Διχάστηκε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όσον αφορά τις προτάσεις για την τροποποίηση των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς πέρασε με οριακή πλειοψηφία 305 ψήφους υπέρ, 276 κατά και 29 αποχές, ανάμεσα στις οποίες ήταν και των ευρωβουλευτών του ΔΗΣΥ Λουκά Φουρλά και της Ελένης Σταύρου, οι οποίοι τήρησαν αποχή στην έκθεση, ωστόσο καταψήφισαν τις αναφορές για κατάργηση του βέτο. Οι ευρωβουλευτές Γεωργίου και Νιαζί καταψήφισαν, ενώ ο Δημήτρης Παπαδάκης καταψήφισε όλα όσα ήταν υπέρ της αλλαγής αλλά απέφυγε να ψηφίσει στην τελική ψηφοφορία, τηρώντας επί της ουσίας αποχή.
Οι ευρωβουλευτές επανέλαβαν το αίτημά τους για αναθεώρηση των Συνθηκών της ΕΕ και κάλεσαν το Συμβούλιο να «υποβάλει αμέσως και χωρίς συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τις προτάσεις» αυτές. Εναπόκειται τώρα στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να συγκαλέσουν την σχετική Συνέλευση, απόφαση που μπορεί να ληφθεί με απλή πλειοψηφία. Η Ισπανική Προεδρία του Συμβουλίου έχει δεσμευτεί να καταθέσει τις προτάσεις στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο. Μάθετε περισσότερα για τον τρόπο με τον οποίο τροποποιούνται οι Συνθήκες της ΕΕ.
Οι κύριες προτεινόμενες αλλαγές περιλαμβάνουν την εγκατάλειψη της αρχής της ομοφωνίας στις ψηφοφορίες στο Συμβούλιο της ΕΕ σε 65 τομείς και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα κράτη μέλη σε επίπεδο ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας δύο νέων αποκλειστικών αρμοδιοτήτων της ΕΕ στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας και της σημαντικής επέκτασης των κοινών αρμοδιοτήτων, οι οποίες θα καλύπτουν επτά νέους τομείς: εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, προστασία των συνόρων, δημόσια υγεία, πολιτική άμυνα, βιομηχανία και εκπαίδευση. Η έκθεση προβλέπει επίσης την απλούστευση της διαδικασίας αναστολής των δικαιωμάτων των κρατών μελών που παραβιάζουν τις «αξίες της ΕΕ», όπως το κράτος δικαίου, η δημοκρατία, η ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα ή η ισότητα.
Σύμφωνα με δηλώσεις των εισηγητών μετά τη ψηφοφορία, η πρόταση θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, η ιδέα είναι να σταλεί αμέσως από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα πάρει την τελική του απόφαση, ενώ δεν αναμένεται να υπάρξει τελική απόφαση πριν τις ευρωεκλογές του 2024.
«Η σχεδόν πλήρης κατάργηση του δικαιώματος βέτο σε 63 περιπτώσεις οδηγεί σε συνταγματικό πραξικόπημα, με στόχο τη δημιουργία ενός δυστοπικού υπερκράτους στη θέση της Ένωσης και την υποβάθμιση των κρατών μελών σε καθεστώς περιφερειών. Αυτό γίνεται με το ψεύτικο πρόσχημα της προετοιμασίας για την επέκταση, όπου το μόνο σημαντικό δικαίωμα βέτο που παραμένει σχετίζεται με την ένταξη νέων κρατών. Πρόκειται για τα Ιμαλάια της υποκρισίας», εκτίμησε ο Jacek Saryusz-Wolski από τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.