Ο διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, της αρχαιότερης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης της Ελλάδας, Λευτέρης Παπαγιαννάκης, μίλησε στον Πολίτη 107.6 και 97.6 για όλα όσα δεν συζητούνται για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, όπως ακριβώς έγινε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής και επισημαίνει πως: «Παραμένει ζήτημα έλλειψης πολιτικής βούλησης. Δεν θέλουμε να το συζητήσουμε και δεν θέλουμε να το διαχειριστούμε. Και στο κενό αυτό συμβαίνουν αυτά που συμβαίνουν», με τα ναυάγια προσφύγων και άλλες τραγωδίες.
Μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη ματιά στα γεγονότα», που μεταδίδεται από τον Πολίτη 107.6 και 97.6.κι ερωτηθείς γιατί πρέπει να επισυμβεί μια τραγωδία για να αλλάξει η πολιτική – φραστικά πάντα και για μερικές μόνο μέρες -ο κ. Παπαγιαννάκης υπογράμμισε πως αυτό οφείλεται στην έλλειψη συνεκτικής πολιτικής. Κι εξηγεί: «Όσο αφήνουμε τα πράγματα να είναι αβέβαια, φλου, αυτό που δίνει τον τόνο είναι ή οι πολύ μεγάλες επιτυχίες, που εδώ είναι δύσκολο να υπάρξουν». Για παράδειγμα, δεν θεωρεί επιτυχία το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση. «Ο Αϊλάν Κούρντι, τα ναυάγια στη Λαμπεντούζα, στα Κύθηρα, στην Πύλο και αλλού δίνουν τον τόνο. Για μικρό χρονικό διάστημα. Το ζήτημα είναι ότι αυτοί οι κύκλοι τραγωδιών και λησμονιάς μικραίνουν. Έχουμε όλο και πιο συχνά τραγωδίες που δίνουν τον τόνο αλλά δεν αλλάζουν και τις πολιτικές μακροπρόθεσμα. Μόνο βραχυπρόθεσμα και στα λόγια. Λείπει η μακροχρόνιασυνεκτική πολιτική, η οποία να μπορεί να αναλυθεί, να αξιολογηθεί, να αλλάξει, αν χρειάζεται, να διορθωθεί», δήλωσε ο κ. Παπαγιαννάκης.
Ας μην κρύβουμε το κεφάλι μας στην άμμο
Έχουμε, πρόσθεσε, να κάνουμε με ένα φαινόμενο της ανθρώπινης Ιστορίας. «Την ίδια την Ιστορία. Και το αντιμετωπίζουμε ως πρόβλημα κι αμέσως βάζουμε όρους στη συζήτηση. Και όρους ανεπαρκείς. Όλοι ζητάνε λύση. Δεν υπάρχει λύση στη μετανάστευση. Όποιος ψάχνει λύση στη μετανάστευση, ως φαινόμενο, παλεύει με ανεμόμυλους. Υπάρχουν ζητήματα διαχείρισης. Πρέπει ενδεχόμενα να μιλήσουμε με αριθμούς. Αλλά πρέπει πρώτα να αποδεχθούμε ότι η μετανάστευση είναι μέρος της ζωής μας. Και κάπως να το αποδεχθούμε. Όχι να αρνούμαστε και να κρύβουμε το κεφάλι μας στην άμμο. Γιατί αυτό κάνουμε τώρα. Και όποτε συμβαίνει μία τραγωδία, αρκούμαστε να λέμε “α τι κρίμα“ και επιστρέφουμε γύρω από τον ίδιο κύκλο».
Στην ίδια εκπομπή ο κ. Παπαγιαννάκης υπέδειξε ακόμα πως: «Αποφεύγουμε την ίδια τη συζήτηση. Και η Σύνοδος Κορυφής είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα. Παραμένει ζήτημα έλλειψης πολιτικής βούλησης. Δεν θέλουμε να το συζητήσουμε και δεν θέλουμε να το διαχειριστούμε. Και στο κενό αυτό συμβαίνουν αυτά που συμβαίνουν».
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι οι αρχές αρκετών χωρών, συχνά αποφεύγουν τις διασώσεις φοβούμενες ότι η βοήθεια θα ενθαρρύνει τους λαθρέμπορους να στέλνουν περισσότερους ανθρώπους στη θάλασσα με τα σαπιοκάραβα, απαντά: «Αυτή τη στιγμή, η διακίνηση των ανθρώπων, είναι η νούμερο ένα εγκληματική δραστηριότητα στον κόσμο. Τα πολλά λεφτά είναι ο παράγοντας ενθάρρυνσης της διακίνησης και όχι η προσπάθεια διάσωσης».
Η ΕΕ πληρώνει άμεσα ή έμμεσα τους διακινητές
«Η διακίνηση ανθρώπων, είναι η νούμερο ένα εγκληματική δραστηριότητα στον κόσμο και θα συνεχίσει να είναι όσο είναι παράνομη η διακίνηση των ανθρώπων. Και τους διακινητές η ΕΕ πληρώνει, άμεσα ή έμμεσα, με τις συμφωνίες που κάνει με τα μη κράτη, όπως είναι η Λιβύη. Δηλαδή πληρώνουμε αυτούς τους οποίους θέλουμε να εξαλείψουμε…».
Ακούστε εδώ την παρέμβαση του διευθυντή του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες κ. Παπαγιαννάκη στην εκπομπή «Δεύτερη ματιά στα γεγονότα», καθώς και την απάντηση του στη θέση ότι Ελλάδα, Κύπρος και Ιταλία, δέχονται περισσότερο από άλλους τη μεταναστευτική πίεση, ως εκ τούτου είναι άδικο να δέχονται ισοπεδωτική κριτική:
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.