Ο Σεργκέι Λαβρόφ χρησιμοποίησε το Κυπριακό ως παράδειγμα για να πείσει ότι πρέπει και στην Ουκρανία να θεσμοθετηθεί διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης του Κιέβου με τους αυτονομιστές του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ.
Η Ρωσία - όχι για πρώτη φορά - κάνει λόγο για ύπαρξη Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου (χωρίς εισαγωγικά και υποσημειώσεις) και φέρνει το Κυπριακό ως παράδειγμα για να δικαιολογήσει τη θέση της για συνομιλίες του Κίεβου με τις αποσχισθείσες δημοκρατίες του Ντονιέτσκ. Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya1 για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του προς την ΕΕ, η οποία δεν ασκεί πίεση στο Κίεβο για να συνομιλήσει με τους αυτονομιστές. Μάλιστα ο κ. Λαβρόφ χαρακτήρισε ως «εξωφρενικές» τις θέσεις των Ευρωπαίων σχετικά με τον αποκλεισμό των αυτονομιστών από τις συνομιλίες.
Τουρκική Δημοκρατία Β. ΚύπρουΟ Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε στις δηλώσεις του ότι οι θέσεις των Ευρωπαίων συναδέλφων του είναι εξωφρενικές, καθώς «σε κάθε άλλη σύγκρουση που έχουν αντιμετωπίσει τα Ηνωμένα Έθνη, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η Δύση δεν απορρίπτει την αρχή των χωρών να συμμετέχουν σε άμεσο διάλογο». Σημείωσε πως οι συμφωνίες του Μινσκ εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και το σχετικό ψήφισμα αναφέρει ξεκάθαρα ότι το Κίεβο, το Ντόνιετσκ και το Λουγκάνσκ είναι τα μέρη της σύγκρουσης. «Δείτε την Κύπρο», είπε ο κ. Λαβρόφ. «Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου έχει ανακηρυχθεί ανεξάρτητη μονομερώς στον βορρά. Αρνείται να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά κανείς δεν αρνείται στους εκπροσώπους της Βόρειας Κύπρου το δικαίωμα να συμμετέχουν στον διάλογο».
Διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία ανέφεραν πως ο κ. Λαβρόφ είναι πολύ έμπειρος και έχει καλή γνώση του Κυπριακού. Συνεπώς, η αναφορά του σε Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου δεν μπορεί να αποδοθεί σε άγνοια ή σε γλωσσικό ολίσθημα. Σημείωναν ότι αναφορά σε κράτος Βόρειας Κύπρου είχε κάνει σε παλαιότερη συνέντευξή του και ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν, χωρίς ποτέ να ανασκευάσει.
[video width="1920" height="1080" mp4="[migrated]/Politis/wp-content/uploads/2022/02/video-7ced34850560270947682ddc04cd08f0-V.mp4"][/video]
Το αφήγημα της «ρωσοφοβίας»Συνεχίζοντας ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, έχοντας πάντα ως παράδειγμα την Κύπρο, πρόσθεσε πως «πουθενά η Δύση δεν αμφισβητεί την ανάγκη για άμεσο διάλογο. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση (Ουκρανία) αρνήθηκαν στο Ντονμπάς αυτό το δικαίωμα, για τον απλούστατο λόγο ότι η κυβέρνηση του Κιέβου αναγκάζει τους Δυτικούς προστάτες της να μοιραστούν ή να καταπιούν σιωπηλά το γεγονός ότι οι ενέργειές τους οδηγήθηκαν από τη ρωσοφοβία».
«Θέσεις αρχής« της ΤουρκίαςΧθες ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για το θέμα της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε η διεύθυνση επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν ανέφερε στον Ρώσο Πρόεδρο ότι δεν αναγνωρίζει τα βήματα που είναι ενάντια στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και ότι αυτή είναι μια «στάση αρχής για την Τουρκία».
Επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα θα γίνει πιο περίπλοκο με μια στρατιωτική σύγκρουση, η οποία δεν θα ωφελήσει κανέναν, ο Ερντογάν είπε ότι με αυτό το σκεπτικό, αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνέχιση των διπλωματικών επαφών και συνομιλιών και ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να πράξει όσα της αναλογούν για να μειώσει τις εντάσεις και να διατηρήσει την ειρήνη.
Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι αναμένει από τον Πούτιν να επισκεφθεί την Τουρκία το συντομότερο δυνατό, όπως συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψή του στο Σότσι τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά τη διεθνή απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει η Ρωσία και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, η Τουρκία συνεχίζει να κρατάει ανοικτό τον δίαυλο επικοινωνίας με τη Μόσχα, ενώ έχει ταχθεί και εναντίον της επιβολής κυρώσεων που έχουν αποφασιστεί από τη Δύση.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.