Ο επιχειρηματίας Γιώργος Μαυρουδής ενδιαφέρεται για τη δημαρχία της κατεχόμενης Αμμοχώστου, απ' όπου και κατάγεται. Είναι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Mavroudis Global Transportation and Logistics, που δραστηριοποιείται στον τομέα των ναυτιλιακών υπηρεσιών και διεθνών μεταφορών. Την περίοδο 2014 - 2017, διετέλεσε πρόεδρος του ΕΒΕ Αμμοχώστου -προηγουμένως υπηρέτησε για 30 χρόνια στο διοικητικό συμβούλιο του επιμελητηρίου. Από το 2017 μέχρι το 2022, διετέλεσε αντιπρόεδρος Οικονομικών του ΚΕΒΕ. Επίσης, διετέλεσε μέλος των διοικητικών συμβουλίων στην Ελληνική Τράπεζα Επενδύσεις, στην Ελληνική Τράπεζα Χρηματοδοτήσεις, στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και στον Σύνδεσμο Διαμεταφορέων Κύπρου. Από το 2022, είναι μέλος του ανώτατου συμβουλίου του Δημοκρατικού Συναγερμού. Αποφοίτησε το 1984 από το Macalester College των Ηνωμένων Πολιτείων κατέχοντας τον τίτλο του Β.Α. στα Οικονομικά και στις Πολιτικές Επιστήμες. Είναι νυμφευμένος με τη Λούπα Τερέχοβα και πατέρας δύο παιδιών, του Χριστόδουλου και της Δανάης.
Τι είναι Αμμόχωστος για εσάς;
Είναι η δική μας Ιθάκη. Η πόλη που μεγαλώσαμε. Μια πόλη όραμα, μια πόλη σύμβολο. Σύμβολο αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όχι μόνο των Αμμοχωστιανών, αλλά ολόκληρου του κυπριακού λαού. Μια μαρτυρία της κατοχής, αλλά και των χαμένων ευκαιριών.
Στο και πέντε
Πώς προέκυψε το ενδιαφέρον σας για τη δημαρχία της κατεχόμενης Αμμοχώστου;
Ως βέρος Βαρωσιώτης, πρόσφυγας εδώ και μισό αιώνα, παρακολουθώ στενά τις εξελίξεις και ως ενεργός πολίτης συμμετέχω συστηματικά σε πρωτοβουλίες και δράσεις της κοινωνίας των πολιτών. Το ότι βρισκόμαστε στο και πέντε, όχι μόνο στο θέμα της Αμμοχώστου, αλλά στο Κυπριακό γενικότερα, είναι κάτι περισσότερο από πρόδηλο. Και δεν αφορά ασφαλώς μόνο τους Αμμοχωστιανούς, αλλά όλους τους Κύπριους. Δεν είμαστε απλώς σε κρίσιμο σταυροδρόμι όπως ακούγαμε τόσα χρόνια. Είμαστε στο τέλος της διαδρομής. Σ’ αυτήν την τελευταία στροφή του Κυπριακού, δηλώνω έτοιμος να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στην κοινή προσπάθεια να ανατρέψουμε τα αρνητικά δεδομένα.
Πώς αντιλαμβάνεστε τον ρόλο του δημάρχου της κατεχόμενης Αμμοχώστου; Πρέπει να έχει πολιτικό λόγο ο δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης;
Εκ των πραγμάτων, ο Δήμος Αμμοχώστου είναι ένας δήμος με πολιτική σημασία και βαρύτητα. Κατ’ επέκταση πρέπει να έχει πολιτικό ρόλο και λόγο. Ο δήμαρχος Αμμοχώστου χρειάζεται να είναι εξωστρεφής, δυναμικός, διεκδικητικός και δραστήριος. Επιβάλλεται να λειτουργεί ενωτικά και συλλογικά με το δημοτικό συμβούλιο, αξιοποιώντας όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης, με μοναδική επιδίωξη την ισχυρή και αποτελεσματική εκπροσώπηση. Εκεί και όπου πρέπει να ασκήσουμε πιέσεις ή να γίνουμε πονοκέφαλος για την εκτελεστική εξουσία, να το κάνουμε με πυγμή και αποφασιστικότητα. Διότι το Κυπριακό το διαχειρίζεται μεν η εκτελεστική εξουσία, αλλά αφορά όλους μας. Υπό αυτό το πρίσμα, φορείς, όπως π.χ. κατεχόμενοι δήμοι, ομάδες πολιτών και άλλα οργανωμένα σύνολα, έχουν καθήκον να αποτελούν μοχλό συστηματικής και αποτελεσματικής πίεσης προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Εποικοδομητικά πάντα, με επιχειρήματα, μεθοδικότητα, επιμονή και διεκδικητικότητα.
Το ζητούμενο
Ποιες είναι σήμερα οι προτεραιότητες και οι προκλήσεις για την Αμμόχωστο και τον δήμαρχο της κατεχόμενης πόλης;
Το ζητούμενο είναι ένα: Η ανατροπή των κατοχικών δεδομένων. Βασικότερη, όμως, πρόκληση είναι η επανατοποθέτηση του θέματος της Αμμοχώστου ψηλά στην ατζέντα. Η Αμμόχωστος πρέπει να είναι προμετωπίδα του Κυπριακού. Και τα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν εντός της περίκλειστης πόλης και αλλού το τελευταίο διάστημα, υπογραμμίζουν την ανάγκη επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.
Πρωτοβουλία κινήσεων
Τι διαφορετικό θα κάνετε εάν εκλεγείτε δήμαρχος Αμμοχώστου;
Πέραν των όσων έχω αναφέρει, κορυφαία προτεραιότητα είναι η διεκδίκηση των δικαίων και των δικαιωμάτων των δημοτών μας. Να δούμε, δηλαδή, ξανά την προσφυγική πολιτική και τον προσφυγικό κόσμο που συνεχίζει να υφίσταται τις τραγικές συνέπειες της εισβολής. Για παράδειγμα, είναι επιεικώς απαράδεκτο να μειώνεται η κρατική χορηγία στον Φορέα Ίσης Κατανομής Βαρών κατά 21 εκατομμύρια ευρώ. Περαιτέρω, είναι κεφαλαιώδους σημασίας να ενεργοποιήσουμε τους Βαρωσιώτες και να κρατήσουμε ζωντανό το ενδιαφέρον της νέας γενιάς. Είναι σημαντικό, επιπλέον, να αξιοποιούνται ευκαιρίες που προκύπτουν στο πλαίσιο επαφών με ξένους αξιωματούχους. Όταν δεν προκύπτουν ευκαιρίες, θα πρέπει να τις δημιουργούμε. Να υπάρχει, δηλαδή, μια πρωτοβουλία κινήσεων. Υπάρχουν και πιο σύγχρονα μέσα και εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν για να αναδειχθεί το θέμα της Αμμοχώστου. Οι δυνατότητες του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι απεριόριστες. Όραμά μου δεν μπορεί να είναι άλλο από την επιστροφή στην αγαπημένη μας πόλη. Να γίνει ξανά η Αμμόχωστος παράδειγμα ανάπτυξης, συνεργασίας και δημιουργίας.
Μόνον η λύση
Υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει και να σταματήσει τις τουρκικές ενέργειες για άνοιγμα υπό τουρκική διοίκηση και εποικισμό της κατεχόμενης πόλης;
Εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας και τους πολίτες αυτού του τόπου, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι μόνο η λύση του Κυπριακού μπορεί να σταματήσει την εδραίωση των κατοχικών δεδομένων και την παγίωση των τετελεσμένων. Γι’ αυτό λέμε, επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν.
Έχετε επαφή με τους Αμμοχωστιανούς; Τι σας λένε; Τι περιμένουν από τον δήμαρχό τους;
Έχω συστηματική επαφή, θα ‘λεγα καθημερινή. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει θυμός και δυσαρέσκεια για όσα συμβαίνουν στην περίκλειστη πόλη, για το αδιέξοδο μετά από 50 χρόνια συζητήσεων και τον κίνδυνο να χαθεί οριστικά η Αμμόχωστος και μαζί η Κύπρος. Βλέπουμε συγγενείς, γνωστούς και φίλους Βαρωσιώτες να φεύγουν με τον καημό της επιστροφής. Οι Αμμοχωστιανοί προσβλέπουν σε ανάληψη πρωτοβουλιών, δυναμισμό, διεκδικητικότητα, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα.
Επαφή με τον τόπο
Επισκέπτεστε την κατεχόμενη Κύπρο και την Αμμόχωστο, το Βαρώσι;
Αρκετά συχνά. Είναι μια εικόνα που ραγίζει καρδιές. Οι γειτονιές που μεγάλωσες, οι αλάνες, το πατρικό σου σπίτι, οι φίλοι, οι εμπειρίες και τα βιώματα, η θάλασσα. Ένα κομμάτι της ζωής σου. Οι μνήμες ξυπνούν και βασανίζουν. Δεν είναι εύκολη υπόθεση η διαχείριση των συναισθημάτων κάθε φορά. Όσο δύσκολο κι αν είναι, επιβάλλεται να κρατήσουμε επαφή με τον τόπο μας. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να χαθεί η ελπίδα. Να παραμείνουμε αισιόδοξοι ότι μπορούν να ανατείλουν καλύτερες μέρες.
Κάθε φορά που πηγαίνετε διαπιστώνετε να αλλάζει κάτι σε σχέση με την προηγούμενη φορά;
Είναι κοινή διαπίστωση ότι τα τετελεσμένα παγιώνονται. Βλέπεις νέα έργα, αναπτυξιακά ή υποδομής. Ή ακόμη και πιο μεγάλες αλλαγές, π.χ. στην περίκλειστη πόλη. Για τον κάθε Βαρωσιώτη και την κάθε Βαρωσιώτισσα που ζει με τον πόθο της επιστροφής, όλα αυτά είναι ακόμη μια μαχαιριά.
Μαζί με τους Τ/Κ
Γνωρίζεστε με τον «δήμαρχο» της Αμμοχώστου;
Δεν έτυχε να τον γνωρίσω, όμως διατηρώ επαφές με αρκετούς Τουρκοκύπριους της Αμμοχώστου. Συμμερίζονται, οι περισσότεροι, το όραμα για μια επανενωμένη Κύπρο. Οι περισσότεροι βλέπουν την Τουρκία ως απειλή αλλοίωσης των δημογραφικών δεδομένων και συμφωνούν με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν.
Μπορείτε να δουλέψετε μαζί για το καλό της πόλης;
Πιστεύω στη συνεργασία και την ειρηνική συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους. Μπορούμε και πρέπει να δουλέψουμε μαζί. Πολλά μπορούν να γίνουν σε τομείς που θα βοηθήσουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο κοινότητες, όπως ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, το φυσικό περιβάλλον και η ανοικοδόμηση της πόλης σε περίπτωση λύσης.
Φύσει αισιόδοξος
Είστε αισιόδοξος ότι μπορεί ακόμα να εξευρεθεί λύση του Κυπριακού και να σωθεί η Αμμόχωστος;
Είχαμε και στο παρελθόν αδιέξοδα και περιόδους ξηρασίας στις διαπραγματεύσεις, όμως τα δεδομένα και η ψυχολογία άλλαζαν πάντοτε γρήγορα, μέσα από στοχευμένες πρωτοβουλίες. Ως φύσει αισιόδοξος άνθρωπος πιστεύω σε μια σωστή και δίκαιη λύση. Δηλαδή, λύση ΔΔΟ, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.
Ποια θα πρέπει να είναι τα συστατικά της λύσης, για να την υπερψηφίσουν Ε/Κ και Τ/Κ;
Η λύση πρέπει να είναι αμοιβαία επωφελής και να καθησυχάζει τις ανησυχίες και των δύο πλευρών. Να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρέπει να πεισθούμε για τα οφέλη και, παράλληλα, να αντιληφθούμε πόσα μας έχει στερήσει το status quo όλα αυτά τα χρόνια.
Απ’ εδώ και μπρος
Δεν αργήσαμε σε σχέση με την Αμμόχωστο;
Μας ανησυχεί η σημερινή κατάσταση, όμως σημασία έχει το σήμερα και τι κάνουμε απ’ εδώ και μπρος.
Η διεθνής κοινότητα ενδιαφέρεται για τη λύση του Κυπριακού; Δεν μας έχει βαρεθεί;
Έχω την εντύπωση ότι η διεθνής κοινότητα προσεγγίζει τα δεδομένα με πολιτικό ρεαλισμό και πολλές φορές με κυνισμό, πάντοτε στο πλαίσιο της εκάστοτε διεθνούς ή γεωπολιτικής συγκυρίας. Το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα με διεθνείς πτυχές και διαστάσεις που αλληλοεπιδρούν και επηρεάζονται από τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις. Σε κάθε συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά, τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και τα ενεργειακά, το Κυπριακό έχει τη δική του σημασία.
Πώς θα ήταν η Αμμόχωστος εάν λυνόταν το Κυπριακό;
Ένα πραγματικό στολίδι στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, μια πόλη πρότυπο. Ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός, ένα σύγχρονο ναυτιλιακό κέντρο και κέντρο εμπορίου λόγω του λιμανιού. Εξάλλου, πριν το 1974 υπήρχαν σχέδια για να ακολουθήσει αυτήν την αναπτυξιακή κατεύθυνση η πόλη μας.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.