Μάριος Χαραλαμπίδης; Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΔΗΠΑ στον «Π»

ΑΝΤΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 26.5.2024
Μάριος Χαραλαμπίδης; Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΔΗΠΑ στον «Π»
«Εάν οι πολίτες με τιμήσουν με την ψήφο τους, να είναι βέβαιοι ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε να δικαιώσω την επιλογή τους».

Αποτελεί ένα από τα νέα πρόσωπα που συμπεριλήφθηκαν σε ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών της 9ης Μαΐου. Ο Μάριος Χαραλαμπίδης πήρε την απόφαση να διεκδικήσει μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο ως αριστίνδην υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατιών Δυνάμεων. Μιλώντας στον «Π», ο Μάριος Χαραλαμπίδης καταθέτει την άποψή του για περισσότερη και πιο ουσιαστική Ευρώπη και αναπτύσσει τους τρεις βασικούς πυλώνες στους οποίους πρέπει να βασιστεί αυτή η προσπάθεια. Τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι και σε περίπτωση εκλογής του θα εξακολουθήσει να πορεύεται με τον ίδιο τρόπο, επιδιώκοντας τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε ό,τι αφορά τον στόχο της ΔΗΠΑ για εκλογή ευρωβουλευτή, ο Μάριος Χαραλαμπίδης θεωρεί ότι είναι απόλυτα εφικτός και δηλώνει αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών.

Κατέρχεστε ως αριστίνδην υποψήφιος ευρωβουλευτής στο ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Παράταξης (ΔΗΠΑ) - Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων. Σας έχουμε γνωρίσει καλύτερα τα τελευταία χρόνια μέσα από την έντονη κοινωνική σας δράση. Μιλήστε μας αρχικά για τον εαυτό σας.

Είμαι 42 ετών, κατοικώ στη Λευκωσία και κατάγομαι από τα κατεχόμενα χωριά Πέτρα Σολέας και Κάτω Ζώδια. Είμαι νυμφευμένος και έχω ένα κοριτσάκι.

Κατέχω BSc (hons) Accounting & Finance και MSc Business Management από το University of East Anglia (UEA), Norwich, UK. Είμαι επίσης πιστοποιημένος λειτουργός Εργασιακών Σχέσεων από την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Κύπρου, με την αναγνώριση και υποστήριξη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Έχω εργαστεί σε γνωστούς και πρωτοπόρους οργανισμούς, διαθέτοντας εκτενή και πολυετή πείρα σε διευθυντικές θέσεις, με έμφαση στους τομείς της διεύθυνσης ανθρώπινου δυναμικού, του μάρκετινγκ, της στρατηγικής, της εκπαίδευσης και της συμβουλευτικής, ενώ έχω επίσης ηγηθεί και διεκπεραιώσει με μεγάλη επιτυχία σημαντικό αριθμό εξειδικευμένων συμβουλευτικών έργων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε πρωτοπόρους οργανισμούς.

Διετέλεσα επίσης επί σειρά ετών ανώτερος λέκτορας διαφόρων επιχειρηματικών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων της επιχειρηματικής ηθικής και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, τόσο σε ακαδημαϊκό ίδρυμα της Κύπρου όσο και σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Από το 2021 κατέχω τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή της Europa Donna Κύπρου, με πλούσιο έργο και εξαιρετικά αποτελέσματα, προχωρώντας σε σημαντικές τομές για πλήρη αναβάθμιση και ορθολογιστική ανάπτυξη του Οργανισμού. Διατελώ επίσης γενικός γραμματέας της ισχυρότερης ΜΚΟ που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στην Κύπρο, της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ).

Σε σχέση με τη διεκδίκηση και διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασθενών, η οποία αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μου δουλειάς τα τελευταία χρόνια, θα ήθελα να τονίσω ότι αυτά βασίζονται στην Ευρωπαϊκή Χάρτα Δικαιωμάτων των Ασθενών η οποία αφορά σε 14 θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα σε σχέση με τους ασθενείς. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι η Ευρώπη αποτελεί την πηγή, τη βάση και την αφετηρία ανάδειξης τέτοιων κρίσιμων θεμάτων. Αυτό ισχύει και σε πολλούς άλλους τομείς, κάτι το οποίο αποτέλεσε ισχυρό παράγοντα που με ώθησε ώστε να διεκδικώ σήμερα μια θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Να έχω δηλαδή ενεργή, ουσιαστική και καθοριστική συμμετοχή εκεί όπου λαμβάνει χώρα η διαδικασία λήψης σημαντικών αποφάσεων, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά, τόσο την καθημερινότητα των συμπολιτών μας όσο και το μέλλον της πατρίδας μας.

Έχουμε την Ευρώπη που ζητούν οι πολίτες;

Οραματίζομαι μια Ευρώπη που να λειτουργεί ως ισχυρή ομπρέλα, διασφαλίζοντας ενιαίες, ρεαλιστικές, δίκαιες και αποτελεσματικές πολιτικές, αλλά και περισσότερη αλληλεγγύη στους πιο μικρούς, πιο αδύνατους και σ’ αυτούς που σε μια δεδομένη στιγμή περνούν δυσκολίες και χρειάζονται ουσιαστική στήριξη. Χρειαζόμαστε περισσότερη και πιο ουσιαστική Ευρώπη. Αυτό, κατά την άποψή μου, αγγίζει τρεις βασικούς πυλώνες. Πρώτον, τη συνεχή και μεγάλη προσπάθεια σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρχηγών των κρατών μελών, όσον αφορά στη δημιουργία συνεργασιών και συνεργιών, τη ψήφιση νομοθεσιών και τον καθορισμό και διαμόρφωση πλαισίου, πολιτικών, αποφάσεων, κατευθυντήριων γραμμών, κ.ά. Δεύτερον, την επίσης συνεχή και μεγάλη προσπάθεια σε τοπικό/εθνικό επίπεδο για ανάδειξη τέτοιων θεμάτων, την υιοθέτηση και εναρμόνιση αποφάσεων, πρωτοκόλλων και βέλτιστων πρακτικών, τον εντοπισμό αποκλίσεων με την Ευρώπη, κ.ά. Και τρίτον, το πολύ μεγάλο θέμα, τόσο της αποτελεσματικής εφαρμογής των νομοθεσιών, αποφάσεων, πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων γραμμών, όσο και της παρακολούθησης και αξιολόγησης της εφαρμογής τους. Θεωρώ πως, ένας ευρωβουλευτής, έχει σημαντικό ρόλο να επιτελέσει σ’ αυτούς τους πυλώνες.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους ψηφοφόρους σε σχέση με τη δική σας υποψηφιότητα;

Μετά από 20 χρόνια επαγγελματικής πορείας και ενεργούς ενασχόλησης με την κοινωνία των πολιτών σε τομείς που είχαν πάντοτε ως επίκεντρο τον άνθρωπο, είτε αυτοί αφορούσαν το σύνολο των εργαζομένων στους οργανισμούς, είτε τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως για παράδειγμα οι ασθενείς, αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, νιώθω πλέον έτοιμος και πολύ δυνατός ώστε να συνεχίσω να προσφέρω και μέσω της πολιτικής, ιδιαίτερα εκεί όπου σε ευρωπαϊκό επίπεδο λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις σε σχέση την καθημερινότητα των συμπολιτών μας και το μέλλον της πατρίδας μας. H Δημοκρατική Παράταξη εντάσσεται στην τρίτη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια, αυτή των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, και είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε δικό μας αντιπρόσωπο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εάν οι πολίτες με τιμήσουν με την ψήφο τους, να είναι βέβαιοι ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε να δικαιώσω την επιλογή τους. Έχω τις γνώσεις, την εμπειρία και την τεράστια θέληση να συνεργαστώ αποτελεσματικά και να διεκδικήσω αποφασιστικά. Όπως πορεύτηκα όλα αυτά τα χρόνια, επαγγελματικά και κοινωνικά, διεκδικώντας και διασφαλίζοντας θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, έτσι θα συνεχίσω και τώρα, με ήθος, εντιμότητα, σοβαρότητα, αξιοπρέπεια αλλά και πίστη για ένα καλύτερο αύριο. Θέματα που άπτονται της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας θα αποτελούν πάντοτε την πυξίδα, τον φάρο και τον προορισμό μου. Μαζί, και σ΄ αυτόν τον αγώνα.

Ευχάριστη έκπληξη

Ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ-Συνεργασία έχει θέσει πολύ ψηλά τον πήχη σ΄αυτές τις ευρωεκλογές. Είναι εφικτός ο στόχος για εκλογή ευρωβουλευτή;

Η Δημοκρατική Παράταξη αποτελεί μια νέα πολιτική δύναμη, η οποία από την ημέρα ίδρυσής της αναπτύσσεται σημαντικά, έχοντας σαφή προσανατολισμό, και εδραιώνεται πλέον στον πολιτικό χάρτη. Επιπλέον, το ευρωψηφοδέλτιο της παράταξης αποτελεί μια ανανεωμένη πρόταση προς την κοινωνία, έχοντας μια πολύ καλή ισορροπία αξιόλογων προσωπικοτήτων, τόσο από την κομματική βάση όσο και από την ευρύτερη κοινωνία των πολιτών. Συνεπώς, θεωρώ ότι ο μεγάλος στόχος που έχει θέσει η παράταξη για αύξηση του ποσοστού της σε σημείο που να της ανοίξει την πόρτα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι εφικτός. Λαμβάνουμε πολύ θετικά μηνύματα και αισθανόμαστε τον παλμό του κόσμου. Αυτό για εμάς αποτελεί την καλύτερη και πιο αξιόπιστη δημοσκόπηση. Σε καμιά περίπτωση, όμως, δεν εφησυχαζόμαστε και συνεχίζουμε τη σκληρή και μεθοδική δουλειά μας μέχρι το τέλος. Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία θα έχει ισχυρή παρουσία και σ’ αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, διαψεύδοντας για άλλη μια φορά τις μετρήσεις. Για κάποιους, το αποτέλεσμα της ΔΗΠΑ-Συνεργασία στις 9 Ιουνίου θα αποτελέσει και πάλι την ευχάριστη έκπληξη των εκλογών. Για κάποιους άλλους, όμως, θα αποτελέσει τη φυσιολογική εξέλιξη και την επιβράβευση της μεγάλης, έντιμης και σοβαρής προσπάθειας που καταβάλλεται για ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα των συμπολιτών μας. Είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι για το τελικό αποτέλεσμα και έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση των συμπολιτών μας. Υπάρχει μεγάλη δυναμική, η οποία θεωρώ πως ενισχύεται μέρα με τη μέρα.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Οργανισμός Νεολαίας: To σκάνδαλο Γιαννάκη αποκάλυψε 12 προσλήψεις από το… παράθυρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οργανισμός Νεολαίας: To σκάνδαλο Γιαννάκη αποκάλυψε 12 προσλήψεις από το… παράθυρο

Οργανισμός Νεολαίας: To σκάνδαλο Γιαννάκη αποκάλυψε 12 προσλήψεις από το… παράθυρο

Αυξημένα τα περιστατικά θερμικής εξάντλησης στα νοσοκομεία - Πώς να προλάβουμε τη θερμοπληξία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυξημένα τα περιστατικά θερμικής εξάντλησης στα νοσοκομεία - Πώς να προλάβουμε τη θερμοπληξία

Αυξημένα τα περιστατικά θερμικής εξάντλησης στα νοσοκομεία - Πώς να προλάβουμε τη θερμοπληξία

Άτυπη Σύνοδος ΕΕ: Η επιλογή των προσώπων για τα κορυφαία αξιώματα στο δείπνο των ηγετών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άτυπη Σύνοδος ΕΕ: Η επιλογή των προσώπων για τα κορυφαία αξιώματα στο δείπνο των ηγετών

Άτυπη Σύνοδος ΕΕ: Η επιλογή των προσώπων για τα κορυφαία αξιώματα στο δείπνο των ηγετών

Ισραήλ: Διαλύθηκε το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο της χώρας
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Διαλύθηκε το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο της χώρας

Ισραήλ: Διαλύθηκε το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο της χώρας

Σε νέα στρέβλωση οδηγείται το ΓεΣΥ: Νοσήλια σε όσους δεν αποχωρούν μετά το εξιτήριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε νέα στρέβλωση οδηγείται το ΓεΣΥ: Νοσήλια σε όσους δεν αποχωρούν μετά το εξιτήριο

Σε νέα στρέβλωση οδηγείται το ΓεΣΥ: Νοσήλια σε όσους δεν αποχωρούν μετά το εξιτήριο