________

12:34 Στο 25,4% η συμμετοχή στις εκλογές μέχρι το μεσημέρι

Ένας στους τέσσερις εκλογείς ψήφισε μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής που έκλεισαν για διάλειμμα μιας ώρας οι κάλπες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Ελίκκος Ηλία. Συγκεκριμένα, το ποσοστό συμμετοχής στις 12μ ανήλθε στο 25,4%.

Σε σύγκριση με τις προηγούμενες Ευρωεκλογές, το ποσοστό είναι αυξημένο κατά 6,4% μέχρι αυτή την ώρα, ενώ σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αυξημένο κατά 1,6%. Σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές 2023, η συμμετοχή είναι μειωμένη κατά 8,3%.

Οι κάλπες έχουν κλείσει προσωρινά και στα 1.857 κέντρα, που λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα. Η ψηφοφορία θα επαναρχίσει στη 1μμ.

"Η προσέλευση των ψηφοφόρων συνεχίστηκε ομαλά χωρίς οποιαδήποτε προβλήματα", ανέφερε ο κ. Ηλία.

Τα ποσοστά ανά επαρχία ανέρχονται σε 21,3% για Λευκωσία, 30,4% στη Λεμεσό, 39,8% στην Αμμόχωστο, 35,2% στη Λάρνακα, 40% στην Πάφο. Στο εξωτερικό η συμμετοχή ανήλθε στο 18,8% και στα ειδικά εκλογικά κέντρα Τουρκοκυπρίων στο 2,7%.

Ερωτηθείς αν έχει υπόψη του καταγγελία για φοιτητές που προσάθησαν να εξασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στη Θεσσαλονίκη και δεν συμπεριλαμβάνονταν στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ είχαν κάνει τη διαδικασία, είπε ότι έχει ενημερωθεί για το θέμα και το ζήτημα εξετάζεται με τον Έφορο που είναι υπεύθυνος για το εξωτερικό, σημειώνοντας ότι πρόκειται για 1-2 περιπτώσεις.

Κληθείς να σχολιάσει καταγγελία του απερχόμενου Δημάρχου και υποψήφιου Δημάρχου Πάφου για χρηματισμό εκλογέων, είπε ότι είχε μιλήσει με τον κ. Φαίδωνος για άλλα θέματα και δεν του υπέβαλε κάποια καταγγελία.

Συνολικά, πρόσθεσε, υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά, που δεν μπορούν να επισκιάσουν την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας. Αναφέρθηκε σε περιστατικό ψηφοφόρου που αρνήθηκε να πάρει ψηφοδέλτιο και σε ψηφοφόρο που έσκισε ψηφοδέλτια.

Ερωτηθείς για την πορεία διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας στα τμήματα που ψηφίζουν Τουρκοκύπριοι, είπε ότι επισκέφτηκε το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, όπου προσέρχονται οι Τουρκοκύπριοι. "Είναι ομαλότατη η διαδικασία, οι Τουρκοκύπριοι προσέρχονται. Από τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα είναι περίπου στα ίδια ποσοστά με τις περασμένες Ευρωεκλογές (ήταν στο 3,3%)", σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι επισκέφτηκε τον Άγιο Δομέτιο που ψηφίζουν εγκλωβισμένοι. "Κι εκεί είναι μια ομαλή διαδικασία και έτσι πιστεύω ότι και το απόγευμα θα πάμε καλά", ανέφερε.

"Καλώ τον κόσμο να ξεκινήσει στη 1μμ, να μην περιμένει μετά τις 5.30μμ, να προσέλθει στα εκλογικά κέντρα νωρίτερα για να μπορέσει να ψηφίσει ομαλά".

____________________________

12:29 - Κάλεσε τον κόσμο να προσέλθει στις κάλπες ο υποψήφιος Δήμαρχος για το Δήμο Πάφου Εύρος Λοϊζίδης

Toν κόσμο κάλεσε να προσέλθει στις κάλπες ο Εύρος Λοϊζίδης υποψήφιος Δήμαρχος για τον Δήμο Πάφου, ο οποίος άσκησε στις 10:45 το εκλογικό του δικαίωμα στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Πάφου.

"Θα θέλαμε", είπε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, "να καλέσουμε τον κόσμο να προσέλθει στις κάλπες , και να ασκήσουν το δικαίωμα του ψήφου τους που είναι η δύναμη που έχουν για να καθορίσουν την πορεία της πόλης".

"Όλο αυτό το διάστημα προχωρήσαμε στην ανάλυση του οράματος μας" είπε ο κ. Λοϊζίδης προσθέτοντας πως "ο σκοπός του είναι η αγάπη του για την πόλη. Θέλουμε ο Δήμαρχος να είναι Δήμαρχος για όλους τους Παφίτες για την ανάπτυξη και το καλό της πόλης», κατέληξε.

____________________________

12:27 - Οι πολίτες να επιλέξουν αυτούς που θα σταθούν απέναντι στις προκλήσεις, δήλωσε ο υποψήφιος Δήμαρχος Λάρνακας Σωτήρης Ιωάννου

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Λάρνακας Σωτήρης Ιωάννου κάλεσε τους πολίτες «να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να επιλέξουν όσους πιστεύουν πως μπορούν να σταθούν απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Λάρνακα και η Κύπρος».

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, στο Δημοτικό Σχολείο Προδρόμου, ο κ. Ιωάννου είπε πως η ψήφιος έχει αξία και μετρά για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ανέφερε, ακόμη, πως «η επόμενη ημέρα θα βρει την πόλη μας με τα ίδια προβλήματα».

____________________________

12:16 - Οι πολίτες να στηρίξουν μεταρρύθμιση ΤΑ και μια δυνατή Κύπρο στην Ευρώπη, λέει η Πρόεδρος ΔΗΣΥ

Οι πολίτες πρέπει να στηρίξουν την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μια δυνατή Κύπρο στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.

Σε δηλώσεις μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος στο Δημοτικό Σχολείο Τρούλλων, η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι «σήμερα είναι μια ημέρα δημοκρατίας, είναι μια ημέρα κατά την οποία οι πολίτες θα εκφράσουν μέσω της ψήφου τους τη δημοκρατική τους βούληση. Στον Δημοκρατικό Συναγερμό είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα, ότι θα δικαιώσει τις πολιτικές μας», ανέφερε.

Πρέπει, συνέχισε, «οι Συναγερμικοί αλλά και όλοι οι πολίτες να στηρίξουν τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να στηρίξουν μια δυνατή Κύπρο στην Ευρώπη».

Σε ερώτηση κατά πόσον αυτές οι εκλογές είναι ένα στοίχημα για τον ΔΗΣΥ, η Πρόεδρος του κόμματος απάντησε πως «είναι πολύ σημαντικό για τα πολιτικά διακυβεύματα που έχουμε συζητήσει όλο αυτό το διάστημα, κυρίως όσον αφορά τη δικαίωση των πολιτικών αλλά και μια σωστή πορεία την οποία θέλουμε να διασφαλίσουμε και για την Κύπρο μας. Συγκεκριμένα για την πορεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά κυρίως για τις καθοριστικές μάχες στην Ευρώπη και εκεί πρέπει ναι, να έχουμε την πιο δυνατή ομάδα» ανέφερε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι μέχρι τις 10 το πρωί η προσέλευση των πολιτών στις κάλπες ήταν ικανοποιητική, η Αννίτα Δημητρίου είπε ότι «φαίνεται ότι είναι ικανοποιητική και αυτό μας ικανοποιεί. Φαίνεται όμως ότι θα είναι μια μεγάλη μέρα για όλους μας, οπόταν είμαστε επί ποδός», είπε.

Ο κόσμος, συνέχισε, «πρέπει να προσέλθει, δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν άλλο να πάρει απόφαση για το μέλλον το δικό μας, των παιδιών μας, της πατρίδας μας, παρά εμείς. Όλοι είμαστε υπεύθυνοι, χρειάζεται το αποτέλεσμα ακριβώς να είναι τέτοιο που να διασφαλίσει το μέλλον που θέλουμε για μας και τα παιδιά μας», πρόσθεσε. Περαιτέρω, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ευχήθηκε «καλή ψήφο σε όλους και καλές αντοχές».

Σημειώνεται ότι η κ. Δημητρίου συνοδευόταν στο Δημοτικό Σχολείο Τρούλλων από τον σύζυγο, τη μητέρα και την αδελφή της, τον Επαρχιακό Λάρνακας του ΔΗΣΥ Θεολόγο Μανώλη και άλλα στελέχη του κόμματος.

Την Αννίτα Δημητρίου υποδέχθηκε στο Δημοτικό Σχολείο ο Κοινοτάρχης Τρούλλων Σπύρος Πάμπουλου.

____________________________

12:10 - Η Λάρνακα αξίζει περισσότερα, δήλωσε ο υποψήφιος Δήμαρχος Μιχάλης Ππεκρής

Μια νέα μέρα ξημερώνει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανέφερε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λάρνακας Μιχάλης Ππεκρής, ο οποίος ευχήθηκε η μέρα αυτή να βρει τη Λάρνακα πιο δυνατή γιατί η πόλη αξίζει περισσότερα.

Όπως δήλωσε μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, «σήμερα είναι ημέρα γιορτής για την δημοκρατία μας και καλώ τους πολίτες όπως προσέλθουν στις κάλπες και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα».

Πρόσθεσε ότι «μια νέα μέρα ξημερώνει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και εύχομαι να βρει την Λάρνακα πιο δυνατή, γιατί η Λάρνακα αξίζει περισσότερα».

Ο κ. Ππεκρής ευχήθηκε «καλές αντοχές σε όλους όσοι εργάζονται σήμερα σε πάρα πολύ αντίξοες συνθήκες στα εκλογικά κέντρα».

Ο κ. Ππεκρής άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Λαζάρου στην Λάρνακα.

____________________________

12:01 - Έφτασε η ώρα της αλήθειας, λέει ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, δήλωσε ότι «έφτασε η ώρα της αλήθειας, ο κόσμος και ο λαός σήμερα αποφασίζει ποιοι θα τον αντιπροσωπεύσουν στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο, αποφασίζει ποιοι θα είναι οι τοπικοί άρχοντες και ποιοι θα εισέλθουν στα τοπικά συμβούλια».

Σε δηλώσεις του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, στο Πολιτικό, ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι «εμείς από την πλευρά μας καλούμε όλο τον κόσμο να προσέλθει στις κάλπες, να δείξει λίγη υπομονή, διότι έχω ενημερωθεί πως σε κάποιες περιπτώσεις καταγράφεται καθυστέρηση και απόψε θα περιμένουμε όλοι τα αποτελέσματα για να δούμε τι ξημερώνει για την Κύπρο».

Σίγουρα όμως, συνέχισε, «η Δευτέρα είναι η ημέρα της αλήθειας και από αύριο τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν, οπότε δίνουμε έμφαση ότι τελειώνοντας απόψε από αύριο όλοι ξεκινούν δουλειά».

____________________________

11:46 - Σημαντικές οι εκλογές, οι πολίτες να ψηφίσουν, λέει η Αλεξάνδρα Ατταλίδου

Ως πολύ σημαντικές εκλογές, χαρακτήρισε τις σημερινές εκλογές, η Συμπρόεδρος του Βόλτ, Bουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου καλώντας τους πολίτες να εξασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να συμμετάσχουν.

Σε δηλώσεις της μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος, η κ Ατταλίδου είπε ότι θεωρεί ότι είναι πολύ σημαντικές εκλογές, «η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει να κάνει με την ζωή μας έχει να κάνει με τις υπηρεσίες, έχει να κάνει με το πώς ζούμε στην πόλη ή στο χωριό μας».

Οι ευρωπαϊκές εκλογές, συνέχισε, καθορίζουν πού θα πάει η Ευρώπη. «Οι Κύπριοι πολίτες πάντα λένε ότι δεν ακούγεται η φωνή τους. Σήμερα είναι ευκαιρία να ακουστεί η φωνή όλων. Καλώ όλους να ψηφίσουν γιατί θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικές αυτή την στιγμή οι ευρωπαϊκές εκλογές», συμπλήρωσε.

____________________________

11:42 - «Σήμερα όλοι μας ψηφίζουμε για τη Λευκωσία μας», δήλωσε ο Νίκος Τορναρίτης

Την ευγνωμοσύνη του εξέφρασε προς όσους στάθηκαν δίπλα του τους πέντε μήνες που προηγήθηκαν της ημέρας των εκλογών, ο υποψήφιος δήμαρχος Λευκωσίας, Νίκος Τορναρίτης, εξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

Περιστοιχισμένος από στελέχη και βουλευτές του ΔΗΣΥ, αλλά και του ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ, ο κ. Τορναρίτης προσήλθε στο εκλογικό κέντρο του Γυμνασίου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ στο Πλατύ Αγλαντζιάς, στις 10:30 π.μ. Αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όσους τον στήριξαν και ευχαρίστησε τους δημότες για την προσέλευσή τους στις κάλπες, ανεξάρτητα από τη ψήφο τους.

«Το εγχείρημα της εφαρμογής στην πράξη της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα», επεσήμανε ο κ. Τορναρίτης. «Λευκωσία, Αγλαντζιά, Έγκωμη, Άγιος Δομέτιος συνιστούν πλέον την μητροπολιτική Λευκωσία», πρόσθεσε. «Σήμερα όλοι μας ψηφίζουμε για τη Λευκωσία μας, μόνο αγάπη σε όλους», κατέληξε.

____________________________

11:31 - Λύσεις θα δοθούν αν όλοι βάλουν υπεράνω όλων το συλλογικό καλό, λέει ο Καρογιάν

Λύσεις θα δοθούν αν όλοι υπηρετήσουν με αφοσίωση και ανιδιοτέλεια τον τόπο και αν πραγματικά βάλουν υπεράνω όλων το συλλογικό καλό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης - Συνεργασία, Μάριος Καρογιάν, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία.

Σε δηλώσεις του, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο Β’ Δημοτικό Σχολείο Έγκωμης, για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι «σήμερα είναι η γιορτή της Δημοκρατίας», και πως «οι πολίτες όλη αυτή την περίοδο άκουσαν, κατέγραψαν, στάθμισαν».

Όπως είπε, «τώρα είναι η ώρα της δικής τους απόφασης και δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά», για να συμπληρώσει ότι «στον τόπο μας έχουμε μια μεγάλη παράδοση σωστής διαδικασίας πλήρους δημοκρατίας, αλλά και τάξης, και αυτή τη φορά είμαι σίγουρος ότι θα επαναληφθεί το ίδιο».

Σύμφωνα με τον Μάριο Καρογιάν, «καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής αναδείχθηκε για μια ακόμα φορά η ανάγκη της ενότητας, της συλλογικότητας της σύνθεσης, της συναίνεσης, γιατί οι κίνδυνοι, οι προκλήσεις και τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται επιδερμικά και ούτε πρέπει να είναι έτσι».

«Βέβαια», πρόσθεσε, «όταν λέμε η αγάπη προς την πατρίδα, η υπηρεσία προς την κοινωνία δεν είναι αφηρημένες έννοιες δεν μπορεί ούτε η παρελθοντολογία, ούτε οι ανώφελες συγκρούσεις, ούτε οι αντιπαραθέσεις να δώσουν λύσεις. Λύσεις θα δώσουμε αν όλοι χέρι με χέρι υπηρετήσουμε με αφοσίωση και ανιδιοτέλεια αυτόν τον τόπο και αν πραγματικά βάλουμε υπεράνω όλων το συλλογικό καλό».

Απευθυνόμενος στους πολίτες, είπε πως «είναι δική τους η διαδικασία» και «το τι συμβαίνει στην Ευρώπη έχει αντανάκλαση και το τι θα συμβεί στην Κύπρο». Κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία και ευχήθηκε οι επιλογές τους «να είναι οι καλύτερες για τον τόπο μας, στην Ευρώπη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιό».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πολίτες με τη ψήφο και την κρίση τους θα αξιολογήσουν και θα επιλέξουν τους καλύτερους τοπικούς άρχοντες μέσα από αυτή τη μεταρρύθμιση, γιατί, όπως ανέφερε, «το έχει ανάγκη ο τόπος, το έχει ανάγκη η κοινωνία». Πρόσθεσε πως πιστεύει στο μέλλον αυτού του τόπου και πιστεύει στις προοπτικές της κοινωνίας.

11:29 - Η ψήφος είναι η πιο δυνατή φωνή των πολιτών, δήλωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Η ψήφος είναι η πιο δυνατή φωνή των πολιτών, δήλωσε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος στο 91ο εκλογικό τμήμα, στο 21ο Γενικό Λύκειο Αθηνών.

«Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για την Δημοκρατία στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολλές και κρίσιμες. Εύχομαι να έχουμε υψηλή συμμετοχή. Η ψήφος είναι η πιο δυνατή φωνή των πολιτών», ανέφερε η κ. Σακελλαροπούλου.

____________________________

11:26 - Η νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι καλύτερη είπε ο Ανδρέας Βύρας

Αισιοδοξία ότι το νέο σύστημα Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είναι πολύ καλύτερο από το προηγούμενο, εξέφρασε ο διεκδικών επανεκλογή στη δημαρχία Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

Σε δήλωση του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Βύρας χαρακτήρισε την εκλογική διαδικασία της 9ης Ιουνίου σημαντική ημέρα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Λάρνακα καθώς, όπως είπε, οι εκλογές αυτές θα αναδείξουν τους τοπικούς άρχοντες, μετά τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με βάση τον νέο εκλογικό νόμο.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «για την πόλη μας είναι πολύ σημαντικές, καθώς είναι οι πρώτες εκλογές ως νέου Δήμου Λάρνακας, με τη Λάρνακα, τα Λιβάδια και την Ορόκλινη» και δήλωσε σίγουρος ότι «έρχονται καλύτερες μέρες».

"Με σκληρή δουλειά, αισιοδοξία, συναίνεση και συνεργασία θα συνεχίσουμε την ανοδική πορεία της πόλης μας", βεβαίωσε καταλήγοντας.

Ο κ. Βύρας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων.

____________________________

11:20 - Δύναμη των πολιτών είναι η ψήφος τους, είπε ο ΓΓ ΑΚΕΛ

Δύναμη των πολιτών είναι η ψήφος τους, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο Γυμνάσιο Γερίου, το πρωί της Κυριακής.

«Σήμερα δεν χωρούν προεκλογικές δηλώσεις. Άλλωστε, ό,τι είχαμε να το πούμε το είπαμε στην προεκλογική περίοδο και για την τοπική αυτοδιοίκηση και για τις Ευρωεκλογές», είπε αρχικά ο κ. Στεφάνου. «Τώρα είναι η ώρα των πολιτών, αυτοί καλούνται να στείλουν τα δικά τους μηνύματα για το τι θα διεκδικήσουν για την Κύπρο και την Ευρώπη», σημείωσε.

«Δύναμη των πολιτών είναι η ψήφος τους», τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, καλώντας τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν αυτή τη δύναμη με λογισμό και συνείδηση και να συμμετάσχουν έτσι ώστε να μην αφήσουν άλλους να αποφασίζουν γι’ αυτούς.

Εν συνεχεία, ευχήθηκε καλή ψήφο, προσθέτοντας ότι η μέρα θα είναι μακρά και εκφράζοντας την εκτίμηση ότι όλα θα πάνε καλά.

Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή εκλογική διαδικασία, ο Στέφανος Στεφάνου έκανε λόγο για μια καινούργια εκλογική διαδικασία, την οποία θα αξιολογήσουν στο τέλος της μέρας για να δουν αν δημιουργούνται προβλήματα. «Όταν είσαι ενημερωμένος, αφιερώνεις λίγη ώρα και ψηφίζεις», επεσήμανε.

Καταληκτικά, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι θα μεταβεί στο Λύκειο Λατσιών για να ψηφίζει για τη γενέτειρά του, τον κατεχόμενο Γερόλακκο.

____________________________

10:56 - Αυξημένη στο 11,8% η προσέλευση στις κάλπες μέχρι 10:00

Παρόμοια ποσοστά με τις προεδρικές εκλογές του 2023 καταγράφει η προσέλευση στις κάλπες για τις διπλές εκλογές, μέχρι τις 10πμ, με το ποσοστό που ανέρχεται στο 11,8% να παρουσιάζει αισθητή αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές και τις τελευταίες εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογών.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό προσέλευσης μέχρι τις 10πμ ήταν αυξημένο κατά 4,5% σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2019 και αυξημένο κατά 4,6% σε σχέση με τις Εκλογές Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης του 2016. Αντίστοιχα, στις Προεδρικές εκλογές του 2023 το ποσοστό προσέλευσης ήταν 11,7%.

Ανά επαρχία, στη Λευκωσία καταγράφηκε προσέλευση 10,5%, στη Λεμεσό 13,3%, στην Αμμόχωστο 20,1%, στη Λάρνακα 16,5%, στην Πάφο 18,2% και στο εξωτερικό 5,2%. Όσον αφορά τα ειδικά εκλογικά κέντρα Τουρκοκυπρίων, η προσέλευση μέχρι τις 10πμ ανερχόταν στο 0,9%, ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με το 1,3% των Ευρωεκλογών 2019.

Επιπλέον, ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Ελίκκος Ηλία, ανέφερε ότι μέχρι αυτή την ώρα η ψηφοφορία πραγματοποιείται «ομαλά, με απόλυτη τάξη και ηρεμία σε όλα τα εκλογικά κέντρα».

Σημείωσε ότι στις 9πμ άνοιξε η κάλπη στο Βέλγιο, ενώ στις 10πμ άνοιξαν και οι κάλπες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ώρες λειτουργίας στο εκλογικό κέντρο στο Βέλγιο είναι από τις 8πμ μέχρι τις 5μμ τοπική ώρα (9πμ-6μμ ώρα Κύπρου), με διάλειμμα μισής ώρας από τις 12μ μέχρι τις 12.30μμ.

Οι ώρες λειτουργίας στα εκλογικά κέντρα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι από τις 8πμ μέχρι τις 4μμ τοπική ώρα (10πμ-6μμ ώρα Κύπρου), με διάλειμμα μισής ώρας, από τις 12μ μέχρι τις 12.30μμ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Έφορος σημείωσε ότι θεωρεί ικανοποιητική την προσέλευση και κάλεσε τον κόσμο να ψηφίσει «γιατί είναι κρίσιμες οι εκλογές και ευχόμαστε και αναμένουμε ότι θα έχουμε ένα ποσοστό, το οποίο θα είναι μεγαλύτερο από το 60%».

«Όσα κέντρα έχω επισκεφτεί, διαπίστωσα ότι η πορεία γίνεται πολύ ομαλά», είπε, σημειώνοντας ότι οι ηλικιωμένοι πιθανώς να χρειάζονται περισσότερη ώρα μέχρι να ψηφίσουν.

Αναφορικά με περιστατικά που σημειώθηκαν ο κ. Ηλία ανέφερε ότι «είχαμε μία ή δύο περιπτώσεις ανάρμοστης συμπεριφοράς, οι οποίες στον αριθμό των ψηφοφόρων είναι ελάχιστες, αλλά αντιμετωπίστηκαν από τους προεδρεύοντες αποτελεσματικά». Επομένως, είπε, «δεν θεωρώ ότι είναι κάτι σημαντικό ή αξιόλογο που θα μπορούσε να αναφερθεί».

Ερωτηθείς αν σημειώθηκε κάποιο περιστατικό κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας Βουλευτή, απάντησε ότι «είχαμε κι αυτή την πληροφορία, αλλά και πάλι έγινε ο χειρισμός από τον προεδρεύοντα με ευγένεια, και είναι κάτι το οποίο το διερευνούμε κι εμείς».

Όπως διευκρίνισε, ο Βουλευτής αρνήθηκε να παραλάβει κάποιο ψηφοδέλτιο, κάτι το οποίο δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία και θα εξεταστεί.

Επιπλέον, ανέφερε ότι χθες και σήμερα υπήρξαν πολύ λίγες παραβιάσεις της νομοθεσίας, αναφορικά με την απαγόρευση προώθησης των υποψηφίων. «Η συντριπτική πλειοψηφία συμμορφώθηκε με τις απαγορεύσεις. Ένα πολύ μικρό ποσοστό δεν συμμορφώθηκε και αυτοί που δεν συμμορφώθηκαν, επίσης, θα μεταβιβαστούν στη Νομική Υπηρεσία, για να γίνουν οι σχετικές καταγγελίες», είπε.

____________________________

10:29 - Είναι η ώρα να αποδείξουμε ότι η Λευκωσία ενώνει, δηλώνει ο Χ. Προύντζος

Τώρα είναι η ώρα των πολιτών και η ώρα να αποδείξουμε ότι η Λευκωσία ενώνει, δήλωσε ο ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος Λευκωσίας Χαράλαμπος Προύντζος, καλώντας τους συνδημότες του να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Στις δηλώσεις του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο Γυμνάσιο Μακεδονίτισσας, ο κ. Προύντζος είπε πως σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα καθώς είναι η πρώτη φορά που οι δημότες Αγλαντζιάς, Έγκωμης, Αγίου Δομετίου και Λευκωσίας ψηφίζουν για τον νέο ενοποιημένο μητροπολιτικό Δήμο Λευκωσίας.

«Τους τελευταίους μήνες είχα την ευκαιρία να συναντήσω τους συνδημότες μας, να συζητήσω μαζί τους για αυτά που μας απασχολούν και να βρούμε λύσεις και προτάσεις για το πώς μπορούμε να σπρώξουμε τη Λευκωσία, την πόλη μας μπροστά», είπε.

Πρόσθεσε πως «τώρα είναι η ώρα των πολιτών, είναι η ώρα για να δείξουμε, για να αποδείξουμε ότι η Λευκωσία ενώνει, είναι η ώρα για να φτιάξουμε την πόλη που ονειρευόμαστε, την πόλη που θέλουμε», Κάλεσε, παράλληλα, όλους τους συνδημότες του να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ελεύθερα.

«Είναι μια πάρα πολύ σημαντική ημέρα γιατί θα καθορίσει το περιεχόμενο και την εικόνα της πόλης μας για τα επόμενα χρόνια. Καλή ψήφο σε όλους», είπε.

Ερωτηθείς πόση ώρα χρειάστηκε για να ψηφίσει, είπε αρκετή καθώς είχε και τη μικρή του κόρη μαζί. Ωστόσο, σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι είναι μια διπλή εκλογική αναμέτρηση με έξι ψηφοδέλτια, είναι μια εύκολη διαδικασία, και τόνισε πως πρέπει να ασκήσουμε όλοι το εκλογικό μας δικαίωμα καθώς είναι πάρα πολύ σημαντικό.

_________________________________

10:24 - Η περιθωριοποίηση δεν μπορεί να είναι η επιλογή, λέει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ

Το μήνυμα ότι « η περιθωριοποίηση δεν μπορεί να είναι επιλογή» έστειλε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος, καλώντας όλες και όλους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, προκειμένου η κοινωνία να έχει δυνατή φωνή στα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η Κύπρος να έχει «δυνατή και αξιόπιστη φωνή στο Ευρωκοινοβούλιο».

Ο Κ. Παπαδόπουλος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα το πρωί της Κυριακής στο β’ Δημοτικό Σχολείο Έγκωμης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και τα παιδιά του, καθώς και παρουσία στελεχών και υποστηρικτών του κόμματος.

«Είχα την χαρά και την τιμή πριν από λίγο να ασκήσω το εκλογικό δικαίωμα της ψήφου μαζί με τη σύζυγό μου και, για πρώτη φορά, και με την κόρη μου, η οποία είναι νέα ψηφοφόρος», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ. Ευχήθηκε όλα τα κυλήσουν ήρεμα και ομαλά σε σχέση με τη διαδικασία ψηφοφορίας και ευχαρίστησε τις χιλιάδες των δημόσιων λειτουργών και των αστυνομικών που θα εργαστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας για να διεξαχθούν οι εκλογές κανονικά.

«Θέλω να πιστεύω και είμαι σίγουρος πως ο κυπριακός λαός θα δείξει για ακόμη μια φορά την ωριμότητά του αλλά και τη δημοκρατική κουλτούρα που διαθέτει, γιατί πάνω απ’ όλα η σημερινή μέρα είναι η μέρα των πολιτών, είναι η μέρα της Δημοκρατίας, είναι η μέρα όπου θα πάρουμε σημαντικές αποφάσεις», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, «αυτές οι εκλογές είναι σοβαρές, είναι σημαντικές, είναι κρίσιμες. Σημαντικές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κρίσιμες για το μέλλον της χώρας μας στην Ευρώπη», είπε.

«Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο θα ήθελα να καλέσω όλες και όλους να προσέλθουν σήμερα στα εκλογικά κέντρα και να ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου. Όλοι μαζί πρέπει να επιλέξουμε τους καταλληλότερους και τις καταλληλότερες, εκείνες και εκείνους που μπορούν να αποφασίζουν για τα σημαντικά ζητήματα της καθημερινότητας που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκείνες και εκείνους που μας τιμήσουν στο Ευρωκοινοβούλιο», ανέφερε.

«Η περιθωριοποίηση δεν μπορεί να είναι επιλογή, η κοινωνία πρέπει να έχει φωνή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Κύπρος πρέπει να έχει ισχυρή δυνατή αξιόπιστη φωνή στο Ευρωκοινοβούλιο», κατέληξε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και ευχήθηκε καλή ψήφο σε όλες και όλους.

_________________________________

10:21 - Να συμμετέχουν οι πολίτες στη διαμόρφωση του μέλλοντος της πόλης, είπε ο Νίκος Νικολαΐδης

Έκκληση να συμμετέχουν οι πολίτες στη διαμόρφωση του μέλλοντος της πόλης τους έκανε ο νυν Δήμαρχος της Λεμεσού και υποψήφιος για επανεκλογή Νίκος Νικολαΐδης ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα, σημειώνοντας παράλληλα ότι «αυτό σημαίνει Δημοκρατία».

Ο κ. Νικολαΐδης προσήλθε το πρωί στο εκλογικό κέντρο Β’ του Λανιτείου Λυκείου Λεμεσού όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα συνοδευόμενος από τη σύζυγο και μέλη της οικογένειας του καθώς και στελέχη των κομμάτων που στηρίζουν την υποψηφιότητα του.

«Είμαστε περήφανοι για τη Λεμεσό, είμαστε περήφανοι για τους ανθρώπους της, για την ιστορία της, για το μέλλον της» ανέφερε σε δηλώσεις του αμέσως μετά.

«Σήμερα οι δημότες της Λεμεσού ψηφίζουν για μια Λεμεσό της προόδου, για μια Λεμεσό της διαφάνειας, για μια Λεμεσό για τους πολίτες, για τους δημότες» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν ήταν μια δύσκολη προεκλογική περίοδος ο κ. Νικολαΐδης απάντησε πως ήταν μια μακρά προεκλογική περίοδος. Εξέφρασε ικανοποίηση που συζητήθηκαν τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της πόλης και που συμμετείχαν οι πολίτες στη δημοκρατική ζύμωση των εκλογών που είναι και το πιο σημαντικό.

«Να συμμετέχουν οι πολίτες στη διαμόρφωση του μέλλοντος της πόλης τους. Αυτό σημαίνει Δημοκρατία» σημείωσε.

_________________________________

10:00 - Να συμμετάσχουν μαζικά στις εκλογές κάλεσε τους πολίτες ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Να συμμετάσχουν μαζικά στις διπλές εκλογές της Κυριακής κάλεσε τους πολίτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος προσήλθε το πρωί στο Α’ Δημοτικό Σχολείο Γεροσκήπου, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε δηλώσεις του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σχολιάζοντας παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ψήφισε γρήγορα, είπε πως «ξέρω τι θέλω», ενώ ερωτηθείς αν ψήφισε υποψήφιους για όλες τις θέσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «ψήφισα για όλους, είχα συγκεκριμένη άποψη».

Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τον κυπριακό λαό να συμμετάσχει μαζικά στις εκλογές, τις οποίες χαρακτήρισε πολύ σημαντικές καθώς, όπως είπε, τα αποτελέσματά τους θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό θέματα που άπτονται της καθημερινότητας (τοπική αυτοδιοίκηση) αλλά και θα αναδείξουν τους εκπροσώπους της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η Ευρώπη είναι για εμάς ο πιο σημαντικός χώρος, θέλουμε και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να έχουμε έναν ισχυρό λόγο και ρόλο για όλα αυτά που συζητούνται και αποφασίζονται και τα οποία επηρεάζουν άμεσα τη χώρα μας», σημείωσε σχετικά, εκφράζοντας εκ νέου την ελπίδα για μαζική συμμετοχή των ψηφοφόρων, ειδικότερα των νέων, στην εκλογική διαδικασία, σε μια γιορτή, όπως την αποκάλεσε, της δημοκρατίας, τα αποτελέσματα της οποίας θα είναι απόλυτα σεβαστά. Πρόσθεσε πως από αύριο ξεκινά μια νέα μέρα.

Σε παρατήρηση ότι κάποιοι ισχυρίζονται πως όπως έχει διαμορφωθεί το νέο σύστημα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί αυτό να μη λειτουργήσει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι υπάρχει ενώπιόν μας μια μεταρρύθμιση που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων και ενδεχομένως να υπάρξουν προβλήματα. Πρόσθεσε πως αυτό που έχει σημασία είναι «ότι είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ενδεχόμενες προκλήσεις, και αν χρειαστεί θα προχωρήσουμε και σε αλλαγές».

«Το μήνυμα σήμερα είναι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τις πολύ πιο αυξημένες αρμοδιότητες έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει. Άρα, επηρεάζει τον κάθε ένα και την κάθε μια από εμάς και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να συμμετάσχουμε μαζικά στην εκλογική διαδικασία», συμπλήρωσε.

_________________________________

09:47 - «Θα αλλάξει ο χάρτης προόδου της Κύπρου» με μεταρρύθμιση ΤΑ, λέει ο Νίκος Αναστασιάδης

Την εκτίμηση ότι με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «θα αλλάξει ο χάρτης προόδου γενικότερα της Κύπρου» διατύπωσε ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα στη Λεμεσό ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ενώ σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές έκανε λόγο «για γιορτή της Ευρώπης».

Συνοδευόμενος από τη σύζυγο του Άντρη Αναστασιάδη και πληθώρα στελεχών του ΔΗΣΥ, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσήλθε στις 9:00 το πρωί στο εκλογικό κέντρο Α’ στο Λανίτειο Λύκειο Λεμεσού, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά και απαντώντας σε ερώτηση αν ήταν δύσκολη η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος λόγω των πολλών ψηφοδελτίων, ο τέως ΠτΔ απάντησε: "Όχι λόγω των πολλών ψηφοδελτίων αλλά λόγω των πολλών άξιων που υπέδειξε το κόμμα, και συνεπώς στην πληθώρα υποψηφίων υπήρχε η επιλογή που έθετε σε διλήμματα άλλοτε με ευκολία, άλλοτε με προβληματισμό».

«Είναι μια ακόμη γιορτή της Δημοκρατίας και μια γιορτή της Ευρώπης» τόνισε και κάλεσε το σύνολο του λαού να προσέλθει στις κάλπες και να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. «Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα με προβλήματα, που έχει ανάγκη ισχυρής παρουσίας και προβολής των προβλημάτων που η ιδιαίτερη μας πατρίδα σαν κομμάτι της ΕΕ αντιμετωπίζει» είπε, προσθέτοντας πως «συνεπώς η αποχή είναι αποδοχή άρνησης συμμετοχής στο γίγνεσθαι της ΕΕ και γενικότερα των προβλημάτων που οι χώρες αντιμετωπίζουν».

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι η παρουσία πολλών υποψηφίων θα βοηθήσει έτσι ώστε να μειωθεί η αποχή, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι αυτό θέλει να ελπίζει και αυτό πιστεύει, ότι δηλαδή η αποχή θα είναι μικρότερη απ’ ότι σε άλλα κράτη μέλη όπου σήμερα διεξάγονται μόνο ευρωεκλογές οι οποίες βέβαια κακώς θεωρούνται ως ήσσονος σημασίας και θα έπρεπε να ήταν «πριν και πάνω από τις εθνικές εκλογές», όπως ανέφερε.

Σε ερώτηση για το πως νοιώθει σε ό,τι αφορά τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεδομένου ότι εφαρμόζεται η μεταρρύθμιση που είχε προωθηθεί και ψηφίστηκε επί δικής του Προεδρίας, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι η υλοποίηση των προνοιών της μεταρρύθμισης και οι ενδεχόμενες διορθώσεις που ενδεχομένως προκύψουν από προβλήματα που δεν ήταν δυνατό να προβλεφθούν είναι κάτι σημαντικό για τις τοπικές κοινωνίες. «Είμαι βέβαιος ότι θα αλλάξει ο χάρτης προόδου γενικότερα της Κύπρου, ανέφερε.

__________________________________

09:30 - Αισιοδοξία για επόμενη μέρα ΕΟΑ Λευκωσίας εξέφρασε ο Ανδρέας Ασσιώτης

Αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της σημερινής εκλογικής διαδικασίας και ετοιμότητα ώστε ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης Λευκωσίας να ξεκινήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη λειτουργία του από την 1η Ιουλίου, εξέφρασε το πρωί της Κυριακής ο υποψήφιος για την προεδρία του ΕΟΑ Λευκωσίας Ανδρέας Ασσιώτης.

Σε δηλώσεις του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο Δ’ Δημοτικό Σχολείο Αγλαντζιάς, ο κ. Ασσιώτης παρότρυνε όλους τους πολίτες της επαρχίας Λευκωσίας να προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, το οποίο, όπως είπε, έχει κερδηθεί με πολλούς αγώνες.

Εν συνεχεία, ευχαρίστησε το Υπουργείο Εσωτερικών και όλους τους αρμόδιους για την προετοιμασία προκειμένου να υπάρξουν άρτια και αδιάβλητα, όπως είπε, αποτελέσματα στο τέλος της ημέρας.

__________________________________

09:12 - Μέρα της δημοκρατίας σήμερα, είπε ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Γ. Αρμεύτης

Μέρα της Δημοκρατίας η σημερινή, είπε ο ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού, Γιάννης Αρμεύτης, σε δηλώσεις του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, στο ΙΓ’ Δημοτικό Σχολείο Αγίου Σπυρίδωνα, Κέντρο Στ’.

«Σήμερα είναι μια υπέροχη ηλιόλουστη μέρα. Μέρα της Δημοκρατίας. Οι πολίτες έχουν τον πρώτο λόγο και τον τελευταίο βεβαίως… Σήμερα είναι η μέρα που ο πολίτης αποφασίζει, η συμμετοχή είναι το ζητούμενο… Καλή ψήφο σε όλους», ανέφερε.

__________________________________

09:03 - Με αλλαγές σε εκλογικά κέντρα, όμως χωρίς προβλήματα συνεχίζονται οι εκλογές στην Πάφο

Χωρίς προβλήματα ξεκίνησε από τις 07:00, με το άνοιγμα των καλπών, και συνεχίζεται, η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των μελών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Ευρωβουλής στην επαρχία Πάφου, σύμφωνα με τον Έφορο της Εκλογικής Περιφέρειας Πάφου Γιώργο Χρυσαφίνη. Στην εκλογική περιφέρεια Πάφου, όπου λειτουργούν 206 εκλογικά κέντρα, χρειάσθηκε να αντικατασταθεί την τελευταία στιγμή ο προεδρεύων ενός κέντρου και δυο βοηθοί σε άλλα κέντρα, ωστόσο έγινε άμεση διευθέτηση.

Στην κάλπη από το πρωί προσέρχονται ψηφοφόροι διαφόρων ηλικιών και αρκετοί ωστόσο ηλικιωμένοι που μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας μετέβησαν στην κάλπη για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Οι υποψήφιοι στην εκλογική περιφέρεια Πάφου είναι περίπου χίλιοι για τις θέσεις του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Πάφου, των τεσσάρων Δήμων και των 78 κοινοτήτων.

Την θέση του προέδρου του ΕΟΑ διεκδικούν τρεις υποψήφιοι στην εκλογική περιφέρεια Πάφου. Δέκα υποψήφιοι διεκδικούν τις τέσσερεις θέσεις Δημάρχων στους 4 Δήμους της Επαρχίας. Τις 27 θέσεις αντιδημάρχων στους δήμους αυτούς διεκδικούν 39 υποψήφιοι, τέσσερεις έχουν εκλεγεί άνευ ανθυποψηφίου δυο στο Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς και δυο στο Δήμο Ακάμα.

Τις 45 θέσεις των τεσσάρων δημοτικών συμβουλίων διεκδικούν 237 υποψήφιοι. Τις 27 θέσεις σχολικών εφόρων διεκδικούν 73 υποψήφιοι ενώ από τις 78 θέσεις κοινοταρχών για τις 29 δεν θα διεξαχθούν εκλογές αφού υπήρχε μόνο ένας υποψήφιος. Ως εκ τούτου παραμένουν 129 υποψήφιοι από τους 152 που κατέθεσαν αρχικά υποψηφιότητα. Θέση στα κοινοτικά συμβούλια των 78 κοινοτήτων διεκδίκησαν αρχικά 559 υποψήφιοι.

Σε 25 κοινότητες δεν θα γίνουν εκλογές αφού υποβλήθηκαν υποψηφιότητες όσες και ο αριθμός των θέσεων των μελών συνεπώς παραμένουν υποψήφιοι για τα μέλη των κοινοτικών συμβουλίων μόνο 459.

__________________________________

08:57 - Ο νέος Επαρχιακός Οργανισμός πρέπει να πετύχει, δήλωσε ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης

Η αρχή για τον Επαρχιακό Οργανισμό δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, αλλά οπωσδήποτε πρέπει να πετύχει, δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού Λευκωσίας, νυν Δήμαρχος της πρωτεύουσας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο δημοτικό σχολείο του Αγίου Ανδρέα, συνοδευόμενος από τη σύζυγο και τα παιδιά του, τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, την Αντιπρόεδρο του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, κι άλλους που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του.

Για πρώτη φορά η επαρχία μας θα έχει ενιαίο σχεδιασμό και πιο σημαντικό, πολιτική εκπροσώπηση, πρόσθεσε. Ο κ. Γιωρκάτζης κάλεσε όλους τους συμπολίτες του στην επαρχία Λευκωσίας να ψηφίσουν, βάσει των προεκλογικών προτάσεων που παρατέθηκαν και παρουσιάστηκαν κατά την προεκλογική περίοδο "αλλά και βάση της ικανότητας των υποψηφίων να διεκδικούν με επιτυχία, να σχεδιάζουν αλλά και να υλοποιούν έργα (ώστε) να μετατρέπουν τα σχέδια σε πράξεις».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ψήφισε γρήγορα και ερωτηθείς εάν τα συμπλήρωσε όλα τα ψηφοδέλτια, απάντησε: «Όλα και όλους τους σταυρούς προτίμησης». Ερωτηθείς εάν είχε κλιματισμό η αίθουσα, απάντησε: «Δεν χρειάζεται, διότι είναι πολύ γρήγορη η διαδικασία».

__________________________________

08:31 - Τους πάντες να προσέλθουν στις κάλπες, κάλεσε ο Βασίλης Δημητριάδης

Να προσέλθουν στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, κάλεσε όλους, ο υποψήφιος Πρόεδρος Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λεμεσού, Βασίλης Δημητριάδης, σε δηλώσεις του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Γερμασόγειας.

«Σήμερα είναι γιορτή της Δημοκρατίας. Δικαίωμα και προνόμιο σε όλους τους συμπολίτες μας να προσέλθουν στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Καλώ βεβαίως τους πάντες να προσέλθουν τόσο για τους ευρωεκλογές αλλά και για όλους τους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα για τον νέο θεσμό του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης, ένα νέο θεσμό που αξίζει να τον αγκαλιάσουμε. Μια νέα μέρα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ξημερώνει και ελπίζω η αυτή η νέα μέρα να είναι ελπιδοφόρα για όλους, για την πόλη και επαρχία της Λεμεσού. Καλή ψήφο σε όλους τους Λεμεσιανούς στην πόλη και την επαρχία», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση πώς ήταν η νέα διαδικασία όσον αφορά την ψηφοφορία, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι «ήταν εύκολη θα έλεγα».

«Οι πολίτες θα πάρουν έξι ψηφοδέλτια αλλά νομίζω από τη στιγμή που θα προσέλθουν στις κάλπες δεν είναι κάτι δύσκολο. Αξίζει τον κόπο να έρθουν, να επιλέξουν τους καλύτερους, να προσέλθουν με κριτική σκέψη στις κάλπες», κατέληξε.

__________________________________

08:26 - Η αποχή δεν είναι καλό πράγμα, είπε ο Χ. Βακανάς

Η αποχή δεν είναι καλό πράγμα, είπε ο Υποψήφιος Πρόεδρος Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λεμεσού, Χρίστος Βακανάς, σε δηλώσεις του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, στο Α’ Δημοτικό Σχολείο Κ. Πολεμιδιών.

«Εξασκήσαμε το εκλογικό δικαίωμα. Σήμερα είναι μια μέρα της Δημοκρατίας. Ελπίζω όλος ο κόσμος με ελεύθερη τη σκέψη να έρθει να εξασκήσει το δικαίωμα του, διότι η αποχή δεν είναι καλό πράγμα, να σε διοικεί η μειοψηφία παρά η πλειοψηφία. Καλή ψήφο σε όλους», ανέφερε.

Σε παρατήρηση ότι είναι σημαντική είναι αυτή η μέρα για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Βακανάς είπε ότι είναι πολύ σημαντική, «διότι είναι μια καινοτομία η μεταρρύθμιση και πρέπει να δοκιμαστεί και αυτό πρέπει να έρθουν ικανοί άνθρωποι να την εφαρμόσουν».

_________________________________________

08:21 - Μέρα δημοκρατίας και "διαμαρτυρίας", είπε ο υποψ. πρόεδρος ΕΟΑ Πάφου Μ. Τσέλεπος

Σήμερα γιορτάζει η δημοκρατία ανέφερε ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα στις 7 το πρωί της Κυριακής στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Στεφάνου Λέμπας, ο υποψήφιος πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Πάφου Μάριος Τσέλεπος, προσθέτοντας πως είναι και η μέρα της «διαμαρτυρίας και η μέρα της τιμωρίας».

Ο κ. Τσέλεπος χαρακτήρισε κομβικές τις σημερινές εκλογές, αφού πέραν του ότι καλούμαστε να εκλέξουμε τους Ευρωβουλευτές, καλούμαστε να επικυρώσουμε με την ψήφο μας και τις επιλογές μας, τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κάλεσε ακολούθως το εκλογικό σώμα να προσέλθει μαζικά στις κάλπες αφού η Τοπική Αυτοδιοίκηση επηρεάζει την καθημερινότητα του, αλλά και το μέλλον των παιδιών. «Καλώ τον κόσμο σε όλη την Πάφο να προσέλθουν στις κάλπες να τιμωρήσουν και να διαμαρτυρηθούν», είπε, προσθέτοντας πως επιθυμεί να πετύχει η μεταρρύθμιση της ΤΑ και πως είναι ένας νέος θεσμός ο οποίος θέλει ικανότητα, εμπειρία, όρεξη για δουλειά.

«Η αποχή δεν είναι αντίδραση στο κομματικό σκηνικό, το κατεστημένο και το πολιτικό σύστημα», συμπλήρωσε. Οι επιλογές τους με τη ψήφο τους είναι η απάντηση, συνέχισε, ευχόμενος «Καλή ψήφο σε όλους».

__________________________________________

08:10 - Τσουλόφτας: Η δημιουργία ΕΟΑ η σημαντικότερη πρόκληση της μεταρρύθμισης

Η σημερινή μέρα είναι μια πάρα πολύ σημαντική μέρα για την Κύπρο, είπε ο Ανεξάρτητος Υποψήφιος Πρόεδρος Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λεμεσού, Γιάννης Τσουλόφτας, σε δηλώσεις του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Τύχωνα.

«Σηματοδοτεί την έναρξη της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η δημιουργία των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης αποτελούν τη σημαντικότερη και δυσκολότερη πρόκληση της μεταρρύθμισης. Ως προς τούτο θα πρέπει ο κάθε ένας από εμάς να προσέλθει στην κάλπη. Είναι καθήκον του καθενός, του κάθε πολίτη, να προσέλθει στην κάλπη, να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, να επιλέξει τα άτομα, τα οποία θεωρεί πλέον κατάλληλα για την κάθε θέση και με αυτό τον τρόπο όλοι να συμμετέχουμε στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και γενικότερα στην Αυτοδιοίκηση και στη διακυβέρνηση της χώρας μας», πρόσθεσε.

Επίσης, είπε, καταλήγοντας, ο κ. Τσουλόφτας, πάρα πολύ σημαντική είναι η εκλογή των μελών του Ευρωκοινοβουλίου, «διότι η χώρα μας είναι ένα ενεργό μέλος της ΕΕ και περισσότερες αποφάσεις λαμβάνονται στην Ευρώπη που μας αφορούν, για αυτό θα πρέπει ο καθένας από εμάς και στην περίπτωση των Ευρωεκλογών να ασκήσει το δικαίωμα του με σύνεση και στόχο να στείλουμε στις Βρυξέλλες τα πλέον κατάλληλα άτομα που θα μπορέσουν να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο βέλτιστο δυνατό βαθμό».

_________________________________

07:12 - Στις 7:00 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες σε όλη την Κύπρο για τη διεξαγωγή των διπλών εκλογών, για ανάδειξη των έξι Ευρωβουλευτών, που θα εκπροσωπούν την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και για την ανάδειξη των νέων αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης και Σχολικών Εφορειών. Δικαίωμα ψήφου έχουν συνολικά 698.896 εκλογείς.

Σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση από τον Γενικό Έφορο Εκλογής, Δρ Ελίκκο Ηλία, οι κάλπες άνοιξαν στις 7πμ και στα 1.847 εκλογικά κέντρα, που λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και στα 10 εκλογικά κέντρα της Ελλάδας.

Στις 9πμ ώρα Κύπρου θα ανοίξει, επιπλέον, η κάλπη στο Βέλγιο και στις 10πμ οι κάλπες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

"Η ψηφοφορία ξεκίνησε ομαλά χωρίς οποιαδήποτε προβλήματα και θα συνεχιστεί μέχρι τις 12 το μεσημέρι", σημείωσε ο Έφορος.

Θα ακολουθήσει διάλειμμα μιας ώρας και η ώρα 1 μετά το μεσημέρι θα επαναρχίσει η διαδικασία. Όλες οι κάλπες κλείνουν στις 6 το απόγευμα.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο προεδρεύων υπάλληλος δύναται να παρατείνει τις ώρες ψηφοφορίας, το αργότερο μέχρι τα μεσάνυχτα, αν υπάρχει μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων έξω από το εκλογικό κέντρο που περιμένουν να ψηφίσουν, όπως ανέφερε ο Έφορος.

Ο Έφορος κάλεσε όλους τους ψηφοφόρους όπως προσέλθουν στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

___________________________

07:03 - Ομαλά ξεκίνησε η ψηφοφορία στις 7.00 π.μ. και θα διακοπεί για μια ώρα, στις 12.00 το μεσημέρι. Επαναρχίζει η ώρα 1.00 μ.μ. και συνεχίζεται κανονικά μέχρι τις 6.00 μ.μ. Για τα εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό οι ώρες προσαρμόζονται αναλόγως. Για την εκλογή μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα λειτουργήσουν 17 εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό σε Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κομοτηνή, Βόλος, Ηράκλειο, Ιωάννινα), Ηνωμένο Βασίλειο (Λονδίνο, Μάντσεστερ, Μπέρμινχαμ, Γλασκώβη), και Βρυξέλλες.

Διεξάγονται σήμερα οι εκλογές για την ανάδειξη των έξι Ευρωβουλευτών της Κύπρου ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται και οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά θα γίνουν οκτώ εκλογικές διαδικασίες ταυτόχρονα.

Συνολικά, 7.280 υποψήφιοι διεκδικούν 3.227 θέσεις για τα αξιώματα των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Προέδρου των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ), του Δημάρχου, του Αντιδημάρχου, του Δημοτικού Σύμβουλου, των Μελών Σχολικών Εφορειών, των Προέδρων Κοινοτικών Συμβουλίων και των μελών Κοινοτικών Συμβουλίων.

Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν 682.963 άτομα, ενώ ο συνολικός αριθμός των εκλογέων που έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέρχεται στους 590.248.

Το κοινό για να μάθει που και πώς ψηφίζει μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα elections.gov.cy.

Τα πρώτα αποτελέσματα για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου θα είναι γνωστά γύρω στις 7.30 το βράδυ της Κυριακής, ενώ τα τελικά αποτελέσματα θα δοθούν το πρωί της Δευτέρας γύρω στις 07:00 με 08:00. Όλες οι ανακηρύξεις θα γίνουν την Τρίτη, 11 Ιουνίου.

Όλα τα ψηφοδέλτια θα ρίχνονται σε μία κάλπη. Τα ψηφοδέλτια για τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα είναι μπλε, για Πρόεδρους Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκηση θα είναι μωβ, για Δήμαρχους κίτρινο, για Αντιδήμαρχους καφέ, για Δημοτικούς Σύμβουλους λευκό, για Μέλη Σχολικών Εφορειών πράσινο, για Κοινοτάρχες πορτοκαλί, για Μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων γκρίζο.

Η ψηφοφορία γίνεται με εκλογικό βιβλιάριο ή δελτίο πολιτικής ταυτότητας.

Εξι υποψήφιοι περιλαμβάνονται σε κάθε σχηματισμό για τις ευρωεκλογές. Ψηφοδέλτια έχει ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, το ΕΛΑΜ, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, η ΔΗΠΑ, το VOLT.

Σε ό,τι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υποψήφιοι Πρόεδροι για τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης Λευκωσίας είναι ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, με υποστήριξη από τον ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία και το Κόμμα για τα Ζώα και ο Ανδρέας Ασσιώτης, με την υποστήριξη του ΑΚΕΛ.

Για τη Δημαρχία Λευκωσίας, ο Νίκος Τορναρίτης υποστηρίζεται από τον ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ, τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία και το Κόμμα για τα Ζώα. Ο Χαράλαμπος Προύντζος στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, την ΕΔΕΚ και το Βολτ, και ο Παναγιώτης Μέντζης από το Κίνημα Οικολόγων. Υποψήφιος για τη Δημαρχία Λευκωσίας είναι και ο Κωνσταντίνος Δημητριάδης.

Την Προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λεμεσού διεκδικούν ο τέως Υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης, στηριζόμενος από ΔΗΣΥ και ΔΗΠΑ, ο νυν Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας (ΣΑΛΑ), Γιάννης Τσουλόφτας, με τη στήριξη ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και ο τέως διευθυντής του Cyprus College Λεμεσού, πολιτικός μηχανικός Χρίστος Βακανάς.

Τη Δημαρχία Λεμεσού διεκδικούν ο νυν Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης, ο αρχιτέκτονας Γιάννης Αρμεύτης και ο σύμβουλος μάρκετινγκ, τέως Πρόεδρος ΟΕΒ, Χρίστος Μιχαηλίδης. Ο Νίκος Νικολαΐδης τυγχάνει της στήριξης του ΔΗΣΥ και της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, ο Γιάννης Αρμεύτης, στηρίζεται από ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Βολτ, ενώ ο Χρίστος Μιχαηλίδης τυγχάνει στήριξης από το Κίνημα Οικολόγων και το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου.

Την Προεδρία του ΕΟΑ Λάρνακας διεκδικούν οι Άγγελος Χατζηχαραλάμπους, με τη στήριξη ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ – Συνεργασία και Κίνημα Οικολόγων και Ευάγγελος Ευαγγελίδης με τη στήριξη του ΔΗΣΥ.

Τη Δημαρχία Λάρνακας διεκδικούν ο Ανδρέας Βύρας, ο Μιχάλης Ππεκρή και ο Σωτήρης Ιωάννου. Ο Ανδρέας Βύρας στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Βολτ και Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου, ο Μιχάλης Ππεκρή από τον ΔΗΣΥ και ο Σωτήρης Ιωάννου από το ΕΛΑΜ.

Την Προεδρία του ΕΟΑ Αμμοχώστου διεκδικούν ο Γιάννης Καρούσος, που στηρίζεται από τον ΔΗΣΥ, ΔΗΠΑ-Συνεργασία, ο Άντρος Κτωρίδης, ο οποίος τυγχάνει στήριξης από το ΑΚΕΛ και ο Θεόδωρος Πυρίλλης.

Για τον Δήμο Αμμοχώστου υποψήφιοι είναι οι Κλαίρη Χατζηκακού (ΒΟΛΤ), Παπαγιάννης Λίνος (ΕΛΑΜ), Βραχίμης Ανδρέας – Ανεξάρτητος, υποστηρίζεται από τον ΔΗΣΥ, Ιωάννου Σίμος – Ανεξάρτητος, υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ και Μαύρου Βασίλειος – Ανεξάρτητος, υποστηρίζεται από το Κίνημα Οικολόγων.

Για τη θέση Προέδρου του ΕΟΑ Πάφου, ο ΔΗΣΥ υποστηρίζει τον Κωστάκη Κωνσταντίνου, ενώ το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ υποστηρίζουν τον Χαράλαμπο Πιττοκοπίτη, Επαρχιακό Γραμματέα της ΠΕΚ και τέως βουλευτή του ΔΗΚΟ. Ανεξάρτητος υποψήφιος είναι ο Μάριος Τσέλεπος.

Για τη Δημαρχία της Πάφου υποψηφιότητες υπέβαλαν ο νυν Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος και ο Εύρος Λοϊζίδης. Ο ΔΗΣΥ και η ΔΗΠΑ-Συνεργασία υποστηρίζουν τον Φαίδωνα Φαίδωνος. Το Δημοκρατικό Κόμμα, η ΕΔΕΚ και το ΑΚΕΛ στηρίζουν τον Εύρο Λοϊζίδη.

Από ΚΥΠΕ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Απειλές Χεζμπολάχ κατά Κύπρου: Παίρνει θέση και η Βηρυτός - Τηλεφωνική συνομιλία Κόμπου με τον Λιβάνιο ομόλογό του
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απειλές Χεζμπολάχ κατά Κύπρου: Παίρνει θέση και η Βηρυτός - Τηλεφωνική συνομιλία Κόμπου με τον Λιβάνιο ομόλογό του

Απειλές Χεζμπολάχ κατά Κύπρου: Παίρνει θέση και η Βηρυτός - Τηλεφωνική συνομιλία Κόμπου με τον Λιβάνιο ομόλογό του

Μενέλαος Μενελάου (διαπραγματευτής ε/κ πλευράς): Με ελπίδα και όχι φόβο να στηρίξουμε μια πρόταση στο Κυπριακό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενέλαος Μενελάου (διαπραγματευτής ε/κ πλευράς): Με ελπίδα και όχι φόβο να στηρίξουμε μια πρόταση στο Κυπριακό

Μενέλαος Μενελάου (διαπραγματευτής ε/κ πλευράς): Με ελπίδα και όχι φόβο να στηρίξουμε μια πρόταση στο Κυπριακό

«Κουμπί πανικού»: Πρόταση νόμου για θεσμοθέτηση της ψηφιακής εφαρμογής και στην Κύπρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Κουμπί πανικού»: Πρόταση νόμου για θεσμοθέτηση της ψηφιακής εφαρμογής και στην Κύπρο

«Κουμπί πανικού»: Πρόταση νόμου για θεσμοθέτηση της ψηφιακής εφαρμογής και στην Κύπρο

ΝΑΤΟ: Ο Μαρκ Ρούτε διαδέχεται τον Στόλτενμπεργκ - Ποια στάση θα κρατήσουν οι ΗΠΑ με Τραμπ στον Λευκό Οίκο
ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Ο Μαρκ Ρούτε διαδέχεται τον Στόλτενμπεργκ - Ποια στάση θα κρατήσουν οι ΗΠΑ με Τραμπ στον Λευκό Οίκο

ΝΑΤΟ: Ο Μαρκ Ρούτε διαδέχεται τον Στόλτενμπεργκ - Ποια στάση θα κρατήσουν οι ΗΠΑ με Τραμπ στον Λευκό Οίκο

ΟΠΑΠ: Νέα σύμβαση 15ετούς, κατά αποκλειστικότητα, άδειας με την Δημοκρατία - Γιατί διαφωνεί η Ελεγκτική Υπηρεσία
ΚΥΠΡΟΣ

ΟΠΑΠ: Νέα σύμβαση 15ετούς, κατά αποκλειστικότητα, άδειας με την Δημοκρατία - Γιατί διαφωνεί η Ελεγκτική Υπηρεσία

ΟΠΑΠ: Νέα σύμβαση 15ετούς, κατά αποκλειστικότητα, άδειας με την Δημοκρατία - Γιατί διαφωνεί η Ελεγκτική Υπηρεσία