Tην πρόθεσή του να είναι υποψήφιος στις επόμενες «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα (το 2025) αποκάλυψε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια προγεύματος που τους παρέθεσε το Σάββατο.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος ανέφερε χθες ότι ο κ. Τατάρ είπε πως είναι υγιής και έχει σώας τα φρένας, διαθέτει αρκετή πείρα και θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για την «προεδρία».
«Οι Τούρκοι της Κύπρου υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν», είπε προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να ξεπεραστούν οι αδικίες που γίνονται κατά των Τουρκοκυπρίων και τα αναχρονιστικά «εμπάργκο» και η απομόνωση που τους επιβάλλεται.
Επαναλαμβάνοντας ξανά την σημασία που έχει το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έθεσε στην ημερήσια διάταξη την πολιτική των Τουρκοκυπρίων στην 77η και 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο κ. Τατάρ είπε ότι ενίσχυσε την πολιτική τους το γεγονός ότι ο κ. Έρντογαν ανέφερε ότι τα εμπάργκο είναι αναχρονιστικά και έχουν τον χαρακτήρα τυραννίας και πόσο συγκρούονται αυτά με τις αρχές των κρατών του κόσμου.
Η φωνή των Τουρκοκυπρίων από μόνη της μπορεί να ακούγεται μέχρι ένα ορισμένο σημείο, πρόσθεσε λέγοντάς ότι η «νότια Κύπρος», κατά την έκφρασή του, και οι σύμμαχοί της προσπαθούν να εμποδίσουν τις συναντήσεις και τις επαφές που οργανώνει ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών για τους Τουρκοκύπριους.
Υποστήριξε ότι η νοοτροπία της άλλης πλευράς είναι ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν αξίζουν την αναγνώριση και προσπαθεί να απομονώσει τους Τουρκοκύπριους από τον κόσμο και να τους φιμώσει.
Αναφερόμενος στις βασικές παραμέτρους των Ηνωμένων Εθών, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι αν θα υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, οι βασικές έννοιες είναι πως πρέπει να είναι «Freely Negotiable» και «Acceptable», δηλαδή μετά από ελεύθερη διαπραγμάτευση και να την εγκρίνουν και οι δύο πλευρές.
Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί, δύο χωριστές δομές και δύο χωριστές δημοκρατίες, είπε ότι ουσιαστικά ο τ/κ «λαός» συνεχίζει τον δρόμο του με το δικό του «κράτος» από το 1963.
Είπε ότι στις 15 Νοεμβρίου θα γιορτάσουν τα 40χρονα της ανακήρυξης του «κράτους» τους, τα θεμέλια του οποίου τέθηκαν στις 21 Δεκεμβρίου 1963.
Για την επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, ανέφερε ότι είχε προγραμματιστεί και στο παρελθόν, όμως δεν κατέστη δυνατή να πραγματοποιηθεί λόγω κάποιων πιέσεων και δυσκολιών.
Ανέφερε ότι μετά τη νίκη του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μετέβησαν στο Μπακού μετά από επίσημη πρόσκληση, τον μεταχειρίστηκαν ως «αρχηγό κράτους» και το ενδιαφέρον και η φιλοξενία ήταν αυτή που επιδεικνύεται στο «ανώτατο πρωτόκολλο».
Δεν δέχεται διορισμό ειδικού απεσταλμένου
Ο κ. Τατάρ επανέλαβε ότι δεν είναι δυνατόν να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις χωρίς την αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος τους. «Εμείς αποδεχτήκαμε ότι δεν θα συνομιλήσουμε πλέον στη βάση της ομοσπονδίας, διότι μετά το Σχέδιο Ανάν και το Κραν Μοντάνα δεν έχουμε απολύτως καμία ελπίδα ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα από μια συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση».
Αναφερόμενος στις συζητήσεις περί διορισμού απεσταλμένου (envoy), ο κ. Τατάρ είπε: «Είχαμε τονίσει και όταν τέθηκε στην ημερήσια διάταξη πριν δύο χρόνια ότι δεν θα δεχόμασταν την αντίληψη της έναρξης διαπραγματεύσεων σε ομοσπονδιακό πλαίσιο με τον διορισμό που λέγεται 'special envoy' και θα μπορεί να είναι συνομιλητής με το Συμβούλιο Ασφαλείας και να ξεπερνά τον Γενικό Γραμματέα. Θέλουμε να το τονίσουμε και από εδώ».
Το 2023, συνέχισε, η Κύπρος απέκτησε εντελώς διαφορετική γεωστρατηγική και γεωπολιτική θέση, προσθέτοντας ότι το ψευδοκράτος είναι σημαντικό για την σταθερότητα της περιοχής και την εθνική ασφάλεια, αλλά και για την ελληνοτουρκική ισορροπία.
Εξάλλου, μιλώντας στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι από το 1923 ουδέποτε έπαψε να ενδιαφέρεται για την Κύπρο η Τουρκία και δεν άφησε μόνους τους Τούρκους της Κύπρου.
Με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας στις 29 Οκτωβρίου 1923, ο κ. Τατάρ είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ευγνώμονες για όλα όσα έκανε η Τουρκία, αποκάλεσε τον αγώνα και τις μεταρρυθμίσεις υπό την ηγεσία του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ έμπνευση για τους ίδιους στον δρόμο για «ανεξαρτησία» και ίδρυσης του δικού τους «κράτους».
Ο κ. Τατάρ μετέβη σήμερα στην Τουρκία όπου θα έχει επαφές στο Αφιόν Καράχισαρ, στην Άγκυρα και στο Τσανάκκαλε, θα κάνει διαλέξεις για το Κυπριακό, θα συναντηθεί με οργανώσεις πολιτών και ΜΜΕ και θα λάβει μέρος σε εκδηλώσεις.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.