Σφυγμομετρούν και ψήνουν συμμαχίες τα κόμματα εν όψει δημοτικών εκλογών

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Δημοσιεύθηκε 14.9.2023
Σφυγμομετρούν και ψήνουν συμμαχίες τα κόμματα εν όψει δημοτικών εκλογών
Οι μεγάλες μάχες της Λευκωσίας θα γίνουν για τον μητροπολιτικό δήμο Λευκωσίας και το δήμο Στροβόλου. Ήδη και για τους δύο δήμους άρχισαν οι διαβουλεύσεις μεταξύ κομμάτων.

Μπορεί οι όποιες αποφάσεις των κομμάτων χρονολογικά να τοποθετούνται εντός φθινοπώρου, εντούτοις εδώ και κάποιο διάστημα τα κόμματα άρχισαν τις διεργασίες ενόψει των δημοτικών εκλογών του 2024. Ήδη κάποια πρόσωπα, νυν δήμαρχοι αλλά και άτομα εκτός πολιτικής σφαίρας, άρχισαν να εκφράζουν το ενδιαφέρον τους για θέσεις δημάρχων, με κάποιους από αυτούς να έχουν ήδη λάβει την, έστω και ανεπίσημη, στήριξη των κομμάτων τους. Την ίδια ώρα, και τα κόμματα άρχισαν τις μεταξύ τους επαφές έτσι ώστε να κλείσουν συμφωνίες και συνεργασίες για στήριξη συγκεκριμένων ονομάτων. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι το πρώτο κόμμα το οποίο επίσημα ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με κόμματα ενόψει των δημοτικών εκλογών. Από πλευράς ΔΗΣΥ, όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Τρίτης στο Πολιτικό Γραφείο, η πρόεδρος Αννίτα Δημητρίου ενημέρωσε τα μέλη για τις διεργασίες που γίνονται σε ό,τι αφορά τις δημοτικές εκλογές καθώς και για τις επαφές με ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ, όπως και την επικοινωνία που υπήρξε και με την ΕΔΕΚ. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, στις δημοτικές εκλογές του 2024, πέραν από τις συνεργασίες που θα προκύψουν μεταξύ δύο κομμάτων, δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι θα επιχειρηθεί σε κάποιους δήμους η συνεργασία περισσοτέρων από δύο κόμματα. Πέραν τούτου, άρχισε ήδη να ξεκαθαρίζει πως οι συμφωνίες που θα γίνουν μεταξύ των κομμάτων, δεν θα αφορούν μόνο έναν δήμο, αλλά θα περιλαμβάνουν και τους προέδρους των Επαρχιακών Συμβουλίων, αλλά και τους αντιδημάρχους. Για παράδειγμα, εάν στον Δήμο Στροβόλου υπάρξει συμφωνία μεταξύ ΔΗΣΥ και ΔΗΠΑ για στήριξη υποψηφίου δημάρχου της ΔΗΠΑ, τότε ο αντιδήμαρχος θα προέρχεται από τον ΔΗΣΥ.

Οι Δήμοι Λευκωσίας και Στροβόλου

Συγκεκριμενοποιώντας λίγο την κατάσταση που επικρατεί στην επαρχία της Λευκωσίας, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, που αναμενόμενα θα φέρει και τις μεγάλες μάχες των δημοτικών εκλογών, επικεντρώνεται στους Δήμους της Λευκωσίας και του Στροβόλου. Υπενθυμίζεται πως με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το 2024, ο Δήμος Στροβόλου διατηρείται ως αυτόνομος δήμος και ο Δήμος Λευκωσίας μετεξελίσσεται σε υπερδήμο, με τη συμμετοχή σε αυτόν του δήμου Αγλαντζιάς, του Δήμου Αγίου Δομετίου και του Δήμου Έγκωμης. Για τους άλλους τρεις δήμους που δημιουργούνται στη Λευκωσία, τον Δήμο Λακατάμιας, ο οποίος θα αποτελείται από τους Δήμους Λακατάμιας και Τσερίου, καθώς και τον κοινοτικό συνοικισμό Ανθούπολης, τον Δήμο Λατσιών-Γερίου, ο οποίος θα αποτελείται από τους Δήμους Λατσιών και Γερίου, καθώς και τον Δήμο Νότιας Λευκωσίας-Ιδαλίου, ο οποίος θα αποτελείται από τον Δήμο Ιδαλίου και τις κοινότητες Αλάμπρας, Λυμπιών, Νήσου, Πέρα Χωρίου και Ποταμιάς, τα πράγματα όπως φαίνεται θα είναι λίγο πιο ξεκάθαρα.

Στον Στρόβολο

Μέχρι σήμερα, στον Δήμο Στροβόλου ακούγονται σταθερά δύο ονόματα. Του νυν δημάρχου Ανδρέα Παπαχαραλάμπους και του Χρίστου Τσίγκη, που είναι στέλεχος της ΔΗΠΑ – Συνεργασία, τομεάρχης πολιτικού σχεδιασμού και γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Ο πρώτος, όσο περνά ο καιρός φαίνεται πως απομακρύνεται από το ενδεχόμενο επανεκλογής του. Αντίθετα, η περίπτωση Χρίστου Τσίγκη κερδίζει πόντους. Η ΔΗΠΑ επιθυμεί να στηρίξει τον δικό της Χρίστο Τσίγκη, ο οποίος φαίνεται να προκρίνεται και από συναγερμικούς καθώς και από άλλες πολιτικές ομάδες όπως η ΕΔΕΚ. Το όνομα του κ. Τσίγκη θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ίσως να είναι και το κλειδί που θα άνοιγε την πόρτα για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ της ΔΗΠΑ και του ΔΗΣΥ και σε άλλους δήμους. Επιπρόσθετα, ο Χρίστος Τσίγκης θα μπορούσε να αποτελέσει και την πρώτη επιλογή των κομμάτων που στήριξαν την εκλογή Νίκου Χριστοδουλίδη, αφού διατηρεί έρεισμα και στο ΔΗΚΟ του οποίου ήταν μέλος στο παρελθόν.

Πρόβλημα για τον νυν δήμαρχο Ανδρέα Παπαχαραλάμπους αποτελούν οι κακές σχέσεις με τον ΔΗΣΥ. Αν και συναγερμικός ο Αντρέας Παπαχαραλάμπους, είχε εκλεγεί στις προηγούμενες δημοτικές ως «αντάρτης» απέναντι από τον τότε υποψήφιο του κόμματος Λάζαρο Σαββίδη. Λόγω της προϊστορίας αυτής, για τους πλείστους συναγερμικούς δεν είναι επιλογή. Πρόσθετα, ο κ. Παπαχαραλάμπους υποστήριξε από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών τον Νίκο Χριστοδουλίδη πηγαίνοντας κόντρα στις αποφάσεις του κόμματος. Από τις αρχές της εβδομάδας και με αφορμή το κάλεσμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για συνεργασία, ο ΔΗΣΥ ξεκαθάρισε πως δεν συνεργάζεται με «αποστάτες» και η θέση αυτή φαίνεται να καίει και την περίπτωση Ανδρέα Παπαχαραλάμπους.

Επιπλέον ζήτημα για τον νυν δήμαρχο Στροβόλου προκύπτει και από το γεγονός ότι στο ΔΗΚΟ φαίνεται πως υπάρχει έντονη κινητικότητα για στήριξη του νυν δημοτικού συμβούλου του δήμου, Σταύρου Σταυρινίδη. κάτι που φαίνεται και μέσα από την κοινή επιστολή των έξι τοπικών επιτροπών του κόμματος προς τον Νικόλα Παπαδόπουλο, με την οποία ενημέρωναν πως θεωρούν ως καταλληλότερο για υποψήφιο στον Δήμο Στροβόλου τον κύριο Σταυρινίδη, ο οποίος ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει ανοιχτά το ενδιαφέρον του. Την περίπτωση του Σταύρου Σταυρινίδη βλέπουν θετικά και στο ΑΚΕΛ, κάτι το οποίο σημαίνει πως θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο για συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων. Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του κ. Σταυρινίδη, άτομα τα οποία γνωρίζουν εκ των έσω τα προεκλογικά «μαγειρέματα» των κομμάτων, δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο ο νυν δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΚΟ στον Στρόβολο να στηριχθεί στο τέλος και από τον ΔΗΣΥ στο πλαίσιο μιας γενικότερης συμφωνίας μεταξύ των δύο κομμάτων, η οποία θα περιλαμβάνει φυσικά και άλλους δήμους.

Η Λευκωσία

Νίκος Νουρής, Νατάσα Πηλείδου, Ανδρέας Κωνσταντίνου και Χρύσανθος Φάκας του ΔΗΣΥ, και Αχιλλέας Δημητριάδης και Αλεξάνδρα Ατταλίδου από πλευράς ΑΚΕΛ είναι τα ονόματα που παίζουν για τη δημαρχία του υπερ-Δήμου Λευκωσίας. Η συσσώρευση ονομάτων από πλευράς ΔΗΣΥ προκαλεί πονοκέφαλο στην ηγεσία του κόμματος και για τον λόγο αυτό, κατά το προχθεσινό Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ, αποφασίστηκε όπως διενεργηθούν δημοσκοπήσεις μεταξύ των ενδιαφερόμενων υποψήφιων, ώστε το κόμμα να καταλήξει σε έναν υποψήφιο βάσει της δημοτικότητας και της εκλεξιμότητας του. Σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες μεταξύ των κομμάτων, φαίνεται πως στην περίπτωση του Δήμου Λευκωσίας υπάρχει προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ για στήριξη του νυν δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη για τη θέση του προέδρου του Επαρχιακού Συμβουλίου. Αίτημα το οποίο φαίνεται να προκύπτει από το ΔΗΚΟ. Εάν τελικά οριστικοποιηθεί η συμφωνία, τότε ο υποψήφιος δήμαρχος Λευκωσίας θα προέλθει από τον ΔΗΣΥ με τη στήριξη του ΔΗΚΟ. Παρόμοια συμφωνία μεταξύ των δυο κομμάτων είχε επιτευχθεί και κατά την εκλογή του Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη στις δύο προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες.

Οι άλλοι τρεις

Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Λακατάμιας, ο οποίος αποτελείται από τους Δήμους Λακατάμιας και Τσερίου, καθώς και τον κοινοτικό συνοικισμό Ανθούπολης, μεγάλο πλεονέκτημα φαίνεται ότι έχει η νυν δήμαρχος Φωτούλα Χατζήπαπα του ΑΚΕΛ. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα άρχισε να ακούγεται έντονα και το όνομα του νυν υπαρχηγού Αστυνομίας κ. Δημήτρη Δημητρίου. Ο κ. Δημητρίου φαίνεται πως έχει τη στήριξη του ΔΗΚΟ, το οποίο ελπίζει σε μια συνεργασία με τον ΔΗΣΥ για εκλογή του κ. Δημητρίου. Στον Δήμο Λατσιών-Γερίου, ο οποίος αποτελείται από τους Δήμους Λατσιών και Γερίου, παίζει δυνατά το όνομα του νυν δημάρχου Χρίστου Πιτταρά του ΔΗΣΥ και από το ΑΚΕΛ γίνονται σκέψεις για διεκδίκηση της δημαρχίας από τον νυν δήμαρχο Γερίου Νεόφυτο Παπαλαζάρου. Τέλος, στον Δήμο Νότιας Λευκωσίας-Ιδαλίου, ο οποίος αποτελείται από τον Δήμο Ιδαλίου και τις κοινότητες Αλάμπρας, Λυμπιών, Νήσου, Πέρα Χωρίου και Ποταμιάς, έχει ακουστεί το όνομα από πλευράς ΔΗΣΥ του δημοσιογράφου Ανδρέα Ιωσήφ, ο οποίος διετέλεσε και διευθυντής γραφείου Τύπου του τέως ΠτΔ Νίκου Αναστασιάδη.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας