Συνολικά 26 παράτυποι μετανάστες, εντοπίστηκαν το πρωί σε βάρκα που βρισκόταν σε θαλάσσια περιοχή της Αγίας Νάπας.
Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι οι μετανάστες εντοπίστηκαν γύρω στις 07.10 σήμερα το πρωί να βρίσκονται σε βάρκα στη περιοχή Μακρόνησος στην Αγία Νάπα.
Σκάφος της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας μετέβη στη περιοχή και παρέλαβε τους μετανάστες μεταφέροντας τους με ασφάλεια στην ξηρά.
Στη βάρκα επέβαιναν 15 άντρες, 2 γυναίκες, 7 παιδιά και 2 ασυνόδευτοι ανήλικοι που μεταφέρονται στο Κέντρο Κράτησης στη Μεννόγεια αφού καταγράφηκαν τα στοιχεία τους.
Σύλληψη 22χρονουύποπτου
Νεαρός ηλικίας 22 ετών συνελήφθη ως ύποπτος για την πλοήγηση του σκάφους που μετέφερε τους 26 παράτυπους μετανάστες.
Ο νεαρός αναμένεται να οδηγηθεί την Τρίτη ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου για έκδοση διατάγματος προσωποκράτησής του.
Συνάντηση για το μεταναστευτικό
Οι δράσεις αλλά και οι προτάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού τίθενται την Τρίτη επί τάπητος στη συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικού, Κωνσταντίνου Ιωάννου, με την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο. Θα συζητηθούν μεταξύ άλλων το καθεστώς της Συρίας, το Σύμφωνο για την Μετανάστευση αλλά και η υλοποίηση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης στην Κύπρο.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ η εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών, Μαργαρίτα Κυριάκου, ανέφερε ότι ο Υπουργός Εσωτερικών θα παρουσιάσει την στρατηγική που εφαρμόζει η Κυπριακή Δημοκρατία για το μεταναστευτικό αλλά και την πρωτοβουλία της Κύπρου για να συζητηθεί η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στο καθεστώς της Συρίας και την ανάγκη επαναξιολόγησης με βάση τα σημερινά δεδομένα.
Η κ. Κυριάκου εξήγησε ότι πριν από δώδεκα χρόνια που είχε ξεκινήσει ο εμφύλιος στην Συρία προσωρινά δινόταν το καθεστώς πρόσφυγα στους Σύρους, αλλά το προσωρινό, όπως είπε, τείνει να γίνει μόνιμο.
Πρόσθεσε ότι ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα για επαναπατρισμό την ίδια ώρα αρκετοί που έρχονται τώρα ή άλλοι που είχαν έρθει προηγουμένως στην Κύπρο ταξιδεύουν στην Συρία για οποιοδήποτε λόγο και επιστρέφουν πίσω είτε από τα κατεχόμενα είτε από τα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η κ. Κυριάκου υπέδειξε ότι το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι πλέον «προφανώς δεν είναι τόσο επικίνδυνη η κατάσταση στην Συρία, τουλάχιστον σε κάποιες περιοχές της».
Η κ. Κυριάκου σημείωσε ότι ο Υπουργός Εσωτερικών θα συζητήσει με την Επίτροπο και το Σχέδιο δράσης για την ανατολική Μεσόγειο αλλά και το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο Υπουργός, συνέχισε η κ. Κυριάκου, θα ενημερώσει ακόμη και για το στάδιο υλοποίησης του Υφυπουργείου Μετανάστευσης, για τις υποδομές φιλοξενίας και τις αναβαθμίσεις που έγιναν, αλλά και για το Σχέδιο Δράσης για την ενσωμάτωση και την ένταξη των μεταναστών στην κυπριακή κοινωνία, το οποίο σε αυτή τη φάση είναι στην μορφή προσχεδίου.
Παράλληλα, σύμφωνα με την κ. Κυριάκου, ο Υπουργός Εσωτερικών θα ενημερώσει την Επίτροπο για τις μεταναστευτικές ροές, για τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις που έγιναν.
Η κ. Κυριάκου πρόσθεσε ότι έχουν αυξηθεί οι επιστροφές, ενώ υπήρξε και μεγάλη μείωση από τις εισροές στην Πράσινη Γραμμή. Σημείωσε ότι από εκεί έρχονται κυρίως Αφρικανοί οι οποίοι έπαιρναν φοιτητική βίζα, μετέβαιναν στα κατεχόμενα για σπουδές στα «πανεπιστήμια», αλλά ο σκοπός τους ήταν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές.
«Αυτό οφείλεται και στην ενημέρωση που γίνεται σε χώρες της Αφρικής, όπως Νιγηρία, Καμερούν, Κογκό, γιατί έρχονταν και δεν γνώριζαν καν ότι η Κύπρος είναι νησί ή νόμιζαν ότι μπορούσαν να περπατήσουν και να περάσουν σε άλλη χώρα», είπε η κ. Κυριάκου.
Ανέφερε ακόμη ότι έχει μειωθεί και ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων αφού πλέον εκδίδεται απόφαση εντός τριών μηνών κάτι που αποτρέπει από το να είναι η Κύπρος ελκυστικός προορισμός, λόγω των επιδομάτων που δίνονταν στον παρελθόν μέχρι την εξέταση των αιτήσεων.
Σημείωσε ότι πολλοί είναι οι μετανάστες που επιλέγουν την εθελούσια επιστροφή καθώς έχουν το κίνητρο των 1000 με 1500 ευρώ ανάλογα με την χώρα προέλευσης. Υπογράμμισε ότι γίνονται και απελάσεις που προκύπτουν μετά από επιθεωρήσεις του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και της Αστυνομίας.
Το πρόγραμμα της Επιτρόπου
Σύμφωνα με ενημέρωση από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, η κ. Γιόχανσον θα πραγματοποιήσει αύριο στις 09:00 το πρωί επίσκεψη στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης (ΚΣΕΔ), ενώ στις 11:00 θα έχει συνάντηση με την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου.
Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσει στις 12:00 συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Ιωάννου, ενώ στις 13:00 θα γίνουν δηλώσεις. Προστίθεται ότι στις 14:45 θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Κέντρο Υποδοχής Πουρνάρα, ενώ στις 16:00 η Επίτροπος θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κόμπο.
Ακόμη, στις 17:30 η κ. Γιόχανσον θα έχει συνάντηση με ενδιαφερόμενα μέρη, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε θέματα μετανάστευσης και ασύλου.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.