Μια κυβέρνηση συναγερμικών που θέλει να γίνει... συναγερμική

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Δημοσιεύθηκε 12.9.2023
Μια κυβέρνηση συναγερμικών που θέλει να γίνει... συναγερμική
Την κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη στελεχώνουν περισσότερα πρόσωπα από τον ΔΗΣΥ παρά από τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ που ήταν οι κύριοι υποστηρικτές του.

Ανάμεσα σε πολιτικούς και όχι μόνο κύκλους τίθεται από προχθές το ερώτημα για το τι είδους συνεργασία επιθυμεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με τον ΔΗΣΥ. Ερώτημα το οποίο προκύπτει από το γεγονός ότι σήμερα, η πλειοψηφία των επιλογών ατόμων που πλαισιώσουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη στον κυβερνητικό σχηματισμό, είναι μέλη ή στελέχη του ΔΗΣΥ ή πρόσωπα από το ευρύτερο περιβάλλον του πρώην κυβερνώντος κόμματος, με το οποίο ο νυν Πρόεδρος συνεχίζει να «ερωτοτροπεί», με κάθε ευκαιρία.

Η νέα πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, προέκυψε στο πλαίσιο συνέντευξής του στο «Φιλελεύθερο» και πυροδότησε πολιτική αναταραχή στις τάξεις του ΔΗΣΥ με την ηγεσία του κόμματος αλλά και στελέχη του να σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν πως δεν τίθεται κανένα θέμα επίσημης συμμετοχής ή συνεργασίας του κόμματος με τη σημερινή κυβέρνηση. Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Και εγώ ο ίδιος προέρχομαι από τον ΔΗΣΥ και δεν το έκρυψα ποτέ και επαναλαμβάνω υπάρχει ετοιμότητα από δικής μου πλευράς να υπάρξει μία τέτοια συνεργασία, εάν και εφόσον ο ΔΗΣΥ κρίνει ότι κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον του τόπου. Εξάλλου, πολλά από τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και οι λύσεις που δρομολογούμε, θεωρώ ότι είναι πολύ κοντά στις προσεγγίσεις του ΔΗΣΥ».

4637308438638885 image

Η απάντηση, στην πρόσκληση προς τον ΔΗΣΥ του Προέδρου της Δημοκρατίας ήρθε ακαριαία από τον βουλευτή του κόμματος Δημήτρη Δημητρίου ο οποίος δήλωσε πως «πρόκειται για μια άκαιρη και αχρείαστη πρόσκληση, χωρίς περιεχόμενο, προς ένα κόμμα το οποίο με συνεδριακή απόφαση βρίσκεται ξεκάθαρα στην αντιπολίτευση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να επιδεικνύει μεγαλύτερο σεβασμό προς τον Δημοκρατικό Συναγερμό», για να ακολουθήσει λίγο αργότερα και δήλωση της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου η οποία έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως «αυτό που ισχύει και επαναλαμβάνω και σήμερα είναι ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα παραμείνει μια σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική δύναμη στον χώρο της αντιπολίτευσης, με γνώμονα πάντα το δημόσιο όφελος, την προκοπή των πολιτών και το συμφέρον της Κύπρου μας».

Τι συνεργασία θέλει ο ΠτΔ;

Το ερώτημα που τίθεται, μετά την τοποθέτηση του ΠτΔ, αφορά το τι είδους συμμετοχή του ΔΗΣΥ στην κυβέρνηση θέλει και επιζητεί; Για παρουσία πρωτοκλασάτων κομματικών στελεχών του ΔΗΣΥ στο κυβερνητικό σχήμα ή έμπρακτη στήριξη του κόμματος, με δημόσιες τοποθετήσεις για το κυβερνητικό έργο και στήριξη των κυβερνητικών νομοσχεδίων που προωθούνται στη Βουλή;

Για το πρώτο σκέλος του ερωτήματος που αφορά τη συμμετοχή μελών του ΔΗΣΥ στην κυβέρνηση, έχουν ήδη δοθεί απαντήσεις από την πρώτη ημέρα ανακοίνωσης των ονομάτων που κάθισαν στις θέσεις του Προεδρικού και των υπουργείων. Μπορεί να μην μιλάμε για πρωτοκλασάτα στελέχη, ωστόσο το κυβερνητικό σχήμα, είναι αυτή τη στιγμή εμβολιασμένο στην πλειοψηφία του με πρόσωπα τα οποία είναι μέλη του ΔΗΣΥ. Κάποια μάλιστα, αποτελούσαν και επιλογές του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Άλλωστε η παρουσία συναγερμικών προσώπων στο Προεδρικό, είναι κάτι το οποίο και ο ίδιος ο Πρόεδρος παραδέχτηκε στη συνέντευξή του. «Υπάρχουν άτομα στην κυβέρνηση που προέρχονται από τον ΔΗΣΥ. Εξάλλου, και εγώ ο ίδιος προέρχομαι από τον ΔΗΣΥ», είπε.

Η έντονη παρουσία Δημοκρατικού Συναγερμού στην κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, ενισχύεται και από το γεγονός ότι οι πλείστοι διορισμοί αφορούν ονόματα, μεταξύ των οποίων και του ιδίου του ΠτΔ, τα οποία βρίσκονται μέχρι και σήμερα στο μητρώο μελών του κόμματος.

Συγκεκριμένα από τα 23 μέλη της κυβέρνησης, τα 15 παραμένουν ή ήταν μέλη του ΔΗΣΥ. Κάνοντας απλή ανάγνωση των βιογραφικών τους, οι οκτώ από τους 15 αποτελούσαν μέλη με ενεργό ρόλο στα του ΔΗΣΥ. Για παράδειγμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης που εκτός από μέλος του ΔΗΣΥ ήταν και υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στην Πάφο. Όπως και η υφυπουργός Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω Μαρίνα Χατζημανώλη η οποία ήταν υποψήφια βουλεύτρια στη Λεμεσό και φυσικά ο Κωνσταντίνος Ιωάννου υπουργός Εσωτερικών ο οποίος εκτός από μέλος του ΔΗΣΥ διετέλεσε και υπουργός Υγείας επί Νίκου Αναστασιάδη. Συνεπώς, η παρουσία του Δημοκρατικού Συναγερμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται είναι κάτι περισσότερο από εμφανής. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι την κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη στελεχώνουν περισσότερα πρόσωπα από τον ΔΗΣΥ παρά από τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ που ήταν οι κύριοι υποστηρικτές της προεκλογικής και αποτελούν σήμερα τη συγκυβέρνηση. Συμπερασματικά θα μπορούσε να πει κάποιος πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης, δεν είναι ικανοποιημένος από την παρουσία αν όχι όλων, κάποιων από των μελών της κυβέρνησης και η πρόσκληση για συνεργασία, που δεν ήταν η πρώτη, ίσως να συνιστά μια παραδοχή της ανάγκης που έχει η κυβέρνηση για παρουσία ενός πιο έμπειρου κόμματος στην κυβέρνηση και αυτό φυσικά δεν θα ήταν το ΑΚΕΛ.

4637308776293648 image

Οι συναγερμικοί της κυβέρνησης

Όπως προαναφέραμε, 15 από τα 23 συνολικά μέλη της κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη προέρχονται από την οικογένεια του ΔΗΣΥ. Ποιοι είναι αυτοί;

Ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου. Μέλος του ΔΗΣΥ. Την 1η Μαρτίου 2018 διορίστηκε υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη. Παρέμεινε στη θέση αυτή έως την 1η Ιουλίου 2021, αποχωρώντας μετά από δική του πρόθεση.

Η υφυπουργός Ναυτιλίας Μαρίνα Χατζημανώλη. Μέλος του ΔΗΣΥ. Ήταν υποψήφια βουλευτής του κόμματος στη Λεμεσό. Η πολιτική της δράσης άρχισε από τα μαθητικά της χρόνια ως ενεργό μέλος της μαθητικής κίνησης (ΜΑΚΙ) της ΝΕΔΗΣΥ Λεμεσού, ακολούθως στην Πρωτοπορία Αγγλίας και μετέπειτα στη ΝΕΔΗΣΥ και στον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Ο υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής. Μέλος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος βουλευτής Αμμοχώστου.

Ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής παρά τω Προέδρω Φίλιππος Χατζηζαχαρία. Μέλος του ΔΗΣΥ, μέλος της επιτροπής μελετών του ΔΗΣΥ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. Μέλος του ΔΗΣΥ - υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στην Πάφο.

Ο διευθυντής Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Χαράλαμπος Χαραλάμπους. Μέλος του ΔΗΣΥ. Ήταν μέλος της Πρωτοπορίας Αθηνών, καθώς και μέλος του ανωτάτου συμβουλίου του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Η Αναπληρώτρια κυβερνητική κκπρόσωπος Δόξα Κωμοδρόμου. Μέλος του ΔΗΣΥ. Διετέλεσε προσωπική συνεργάτιδα του βουλευτή και αργότερα προέδρου του ΔΗΣΥ και ευρωβουλευτή, Γιαννάκη Μάτση για 15 χρόνια τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο (Βρυξέλλες, Στρασβούργο).

Ο διευθυντής Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Βίκτωρας Παπαδόπουλος. Μέλος του ΔΗΣΥ. Από το 2013 μέχρι το 2018 υπηρέτησε ως αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ από το 2018-2022 διετέλεσε διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, σύμβουλος και συνεργάτης του.

Ο υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος. Προέρχεται από συναγερμική οικογένεια.

Η υφυπουργός Πολιτισμού Βασιλική Κασσιανίδου. Από συναγερμική οικογένεια. Ο πατέρας της είναι μέλος του ΔΗΣΥ.

Ο υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας. Υπήρξε μέλος του ΔΗΣΥ. Αποχώρησε με Ελένη Θεοχάρους και Δημήτρη Συλλούρη και ίδρυσαν την Αλληλεγγύη.

Ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης. Ιδεολογικά πρόσκειται στον χώρο του ΔΗΣΥ. Ο πατέρας και ο αδελφός του διετέλεσαν δημοτικοί σύμβουλοι του ΔΗΣΥ.

Η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Άννα Κουκκίδου - Προκοπίου. Έως το 2018 ήταν μέλος του ΔΗΣΥ. Διαγράφηκε αυτόματα από το μητρώο επειδή υποστήριξε την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου. Το 2016 ήταν από τους προτείνοντες την υποψηφιότητα της Σάβιας Ορφανίδου. Ο πατέρας της είναι μέλος του ΔΗΣΥ όπως και ο σύζυγός της. Ο πατέρας της Πάμπος Προκοπίου είναι σήμερα μέλος του ανωτάτου του ΔΗΣΥ.

Η υφυπουργός παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική. – Με αρμοδιότητα τον συντονισμό και την επιτήρηση της υλοποίησης του κυβερνητικού έργου. Η οικογένειά της πρόσκειται στον ΔΗΣΥ. Συγκεκριμένα, και οι δύο γονείς της είναι μέλη του ΔΗΣΥ. Ο σύζυγός της, Γιώργος Παπαγεωργίου διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας διετέλεσε εκ μέρους της ΔΗΣΥ μέλος του δ.σ. της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.

Η επίτροπος Ισότητας των Φύλων Τζόζη Χριστοδούλου. Μέλος του ΔΗΣΥ. Από το 2019 μέχρι τον Ιανουάριο 2022, διετέλεσε σύμβουλος του τέως υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στην εξωτερική πολιτική.

Οι εκτός ΔΗΣΥ

Για τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης, από τα βιογραφικά τους και μόνο, προκύπτει το συμπέρασμα πως αποτέλεσαν επιλογές των τριών κομμάτων ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ που στήριξαν την εκλογή Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ο υπουργός Οικονομικών: Μάκης Κεραυνός. Μέλος του ΔΗΚΟ. Διετέλεσε υπουργός επί Τάσσου Παπαδόπουλου.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Γιάννης Παναγιώτου. Μέλος του ΔΗΚΟ.

Ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος: Πέτρος Ξενοφώντος. Μέλος της ΔΗΠΑ.

Η επίτροπος Περιβάλλοντος: Μαρία Παναγιώτου. Μέλος της ΕΔΕΚ.

Άλλα τέσσερα μέλη της κυβέρνησης θεωρούνται είτε ως τεχνοκράτες, όπως η υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας: Αθηνά Μιχαηλίδου. Τεχνοκράτης. Της προτάθηκε δύο φορές από Νίκο Αναστασιάδη το Υπουργείο Παιδείας αλλά αρνήθηκε και ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας: Γιώργος Παπαναστασίου. Τεχνοκράτης, είτε είναι φιλικά πρόσωπα του προεδρικού ζεύγους, όπως η υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη και η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγέλου, η οποία διετέλεσε και εκπρόσωπος Τύπου του εκλογικού επιτελείου του Νίκου Χριστοδουλιδη.

Εύλογα λοιπόν προκύπτει το ερώτημα και η απορία, πόσο ακόμα πιο συναγερμική θέλει να κάνει την κυβέρνησή του ο κατά τα άλλα ανεξάρτητος Νίκος Χριστοδουλίδης;

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Νέες αιχμές Σκυλακάκη κατά Λευκωσίας για GSI: Πηγαίνω Κύπρο επειδή θα είναι παρών ο ΠτΔ, διαφορετικά θα κάναμε τηλεδιάσκεψη
ΕΛΛΑΔΑ

Νέες αιχμές Σκυλακάκη κατά Λευκωσίας για GSI: Πηγαίνω Κύπρο επειδή θα είναι παρών ο ΠτΔ, διαφορετικά θα κάναμε τηλεδιάσκεψη

Νέες αιχμές Σκυλακάκη κατά Λευκωσίας για GSI: Πηγαίνω Κύπρο επειδή θα είναι παρών ο ΠτΔ, διαφορετικά θα κάναμε τηλεδιάσκεψη

Δεύτερη αμερικανική παρέμβαση υπέρ ηλεκτρικής διασύνδεσης - Οι δηλώσεις του Τζέφρι Πάιατ στο συνέδριο του Economist
ΚΥΠΡΟΣ

Δεύτερη αμερικανική παρέμβαση υπέρ ηλεκτρικής διασύνδεσης - Οι δηλώσεις του Τζέφρι Πάιατ στο συνέδριο του Economist

Δεύτερη αμερικανική παρέμβαση υπέρ ηλεκτρικής διασύνδεσης - Οι δηλώσεις του Τζέφρι Πάιατ στο συνέδριο του Economist

Ζητούν την απομάκρυνση του βουλευτή Χρύσανθου Σαββίδη από την Επιτροπή Παιδείας
ΚΥΠΡΟΣ

Ζητούν την απομάκρυνση του βουλευτή Χρύσανθου Σαββίδη από την Επιτροπή Παιδείας

Ζητούν την απομάκρυνση του βουλευτή Χρύσανθου Σαββίδη από την Επιτροπή Παιδείας

ΣΥΡΙΖΑ: Κατατέθηκε η πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη με 100 υπογραφές - Θέμα ηγεσίας και από Πολάκη
ΕΛΛΑΔΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Κατατέθηκε η πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη με 100 υπογραφές - Θέμα ηγεσίας και από Πολάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Κατατέθηκε η πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη με 100 υπογραφές - Θέμα ηγεσίας και από Πολάκη

Χωρίς «μπούσουλα» μπροστά σε αποφάσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χωρίς «μπούσουλα» μπροστά σε αποφάσεις

Χωρίς «μπούσουλα» μπροστά σε αποφάσεις