Μόλις το 50% των ερωτηθέντων στην Κύπρο δηλώνει πως προτίθεται να ψηφίσει στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, ποσοστό που είναι το μικρότερο μεταξύ των κρατών μελών, αρκετά κάτω από τον μέσο όρο (68%), και σε μεγάλη απόσταση από την πρώτη χώρα (Δανία με ποσοστό 86%), σύμφωνα με το νέο ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
Ωστόσο, το 67% των ερωτηθέντων στην Κύπρο (72% στην ΕΕ) πιστεύει ότι η χώρα έχει ωφεληθεί από την ένταξή στην ΕΕ, και το 87% των Κυπρίων πολιτών (70% στην ΕΕ) πιστεύει ότι η δράση της ΕΕ έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους.
Όσον αφορά την εικόνα της ΕΕ, στην Κύπρο το 41% έχει θετική εικόνα για την ΕΕ, το 33% έχει ουδέτερη εικόνα και το 25% αρνητική. Σε επίπεδο ΕΕ το 45% των ερωτηθέντων έχει θετική εικόνα για την Ένωση, το 38% ουδέτερη και το 16% αρνητική.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι κύριοι λόγοι που επιλέγουν οι Κύπριοι για να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές είναι η στήριξη πολιτικού κόμματος, η στήριξη συγκεκριμένου υποψηφίου και το καθήκον τους ως πολίτες. Ως προτεραιότητες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι Κύπριοι επιλέγουν τη δημόσια υγεία, την οικονομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Η νέα έρευνα Parlemeter 2023 πραγματοποιήθηκε από τον ερευνητικό οργανισμό Verian (πρώην Kantar Public) μεταξύ 25 Σεπτεμβρίου και 19 Οκτωβρίου 2023 και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, με δείγμα 26.523 ατόμων, με προσωπικές συνεντεύξεις καθώς και συνεντεύξεις μέσω βίντεο στη Δανία, στη Φινλανδία και στη Μάλτα. Τα αποτελέσματα της ΕΕ σταθμίστηκαν ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού σε κάθε χώρα.
Στην Κύπρο η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 28 Σεπτεμβρίου και 15 Οκτωβρίου 2023 με δείγμα 504 ατόμων και προσωπικών συνεντεύξεων.
Οι συγκρίσεις και οι μεταβολές που καταγράφονται αφορούν το τελευταίο ευρωβαρόμετρο που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2023.
«Κατά τη διάρκεια αυτών των τελευταίων πέντε ετών, αφουγκραστήκαμε τις ανάγκες της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέτυχε σημαντικές νίκες» ανέφερε σε δήλωσή της, με την ευκαιρία της δημοσίευσης της έρευνας, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.
«Αγωνιζόμαστε ενάντια στη φτώχεια, στον κοινωνικό αποκλεισμό και στην κλιματική αλλαγή, αλλά και για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να υπερασπιστούμε τις αξίες της ΕΕ, όπως τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου», πρόσθεσε.
«Αλλά η δημοκρατία δεν μπορεί ποτέ να θεωρείται δεδομένη. Πρέπει να την προστατεύσουμε και να την διαφυλάξουμε, ψηφίζοντας. Κάθε ψήφος στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές έχει σημασία», κατέληξε η κ. Μέτσολα.
Οι λόγοι για τους οποίους ψηφίζουν οι Κύπριοι
Σε ερώτηση για τους λόγους για τους οποίους θα ψήφιζαν στις Ευρωεκλογές, οι Κύπριοι ερωτηθέντες αξιολόγησαν ως πρώτο κριτήριο τη στήριξη πολιτικού κόμματος (54%, σε σύγκριση με 37% στην ΕΕ). Ακολουθούν η στήριξη συγκεκριμένου υποψηφίου (52%, σε σύγκριση με 23% στην ΕΕ) και το καθήκον τους ως πολίτες (45%, σε σύγκριση με 36% στην ΕΕ).
Σε επίπεδο ΕΕ, πρώτο κριτήριο είναι η στήριξη πολιτικού κόμματος (37%) και ακολουθούν το καθήκον των ερωτηθέντων ως πολιτών (36%) και η συνήθεια της ψήφου στις εκλογές (34%, σε σύγκριση με 31% στην Κύπρο).
Ενδιαφέρον στην περίπτωση της Κύπρου έχουν οι μεταβολές στα αποτελέσματα της έρευνας τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο σε σχέση με τις τελευταίες μετρήσεις τον Μάρτιο. Την περίοδο αυτή η στήριξη σε πολιτικό κόμμα ως κριτήριο μειώθηκε κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, το καθήκον των ερωτηθέντων ως πολίτες μειώθηκε κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η πρόθεση να αλλάξουν τα πράγματα ψηφίζοντας στις Ευρωεκλογές μειώθηκε κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες (στο 21%, προσεγγίζοντας τον μέσο όρο της ΕΕ που βρέθηκε στο 27% με μικρή αύξηση 2 ποσοστιαίων μονάδων).
Παράλληλα στην Κύπρο αυξήθηκε ως κριτήριο η πρόθεση στήριξης της Κυβέρνησης της χώρας (κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες στο 24%, σε σύγκριση με 17% στην ΕΕ) και η πρόθεση έκφρασης δυσαρέσκειας (κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στο 14% σε σχέση με 21% στην ΕΕ όπου το ποσοστό έμεινε σταθερό), ενώ μειώθηκε το ποσοστό όσων θέλουν να εκφράσουν τη στήριξή τους για την ΕΕ (κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στο 9%, σε σύγκριση με 20% στην ΕΕ με μικρή μείωση 1 ποσοστιαίας μονάδας).
Που πρέπει να δώσει προτεραιότητα η Ευρωβουλή
Όσον αφορά τις προτεραιότητες στις οποίες οι Κύπριοι ερωτηθέντες θεωρούν πως πρέπει να δώσει προτεραιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρώτη έρχεται η δημόσια υγεία (50%, 34% στην ΕΕ) και ακολουθούν η οικονομία και η δημιουργία θέσεων εργασίας (43%, 29% στην ΕΕ) και η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (42%, 36% στην ΕΕ).
Σε επίπεδο ΕΕ, πολιτικές προτεραιότητες για τους πολίτες στην ΕΕ θεωρούνται η καταπολέμηση της φτώχειας (36%), η δημόσια υγεία (34%) και η κλιματική αλλαγή και η στήριξη της οικονομίας (29%, 20% στην Κύπρο).
Σε σχέση με τον Μάρτιο, στην Κύπρο μειώθηκαν σημαντικά ως προτεραιότητες η μετανάστευση και το άσυλο (-10 ποσοστιαίες μονάδες στο 23%, σε σχέση με +3 ποσοστιαίες μονάδες στο 18% στην ΕΕ) και η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (-6 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό αυτών που θεωρούν προτεραιότητα την ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια (+9 ποσοστιαίες μονάδες στο 22%, σε σχέση με παραμονή στο 16% στην ΕΕ).
Μείωση βιοτικού επιπέδου
Όπως φαίνεται και από τις πολιτικές προτεραιότητες, οι κοινωνικοοικονομικές δυσχέρειες εξακολουθούν να επηρεάζουν πολλούς Ευρωπαίους, παρά το γεγονός ότι οι δείκτες βελτιώθηκαν ελαφρώς κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών.
Το 73% των ερωτηθέντων στην ΕΕ (6 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από την άνοιξη του 2023) πιστεύουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο θα μειωθεί το επόμενο έτος. Το 37% δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς μερικές ή τις περισσότερες φορές.
Το αντίστοιχο ποσοστό που καταγράφεται στην Κύπρο είναι χαμηλότερο, στο 20%. Παράλληλα, το 88% στην Κύπρο πιστεύει πως το βιοτικό του επίπεδο θα μειωθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.