Μάχη ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ στις ευρωεκλογές για την πρωτιά - Το κρυφό χαρτί, η τρίτη θέση και η αντίδραση του Νικόλα

ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 31.3.2024
Μάχη ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ στις ευρωεκλογές για την πρωτιά - Το κρυφό χαρτί, η τρίτη θέση και η αντίδραση του Νικόλα
Στις ευρωεκλογές αποκτά ιδιαίτερη σημασία και η μάχη της τρίτης θέσης. Κατά πόσο μια ακροδεξιά δύναμη όπως είναι το ΕΛΑΜ θα περάσει στην τρίτη θέση εκτοπίζοντας το ΔΗΚΟ

Τα κόμματα με την ολοκλήρωση των καταλόγων των υποψηφίων τους για τις ευρωεκλογές άρχισαν να μελετούν και να αποτιμούν τα πρώτα στοιχεία των μετρήσεων της κοινής γνώμης τα οποία βρίσκονται στη διάθεσή τους. Στοιχεία τα οποία βεβαίως τη δεδομένη στιγμή, δέκα σχεδόν εβδομάδες πριν από την εκλογική διαδικασία, ουδείς δύναται να θεωρήσει ως αναλλοίωτες τάσεις μέσω των οποίων μπορούν να εξαχθούν και ασφαλή συμπεράσματα. Η προεκλογική επί της ουσίας μόλις άρχισε με την ολοκλήρωση ήδη των λιστών με τους κομματικούς υποψηφίους.

Αμηχανία και δυσαρέσκεια

Τα κομματικά επιτελεία επεξεργάζονται τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους αναφορικά με τις τάσεις της κοινής γνώμης στο επίπεδο των ευρωεκλογών αλλά είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικά για το εύρος της συμμετοχής των ψηφοφόρων στη διαδικασία, οι οποίοι σε όλες τις μετρήσεις των τελευταίων ημερών αναδεικνύουν είτε αμηχανία είτε δυσαρέσκεια από τη διαδικασία διεξαγωγής της διπλής εκλογικής αναμέτρησης των ευρωεκλογών αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το πρόβλημα του κόσμου είναι η πολυπλοκότητα των πολλών ψηφοφοριών σε σχέση με τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με τις πρόσφατες μετρήσεις οκτώ στους δέκα ψηφοφόρους έχουν ενδοιασμούς για την ταυτόχρονη διεξαγωγή των εκλογών. Κάτι το οποίο σύμφωνα με τους ερευνητές είναι αναμενόμενο από τη στιγμή κατά την οποία ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε παρόμοια τακτική. Από τις μετρήσεις, ωστόσο, της κοινής γνώμης εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι διπλές εκλογές θα φέρουν περισσότερους ψηφοφόρους στις κάλπες σε σύγκριση με τον παρελθόν όταν οι δύο εκλογικές διαδικασίες προκηρύσσονταν μέσω διαφορετικών διαδικασιών.

Το ζήτημα επομένως των κομματικών επιτελείων είναι το μέγεθος της συμμετοχής και κατά πόσον αυτή θα αποβεί καθοριστική στη διαμόρφωση των τελικών συσχετισμών. Με βάση τις ώς τώρα μετρήσεις φαίνεται ότι υπάρχει η ευχέρεια πλέον να εξαχθούν βασικά συμπεράσματα τα οποία ωστόσο υπόκεινται σε συγκεκριμένες μεταβλητές.

• Η μάχη για την πρωτιά στις εκλογές μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων είναι ακόμη ανοικτή με βάση τα στοιχεία των μετρήσεων τη δεδομένη στιγμή. ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ εμφανίζονται από τις μετρήσεις να διαμορφώνουν τάσεις για υψηλές συσπειρώσεις, καθοριστικές για την πρωτιά.

Ενθαρρυμένοι

Παρά τις εσωτερικές παλινωδίες που διαρκούν πολλούς μήνες ο Δημοκρατικός Συναγερμός με την ολοκλήρωση του ψηφοδελτίου εισήλθε ιδιαίτερα δυναμικά στη μάχη των εκλογών. Όπως δε, έλεγε στον «Π» υποψήφιος ευρωβουλευτής η πρόσφατη κρίση από τη μετακίνηση του Μάριου Πελεκάνου στην ακροδεξιά «μάλλον έχει συσπειρώσει το κόμμα αφού ενίσχυσε τα αντανακλαστικά της βάσης» ενώ επανήλθε ως επιτακτική ανάγκη η διατήρηση των δυνάμεων του κόμματος και επίτευξη του στόχου της πρωτιάς. Στον ΔΗΣΥ εμφανίζονται ενθαρρυμένοι από τα ευρήματα των μετρήσεων των τελευταίων ημερών ενώ θεωρούν ότι η χαμηλή, τη δεδομένη στιγμή, συσπείρωση ( κοντά στο 60%) τους δίνει τη δυνατότητα να διατηρηθούν ως το ισχυρότερο κόμμα και σε αυτές τις εκλογές.

Το κρυφό χαρτί

Για την πρωτιά ωστόσο παλεύει και το ΑΚΕΛ το οποίο ολοκλήρωσε αυτή τη βδομάδα σε μεγάλες επαρχιακές συγκεντρώσεις, την παρουσία των υποψηφίων ευρωβουλευτών του. Στο κόμμα είχαν δημοσίως θέσει ως στόχο τη διατήρηση των δύο θέσεων στο Ευρωκοινοβούλιο ενώ κρυφοκοιτάζουν και την πρώτη θέση. Το ΑΚΕΛ πάντως στις τελευταίες μετρήσεις της κοινής γνώμης διαφαίνεται ότι διαθέτει συσπείρωση η οποία αγγίζει το 75% τη δεδομένη στιγμή. Αν και τα περιθώρια δεν είναι ιδιαίτερα διευρυμένα εντούτοις στο κόμμα εκτιμούν ότι το δυναμικό μπάσιμο στην αρχή της προεκλογικής περιόδου δημιουργεί προϋποθέσεις για συσπείρωση που ίσως φθάσει και κοντά στο 90%.

Στο κόμμα ωστόσο επιμετρούν και μια πολύ σημαντική μεταβλητή: Αυτή της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις εκλογές. Το μεγάλο πλεονέκτημα του ΑΚΕΛ σε σχέση με αυτή την παράμετρο ακούσει στο όνομα Νιαζί Κιζιλγιουρέκ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από πηγές τόσο εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας όσο και από στελέχη του ΑΚΕΛ, ο αριθμός των ψηφοφόρων που αναμένεται να ψηφίσουν από την κοινότητα θα είναι σημαντικός και κατά πολύ αυξημένος σε σχέση με τη συμμετοχή στη διαδικασία των ευρωεκλογών του 2019 στην οποία συμμετείχαν σχεδόν πέντε χιλιάδες Τ/Κ ψηφοφόροι. Στοιχεία βεβαίως δεν είναι σε θέση να δοθούν αλλά σημειώνεται ότι δικαίωμα ψήφου στις ευρωεκλογές έχουν περίπου 83 χιλιάδες. Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ η κινητοποίηση των κεντροαριστερών δυνάμεων στα κατεχόμενα είναι πρωτοφανής. Οι υποστηρικτές εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας οι οποίοι στηρίζουν την ευρεία συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στη διαδικασία της ψηφοφορίας αναδεικνύουν τη σημασία της συμμετοχής στο Ευρωκοινοβούλιο ενώ βλέπουν στο πρόσωπο του κυρίου Κιζιλγιουρέκ τη γέφυρα της συνεννόησης και συνεργασίας των δύο κοινοτήτων με άξονα την Ευρώπη. Οι συγκεντρώσεις πάντως που πραγματοποιούνται στα κατεχόμενα στην παράλληλη εκλογική διαδικασία σύμφωνα με το ρεπορτάζ δίνουν το στίγμα, κυρίως, για το ενδιαφέρον πλέον των Τ/Κ σε μια εκλογική διαδικασία την οποία διοργανώνει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η μάχη για τον τρίτο

Στις ευρωεκλογές αποκτά ιδιαίτερη σημασία και η μάχη της τρίτης θέσης. Κατά πόσο μια ακροδεξιά δύναμη όπως είναι το ΕΛΑΜ θα περάσει στην τρίτη θέση εκτοπίζοντας το ΔΗΚΟ.

Όλα τα στοιχεία τα οποία βρίσκονται ενώπιον των κομμάτων δείχνουν ενίσχυση του ΕΛΑΜ. Η ηγεσία του ΔΗΚΟ με επικεφαλής τον πρόεδρό του, ανέλαβε την εκστρατεία κατά της ακροδεξιάς σε μια δύσκολη συγκυρία για το κόμμα του. Όπως έχουν τα δεδομένα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα κυρίως εξαιτίας της αδράνειας και ανοχής που έχουν επιδείξει οι δυνάμεις της Κεντροδεξιάς απέναντι στο κίνδυνο του ΕΛΑΜ. Τη δεδομένη στιγμή οι δυνάμεις αυτές είναι σε έντονο προβληματισμό και αναζητούν τρόπους παραγωγικής αντίδρασης. Παρά τις παλινωδίες απέναντι στην οργανωμένη ακροδεξιά είναι ξεκάθαρο ότι το ΔΗΚΟ είναι σε δεινή θέση. Στο ΔΗΚΟ δεν επιθυμούν να βρεθούν στη θέση να σημειώσουν μια ιστορική υποχώρηση η οποία θα πλήξει τη συνοχή του αλλά και την προοπτική του. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει συνειδητοποιήσει τις παραμέτρους αυτής της μάχης. Αντιλαμβάνεται πως το κόμμα του αλλά και άλλες δυνάμεις ανέχθηκαν την οργανωμένη ακροδεξιά και πολλές φορές περνούσαν ακόμη και τη γραμμή ταύτισής της μαζί της. Μια ακροδεξιά η οποία εμφανίστηκε οργανωμένα την τελευταία σχεδόν δεκαπενταετία και παρουσιάστηκε ουσιαστικά ως το παράρτημα της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο. Σήμερα διεκδικεί να αναδειχθεί ως η τρίτη πολιτική δύναμη του τόπου με έναν αρχηγό τον οποίο φύτεψε στην κυριολεξία στην κυπριακή πολιτική σκηνή ο ιδρυτής της φασιστικής οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος, έγκλειστός μαζί με τους συναγωνιστές του στις ελληνικές φυλακές. Οι μετρήσεις της κοινής γνώμης επί του παρόντος δεν αναδεικνύουν διαφορετικά στοιχεία από τα αναμενόμενα σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα. Η φθορά της ΕΔΕΚ συνεχίζεται, προβληματίζουν οι Οικολόγοι και η ΔΗΠΑ ενώ το Volt ως νέος πολιτικός σχηματισμός καταγράφεται ήδη στις δημοσκοπήσεις κάτι το οποίο θεωρείται από τα στελέχη του ως μια πολύ καλή αρχή.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ευρωεκλογές: Ρευστότητα, πιθανές εκπλήξεις και αδιέξοδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές: Ρευστότητα, πιθανές εκπλήξεις και αδιέξοδα

Ευρωεκλογές: Ρευστότητα, πιθανές εκπλήξεις και αδιέξοδα

Η Ευρωπαία Αρχιεισαγγελέας Λάουρα Κόβεσι στον «Π»: Δεν υπάρχει «καθαρή» χώρα στην Ευρώπη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ευρωπαία Αρχιεισαγγελέας Λάουρα Κόβεσι στον «Π»: Δεν υπάρχει «καθαρή» χώρα στην Ευρώπη

Η Ευρωπαία Αρχιεισαγγελέας Λάουρα Κόβεσι στον «Π»: Δεν υπάρχει «καθαρή» χώρα στην Ευρώπη

Μέγας είσαι Παναθηναϊκέ, εκθρόνισε τη Ρεάλ και η κούπα του ανήκει!

Μέγας είσαι Παναθηναϊκέ, εκθρόνισε τη Ρεάλ και η κούπα του ανήκει!

Μέγας είσαι Παναθηναϊκέ, εκθρόνισε τη Ρεάλ και η κούπα του ανήκει!

Αναταράξεις σε πτήση της Qatar Airways - 12 τραυματίες
ΚΟΣΜΟΣ

Αναταράξεις σε πτήση της Qatar Airways - 12 τραυματίες

Αναταράξεις σε πτήση της Qatar Airways - 12 τραυματίες

Συναγερμός στο Τελ Αβίβ: Εκτοξεύτηκαν πύραυλοι από την Ράφα - Ανέλαβε την ευθύνη η Χαμάς
ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στο Τελ Αβίβ: Εκτοξεύτηκαν πύραυλοι από την Ράφα - Ανέλαβε την ευθύνη η Χαμάς

Συναγερμός στο Τελ Αβίβ: Εκτοξεύτηκαν πύραυλοι από την Ράφα - Ανέλαβε την ευθύνη η Χαμάς