Στις 29 Ιανουαρίου φθάνει στην Κύπρο η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν και μια μέρα αργότερα θα έχει τις πρώτες επαφές της στη Λευκωσία. Όπως μετέδωσε χθες το ΚΥΠΕ, στις 30 του μήνα θα έχει συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Με την άφιξή της, η κ. Κουεγιάρ, αναμένεται να γίνει δεκτή από τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Κόλιν Στιούαρτ. Οι πρώτες κινήσεις της περιλαμβάνουν συναντήσεις με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, το Γραφείο Καλών Υπηρεσιών του ΓΓ ΟΗΕ στην Κύπρο, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, μέλη της διπλωματικής κοινότητας, ειρηνευτές της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όπως και τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους.
Όσον αφορά τις συναντήσεις της με μέλη της διπλωματικής κοινότητας, η κ. Μαρία Ολγκίν αναμένεται να συναντηθεί με τους πρέσβεις του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ελλάδας, και των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων. Η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα θα επισκεφθεί σύμφωνα με το αρχικό της πρόγραμμα τη νεκρή ζώνη αλλά και την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων.
Όπως σημειώνουν στον «Π» διπλωματικές πηγές, το αρχικό πρόγραμμα της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα αποτελεί ένδειξη της άμεσης προσπάθειάς της να μιλήσει με όλα τα μέρη στη Λευκωσία, ενώ προφανώς αναμένεται τις επόμενες ημέρες να διαπιστωθεί αν σε αυτή την πρώτη περιοδεία της θα συμπεριλάβει και επισκέψεις σε Αθήνα και Άγκυρα.
Τους ενόχλησε ο Σιντίκ
Πάντως, στα κατεχόμενα προκάλεσαν έντονη δυσφορία δηλώσεις του Υπάτου Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, Ιρφάν Σιντίκ, ο οποίος σε δηλώσεις του στη «Γενίν Ντουζέν» έστειλε σαφές μήνυμα προς την τουρκοκυπριακή ηγεσία ότι «δεν είναι δυνατόν να αναγνωρίσουμε δύο κράτη στην Κύπρο». Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ, ο Βρετανός διπλωμάτης «ξεπέρασε τα όρια», γιατί κατά την εκτίμησή του «παρενέβη στην εσωτερική πολιτική». Σύμφωνα με το ΓΤΠ, καλεσμένος χθες το πρωί σε διαδικτυακή εκπομπή της «Κίπρις Ποστασί» και σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Σιντίκ πως «δεν είναι δυνατόν να αναγνωρίσουμε δύο κράτη, να αναγνωρίσουμε την "τδβκ"», ο κ. Τατάρ είπε πως ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής «άρχισε να υποστηρίζει την πολιτική της νότιας Κύπρου. Καταδικάζω τη δήλωση», πρόσθεσε. Υποστήριξε επίσης ότι δεν έχει παρατηρηθεί στην ιστορία του ψευδοκράτους άλλο τέτοιο «ξεπέρασμα των ορίων» και πως ο κ. Σιντίκ δεν είχε παρέμβει ξανά σε τέτοιο βαθμό στην εσωτερική πολιτική, προσθέτοντας ότι έγινε η απαραίτητη ενημέρωση στην Τουρκία. Ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι «η "τδβκ" χρησιμοποιείται για εθνικούς σκοπούς», λέγοντας ότι βρίσκει πολύ περίεργη τη δήλωση Σιντίκ, την καταδικάζει και ότι αυτή έγινε προκειμένου να έχουν οι Βρετανοί καλές σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία. Η πολιτική της ε/κ πλευράς, πρόσθεσε, δεν είναι ειλικρινής, επειδή «δεν αποδέχονται καν την πολιτική ισότητα. Είναι ξεκάθαρο ποιο θα είναι το καθεστώς, μηδέν στρατεύματα, μηδέν εγγυήσεις», είπε.
Η ξεκάθαρη στάση του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή της Βρετανίας ενόχλησε και τον λεγόμενο ΥΠΕΞ ,Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, που άσκησε δριμεία κριτική στον Ιρφάν Σιντίκ. «Δυστυχώς, αυτό το άτομο», είπε αναφερόμενος στον Ιρφάν Σιντίκ, «όχι μόνο έχει ξεπεράσει τα όρια της διπλωματικής ευγένειας, αλλά έχει κάνει και συνήθεια να υπερβαίνει τα όρια της ευπρέπειας. Ο Σιντίκ άρχισε να βλέπει την προσβολή της "τδβκ" και των Τουρκοκυπρίων ως ικανότητα και αρετή», είπε και ζήτησε μάλιστα «άμεσα την απομάκρυνση αυτού του ατόμου από τα καθήκοντά του. Στη θέση του χρειάζεται ένας υγιής, ισορροπημένος διπλωμάτης. Ένας Βρετανός διπλωμάτης που εξακολουθεί να αγνοεί το Κυπριακό δεν μπορεί να συνεισφέρει θετικά», σημείωσε.
Επιστολή Ελληνοαμερικανών
Στο φόντο της προσπάθειας για ενεργοποίηση της διαδικασίας στο Κυπριακό με την άφιξη τις επόμενες μέρες της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, πέντε Ελληνοαμερικανοί-μέλη του Κογκρέσου απέστειλαν επιστολή για το Κυπριακό στον Αμερικανό Πρόεδρο. Σύμφωνα με τους ελληνοαμερικανούς πολιτικούς απευθύνονται στον Αμερικανό Πρόεδρου γιατί ο ίδιος έχει πλήρως κατανοήσει την «ανελέητη τραγωδία» που συντελείται στην Κύπρο και καλούν την αμερικανική κυβέρνηση να σημειώσει τα πενήντα χρόνια από τη «βάναυση εισβολή στην Κύπρο». Οι πέντε Ελληνοαμερικανοί ζητούν στην επιστολή τους από τον Πρόεδρο Μπάιντεν «να καλωσορίσετε επίσημα τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο. Μια επίσημη κρατική επίσκεψη «θα ρίξει ένα ισχυρό φως στην οικοδόμηση της ειρήνης που απομένει να γίνει στην Κύπρο και θα καταδείξει το ευρύ ενδιαφέρον της Αμερικής για την ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο». Όπως σημειώνουν οι Chris Pappas, Gus Bilirakis, Dina Titus, Nicole Malliotakis και John P. Sarbanes, απευθυνόμενοι στον Αμερικανό Πρόεδρο, «έχετε κάνει περισσότερα από οποιονδήποτε Αμερικανό Πρόεδρο στην πρόσφατη μνήμη για να κρούσετε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις απειλές κατά της δημοκρατίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Η επίδειξη αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία, έναν βασικό εταίρο σε αυτό τον συνεχή αγώνα, θα επιβεβαιώσει την ακλόνητη δέσμευσή σας για την ενίσχυση των δημοκρατικών αρχών σε αυτή την κρίσιμη στιγμή».
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.