Αβέρωφ Α΄ ο Σωτήρ 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΡΟΥ Δημοσιεύθηκε 4.6.2023
Αβέρωφ Α΄ ο Σωτήρ 
Ο Αβέρωφ δεν τα κάνει όλα αυτά μόνος του. Έχει μέντορα, και όλοι ξέρουν ότι δεν είναι ο Αναστασιάδης. Αυτός μετά την πρώτη δημοσκόπηση, του είπε να δώκει παμόν και να φερθεί έξυπνα, όπως έκανε ο ίδιος και με τον Κασουλίδη. «Κάτσε πίσω που τον μιτσήν και στήριζέ τον», του είπε.

Τουλάχιστον 10 δημοσκοπήσεις είχε πάνω στο γραφείο του ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ότι δεν βγαίνει Πρόεδρος το 2023. Κάποιες από αυτές από το τέλος του 2021. Άπιστος Θωμάς όμως ο δικός μας. «Αν δεν βάλω τον δάκτυλον μου επί τον τύπον των ήλων, ου μη πιστεύσω». Ο Κυπραίος ψηφοφόρος βέβαια δεν έχει καμιά σχέση με τον Ιησού Χριστό ο οποίος συγχώρεσε τον άπιστο Θωμά δίνοντάς του μια θέση στον Παράδεισο. Τελικά κατεψηφίσθη και όπως έλεγε και η γιαγιά μου... έμεινεν ολόγελος. Εν ολίγοις, ο Κυπραίος έστειλε τον Φούλλη στα αζήτητα. Από τον 6ο όροφο της Πινδάρου με τέσσερις ιδιαιτέρες και 10 παρατρεχάμενους τον σούταρε σε ένα διαμέρισμα επί της οδού Αθαλάσσας μαζί με τον Γιώρκο τον κοινοβουλευτικό του συνεργάτη. Για να καταλάβετε το μέγεθος της έκπτωσής του, σημειώστε ότι ο Δίπλαρος (ναι, ο Δίπλαρος, ο ανταποκριτής του μακαρίτη του Λουκή στη Λεμεσό) κυκλοφορεί με λιμουζίνα και πρωτόκολλο. Ο οδηγός τού ανοίγει την πόρτα και του κάμνει πάττα έξω από τη Βουλή αλλά και κάθε καφενέ κοινοτικού συμβουλίου που επισκέπτεται. Οταν μάλιστα επισκέπτεται τον Λουβαρά, του βάζει στο καπό και την τσέντα με τα χρυσόμηλα που του προσφέρει το χωριό. Αντίθετα, ο Αβερωφ οδηγεί μόνος του το Volvo του, πατά τζιαι ξιπατά στόπερ πας στην Μακαρίου, παίζει πουρούδες, ενίοτε δε βγάζει και το χέρι έξω από το παράθυρο, ανοίγει την παλάμη και υψώνει σε κάθετη θέση το μεσαίο σε διάφορους που βιάζονται και οδηγούν επικίνδυνα. Βεβαίως, τώρα που δεν κάθεται πίσω από φιμέ τζάμια και ο κόσμος τον αναγνωρίζει, ακούει πολλές φορές και τα εξ αμάξης, ειδικά σε περιοχές που περισσεύουν τα καρουμπαλάκια στο οδόστρωμα. Αποτελεί πλέον αστικό μύθο ότι τα καρουμπαλάκια στους δρόμους τα έβαλε ο Αβέρωφ με τον Κούμα και ότι από τη δραστηριότητά τους αυτή έβγαλαν το πρώτο τους εκατομμύριο. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το δίδυμο αυτό έχει και επιπλέον έσοδα, αφού κάθε μήνα εισπράττει και ένα ακόμα τσεκ από τον ΣΕΚΣΚ (Σύνδεσμος Εισαγωγέων Κόντρα Σούστων Κύπρου).

Έμπνευση

Ο Αβέρωφ δεν τα κάνει όλα αυτά μόνος του. Έχει μέντορα, και όλοι ξέρουν ότι δεν είναι ο Αναστασιάδης. Αυτός, μετά την πρώτη δημοσκόπηση, του είπε να δώκει παμόν και να φερθεί έξυπνα, όπως έκανε ο ίδιος και με τον Κασουλίδη. «Κάτσε πίσω που τον μιτσήν και στήριζέ τον», του είπε. «Όσο πιο πολύ στηρίζουμε Χριστοδουλίδη, τόσο λιγότερος κόσμος θα τον υποστηρίξει», του είπε ο Νίκαρος. «Όλοι θα νομίζουν ότι είναι κι αυτός λαμόγιο». Πού να ακούσει ο Φούλλης; Ελέφαντα τον ανέβαζε, μεθύστακα τον κατέβαζε τον Νίκαρο, απειλώντας ότι θα τον βάλει φυλακή. Κάπου εδώ ο Νίκαρος απογοητεύτηκε και έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο «ο Αβέρωφ στον Κοτσιάτη». Βασική αρχή του σχεδίου ήταν να αρχίσει να υποστηρίζει δημόσια τον Φούλλη για να τον τατσώσει:

* «Ηταν δίπλα μου πάντα ο Αβέρωφ», έλεγε, και ο κόσμος καταλάβαινε: «Μαζί τα φάγαμε».

* «Κάθε φορά που θέλαμε να περάσουμε κάτι στη Βουλή, μόνο ο Αβέρωφ μπορούσε», έλεγε, και ο κόσμος καταλάβαινε: «Οπου σηκώσεις πέτρα έν' πουκάτω ο τράμπας ο Φούλης».

Με αυτόν τον τρόπο ο κοσμάκης δεν μπόρεσε να δει τα πραγματικά προβλήματα της υποψηφιότητας του Μικρού Νίκου Χριστοδουλίδη. Ξεκίνησε με κλεμμένη ομιλία για να μας περιγράψει το όραμά του. Έβαλε κάτι γαδάρους να κάνουν ψεύτικους λογαριασμούς στα ΜΚΔ για να βρίζουν αντιπάλους, δημοσιογράφους και εφημερίδες, αλλά ο κόσμος ατού. Ήθελε να καταψηφίσει «τον μισκίνη τον Αβέρωφ» που τον υποστήριζε «ο πιο διεφθαρμενος Πρόεδρος στην Ιστορία της Κύπρου», όπως έλεγε και η Ζιζέλ του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Το ίνδαλμα

Ο μέντορας του Αβέρωφ δεν ήταν ποτέ ο Αναστασιάδης, απλώς ο Φούλλης έκανε το λάθος να τον θέλει δίπλα του στην προεκλογική. Αν μοιάζει σε κάποιον ο Αβέρωφ, είναι στον Κιλιτσντάρογλου. Κυριολεκτικά δεν του άφησε γλύμμαν. Πάνω - κάτω ίδιο κόψιμο: Κοντοί, ξερόπαστοι, ταντζιασμένοι, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που τους θεωρούν ομορφόπαιδα, αφού κάτι φέρνουν από εκείνο το λουκ του Κλούνεϊ. Έχουν και κοινές εμπειρίες. Και ο Κιλιτσντάρογλου προέρχεται από πολυμελή οικογένεια, από την πόλη Τούντζελι στα βάθη της Ανατολίας. Τον πατέρα του βέβαια δεν τον έλεγαν Πική, αλλά Τζεμπελιγκιλέρ, και ανήκε στη φυλή των μεγάλων Αλεβιτών τσοπαναραίων Κουρεϊσάν, μια από τις πιο εξέχουσες φυλές των Ζαζά Κούρδων. Ο Αβέρωφ είναι χριστιανός ορθόδοξος από την Αργάκα, αλλά ως ανεξίθρησκος εμπνέεται και αυτός από τους μεγάλους βοσκούς.

Τους δένουν και άλλα πολλά. Κυριολεκτικά έχουν γεννηθεί και οι δκυο μες την αυλατζιάν. Ο Αβέρωφ συνελήφθη πουκάτω που μιαν τεράστιαν μοσπιλιάν στην Αργάκα, λίγο πριν γυρίσει ο Πικής την δισιάν μες στες τομαθκιές. Ο Κιλιτσντάρογλου έχει δηλώσει ότι περπατούσε τρώγοντας πομιλίες για να πάει στο σχολείο με γυμνά πόδια, φορώντας ρούχα γεμάτα τρύπες. Όπως και ο Αβέρωφ, βεβαίως, ήταν ο αριστούχος μαθητής της τάξης. Ο Φούλλης στο Λύκειο της Πόλης της Χρυσοχούς ήταν φαινόμενο. Ήταν καλός και στα αρχαία και στα μαθηματικά, πράγμα σπάνιο.

Ο Κίλι αποφοίτησε από την Ακαδημία Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών της Άγκυρας (τώρα ονομάζεται Πανεπιστήμιο Gazi) με πτυχίο οικονομικών επιστημών. Παρά τις οικονομικές του δυσκολίες, ήταν ο κορυφαίος που τελικά σπούδασε οικονομικά και εισήλθε στο Δημόσιο ως εφοριακός το 1971. Οικονομικά και λογιστική σπούδασε και ο Φούλλης στο New York Institute of Technology του Long Island στη Νέα Υόρκη.

Έχουν και άλλα κοινά. Του Κίλι του αρέσει το πόκερ, του Αβέρωφ η πιλόττα η παλαριστή και ο σιεμές.

Το μάθημα

Τουλάχιστον 10 φορές αναμετρήθηκε με τον Ερντογάν ο Κίλι, όπως τον λένε χαϊδευτικά, είτε σε προεδρικές, είτε σε βουλευτικές είτε σε δημοτικές, αλλά έχασε και τις 10. Του είπε στις πρόσφατες εκλογές η Ακσενέρ, «δεν βγαίνεις», αλλά μόνο που δεν την έβρισε την παλιόκασια.

Εν ολίγοις, κκελλέ κουρβούλα ο Κιλιτσντάρογλου. Κάθε φορά έλεγε. «αυτή τη φορά θα βγω». Ο άνθρωπος, για να μην σας το πολυλογώ, έχει γίνει το ινδαλμα του Αβέρωφ. Στο DNA και των δύο εμφιλοχωρούν τα χρωμοσώματα του ανυπότακτου τσοπάνη.

Τι έχει μάθει ο Αβέρωφ από τον Κίλι; Να μην τα βάζει ποτέ κάτω. Του φώναζαν του Κιλιτσντάρογλου, «ρε, πού πας ξεβράκωτος στ΄ αγγούρια», αλλά αυτός επέμενε ότι θα νικήσει. Του ζητούσαν να αφήσει τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, να κάτεβει, αλλά...«Other words uncle priest»... αυτός φώναζε ότι τον έχει στο τσεπάκι τον Σουλτάνο τον Ερντογάν γιατί ο κόσμος τον βαρέθηκε.

Ο Φούλλης είχε επιπλέον επιχειρήματα. «Μα θα αφήσουν το κόμμα να διαλυθεί σιόρ; Μα πού θα πάνε τα στελέχη του κόμματος; Θα τολμήσουν να ψηφίσουν έναν αποστάτη όπως τον Χριστοδουλίδη;» Η επιμονή του κτυπούσε κόκκινο όταν έβλεπε δημοσκοπήσεις. «Αυτοί οι δημοσκόποι θα γίνουν ρεζίλι. Εγώ βλέπω 200 άτομα την ημέρα. Θα κερδίσω», έλεγε.

Όπως και τον Κίλι όσοι τον έβλεπαν του έλεγαν θα σε ψηφίσουμε, έτσι και τον Αβέρωφ. Από τους 200 που έβλεπε την ημέρα, οι μισοί επεριπαίζαν τον. Αλλά αυτός ατού.

Δεν ξέρουμε τι θα γίνει ο Κιλιτσντάρογλου μετά από 14 χρόνια κόντρες με τον Ερντογάν στις οποίες δεν κέρδισε ούτε μία. Ο Αβέρωφ πάντως, όπως τον κόβουμε, ετοιμάζεται για το 2028. Τότε όλοι θα καταλάβουν ότι όλα αυτά τα κοπελλούδκια που εκλέξαμε δεν είναι ικανά για τίποτα. Τότε θα τον παρακαλούν να επιστρέψει ως ο Averof the Savior of Cyprus. Ίσως να μην έχει άδικο.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας