Σε συμφωνία κατέληξαν μετά από πολύωρη συζήτηση οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το λεκτικό στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου γίνεται έκκληση για διευκόλυνση της πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Το τελικό κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα κάνει λόγο για την ανάγκη, μεταξύ άλλων, «ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων για ανθρωπιστικές ανάγκες».
Ειδικότερα, η παράγραφος 16 των συμπερασμάτων, στο κεφάλαιο που αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αναφέρει (σε ανεπίσημη μετάφραση) πως «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη σοβαρότατη του ανησυχία για την επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και καλεί για συνεχή, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση, και να φθάσει η βοήθεια σε όσους την έχουν ανάγκη μέσω όλων των αναγκαίων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων για ανθρωπιστικές ανάγκες».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεργαστεί στενά με τους εταίρους της στην περιοχή για την προστασία των αμάχων, την παροχή βοήθειας και τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε τρόφιμα, νερό, ιατρική περίθαλψη, καύσιμα και καταφύγιο, διασφαλίζοντας ότι η βοήθεια αυτή δεν θα γίνεται αντικείμενο κατάχρησης από τρομοκρατικές οργανώσεις» προστίθεται.
Τα κράτη μέλη διαφωνούσαν εδώ και αρκετές μέρες για το λεκτικό στη συγκεκριμένη παράγραφο, με χώρες όπως την Ισπανία να ζητά αναφορά σε «ανθρωπιστική παύση» (η οποία παραπέμπει σε εκεχειρία μεταξύ των πλευρών) και χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία να ζητούν αναφορά σε «ανθρωπιστικές παύσεις» (που παραπέμπει σε διακριτές χρονικά και γεωγραφικά - ανάλογα με την περίσταση - παύσεις εχθροπραξιών για σκοπούς μεταφοράς βοήθειας).
Unity, agreement at #EUCO on Middle East conclusions. pic.twitter.com/sC8zUuiZlI
— Ecaterina Casinge (@ecasinge) October 26, 2023
Η σύνοδος των ηγετών είχε ξεκινήσει γύρω στις 16:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Κύπρου) με ανταλλαγή απόψεων με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και παρέμβαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Παρόλο που το θέμα της Μέσης Ανατολής βρισκόταν στην ατζέντα του δείπνου, μετακινήθηκε τελικά πρώτο στη σειρά των θεμάτων αμέσως μετά την παρέμβαση Ζελένσκι.
Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, μετά την κατάληξη στο λεκτικό για τη Μέση Ανατολή, οι ηγέτες συνέχισαν με τη συζήτηση για την αναθεώρηση του τρέχοντος Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2021 - 2027) ενόψει των νέων οικονομικών συνθηκών. Στη συνέχεια αναμενόταν να επιστρέψουν στο κεφάλαιο της Ουκρανίας.
Στα συμπεράσματα για τη Μέση Ανατολή επαναλαμβάνεται η θέση των 27 όπως καταγράφηκε στην κοινή δήλωση της 15ης Οκτωβρίου περί καταδίκης της Χαμάς και αναγνώρισης του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα εντός των ορίων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Επίσης αναφέρεται πως οι 27 συζήτησαν την κατάσταση, μεταξύ άλλων όσων αφορά την βοήθεια σε πολίτες της ΕΕ στην περιοχή, ενώ επαναλήφθηκε η ανάγκη να αποφευχθεί η περιφερειακή κλιμάκωση, και να υπάρξει συνεργασία με τους εταίρους της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστινιακής Αρχής.
Επίσης στα συμπεράσματα επαναλαμβάνεται η δέσμευση της ΕΕ να συνεισφέρει στην αναβίωση της πολιτικής διαδικασίας για μια λύση δύο κρατών, και υπογραμμίζεται η ανάγκη καταπολέμησης της παραπληροφόρησης.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.