Υπ. Εξωτερικών: Ανακοίνωσε το άνοιγμα Πρεσβείας στην Αρμενία

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 7.3.2024
Υπ. Εξωτερικών: Ανακοίνωσε το άνοιγμα Πρεσβείας στην Αρμενία
Ο Κωνσταντίνος Κόμπος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αρμενία στις 6 και 7 Μαρτίου

Την απόφαση της Κυβέρνησης για άνοιγμα Διπλωματικής Αποστολής στο Ερεβάν στο αμέσως επόμενο διάστημα ανακοίνωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Αρμενία στις 6 και 7 Μαρτίου.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Κόμπος είχε σήμερα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αρμένιο ομόλογό του Αραράτ Μιρζογιάν. Ακολούθησαν διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των δύο Υπουργείων, όπου έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων, των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) – Αρμενίας, καθώς και της κατάστασης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν. Τους Υπουργούς απασχόλησαν επίσης οι διεθνείς εξελίξεις, με επίκεντρο την κατάσταση στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον κ. Μιρζογιάν και για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, μεταφέροντας την ετοιμότητα της Κυβέρνησης για επανέναρξη των συνομιλιών προς επίτευξη βιώσιμης λύσης, διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, ως προνοείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Ταυτόχρονα, ευχαρίστησε τον κ. Mirzoyan για τη διαχρονική στάση αρχών που τηρεί η Αρμενία στο Κυπριακό.

Μετά το πέρας των διαβουλεύσεων, Κόμπος και Μιρζογιάν υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αρμενίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, οι δύο Υπουργοί προέβησαν σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ, όπου ο κ. Κόμπος ανακοίνωσε την απόφαση της Κυπριακής Κυβέρνησης για άνοιγμα Διπλωματικής Αποστολής στο Ερεβάν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Ο Υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης τη χρηματοδότηση από την Κυπριακή Δημοκρατία της κατασκευής 10 θερμοκηπίων, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για αποκατάσταση εκτοπισμένων οικογενειών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σε συνεργασία με τον Μη Κυβερνητικό Οργανισμό «My Step Foundation» και το Εθνικό Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αρμενίας (Armenian National Agriculture University).

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Κόμπος έγινε δεκτός από τoν Πρόεδρο Βαχάν Χατσατουριάν και τον Πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν. Είχε επίσης συνάντηση με τα μέλη της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνεργασίας Κύπρου – Αρμενίας. Κατά τις συναντήσεις επιβεβαιώθηκε το εξαίρετο επίπεδο των διμερών σχέσεων και διατυπώθηκε η βούληση αμφότερων πλευρών για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Εξωτερικών Παρουίρ Χοβανισιάν, επισκέφθηκε το Μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων και κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτίοντας φόρο τιμής προς τα θύματα της γενοκτονίας, καταλήγει η ανακοίνωση.

«Το διαχρονικό μήνυμα των ψηφοφόρων στα κόμματα» του Διονύση Διονυσίου

«Το διαχρονικό μήνυμα των ψηφοφόρων στα κόμματα» του Διονύση Διονυσίου

Ψυχοθεραπεία ΔΗΣΥ με… ποίηση: Οι πικραμένοι απαγγέλλουν και η πρόεδρος τα ψάλλει

Πενσιλβάνια: Από τα 135 μέτρα ο πυροβολισμός στον Τράμπ– Ποιος είναι ο 20χρονος δράστης