Πρόεδρος Βουλής: Προς τη σωστή κατεύθυνση οι χειρισμοί για την Πύλα - Έτυχε ενημέρωσης από τον ΠτΔ, η Αννίτα Δημητρίου

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 23.8.2023
Πρόεδρος Βουλής: Προς τη σωστή κατεύθυνση οι χειρισμοί για την Πύλα - Έτυχε ενημέρωσης από τον ΠτΔ, η Αννίτα Δημητρίου
Χρειάζονται λίγα λόγια, συγκεκριμένος, προσεκτικός χειρισμός και η ελπίδα ότι θα υπάρξει η δέουσα ανταπόκριση.

Το μήνυμα πως δεν πρόκειται να συζητηθεί οποιοσδήποτε σχεδιασμός θέτει υπό αμφισβήτηση το καθεστώς της νεκρής ζώνης, στέλνει η Κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη. Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις του ο κ. Λετυμπιώτης μετά από συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Πρόεδρο της Βουλής, επανέλαβε την αναφορά Χριστοδουλίδη, χθες, πως την καλύτερη απάντηση στις δημόσιες δηλώσεις τόσο του κ. Τατάρ όσο και του κ. Ερντογάν την έχει δώσει το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η κ. Δημητρίου, σε δηλώσεις της εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά τον χειρισμό του συμβάντος στην Πύλα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, προσθέτοντας ότι χρειάζονται λίγα λόγια, συγκεκριμένος, προσεκτικός χειρισμός και η ελπίδα ότι θα υπάρξει η δέουσα ανταπόκριση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους, η Πρόεδρος της Βουλής ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για όλες τις εξελίξεις και ειδικότερα για το επεισόδιο στην Πύλα, όπως είπε, αλλά και για την επικείμενη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, η οποία θα απασχολήσει και τη συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου την 1η Σεπτεμβρίου, καθώς και για συντονισμό ενεργειών για όλα όσα πρέπει να γίνουν ώστε να μπορέσουμε να οδηγηθούμε ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο της επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων και της αναχαίτισης όλων των προκλητικών ενεργειών, συμπεριλαμβανομένου και του επεισοδίου στην Πύλα.

Αναφορικά με την έκτακτη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την ανακοίνωση, η οποία, όπως είπε, υπογραμμίζεται ως θετική, η κ. Δημητρίου σημείωσε πως δεν σημαίνει ότι το θέμα έχει τελειώσει, αλλά χρειάζεται με προσεκτικούς χειρισμούς και συντονισμένα βήματα να δούμε πώς μπορούν να συντονιστούν οι ενέργειες και ο καθένας να αναλάβει τις δικές του ευθύνες.

«Η Βουλή των Αντιπροσώπων, μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, έχει σημαντικότατο ρόλο να επιτελέσει», υπογράμμισε η Πρόεδρος του σώματος, συμπληρώνοντας πως έχει ήδη αποστείλει επιστολές σε όλους τους ομολόγους της, γνωστοποιώντας και το περιστατικό, καθώς και την απάντηση-ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι πρόκειται για θέμα νομιμότητας και παραβίασης του διεθνούς δικαίου, ότι στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι άλλος από την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και πώς μπορούμε πραγματικά να διασφαλίσουμε το μέλλον που αξίζει στον τόπο, μακριά από τέτοιες παρανομίες ή προκλήσεις.

Είπε επίσης ότι ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για αρκετές ενέργειες οι οποίες γίνονται και προσέθεσε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα αναλάβει τον δικό της ρόλο, τόσο μέσω προσπαθειών της ίδιας, όσο και των βουλευτών που ανήκουν σε διάφορα φόρα και οργανώσεις.

Ερωτηθείσα κατά πόσο είναι ικανοποιημένη από τα όσα άκουσε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει, η κ. Δημητρίου είπε ότι είμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και προσέθεσε ότι χρειάζονται λίγα λόγια, συγκεκριμένος, προσεκτικός χειρισμός και η ελπίδα ότι θα υπάρξει η δέουσα ανταπόκριση.

«Νομίζω ότι όσο πιο φειδωλοί είμαστε τη συγκεκριμένη στιγμή στο τι λέμε και πράττουμε αθόρυβα περισσότερα πράγματα, είναι το καλύτερο. Χρειάζεται βεβαίως να υπάρχει ενημέρωση, πολλές φορές πράγματα που γίνονται δεν τα γνωρίζουμε, για αυτό και είναι πολύ σημαντική η σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου», τόνισε σχετικά.

Σε ερώτηση αν κακώς μετακινήθηκε η σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου τόσο μακριά από το συμβάν στην Πύλα, η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα, άποψη που, όπως είπε, έχει εκφράσει και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, συμπληρώνοντας ωστόσο πως δεν θα πρέπει να μείνουμε στην ημερομηνία αλλά στο τι γίνεται και το τι πρέπει να γίνει.

Ερωτηθείσα για το πώς θα αλλάξει η κατάσταση δεδομένης της θέσης Τουρκίας και κατοχικού καθεστώτος για αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας πριν την επανέναρξη των συνομιλιών, η κ. Δημητρίου είπε πως η ε/κ πλευρά πρέπει να παραμείνει στοχοπροσηλωμένη στη νομιμότητα και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας πως στην ίδια την ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας φαίνεται ξεκάθαρα η αναφορά στη ΔΔΟ και τις προσπάθειες να υπάρξει Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ.

«Εκεί ακριβώς χρειάζονται συντονισμένες προσπάθειες, προς αυτήν την κατεύθυνση. Εμείς δεν μπορούμε να παρεκκλίνουμε από τις διαχρονικές μας θέσεις και τον πάγιο στόχο μας, ακόμα και αν καθημερινά έχουμε όλες αυτές τις προκλητικές, παράνομες ενέργειες, ή και αυτή τη ρητορική που έχει πραγματικά κουράσει», είπε.

Η κ. Δημητρίου ανέφερε επίσης ότι κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζητήθηκαν και θέματα του Κοινοβουλίου, καθώς θα επανεκκινήσουν σιγά σιγά οι διεργασίες του σώματος και σύντομα θα γίνει και η πρώτη ολομέλεια, νοουμένου ότι θα ολοκληρωθεί η ατζέντα, προσθέτοντας ότι είναι αρκετά τα ζητήματα που εκκρεμούν ενώπιον του σώματος και πως η Βουλή των Αντιπροσώπων θα επιτελέσει στο έπακρο τον ρόλο της για το συμφέρον των πολιτών και της δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης έκανε λόγο στις δικές του δηλώσεις για μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση, κατά την οποία, όπως είπε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Πρόεδρος της Βουλής συζήτησαν τον περαιτέρω συντονισμό υπό το φως και των πρόσφατων επεισοδίων στην Πύλα, των παράνομων σχεδιασμών του κατοχικού καθεστώτος, αλλά και της Δήλωσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας, την οποία χαιρέτισαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου και η ίδια η Πρόεδρος της Βουλής.

Πρόσθεσε πως κατά τη συνάντηση συζήτησαν και τον περαιτέρω συντονισμό ως προς την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου και την προώθηση νομοσχεδίων ενόψει και της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου που ξεκινά τον Σεπτέμβριο.

Κληθείς να σχολιάσει νέες δηλώσεις από πλευράς της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χθες, την καλύτερη απάντηση στις δημόσιες δηλώσεις τόσο του κ. Τατάρ όσο και του κ. Ερντογάν την έχει δώσει το ίδιο το ΣΑ.

«Έχει αποδείξει η διπλωματία τις τελευταίες μέρες ότι όταν επιστρατευτεί, όταν λειτουργήσει σωστά μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Έχουμε δει μια πρωτοφανή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, έχουμε δει μια σαφή τοποθέτηση από πλευράς του ΣΑ, η οποία στέλνει τα κατάλληλα μηνύματα. Εμείς παραμένουμε εκείνη η αξιόπιστη Κυβέρνηση, η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη, πιστή στα όσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πρώτη στιγμή υποστηρίζει και προβάλλει και επαναλαμβάνουμε την ετοιμότητά μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Σε αυτό τον στόχο θα παραμείνουμε και θα επιμένουμε γιατί αν κάτι έχουν αποδείξει οι τελευταίοι σχεδιασμοί του κατοχικού καθεστώτος είναι την αναγκαιότητα μιας ειρηνικής, βιώσιμης, δίκαιης λύσης του Κυπριακού», ανέφερε.

Ο κ. Λετυμπιώτης είπε ακόμη ότι «αυτό που έχει σημασία και σύμφωνα με τη Δήλωση του ΣΑ, και η δική μας η τοποθέτηση ευθύς εξαρχής ήταν και παραμένει, είναι ότι δεν δεχόμαστε οποιαδήποτε αμφισβήτηση του καθεστώτος της νεκρής ζώνης. Ευελπιστούμε ότι θα παραμείνει αυτή η ηρεμία στην Πύλα. Ως Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθούμε στενά και συνεχίζονται οι διπλωματικές επαφές».

Σε ερώτηση αν θα μπορούσε να ανοιχθεί, για παράδειγμα, το οδόφραγμα Πυροΐου για να δεχθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά κάποια αλλαγή στην Πύλα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν πρόκειται να συζητήσουμε καν οποιονδήποτε σχεδιασμό θέτει υπό αμφισβήτηση το καθεστώς της νεκρής ζώνης. Το ζήτημα για το οδόφραγμα Αθηένου – Πυροΐου το έχει θέσει επανειλημμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και είναι ένα ζήτημα που έχει θέσει και πρόσφατα».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Δεν εκβιαζόμαστε» λέει ο Πρόεδρος για τερματικό - Τη Δευτέρα θα συναντηθεί με Πρέσβη Κίνας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν εκβιαζόμαστε» λέει ο Πρόεδρος για τερματικό - Τη Δευτέρα θα συναντηθεί με Πρέσβη Κίνας

«Δεν εκβιαζόμαστε» λέει ο Πρόεδρος για τερματικό - Τη Δευτέρα θα συναντηθεί με Πρέσβη Κίνας

Σε μη τήρηση των συμφωνηθέντων για Βασιλικό αναφέρεται η κατασκευάστρια κοινοπραξία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε μη τήρηση των συμφωνηθέντων για Βασιλικό αναφέρεται η κατασκευάστρια κοινοπραξία

Σε μη τήρηση των συμφωνηθέντων για Βασιλικό αναφέρεται η κατασκευάστρια κοινοπραξία

Η Αστυνομία περιμένει ενημέρωση από Ρωσία για «απειλητικό» email στα σχολεία
ΚΥΠΡΟΣ

Η Αστυνομία περιμένει ενημέρωση από Ρωσία για «απειλητικό» email στα σχολεία

Η Αστυνομία περιμένει ενημέρωση από Ρωσία για «απειλητικό» email στα σχολεία

Στο διαδίκτυο τα ψηφοδέλτια για τις εκλογές στην Κύπρο - Τι πρέπει να ξέρουμε πριν πάμε στην κάλπη
ΚΥΠΡΟΣ

Στο διαδίκτυο τα ψηφοδέλτια για τις εκλογές στην Κύπρο - Τι πρέπει να ξέρουμε πριν πάμε στην κάλπη

Στο διαδίκτυο τα ψηφοδέλτια για τις εκλογές στην Κύπρο - Τι πρέπει να ξέρουμε πριν πάμε στην κάλπη

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για τελικό κυπέλλου: «Ως Πρόεδρος εύχομαι να κερδίσει ο καλύτερος, ως Παφίτης, η Πάφος»
ΚΥΠΡΟΣ

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για τελικό κυπέλλου: «Ως Πρόεδρος εύχομαι να κερδίσει ο καλύτερος, ως Παφίτης, η Πάφος»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για τελικό κυπέλλου: «Ως Πρόεδρος εύχομαι να κερδίσει ο καλύτερος, ως Παφίτης, η Πάφος»