Από οικονομικό πρόβλημα, το ζήτημα των εκποιήσεων μετατρέπεται πλέον και σε πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση, καθώς βουλευτές της συμπολίτευσης δεν πείθονται να αποσύρουν την υποστήριξή τους από την πρόταση νόμου που προσφέρει σε δανειολήπτες τη δυνατότητα να ζητήσουν από δικαστήριο την αναστολή της εκποίησης ακινήτου μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο δικαστήριο.
Οι πιέσεις είναι ισχυρές, αλλά κάποιοι βουλευτές δεν αλλάζουν θέση καθώς νιώθουν ότι τους ζητείται να προβούν σε μια πολιτική κωλοτούμπα που θα τους εκθέσει στα μάτια των ψηφοφόρων τους. Το κυβερνητικό στράτοπεδο παρουσιάζει μια εικόνα διάσπασης για ένα μείζον ζήτημα οικονομικής πολιτικής. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συνταγματικά εργαλεία για να εμποδίσει την εφαρμογή της πρότασης νόμου (αν τελικά ψηφιστεί), εξέλιξη που θα τον φέρει απέναντι με την ισχνή κοινοβουλευτική δύναμη της κυβέρνησης.
Η επίμαχη πρόταση νόμου φέρει τις υπογραφές ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, Κινήματος Οικολόγων, ΕΛΑΜ, των τριών βουλευτών του ΔΗΚΟ, Ζαχαρία Κουλία, Χρίστου Ορφανίδη, Παύλου Μυλωνά, και των ανεξάρτητων βουλευτών κ.κ. Ευσταθίου και Θεμιστοκλέους, και η κυβέρνηση προσπαθεί να την εξουδετερώσει με το πακέτο των επτά σημείων, το οποίο μέχρι στιγμής δεν πείθει βουλευτές της συμπολίτευσης.
Ο «Π», στα ρεπορτάζ της τελευταίας εβδομάδας, έχει γράψει ότι η υπερψήφιση της πρότασης νόμου που θεωρείται προβληματική από την κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα αποτελούσε την πιθανότερη εξέλιξη, εκτίμηση που παραμένει, καθώς επί της ουσίας δεν έχουν διαφοροποιηθεί τα δεδομένα.
Ενδεικτική είναι η δήλωση στο politis.com.cy του βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χρίστου Ορφανίδη, ότι δεν αλλάζει θέση. «Η απόφασή μου παραμένει και θα παραμείνει αναλλοίωτη μέχρι τέλους», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ανάλογη θέση έχουν και άλλοι βουλευτές.
Στο κενό έπεσε και η πίεση που άσκησε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνάντηση που είχε το απόγευμα της Δευτέρας με τα μέλη των κοινοβουλευτικών ομάδων των τριών κομμάτων της συμπολίτευσης.
«(Αποσκοπούμε) από τη μια, ναι, να προστατεύσουμε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη, αλλά την ίδια στιγμή είναι και η αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας, Αντιλαμβάνεστε τη σημασία και προτεραιότητα. Είμαι σίγουρος ότι όλοι την αντιλαμβάνονται, και σε αυτό το πλαίσιο έγινε η συζήτηση η οποία συνεχίζεται», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης μετά τη συνάντηση.
Δεν πείθει το πακέτο
Η νέα κυβέρνηση, από τις πρώτες ήμερες της ανάληψης των καθηκόντων της βρήκε μπροστά το πρόβλημα των εκποιήσεων. Αρχικά απέφυγε μια νέα αναστολή των εκποιήσεων (είχε κατατεθεί σχετική πρόταση νόμου) υποσχόμενη μια συνολική λύση, η οποία ήρθε υπό την πίεση της παραπάνω πρότασης νόμου. Όταν κατατέθηκε στη Βουλή, είχε και τη στήριξη ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ.
Στο μεταξύ η κυβέρνηση έγινε κοινωνός προειδοποιήσεων για τις δυσμενείς επιπτώσεις της πρότασης νόμου, τις οποίες αποδέχεται. Εχει γίνει σαφές κατ΄επανάληψη από ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ, Κεντρική Τράπεζα και οίκους αξιολογήσεις η ανάγκη να διατηρηθεί ως έχει το υφιστάμενο πλαίσιο για τις εκποιήσεις.
Η λύση, το πακέτο επτά σημείων για τη διαχείριση των ΜΕΔ που προώθησε στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών και παρουσίασε τη Δευτέρα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ο ΥΠΟΙΚ Μάκης Κεραυνός, δεν έχει πετύχει τον στόχο του, δηλαδή να αποτελέσει μια εναλλακτική που θα μπορούσε να αποδεχθεί το σύνολο των βουλευτών της συμπολίτευσης. Και δεν τον πετυχαίνει γιατί, κατά την αξιολόγηση των βουλευτών, το πακέτο δεν έχει κάτι το θεαματικά νέο και καινοτόμο, και αφήνει χωρίς απάντηση τον μείζονα στόχο της επίμαχης πρότασης νόμου, την αποτελεσματική πρόσβαση όλων των δανειοληπτών στα δικαστήρια. Πρόσθετα, οι εισηγητές της πρότασης νόμου δεν πείθονται και από την επιχειρηματολογία ΥΠΟΙΚ και Κεντρικής Τράπεζας ότι η υπερψήφιση της πρότασης θα εκθέσει σε σοβαρούς κινδύνους την κυπριακή οικονομία.
Τη θέση όσων υποστηρίζουν την επίμαχη πρόταση νόμου συνοψίζει η χθεσινή παρέμβαση του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ): «Η πρόταση νόμου επιλύει οριστικά και αμετάκλητα με στοχοθετημένο τρόπο το θέμα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Η σωστή νομοθέτηση είναι η τέχνη του συμβιβασμού. Αυτό επιτυγχάνεται με την πρόταση νόμου. Τα επτά μέτρα που παρουσίασε η κυβέρνηση δεν είναι ικανά για να επιλύσουν αυτό το θέμα».
Η Κοινή Δήλωση
Η προσπάθεια συνεχίστηκε χθες το πρωί με νέα σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, η οποία σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ που politis.com.cy κατέληξε σε συμφωνία για την έκδοση κοινής Δήλωση Πολιτικής των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης, με την οποία θα δεσμεύονται ότι δεν θα υπερψηφίσουν την προβληματική πρόταση νόμου, με σκοπό να πεισθούν όλοι οι βουλευτές των κομμάτων της συμπολίτευσης (να δεσμεύσουν τους διαφωνούντες) να στηρίξουν το κυβερνητικό πακέτο μέτρων για το θέμα των εκποιήσεων.
Στο Προεδρικό ήταν παρόντες ο υπουργός Οικονομικών, εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας, και από δύο αντιπρόσωποι των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης, ενώ υπήρχε ανοικτή επικοινωνία με τους αρχηγούς των ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ.
Δύο 24ωρα πριν τη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής την Πέμπτη, στην οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία η επίμαχη πρόταση, η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν αδυνατούν να βρουν κοινή γραμμά.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.