«Περήφανος που κάναμε τον δήμο καλύτερο»: Ο δήμαρχος Γερμασόγειας Κυριάκος Ξυδιάς στον «Π»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΖΟΥΡΟΣ Δημοσιεύθηκε 3.6.2024
«Περήφανος που κάναμε τον δήμο καλύτερο»: Ο δήμαρχος Γερμασόγειας Κυριάκος Ξυδιάς στον «Π»
Ο δήμαρχος Γερμασόγειας κάνει έναν σύντομο απολογισμό της επταετίας που πέρασε και αναλύει τις θέσεις και το όραμά του για τον νέο Δήμο Ανατολικής Λεμεσού

Μόλις μία εβδομάδα πριν τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, ο Κυριάκος Ξυδιάς, νυν δήμαρχος Γερμασόγειας, αναλύει στον «Πολίτη» τις θέσεις και το όραμά του για τον νέο Δήμο Ανατολικής Λεμεσού.

Θα ζητήσετε να μετονομαστεί ο νέος Δήμος Ανατολικής Λεμεσού σε «Αμαθούντας»; Υπάρχει συνεκτικό στοιχείο μεταξύ των δήμων και των κοινοτήτων που θα ενωθούν;

Μετά τις εκλογές, θα πρέπει να τροποποιηθεί η νομοθεσία, να τελειώσουμε κάποιες διαδικασίες και να πάρουμε πρόταση στον υπουργό Εσωτερικών και στη Βουλή για να γίνει η απαραίτητη αλλαγή, θα το δούμε όταν έρθει η ώρα. Σχετικά με το αν υπάρχει συνεκτικό στοιχείο, θεωρώ πως ναι. Είναι μία ενιαία περιοχή όπου όλοι συνορεύουν μεταξύ τους. Υπάρχει, σίγουρα, διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης, αλλά ακριβώς αυτό είναι το στοίχημα, ο νέος δήμος να ενωθεί από την πρώτη στιγμή και να διαμορφωθεί ένα στρατηγικό πλάνο ώστε το μοντέλο διακυβέρνησης να ενισχύσει τα σημερινά πιο αδύνατα διαμερίσματα για να καταφέρουμε να κινούνται με τις ίδιες ταχύτητες και να έχουν τις ίδιες υπηρεσίες και την ίδια ανάπτυξη.

Όταν λέμε «την ίδια ανάπτυξη», τι εννοούμε; Είναι πάντα σωστό αυτό;

Στην Κύπρο έχουμε παρεξηγήσει τον όρο ανάπτυξη. Ανάπτυξη δεν είναι να τσιμεντώσουμε τα πάντα και να κάνουμε πολυκατοικίες παντού. Ανάπτυξη είναι, με βάση και το πρόγραμμά μας, να ενισχύσουμε την περιοχή περιβαλλοντικά, πολιτιστικά, αθλητικά. Αν κατευθυνόμαστε -που πρέπει να κατευθυνθούμε- στην πράσινη ανάπτυξη, τα διαμερίσματα που σήμερα θεωρητικά είναι σε πιο δυσμενή θέση, μπορεί να βρεθούν σε πολύ πιο ευνοϊκή θέση. Δεν είναι τόσο βεβαρημένα όσο οι δύο δήμοι και έχουν μεγάλες προοπτικές για να δημιουργήσουμε υποδομές που να απολαμβάνουν οι πολίτες. Μπορούμε να κάνουμε ενεργειακά πάρκα, ναυταθλητική βάση στον φράκτη και πολλά άλλα σε διαθέσιμους χώρους μακριά από τον αστικό ιστό.

Σε περίπτωση επανεκλογής, είσαστε έτοιμος να παραχωρήσετε εξουσίες στους αντιδημάρχους, ακόμα και αν δεν σας στήριξαν προεκλογικά; Πείτε μας και ένα παράδειγμα…

Όχι απλώς έτοιμος, επιβάλλεται να γίνει. Ένας δήμαρχος που δεν θα παραχωρήσει εξουσίες θα «πνίξει» τον εαυτό του. Οι πολίτες θα αποφασίσουν με ποιους θα πρέπει να συνεργαστώ και έχουμε ευθύνη μετά να βρούμε τον τρόπο να λειτουργούμε μεταξύ μας. Ως παράδειγμα θα πω το πολύ απλό: Δεν χρειάζεται κάποιος από το Αρμενοχώρι να έρχεται στον Άγιο Αθανάσιο για να του υπογράψω μία βεβαίωση, αυτό θα εκχωρηθεί από την πρώτη στιγμή.

Υπάρχουν και πολλά άλλα ζητήματα, έχουμε ένα τεράστιο παραλιακό μέτωπο που είναι ο πλούτος μας. Οι δύο αντιδήμαρχοι Γερμασόγειας και Αγίου Τύχωνα, προφανώς θα πρέπει να δημιουργήσουν μία υπηρεσία παραλίας και να έχουν την εποπτεία της και ο δήμαρχος να έχει περισσότερο χρόνο για το διοικητικό κομμάτι και τα μεγάλα έργα. Μπορούν να γίνουν πολλά, το ζητούμενο είναι να ξεκινήσουμε με θετική διάθεση και όρεξη.

Οκτώ ξεχωριστά τοπικά διαμέρισμα, θα έχει το καθένα τον δικό του ρόλο;

Σίγουρα. Θα μιλήσω και πάλι με παράδειγμα. Ο Άγιος Τύχωνας έχει την Αμαθούντα και εκεί μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα αρχαιολογικό μουσείο. Θέλουμε υποδομές που να είναι η ταυτότητα της περιοχής. Το ίδιο και με τον ναυταθλητισμό, έχουμε τον φράκτη, σε Ακρούντα και Φοινικάρια μπορούμε να φτιάξουμε υποδομές. Το κάθε διαμέρισμα έχει κάτι να προσφέρει στον δήμο, πρέπει να το βρούμε και να το αναδείξουμε. Παράλληλα, μπορεί να αναδείξουμε και ενιαία θέματα, όπως για παράδειγμα αρχαιολογικές ή θρησκευτικές διαδρομές από το ένα διαμέρισμα στο άλλο.

Το κυκλοφοριακό και οι νέοι δρόμοι

Είσαστε ευχαριστημένος με την κατάσταση του κυκλοφοριακού στην περιοχή;

Θα πω, αρχικά, ότι έχουμε το μικρότερο πρόβλημα συγκριτικά με τους άλλους δήμους. Το πρόβλημα με το κυκλοφοριακό επικεντρώνεται, κυρίως, στον Άγιο Αθανάσιο και σε λιγότερο βαθμό στη Γερμασόγεια. Το κυκλοφοριακό είναι πολυδιάστατο θέμα, σχετίζεται με διάφορους παράγοντες όπως τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Πρέπει να το αγγίξουμε στη ρίζα του για να βρούμε λύσεις, μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν, μόνο αν απαγορεύσουμε την κυκλοφορία που προφανώς δεν γίνεται. Μιλάμε, συνεχώς, για νέους δρόμους αλλά η λύση δεν είναι εκεί, πρέπει να μειώσουμε τα αυτοκίνητα. Δεν μπορεί το οδικό δίκτυο να αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό που αυξάνεται η χρήση αυτοκινήτου. Έχουμε το ΣΒΑΚ, δυστυχώς, δεν έχει προωθηθεί και τη μεγαλύτερη ευθύνη τη φέρει το κεντρικό κράτος. Πρέπει να βρεθούν τρόποι να αυξηθεί η χρήση των λεωφορείων.

Χρειάζονται και δρόμοι. Έτσι δεν είναι;

Σίγουρα, και ξεκινούμε με τον βόρειο παρακαμπτήριο. Με τον δήμαρχο Αγίου Αθανασίου, τον Μαρίνο Κυριάκου, ασκήσαμε φοβερές πιέσεις προς την Πολεοδομία και τα Δημόσια Έργα και προχωρήσαμε εμείς στην αποτύπωση του δρόμου. Έχουμε εγκρίνει το ρυθμιστικό σχέδιο για το τμήμα που μας αφορά και έχουμε διαβεβαίωση από το αρμόδιο υπουργείο ότι, θα προωθηθεί ως πρώτη φάση. Επίσης, είμαστε πολύ κοντά να εγκρίνουμε το ρυθμιστικό για τον κάθετο που θα ενώνει το Γερμανικό Ογκολογικό με τον παραλιακό. Επίσης, προχωρούμε με τη λεωφόρο Αγίου Αθανασίου για να δοθεί διέξοδος προς την παραλία για να μην υπάρχει το χάος που δημιουργείται σήμερα στη Γρίβα Διγενή. Αυτοί οι τρεις δρόμοι είναι βασικοί για να λειτουργεί η πόλη, ελπίζω την επόμενη πενταετία να εφαρμοστούν και όλα τα υπόλοιπα, όπως λεωφορειολωρίδες, ποδηλατοδρόμοι κ.λπ.

Κολωνακίου: έγινε μια προσωρινή λύση που στοίχισε €2,3 εκατ. Γιατί μια προσωρινή λύση και όχι κατευθείαν στο ρυθμιστικό; Έχουμε παράπονα για έλλειψη πρασίνου, για αύξηση της τροχαίας κίνησης και για προβλήματα σε χώρους στάθμευσης μαγαζιών…

Το ρυθμιστικό σχέδιο υπάρχει μόνο ως έννοια, δεν υπάρχουν σχέδια. Πρέπει να το δούμε συνολικά, είναι η είσοδος της πόλης. Από τον κυκλικό κόμβο Γερμασόγειας μέχρι τον κυκλικό κόμβο Αγίου Νικολάου είναι ένα πολεοδομικό έργο. Εμείς δεν έχουμε τον τρόπο να παρέμβουμε στη Γρίβα Διγενή, πρέπει να έρθει κοντά ο Δήμος Λεμεσού και μαζί με την Πολεοδομία να προχωρήσουμε. Ξέρω ότι η Πολεοδομία έκανε μια προσπάθεια, αλλά δεν θέλω να εμπλακώ σε διαμάχη με άλλους δήμους. Βρήκαμε μια προσωρινή λύση διότι προέκυπταν σοβαρότατα ζητήματα οδικής ασφάλειας. Είχαμε καθημερινά οδικές συγκρούσεις μετωπικές και συγκρούσεις σε δεξιές στροφές. Το έργο τα έχει σταματήσει αυτά. Τα €2,3 εκατ. δεν πήγαν χαμένα, η παρέμβαση που έγινε θα αξιοποιηθεί και για το τελικό ρυθμιστικό.

Για τα τρία θέματα που θέσατε. Όσοι διαμαρτύρονται για την έλλειψη πρασίνου έχουν απόλυτο δίκιο. Κάναμε μια προσπάθεια όταν γινόταν το έργο να προστεθεί πράσινο, αρνήθηκαν τα Δημόσια Έργα γιατί θα παραβιαζόταν το συμβόλαιο. Έχει, όμως, παρθεί απόφαση, δεν μπορεί να γίνει το καλοκαίρι, αλλά θα προσθέσουμε πράσινο. Θα το κάνει ο δήμος αυτό το έργο, θα έπρεπε να το είχαμε προβλέψει, έγιναν με μεγάλη ταχύτητα οι διεργασίες και εγώ αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί. Στο θέμα με την αύξηση της κίνησης, έχουμε εντοπίσει κάποια προβλήματα, κυρίως, στα φώτα τροχαίας, θα κάνουμε κάποιες διεργασίες και σύντομα θα ζητήσουμε και θα προτείνουμε αλλαγές. Τώρα σχετικά με τους παρόδιους χώρους στάθμευσης θεωρώ πως είναι άδικη η κριτική που ασκείται. Έχει χώρους σε όλο το μήκος του δρόμου. Όμως, χώρους στάθμευσης για κάθε αυτοκίνητο δεν γίνεται να υπάρξει. Δηλαδή, αν μια τράπεζα εξυπηρετεί 30-40 άτομα ταυτόχρονα, θα πρέπει να έχει και αντίστοιχους χώρους στάθμευσης; Δεν γίνεται αυτό.

Για Δασούδι και φράκτη Γερμασόγειας

Η περιοχή σας έχει μεταξύ άλλων, δύο σημεία τεράστιου περιβαλλοντικού πλούτου. Το Δασούδι και τον ποταμό/φράκτη Γερμασόγειας. Ξεκινώντας από το Δασούδι, τελικά τι έγινε;

Το Δασούδι είναι υπό την ευθύνη του Τμήματος Δασών, το ζητάμε εδώ και 20 χρόνια και δεν μας το δίνουν. Είναι ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου επί της παραλίας και πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού. Έγινε ό,τι έγινε, αντέδρασε καλώς ο κόσμος και εμείς και πλέον, έχουμε νέα δέντρα, που φροντίζονται και ελπίζουμε να μεγαλώσουν το συντομότερο. Ξεκαθαρίζω ότι, ο δήμος δεν έχει καμία πρόθεση, σκέψη ή πλάνο για επιπλέον ομπρέλες ή κρεβατάκια ή μπαράκια. Εμείς εκεί θέλουμε να μεγαλώσουμε τον πεζόδρομο και να φτιάξουμε μερικές υποδομές όπως τουαλέτες και αποδυτήρια για τους λουόμενους. Τίποτα άλλο.

Ποταμός-κοιλάδα Γερμασόγειας, ποια τα πλάνα;

Ομόφωνα αποφασίσαμε στο δημοτικό συμβούλιο να ενώσουμε τον φράκτη με τη θάλασσα. Όταν φτιάξουμε αυτά που πρέπει και δημιουργήσουμε υποδομές, θα αρθούν και όλες οι παρανομίες. Το στοίχημα είναι να διαμορφώσουμε τον ποταμό ως γραμμικό πάρκο και να προσθέσουμε χρήσεις σε διάφορα σημεία, θέλουμε να τον περπατάμε και να τον ποδηλατούμε από τον φράκτη μέχρι τη θάλασσα. Είναι έργο προτεραιότητας και έχουμε διαμορφώσει, ήδη, το ρυθμιστικό σχέδιο. Είμαστε στο τελικό στάδιο αδειοδότησης για την πρώτη φάση, από τη θάλασσα μέχρι το μεσαιωνικό γεφύρι της περιοχής, μετά τα διαδικαστικά και τις προσφορές, τα κατασκευαστικά θα χρειαστούν περίπου έναν χρόνο.

Είμαι πολύ περήφανος...

Κλείνοντας, πείτε μας ένα έργο που είστε περήφανος και ξεχωρίζετε και κάτι που κάνατε λάθος;

Λάθη δεν κάνουν όσοι δεν κάνουν τίποτα. Για παράδειγμα, το γραμμικό θα έπρεπε να το προωθήσουμε ακόμα πιο γρήγορα, πλέον, έχουμε μεγαλύτερη εμπειρία, κάθε ευρώ που ξοδέψαμε δεν πήγε χαμένο και έχει πολλαπλασιαστική αξία για τον κόσμο. Είμαι πολύ περήφανος που καθημερινά κάνουμε αυτό τον δήμο λίγο καλύτερο. Αυτά τα επτά χρόνια, η σχέση μου με τους δημότες είναι μια ειλικρινής σχέση, με ανοιχτή πόρτα πάντα για όλους. Αυτό το εισπράττω και τώρα προεκλογικά. Ο δήμος δεν είναι ο δήμαρχος, είναι οι άνθρωποί του.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου
ΚΥΠΡΟΣ

Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου

Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες
ΚΥΠΡΟΣ

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη