Τον χαρακτήρα της σύγκρουσης μεταξύ πρώτης και δεύτερης γενεάς Οικολόγων λαμβάνει η σημερινή εκλογική αναμέτρηση της Έφης Ξάνθου και του Γιώργου Περδίκη για την προεδρία του Κινήματος. Το εκλογικό και καταστατικό συνέδριο του Κινήματος Οικολόγων θα συνέλθει στις 10:00 το πρωί, στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία. Θα είναι η πρώτη φορά που ο Γιώργος Περδίκης θα αναμετρηθεί με την Έφη Ξάνθου η οποία θεωρείται πολιτικό του παιδί. Θα είναι και η πρώτη αναμέτρηση και των δύο κυρίαρχων τάσεων εντός του Κινήματος. Πολλοί θεωρούν ότι δύσκολα θα κερδίσει η Έφη Ξάνθου απέναντι στον ιστορικό ηγέτη του Κινήματος, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα με απόλυτη σιγουριά, αφού δεν υπήρξαν δημοσκοπήσεις και μετρήσεις των προθέσεων των μελών του Κινήματος. Σήμερα αναμένεται να προσέλθουν στις κάλπες γύρω στα 200 μέλη του κόμματος.
Στέκεται εμπόδιο
Ο Γιώργος Περδίκης, ιδρυτικό μέλος του Κινήματος Οικολόγων και για πολλά χρόνια στην ηγεσία του κόμματος, επιχειρεί να σταθεί ξανά εμπόδιο στην προσπάθεια της Έφης Ξάνθου να αναρριχηθεί στην προεδρία. Ο κ. Περδίκης έκοψε τον δρόμο στην Έφη Ξάνθου και το καλοκαίρι του 2020, όταν ο ίδιος παραιτήθηκε από πρόεδρος του Κινήματος για προσωπικούς λόγους, δίνοντας το δαχτυλίδι της ηγεσίας του κόμματος στον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου. Κάτι που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση τότε, αφότου η Έφη Ξάνθου, κοινοβουλευτική συνεργάτιδα του μοναδικού τότε βουλευτή του Κινήματος Γιώργου Περδίκη, θεωρείτο η φυσική διάδοχος.
Η Έφη Ξάνθου εντάχθηκε στο Κίνημα πέντε χρόνια μετά την ίδρυσή του (1996) και υπήρξε από τους πιο στενούς συνεργάτες του Γιώργου Περδίκη. Εργατική και εξωστρεφής, η κ. Ξάνθου κατάφερε να υπερκεράσει πολλά ιδρυτικά στελέχη και να καθιερωθεί στις συνειδήσεις των μελών του Κινήματος ως η επόμενης πρόεδρος. Παρ' όλα αυτά, ο Γιώργος Περδίκης στράφηκε προς ένα άλλο ιδρυτικό μέλος του Κινήματος. Συγκεκριμένα, ο κ. Περδίκης κάλεσε τον Άδωνη Γιάγκου για να τον ενημερώσει ότι προτίθεται να του παραδώσει τα κλειδιά του κόμματος. Ο κ. Γιάγκου αρνήθηκε να αναλάβει την προεδρία, προτείνοντας το όνομα του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου. Τελικά ο κ. Θεοπέμπτου αποδέχθηκε την πρόταση και ανέλαβε την ηγεσία του Κινήματος, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε αντίρρηση από την Έφη Ξάνθου η οποία δεν υπέβαλε καν υποψηφιότητα στις εσωκομματικές εκλογές.
Από το 2001 που εντάχθηκε στο Κίνημα η Έφη Ξάνθου μέχρι το 2020 που παραιτήθηκε ο Γιώργος Περδίκης μεσολάβησαν πολλά γεγονότα και καταστάσεις, με τις προστριβές και τις έντονες διαφωνίες μεταξύ των δύο να καθορίζουν τελικά την απόφαση του παραιτηθέντος προέδρου για το ποιος θα τον διαδεχτεί. Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι επρόκειτο για τιμωρία ενός μη πειθήνιου συνεργάτη, ενώ ένας άλλος θα έλεγε πως ο κ. Περδίκης δεν εμπιστεύεται την Έφη Ξάνθου.
Σχίσμα
Η προεδρία του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου ήταν σύντομη και επεισοδιακή. Αν και το Κίνημα επί δικής του προεδρίας κατάφερε να κερδίσει για πρώτη φορά τρεις έδρες στη Βουλή, ωστόσο αμφισβητήθηκε όσο κανείς άλλος ηγέτης του κόμματος. Η αμφισβήτηση δεν ήρθε τελικά από την Έφη Ξάνθου, η οποία θα μπορούσε να παίξει αντιπολιτευτικό ρόλο λόγω της ανατροπής που υπήρξε σε μια φυσική πορεία διαδοχής. Τον κ. Θεοπέμπτου φαίνεται να δυσκόλεψαν περισσότερο εκείνοι που τον ανέδειξαν στην ηγεσία. Δεν εμπιστεύτηκαν τις επιλογές του, υπόσκαψαν τον ίδιο και τους συνεργάτες του, εξώθησαν τη βουλεύτρια Αλεξάνδρα Ατταλίδου σε αποχώρηση, προκαλώντας τελικά ένα πρωτοφανές σχίσμα στο Κίνημα που έφερε την παραίτηση του προέδρου. Στην ουσία έβαλαν ταφόπλακα στην προσπάθεια αλλαγής των θέσεων του Κινήματος στο Κυπριακό και στον εκσυγχρονισμό. Καταλύτης των εσωκομματικών εξελίξεων υπήρξε η πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου και η Αλεξάνδρα Ατταλίδου στη Βουλή τον περασμένο Οκτώβριο ώστε να δοθεί το δικαίωμα στα ομόφυλα ζευγάρια να προχωρούν σε υιοθεσία παιδιών. Πρόταση που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της συντηρητικής τάσης εντός του Κινήματος, προκαλώντας την πρώτη ήττα των προοδευτικών δυνάμεων.
Δύο σχολές σκέψης
Από το 1997 που ιδρύθηκε το Κίνημα Οικολόγων μέχρι σήμερα, υπήρξε πολιτική ζύμωση εντός του κόμματος που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία διαφόρων τάσεων. Κατ’ ακρίβεια, στους Οικολόγους σήμερα υπάρχουν δύο τάσεις κυρίως. Η πρώτη τάση που κάποιοι ονομάζουν συντηρητικούς ή και περδικικούς, δεν επιθυμεί την αλλαγή στις θέσεις του Κινήματος στο Κυπριακό πρόβλημα και τοποθετείται αρνητικά απέναντι σε οποιαδήποτε εισήγηση για υιοθέτηση προοδευτικών πολιτικών θέσεων όπως η σεξουαλική διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και το δικαίωμα υιοθεσίας σε ομόφυλα ζευγάρια. Πρόκειται για τη σχολή σκέψης με τις ακραίες θέσεις στο Κυπριακό, η οποία προσπαθεί να διατηρήσει τη θέση του Κινήματος κατά της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας (ΔΔΟ). Αυτή η συντηρητική τάση στηρίζει την υποψηφιότητα του Γιώργου Περδίκη και αποτελείται από στελέχη όπως ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Τσιμίλλης, ο βουλευτής Σταύρος Παπαδούρης, το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής Αντώνης Κουππαρής κ.ά. Παρότι ο Γιώργος Περδίκης παρουσιάζεται ως πυροσβέστης, λέγοντας ότι η υποψηφιότητά του έχει στόχο την ενότητα και τη συνοχή του Κινήματος, ωστόσο πολλά στελέχη θεωρούν ότι είναι μέρος του προβλήματος που δημιουργούν όσοι αντιστέκονται στις αλλαγές και σε κάθε λογής νεωτερισμούς.
Αν και ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου βρίσκεται στη λίστα των παλαιότερων στελεχών και ιδρυτικών μελών του Κινήματος, εντούτοις υπήρξε ο ηγέτης των εκσυγχρονιστών. Πρόκειται για ακόμη μια μεγάλη τάση εντός του κόμματος που αποτελείται κυρίως από στελέχη και μέλη της δεύτερης γενεάς των Οικολόγων, όπως η Έφη Ξάνθου, η β’ αντιπρόεδρος Μαρία Κολά, ο επαρχιακός γραμματέας Πάφου Ορέστης Μάτσας, ο επαρχιακός γραμματέας Λεμεσού Έτμοντ Χαγουίλα, το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής και πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Κύπρου Νατάσα Ιωάννου, ο πρόεδρος της Νεολαίας του κόμματος Αντριανός Χαραλάμπους κ.ά. Αυτή η σχολή σκέψης βλέπει με θετικό μάτι την προσπάθεια αλλαγής των θέσεων του Κινήματος στο Κυπριακό και την αποδοχή της ΔΔΟ ως μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση των πραγμάτων, αφότου αποτελεί και την επίσημη γραμμή της ε/κ πλευράς. Συμμετέχει σε διαμαρτυρίες και πορείες που έχουν σκοπό τη στήριξη των δικαιωμάτων ορισμένων μειονοτικών ομάδων και την ανάδειξη των ζητημάτων ταυτότητας και σεξουαλικού προσανατολισμού. Είναι η τάση που θέλει να γυρίσει σελίδα στο Κίνημα και να φέρει το κόμμα πιο κοντά στις θέσεις των Ευρωπαίων Πρασίνων.
Πύρρειος νίκη
Κάποια στελέχη του κόμματος δήλωσαν στον «Π» ότι ο Γιώργος Περδίκης υπέβαλε υποψηφιότητα για να κερδίσει χρόνο ώστε να βρεθεί ο «κατάλληλος» για την προεδρία του Κινήματος. Προσπαθεί, δηλαδή, να προετοιμάσει το έδαφος για το πρόσωπο της επιλογής του και σε αυτή τη φάση μόνο ένας δελφίνος υπάρχει. Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου δεν πρόκειται να επαναδιεκδικήσει και άρα ο κλήρος πέφτει στον άλλο βουλευτή του Κινήματος Σταύρο Παπαδούρη. Δεν πρόκειται για παραδοσιακό μέλος του Κινήματος και άρα δεν έχει την ίδια πρόσβαση που έχει στα μέλη η Έφη Ξάνθου. Η συνεργασία του Κινήματος με τον Σταύρο Παπαδούρη προέκυψε στις βουλευτικές εκλογές του 2021. Θα έλεγε κάποιος ότι είναι ξένο σώμα μέσα στο κόμμα. Αυτός είναι και ο λόγος που μια ενδεχόμενη επικράτηση του Γιώργου Περδίκη και της συντηρητικής τάσης σήμερα πιθανόν να αποδειχτεί πύρρειος νίκη, αφού σε έναν χρόνο και δύο μήνες θα κληθούν τα μέλη να εκλέξουν ξανά πρόεδρο. Τότε θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ ενός δικού τους υποψήφιου και ενός ξένου.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.