H Δρ Ελένη Θεοχάρους για καλύτερη και πιο δημοκρατική ΕΕ - Συνέντευξη τής αριστίνδην υποψήφιας ευρωβουλεύτριας τού ΔΗΚΟ

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 4.5.2024
H Δρ Ελένη Θεοχάρους για καλύτερη και πιο δημοκρατική ΕΕ - Συνέντευξη τής αριστίνδην υποψήφιας ευρωβουλεύτριας τού ΔΗΚΟ
«Παραμένω μάχιμη, έμπειρη, πιο "γνωστική", με την έννοια ότι γνωρίζω καλύτερα την αθλιότητα των υπεναντίων, και με αδάμαστη θέληση να διαθέσω και την τελευταία ικμάδα της ύπαρξής μου για τον τόπο».

Συνέντευξη στην Κατερίνα Ηλιάδη

kateliadi@politis-news.com

Η Ελένη Θεοχάρους είναι υποψήφια ευρωβουλεύτρια με το Δημοκρατικό Κόμμα. Σπούδασε Ιατρική και Φιλοσοφία. Είναι Παιδοχειρουργός-Παιδοουρολόγος, κάτοχος τριών διδακτορικών τίτλων και Καθηγήτρια Πανεπιστημίου. Εργάστηκε εθελοντικά σε εμπόλεμες ζώνες και κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών, συνέβαλε στο να δημιουργηθούν υποδομές σε υποανάπτυκτες χώρες. Χειρούργησε χιλιάδες τραυματίες και ασθενείς. Διετέλεσε για δύο θητείες βουλεύτρια και για άλλες δύο ευρωβουλεύτρια. Εξέδωσε δέκα ποιητικές συλλογές. Τιμήθηκε με πολλά βραβεία και διακρίσεις. Γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου 1953 στο Μεταλλείον Αμιάντου.

Πώς και αποφασίσατε να διεκδικήσετε ξανά μία θέση στην Ευρωβουλή;

Αρχίζω αντιδιαλεκτικά με κίνδυνο να διολισθήσω προς μπανανόφλουδες μωροφιλοδοξίας: Θα σας πω αυτό που νιώθω: Έζησα μια ολόκληρη ζωή στην πρώτη γραμμή, επί των επάλξεων, πολεμώντας για τη δική μου Αλήθεια. Η οποία πιστεύω είναι και η Αλήθεια χιλιάδων συμπατριωτών μας. Οι εκλογές του 2021 με κράτησαν στα μετόπισθεν, εντούτοις, συνέχισα να εργάζομαι σκληρά, ως λογοτέχνις, ως εθελόντρια γιατρός με 10 αποστολές σε περιοχές κρίσεων, ως ενεργός μάχιμη πολίτις, αλλά και παρεμβαίνοντας στα πολιτικά τεκταινόμενα. Η ισχυρή παρόρμηση να επανέλθω στην πρώτη γραμμή, μαζί με την ειλικρινή αίσθηση ότι η κυπριακή ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρειάζεται ενίσχυση από έμπειρο άτομο που γνωρίζει καλά την Ευρώπη και δεν είναι εγκλωβισμένο σε κυπριακά ή ευρωπαϊκά κομματικά στεγανά, με οδήγησαν στην απόφαση διεκδίκησης μιας θέσης στην Ευρωβουλή. Η πρόταση του Νικόλα Παπαδόπουλου όντας ιδιαιτέρως τιμητική, με διευκόλυνε στην απόφασή μου! Όπως είπα, οι εκλογές του 2021 με έθεσαν εκτός των κοινοβουλευτικών δρωμένων, αλλά όχι εκτός πολιτικής. Η Αλληλεγγύη απέτυχε λόγω της συνέργειας ραδιουργιών, συνομωσιών, ισχυρής εκ των έσω προσωπικής μου υπόσκαψης και ασύδοτων ψευδολογιών. Φταίει βεβαίως και η παρανοϊκή προσήλωσή μου στις δημοκρατικές διαδικασίες. Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς οι γνήσιοι Αλληλέγγυοι παραδοθήκαμε και μας εξουδετέρωσαν - όπως ήταν άλλωστε ο στόχος. Προσωπικά παραμένω μάχιμη, έμπειρη, πιο «γνωστική», με την έννοια ότι γνωρίζω καλύτερα την αθλιότητα των υπεναντίων και με αδάμαστη θέληση να διαθέσω και την τελευταία ικμάδα της ύπαρξής μου για τον τόπο. Η Ευρωβουλή είναι ένα καλό πεδίο, ένα πρόσφορο βήμα στο οποίο γνωρίζω πολύ καλά πώς να δρω, να κινούμαι, να μάχουμαι, να κερδίζω. Το απέδειξα. Το δύσκολο, τώρα, είναι η επανεκλογή. Αν τα καταφέρω, θα υπηρετήσω με αυταπάρνηση το νησί μας και θα εργαστώ με πάθος για καλύτερη και πιο δημοκρατική ΕΕ. Μια ΕΕ που δεν θα υποκύπτει στους εκβιασμούς του Όρμπαν, του Ερντογάν, του Αλίεφ.

Η σχέση με ΔΗΚΟ

Συμφωνείτε με τις θέσεις του ΔΗΚΟ στα μεγάλα θέματα όπως Κυπριακό, Οικονομία, Μεταναστευτικό;

Ποιος μπορεί να διαφωνεί με τη θέση ότι η λύση πρέπει να κατοχυρώνει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα, όλων των πολιτών, σε όλο το νησί; Ποιος μπορεί να διαφωνεί ότι η λύση πρέπει να παρέχει ασφάλεια και πλήρη ελευθερία σε όλους; Τα διλήμματα περί ΔΔΟ δεν μπορεί να απασχολούν πια κανένα σώφρονα πολιτικό. Είναι ποιηματάκια για νεοεισερχόμενους στην πολιτική, που διαβάζουν ακόμη κλασικά εικονογραφημένα και νομίζουν ότι ανακάλυψαν την πάσα αλήθεια μέσα από άγρια καπήλευση κρυφών, είτε εκπεσόντων ιδανικών του λαού, είτε της αυτονόητης ανάγκης για τη συμφιλίωση και συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους. Ο λαός μας είναι τραγικός και το κράτος μας τραγικότερο. Γι ' αυτό, το κυρίαρχο δόγμα πρέπει να είναι να σώσωμε τον τόπο μας, τον λαό μας, τη Δημοκρατία, να ανακόψωμε την κατρακύλα προς τον όλεθρο, να βγούμε από το τέναγος της διαφθοράς, να κερδίσωμε τον αυτοσεβασμό και τον σεβασμό του υπόλοιπου κόσμου μέσα από ουσιαστική ανάπτυξη και όχι απλώς τη διόγκωση της ολιγαρχίας του πλούτου, ενώ ο λαός μας ευτελίζεται, βασανίζεται, εκλιπαρεί. Είμαστε θλιβεροί και παρακατιανοί στα μάτια των Ευρωπαίων. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι καλύτεροι από εμάς, αλλά τη γενική εικόνα τη διαχειρίζονται καλύτερα. Όσον αφορά την Οικονομία, το Μεταναστευτικό, τη δομή του κράτους, θα έλεγα ότι το ΔΗΚΟ έχει πιο «συντηρητικές» θέσεις από τις δικές μου, που είναι αρκετά ριζοσπαστικές μετά από μακροχρόνια τριβή με την «αναχρονιστική ΕΕ». Όχι την ΕΕ που διεκδικεί και το ΔΗΚΟ και εγώ και η Κύπρος ολόκληρη. Έχω διαφορετικές θέσεις σε ορισμένα ζητήματα, αλλά δεν υπάρχει χάσμα μέγα που να μην γεφυρώνεται.

Περί Αλληλεγγύης

Η Αλληλεγγύη υπάρχει ακόμα;

Η Αλληλεγγύη υπάρχει, ως ένα ευρωπαϊκό, σφριγηλό, σύγχρονο, πολιτικό ιδεολογικό μανιφέστο και ως αφοσιωμένα μέλη που αγωνιούν για τη διάλυση των δομών της, ελλείψει χρημάτων. Είναι και αυτό μια ένδειξη για τις εγγενείς παθήσεις της Δημοκρατίας μας. Όμως ανακάμπτει συν τω χρόνω και πιστεύω ότι μετά τις εκλογές, έχοντας απαλλαγεί από όλα τα βαρίδια που την υπέσκαψαν εκ των έσω, θα ανασυγκροτηθεί, θα ανακτήσει το σφρίγος του 2016 και με δημοκρατικά μέσα θα αποφασίσει για την περαιτέρω πορεία της. Δεν θα κάνει συμβιβασμούς. Να μου πείτε τι είναι ο τόπος μας; Συνώνυμο των συμβιβασμών και των συγκατανεύσεων για την επιβίωση. Κανείς δεν διαφωνεί εξόν από τους φανφαρόνους, τους ψευδολόγους, τις πεταλουδίτσες.

Θα υπάρξει και συνέχεια με το ΔΗΚΟ;

Δεν το γνωρίζω. Εκτός από τρία μέλη μας που έκαναν άλλες επιλογές, όλα τα στελέχη της Αλληλεγγύης που διεκδικούν εκλογή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκονται στους συνδυασμούς του ΔΗΚΟ. Ισχυρά στελέχη έχουν εκφράσει την άποψη για ένταξη στο ΔΗΚΟ. Αυτό θα το αποφασίσει το νέο Εκτελεστικό και τα μέλη σε Ιδεολογικό Συνέδριο.

Η συμφωνία με Νικόλα

Σε ποια πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου θα ενταχθείτε εάν εκλεγείτε;

Φυσικά στους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες. Αυτό συμφωνήσαμε με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ όταν μου έκανε την πρόταση για αριστίνδην συμμετοχή μου με το ΔΗΚΟ στις ευρωεκλογές. Ξέρετε, δεν έχω κανένα πρόβλημα να εργαστώ και να αποδώσω και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και στους Σοσιαλδημοκράτες και στους Φιλελεύθερους και στους Συντηρητικούς ακόμη. Αυτές τις πολιτικές ομάδες, τις είχα διεμβολίσει κατά τη δεκαετή μου θητεία. Μην ξεχνάτε ότι το 2018 οι Συντηρητικοί στήριξαν τον Νικόλα Παπαδόπουλο στις Προεδρικές, και αυτό ήταν αποτέλεσμα δικών μου ενεργειών. Φοβάμαι ότι στους Σοσιαλδημοκράτες δεν θα υπάρχει άλλη κυπριακή εκπροσώπηση και συνεπώς είναι αναγκαία η παρουσία Κύπριου ευρωβουλευτή στη μεγάλη αυτή ομάδα.

«Κέντρα ισχύος»

Ποιες είναι σήμερα οι μεγάλες προκλήσεις της ΕΕ;

Από τη δεκαετία του 1990 άρχισαν να διαμορφώνονται «κέντρα ισχύος» στην ΕΕ και να μορφοποιείται η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων. Σήμερα είναι η στυγνή πραγματικότητα. Τα κέντρα εξουσίας-αυθαιρεσίας προσπάθησαν να ελέγξουν την ΕΕ πριν τη μεγάλη διεύρυνση του 2004. Αυτό οδήγησε στην ανάπτυξη ισχυρών εθνικιστικών τάσεων, που αρχικά ήσαν κινήσεις διαμαρτυρίας ή απλής ρητορικής, ενώ σήμερα είναι κόμματα εξουσίας. Ο ανεξέλεγκτος εθνικισμός έχει διαβρώσει την Ένωση προκαλώντας φυγόκεντρες τάσεις αλλά και ευρεία αμφισβήτηση των Βρυξελλών. Συνεπώς, εκτιμώ πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το γεγονός ότι έχει κυριαρχήσει ένα διευθυντήριο από τα γεράκια των ισχυρών χωρών που αφ’ ενός ταυτίζονται με το ΝΑΤΟ και αφ’ ετέρου παραθεωρούν τα φτωχότερα και πλέον αδύνατα μέλη, ενώ υπόσχονται στα κράτη της ανατολικής γειτονίας ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Αποτέλεσμα; Συνεχείς πόλεμοι και αιματοχυσία, δαπάναις του Ευρωπαίου φορολογούμενου. Το Μεταναστευτικό επίσης είναι και δημιούργημα των πολιτικών του διευθυντηρίου με το ξεσήκωμα των λαών από την Αλγερία μέχρι τη Συρία δήθεν για την Αραβική άνοιξη. Η απομύζηση της Αφρικής και η απέραντη φτώχεια οδηγεί τους Αφρικανούς προς την κεντρική Ευρώπη, αλλά καταφέρνουν να φθάσουν μέχρι τη Μεσόγειο και τις χώρες του Νότου.

Η Οικονομία της Ευρώπης ταλανίζεται, το Brexit επέφερε σημαντικές ανισορροπίες, η εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας θυμίζει τον ρωσικό μύθο της τρόικα και η ΕΕ των Αρχών και Αξιών εξέπνευσε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και στη Λωρίδα της Γάζας. Το κτίσιμο πρέπει να ξεκινήσει εκ βάθρων από τους Λαούς και όχι από την παρούσα διεφθαρμένη πολιτική ηγεμονία της Ένωσης.

Θα απαιτήσει χρόνο

Πόσο επικίνδυνη είναι η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη;

Λίαν επικίνδυνη. Τα ποσοστά της ακροδεξιάς, της ακροαριστεράς και των αρνητών της ΕΕ αυξάνονται για όλα όσα σας περιέγραψα προηγουμένως. Μια ΕΕ με τις αρχές και αξίες του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της ομόνοιας, της προόδου, της στήριξης των αδυνάτων, που δεν θα επιτρέπει την αυθαιρεσία και την ανάπτυξη σε διαφορετικούς ρυθμούς, μια Ευρώπη χωρίς διαφθορά, θα εξαφανίσει αυτά τα βιολογικά κατακάθια της ανθρωπότητας. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η καλύτερη και δημοκρατικότερη Ευρώπη μαζί με καλύτερη παιδεία, πολιτική αγωγή και καλλιέργεια από το σχολείο, θα τους αφανίσει. Ωστόσο αυτό θα απαιτήσει χρόνο μέχρι να στηθεί ξανά μια δημοκρατική κοινωνία, να εμπεδωθεί η αλληλεγγύη, να καλλιεργηθεί ένα σύστημα αξιών, να εξελιχθεί ένα σύγχρονο, δημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο. Οι ατυχείς ή εσκεμμένες επιλογές του διευθυντηρίου οδήγησαν στην κατεδάφιση της ΕΕ, που ονειρευτήκαμε όταν προσχωρούσε η ΚΔ σ’ αυτήν, και η άνοδος της ακροδεξιάς, στην υπονόμευση του οράματος των ιδρυτών της.

Εκδημοκρατισμός ΕΕ

Ποιο ρόλο διαδραματίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών;

Το ΕΚ «ρυθμίζει» τη ζωή του πολίτη. Αρκεί οι κυβερνήσεις των κρατών μελών να συμμορφώνονται και να εφαρμόζουν τις αποφάσεις του. Αναφέρω αυτά που μπορεί να διακρίνει ευκολότερα ο κόσμος: Κοινό ισχυρό νόμισμα, κατάργηση συνοριακών ελέγχων, ελεύθερες σπουδές, ισότιμη εργασία σε όλα τα κράτη μέλη, κατάργηση τηλεφωνικής περιαγωγής, κοινός ηλεκτρικός φορτιστής για τις ηλεκτρονικές συσκευές. Ακολουθεί αμφίσημος αλγόριθμος: Διασυνοριακή περίθαλψη, πανευρωπαϊκά στρατηγικά αποθέματα φαρμάκων, κέντρα εξειδίκευσης για βαριά νοσήματα, πιστοποιητικό εκπαίδευσης, περιβαλλοντικές δράσεις. Πολλά βέβαια από αυτά είναι στον χώρο του ιδεατού. Άλλα έχουν εγκριθεί και εφαρμόζονται, ενώ σε άλλα αντιδρούν οι κυβερνήσεις των κ-μ. Βεβαίως, πολλές φορές λαμβάνονται και ανεδαφικές αποφάσεις με πρωτοβουλίες ακραίων λαϊκιστών και με παραπλανητικά επιχειρήματα. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η παρουσία μου στο ΕΚ δεδομένου ότι ήμουν ανάμεσα σε εκείνους που σχεδίασαν, μελέτησαν, προώθησαν, ολοκλήρωσαν σημαντικές δράσεις, θα συμβάλει θετικά. Ωστόσο, αναρωτιέμαι αν έχετε ακούσει παρουσίαση θέσεων από πλείστα όσα κυπριακά κόμματα για τα κύρια ευρωπαϊκά προβλήματα, δεδομένου ότι αυτά που σας ανέφερα προηγουμένως είναι ζητήματα χαμηλής πολιτικής. Είμαστε τυφλοί με τυφλοσούρτη κομματικές διελκυστίνδες. Ο αξιακός μας κώδικας ως λαού και ως κράτους έχει εκπέσει. Και θα τολμήσω να πω ότι τα υφιστάμενα κέντρα εξουσίας της Ευρώπης δεν επιθυμούν ούτε την επίλυση του Κυπριακού, ούτε την επίλυση των Ελληνοτουρκικών διαφορών, ούτε τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας, ενώ συναλλάσσονται ξεδιάντροπα με φασιστικά καθεστώτα! Άλλωστε και για την κυπριακή κυβέρνηση το μείζον είναι «η επανέναρξη των συνομιλιών» και ουχί η κατάληξή τους σε λύση. Η επανέναρξη θα συνιστά τεράστια κυβερνητική επιτυχία. Γι’ αυτό η μάχη θα πρέπει να αρχίσει με τον εκδημοκρατισμό της ΕΕ και την επαναφορά του δικού της αξιακού κώδικα. Αυτό δεν σημαίνει ότι αν δοθεί η ευκαιρία δεν πρέπει να λύσωμε το Κυπριακό, αλλά εγώ δεν αναμένω βοήθεια από την ΕΕ. Θα πω και τούτο: Ο κόσμος πιο πολλές φορές ακούει για τον μισθό των ευρωβουλευτών στην υπέρτατη υπερβολή και ελάχιστες φορές για τον αγώνα που κάνουν. Ακούει για τα στραβά της Ευρώπης. αλλά όχι για την προσπάθεια ανασυγκρότησής της. Γι’ αυτό λέει «τι με κόφτει, οι μεν πάνε για τους παράδες, οι δε για να μας ποδηγετούν»!

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας