Μπορεί η κυβέρνηση διά στόματος του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, να δηλώνει επανειλημμένα την αποφασιστικότητά της να καθαρίσει μια και έξω το όνομα της Κύπρου ως διαμετακομιστικό κέντρο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και να θεωρεί την επιβολή κυρώσεων από ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο σε νομικές και φυσικές οντότητες ως χρυσή ευκαιρία, εντούτοις η ίδια κυβέρνηση φαίνεται να κρατάει στάση αναμονής η οποία προκαλεί ερωτηματικά. Και αυτό γιατί όλα τα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως αναμένουν την αποστολή των στοιχείων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει, τόσο από τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και από κυβερνητικά στελέχη τα οποία μίλησαν στον «Π».
Στον απόηχο της χθεσινής συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, επαγγελματικών φορέων και θεσμικών οργανισμών (Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Σύνδεσμο Λογιστών) κυβερνητική πηγή ανέφερε στην εφημερίδα ότι σκοπός της συνάντησης ήταν να ακούσει η κυβέρνηση τις μέχρι σήμερα δράσεις που ανέλαβαν οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των μελών και των οντοτήτων που εποπτεύουν.
Σε ερώτημα της εφημερίδας εάν η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη με τις απαντήσεις που έδωσαν οι αρμόδιοι φορείς, η ίδια πηγή απέφυγε να απαντήσει, τονίζοντας πως θα διαφανεί από τα στοιχεία τα οποία θα αποσταλούν από ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο. «Χρειάζεται να έρθουν τα στοιχεία και να δούμε εάν υπάρχει παραβίαση νομοθεσιών είτε κυρώσεων από τις νομικές και φυσικές οντότητες στις οποίες επιβλήθηκαν οι κυρώσεις από ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε.
Εύλογα επομένως διερωτάται στον «Π» πολιτική πηγή τι ακριβώς αναμένει ακόμα η κυβέρνηση ώστε να επιβάλει τις κυρώσεις. «Ο κ. Χριστοδουλίδης ήταν στενός συνεργάτης του Νίκου Αναστασιάδη για σχεδόν μια δεκαετία. Μιας δεκαετίας στην οποία το όνομα της Κύπρου δυσφημίστηκε διεθνώς όσο ποτέ. Ο κ. Χριστοδουλίδης γνωρίζει ακριβώς τι πρέπει να κάνει. Ωστόσο, εμείς ακόμα αναμένουμε να έρθουν τα στοιχεία, να τα εξετάσουμε και να αποφασίσουμε να σταλούν στη Γενική Εισαγγελία για να τα εξετάσει και αυτή με τη σειρά της», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο της ίδιας πηγής. «Είτε κοροϊδεύουμε τον ίδιό μας τον εαυτό, είτε την κοινωνία ολόκληρη», είπε. Η ίδια πηγή έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη περίπτωση κυρώσεων στην ουγγρική τράπεζα ΙΙΒ στην οποία οι Αμερικανοί επέβαλαν κυρώσεις στις 12 Απριλίου λόγω της σύνδεσής της με το καθεστώς Πούτιν. «Την επόμενη ημέρα οι αρχές της Ουγγαρίας απέσυραν όλους τους κρατικούς αξιωματούχους από την τράπεζα και το ίδρυμα αποκόπηκε από το σύστημα της χώρας. Εδώ, αναμένουμε για τα αυτονόητα», κατέληξε η ίδια πηγή.
Ο «Π» συνομίλησε και με κοινοτική πηγή σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες ευρωπαϊκές κυρώσεις σε συνέχεια των κυρώσεων από ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία μας ανέφερε πως για να υιοθετήσει η ΕΕ τις κυρώσεις αυτές θα πρέπει ένα κράτος μέλος να προωθήσει το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών της και με ομόφωνη απόφαση να υιοθετηθεί η επιβολή τους σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
«Σπάνιο φαινόμενο»
Ακολουθώντας την ίδια γραμμή με το Προεδρικό, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης, ανέφερε μετά το πέρας της σύσκεψης του Προεδρικού πως αναμένει και ο ίδιος τα στοιχεία. «Ο καθένας τεκμαίρεται αθώος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου», είπε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς αν τα μέλη του δικηγορικού συλλόγου τα ονόματα των οποίων έχουν εμπλακεί, ελέγχονται για τις κυρώσεις της ΕΕ, ή είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, απάντησε ότι στην Κύπρο έχουμε κράτος δικαίου και σημαίνει ότι όλοι είναι υποχρεωμένοι να συμμορφώνονται με τις διατάξεις που ισχύουν στην Κύπρο. Παράλληλα, ανέφερε πως είναι σπάνιο φαινόμενο να επιβάλλονται ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον δικηγορικών γραφείων στην ΕΕ. «Αυτό είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο, συνεπώς εμείς αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον και ζητήσαμε από τον Πρόεδρο να ζητήσει την επίσπευση της παροχής των πληροφοριών σε σχέση με τις συγκεκριμένες περιπτώσεις», είπε μεταξύ άλλων.
Και άλλες κυρώσεις
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την άφιξη του στη γενική συνέλευση της ΟΕΒ και ερωτηθείς αν θα υπάρξουν και άλλα ονόματα προσώπων, απάντησε πως θεωρεί ότι θα υπάρξουν νέες καταχωρίσεις, είτε από πλευράς των ΗΠΑ και της Βρετανίας, είτε από πλευράς της ΕΕ. «Επαναλαμβάνω πως ό,τι χρειάζεται να γίνει θα γίνει. Είναι ένα θέμα με το οποίο πρέπει να τελειώνουμε», υπέδειξε. Συνέχισε λέγοντας ότι δεν περιποιεί τιμή σε κανένα μας κάθε τόσο να έχουμε τέτοιου είδους εξελίξεις ή να βλέπουμε δημοσιεύματα εναντίον της χώρας μας. Σε άλλη ερώτηση κατά πόσο υπήρξε οποιαδήποτε διαβούλευση με τις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε αρνητικά, και διερωτήθηκε αν υπάρχει συνεννόηση ή διαβούλευση για τις αποφάσεις μιας ξένης κυβέρνησης.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.