Μέσα στο Φθινόπωρο τοποθετείται η έναρξη συζήτησης για μια «τολμηρή μεταρρύθμιση» του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αναφέρθηκε μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, η οποία συζήτησε σήμερα την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2023 για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Κύπρο. Η Επιτροπή συζήτησε επίσης τον Θεσμό του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Κύπρου.
Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Δημητρίου είπε πως σήμερα συζητήθηκε η Έκθεση του 2023 για το κράτος δικαίου μόλις πέντε μέρες μετά την έκδοση της Έκθεσης.
«Ήταν μια πολύ παραγωγική συζήτηση, ακούστηκαν οι θέσεις, οι εκτιμήσεις, η ανάγνωση της Έκθεσης από τις αρμόδιες αρχές», είπε και πρόσθεσε πως η συζήτηση δεν ολοκληρώθηκε και πως αυτή θα συνεχιστεί στην πρώτη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών τον Σεπτέμβρη.
Αυτό που εξάγεται ως συμπέρασμα, είπε ο κ. Δημητρίου, είναι πως υπάρχει μια μεγάλη αναγκαιότητα που αφορά το πώς η Κυπριακή Δημοκρατία θα γίνει ή θα προσπαθήσει να γίνει ένα φυσιολογικό κράτος. «Η έλλειψη θεσμικών αντιβάρων είναι γεγονός, είναι δεδομένο. Η επίκληση της αρχής διάκριση των εξουσιών, το ανέλεγκτο του Γενικού Εισαγγελέα και άλλα σημεία πολύ αισθητά που έχουν να κάνουν με την έλλειψη θεσμικών αντιβάρων, δεν μπορεί να συνεχιστεί επ΄ άπειρον», είπε.
Σημείωσε πως η Επιτροπή Θεσμών έχει ανοίξει αυτή τη συζήτηση, έχει γίνει μια πρώτη συνεδρία, στέλνεται εντός των ημερών και η επιστολή που θέτει το πλαίσιο προς τις Νομικές Σχολές των πανεπιστημίων της Κύπρου, και τροχοδρομείται εντός του Φθινοπώρου και το πιο πιθανόν εντός Οκτωβρίου, η διοργάνωση μιας ημερίδας στην οποία θα συζητηθεί το πώς μπορεί να μετεξελιχθεί και τολμηρά να μεταρρυθμιστεί το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Πασιουρτίδης είπε για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου στην Κύπρο πως υπάρχουν κάποια σοβαρά ευρήματα, αλλά και κάποιες πολύ σοβαρές συστάσεις στην έκθεση, οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη και από τις αρμόδιες αρχές, αλλά και από τους ανεξάρτητους αξιωματούχους τους οποίους αφορούν οι συστάσεις.
«Θα πρέπει λοιπόν, οι αρμόδιοι να καθορίσουν ένα οδικό χάρτη, ώστε μέχρι την επόμενη έκθεση αυτά τα ζητήματα να είναι, αν όχι πλήρως, επιλυμένα, ώστε να είμαστε πλήρως συμμορφωμένοι με τις συστάσεις, τουλάχιστον να βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης για να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στο κράτος δικαίου που θέλουν οι πολίτες αυτής της χώρας», είπε.
Ο κ. Πασιουρτίδης ανέφερε ότι κάποιες από τις συστάσεις είναι η ενίσχυση της ανεξαρτησίας και λογοδοσίας της Νομικής Υπηρεσίας, η αποτελεσματικότερη εξέταση των υποθέσεων διαφθοράς και η παραπομπή στη δικαιοσύνη σοβαρών υποθέσεων διαφθοράς, αλλά και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το σύστημα δικαιοσύνης στην Κύπρο.
Πρόσθεσε πως παρά τη βελτίωση σε σχέση με το 2022, υπάρχει περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης, ώστε ο καθένας σε αυτό τον τόπο να νιώθει ότι το τελευταίο καταφύγιο για να βρει το δίκαιο του, που είναι το σύστημα απονομής δικαιοσύνης, είναι τέτοιο, που να του εμπνέει πλήρη εμπιστοσύνη.
Ανέφερε πως σήμερα αναδείχτηκε και πάλι η ανάγκη για να συζητηθούν κάποια πολύ σοβαρά θέματα, όπως είναι το ανέλεγκτο των αποφάσεων του Γενικού Εισαγγελέα, ο διαχωρισμός των δύο ιδιοτήτων του ως δημόσιος κατήγορος και ως νομικός σύμβουλος του κράτους, όπως και η βελτίωση της ταχύτητας απονομής της δικαιοσύνης σε πρώτο βαθμό.
Τόνισε πως όλοι μπορούν να συμβάλουν εκεί όπου έκαστος μπορεί, για να υπάρξει βελτίωση στους τομείς όπου μας καλεί να το πράξουμε η ΕΕ. «Σε αυτό τον αγώνα είμαστε όλοι σύμμαχοι, αφού η εικόνα που εκπέμπει το κράτος προς τα έξω αφορά όλους μας, επηρεάζει όλους μας, αντικατοπτρίζει το επίπεδο όλων μας», ανέφερε.
Οσον αφορά την έναρξη της συζήτησης για τον θεσμό του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Κύπρου, ο κ. Δημητρίου είπε πως αυτεπάγγελτα, ο ΔΗΣΥ ενέγραψε το θέμα με αφορμή την επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου προς τον Υπουργό Οικονομικών για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή.
«Όταν δημιουργούμε θεσμούς, όταν δημιουργούμε οργανισμούς σε αυτή τη χώρα, οφείλουμε να τους σεβόμαστε και να τους λαμβάνουμε υπόψη. Η δημοσιονομική σταθερότητα δεν είναι κάτι το οποίο μπορούμε να παίζουμε και το Δημοσιονομικό Συμβούλιο προφανώς έχει ρόλο να διαδραματίσει», είπε.
Ο κ. Δημητρίου ανέφερε πως σήμερα η Επιτροπή εξέτασε το πώς μπορεί να ενδυναμώσει και να θωρακίσει το Συμβούλιο ώστε να παράγει περισσότερο έργο και να βοηθήσει το κράτος.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.